Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

ΝΔΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ: ΗΠΑρακολουθήσεων συνέχεια και κυβερνητική βαρηκοΐα με χρόνια ακροαστικά ― ΚΚΕ: Το απόλυτο «κουκούλωμα» μιας δύσοσμης και επικίνδυνης υπόθεσης

*

Βλέπε και

Κορονοϊός: Η πανδημία της παρακολούθησης (25/3/2020)

*

ΗΠΑρακολουθήσεων συνέχεια και κυβερνητική βαρηκοΐα με ακροαστικά − ΚΚΕ: Ανακοίνωση για νέο κρούσμα συνακροάσεων (6/4/2017)

*

ΗΠΑρακολουθήματα αστικής Δειμο-κρατίας − ΚΚΕ: Η κυβέρνηση οφείλει να αποκαλύψει τους υπαίτιους − Θανάσης Παφίλης: Υψηλή τεχνολογία. Δεν είναι ο οποιοσδήποτε και ο νοών νοείτω − Γιάννης Γκιόκας: Το «κέντρο» μπορεί να διαφεύγει του ΟΤΕ (3 video) – (2/12/2016)

*

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Το απόλυτο «κουκούλωμα» μιας δύσοσμης και επικίνδυνης υπόθεσης

Σάββατο 13/08/2022 - 16:46

Πολιτικά έκθετες είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ από το άνευ προηγουμένου «κουκούλωμα» της υπόθεσης «συνακροάσεων» - υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εξι χρόνια μετά την πρώτη καταγγελία, τον Δεκέμβρη του 2016, μέχρι και σήμερα, από τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες του ΚΚΕ δεν «ίδρωσε το αυτί» κανενός, ενώ σήμερα εμφανίζονται όλοι προκλητικά να πέφτουν τάχα από τα σύννεφα με αφορμή την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σωρεία σοβαρότατων στοιχείων για τις «συνακροάσεις» - υποκλοπές στο ΚΚΕ υπήρχαν κυριολεκτικά στο πιάτο των αρμόδιων αρχών και ήταν σε γνώση των κυβερνήσεων. Και, βέβαια, η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλου την περασμένη Τετάρτη, ότι «δεν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία, γι' αυτό δεν έγινε έρευνα», είναι ασύστολο ψεύδος.

Τελευταίο κρούσμα «συνακρόασης» - υποκλοπής στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ ήταν στις 26/4/2022. Ηταν το τέταρτο κατά σειρά, μετά από εκείνα το 2016 - 2017, το 2019 και το 2020. Οι ενέργειες που κατά καιρούς έγιναν από τις αρμόδιες αρχές (αστυνομικές, εισαγγελικές κ.ά.) ήταν «για τα μάτια του κόσμου» και ύστερα από συνεχείς παρεμβάσεις του ΚΚΕ, μέσα και έξω από τη Βουλή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπόθεση του πρώτου κρούσματος παραλίγο να τεθεί άρον άρον στο αρχείο, με μια αιτιολογία που υποβάθμιζε πλήρως το γεγονός. Ολα αυτά τα χρόνια, τα πορίσματα και οι απαντήσεις της «ανεξάρτητης» Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) έβριθαν από κενά και αντιφάσεις.

Με λίγα λόγια, έξι ολόκληρα χρόνια μετά το πρώτο περιστατικό η διερεύνηση των «συνακροάσεων» - υποκλοπών, όπως ήταν αναμενόμενο, βρίσκεται «στο πουθενά». Δεν υπάρχει εργαζόμενος και νέος άνθρωπος που δεν προβληματίζεται για την προστασία των επικοινωνιών του, όταν ακόμα και οι σοβαρές καταγγελίες του ΚΚΕ θάβονται και «ούτε γάτα ούτε ζημιά». Ας δούμε όμως ορισμένα στοιχεία που αποκαλύπτουν το μέγεθος της συγκάλυψης.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Μερικοί από τους σημαντικότερους σταθμούς της υπόθεσης είναι οι εξής:

- Τα πρώτα κρούσματα «συνακροάσεων» στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ έγιναν τον Νοέμβρη του 2016 και άμεσα, στις 31/11/2016, το ΚΚΕ τα κατήγγειλε δημόσια σε ανακοίνωσή του. Λίγους μήνες αργότερα, στις 5/4/2017, σημειώθηκε νέο κρούσμα τηλεφωνικών παρεμβάσεων στην έδρα της ΚΕ, το οποίο επίσης καταγγέλθηκε άμεσα.

Γι' αυτά τα πρώτα κρούσματα (2016, 2017), σε δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» έχουμε τονίσει ότι σημειώθηκε πολύ μεγάλη καθυστέρηση στις έρευνες, το μπαλάκι των ευθυνών πήγαινε από τη μία Αρχή στην άλλη, ενώ υπήρχαν στοιχεία αξιοποιήσιμα. Μεταξύ άλλων σημειώναμε την ύπαρξη 2 κλήσεων από το εξωτερικό και μέσω σταθερού δικτύου, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που και αυτά τα συγκεκριμένα τηλεφωνήματα έχουν υποστεί παραποίηση προέλευσης, τότε είναι βέβαιο ότι το «χέρι» που κινεί τις συνακροάσεις δεν είναι ένας απλός ιδιώτης, αλλά κέντρο με αναβαθμισμένη τεχνογνωσία και μέσα...

Απόδειξη εξάλλου της προσπάθειας να ερευνηθεί η υπόθεση μόνο «για τα μάτια του κόσμου», και να μπει άρον άρον στο αρχείο, είναι το γεγονός ότι τα πορίσματα της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου στάλθηκαν στην ΑΔΑΕ σχεδόν δύο χρόνια μετά. Παρότι όμως τα πήρε, έστω και καθυστερημένα, η ΑΔΑΕ δεν συνέβαλε με κανέναν τρόπο να προχωρήσει σε βάθος η έρευνα, αφού ισχυριζόταν ότι δεν προκύπτει τίποτα καινούργιο!

Και ενώ μια σειρά στοιχεία από τους ελέγχους ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν για τη βαθύτερη διερεύνηση της υπόθεσης, με πράξη της αρμόδιας εισαγγελέα Πρωτοδικών στις 6/11/2017 η δικογραφία όδευε για το αρχείο. Μετά τις έντονες αντιδράσεις του ΚΚΕ και υπόμνημά του στην εισαγγελική αρχή, η Εισαγγελία Εφετών «επέστρεψε» την υπόθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, για επανεξέταση και περαιτέρω έρευνα. Από εκεί φαίνεται να στάλθηκε για προκαταρκτική εξέταση στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια να επέστρεψε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος τη χειρίζεται.

Και ενώ το ΚΚΕ συνεχίζει να ζητάει απαντήσεις, και με κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή, στις 18/1/2019 εμφανίζεται το νέο κρούσμα «συνακροάσεων» με τρίτους στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, μεταξύ άλλων και με άλλο πολιτικό κόμμα. Σε όλη αυτή τη διαδρομή το μπαλάκι των ευθυνών πετιέται από τη μία Αρχή στην άλλη, και με εντυπωσιακή ευκολία ορισμένοι αρμόδιοι καταλήγουν ότι «είναι αδύνατος ο εντοπισμός των υπαιτίων». Στην πραγματικότητα, εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν αξιοποιηθεί οι τεχνολογικές δυνατότητες για να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι.

Οι αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη»

Ας δούμε τώρα μερικές από τις σημαντικότερες αποκαλύψεις και τα ερωτήματα που έθετε ο «Ριζοσπάστης» σχετικά με την υπόθεση. Ερωτήματα βέβαια που έχουν μείνει αναπάντητα...

1. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν τηλεφωνικοί πάροχοι που μετά το κρούσμα «συνακροάσεων» του Απρίλη του 2017, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα από τις συναρμόδιες αρχές, απάντησαν ότι δεν διαθέτουν πλέον τα στοιχεία που τους ζητούνται... Αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν διαψευστεί. Επομένως, υπάρχουν στοιχεία που «χάθηκαν» από τα χέρια των τηλεφωνικών παρόχων ενώ εξελίσσεται έρευνα των εισαγγελικών, αστυνομικών και άλλων αρχών για τη διαλεύκανση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών.

2. Η ΑΔΑΕ, που διεξήγαγε έλεγχο για την καταγγελία των πρώτων κρουσμάτων «συνακροάσεων», στην έκθεσή της κατέγραφε ανάμεσα σε άλλα ότι υπήρχαν κλήσεις μέσω τηλεφωνικού δικτύου από το εξωτερικό, καθώς και κλήσεις χωρίς απόκρυψη. Ομως, η κρατική Ασφάλεια φέρεται να χαρακτηρίζει όλες τις κλήσεις σαν να έγιναν με απόκρυψη. Παραμένει το εύλογο ερώτημα: Τελικά η κρατική Ασφάλεια εξέτασε όλες τις κλήσεις, και με τι τρόπο; Εξάλλου, αν δει κανείς τις δυνατότητες και το εύρος του πεδίου των ερευνών που μπορεί να κάνει η ΑΔΑΕ, πραγματικά θα απορήσει γιατί η ίδια η Αρχή αυτή δεν μπορούσε να βρει αυτούς τους αριθμούς και τους υπαίτιους, να συμβάλει στην επίσπευση και στη βαθύτερη έρευνα, αντί να «σηκώνει τα χέρια ψηλά».

3. Τα ερωτήματα του «Ριζοσπάστη» για τους ελέγχους που έκανε η ΑΔΑΕ δεν έχουν απαντηθεί, διότι το ζήτημα δεν είναι αν έγινε οποιοσδήποτε έλεγχος στους τηλεφωνικούς παρόχους (ΟΤΕ κ.λπ.), αλλά αν ο έλεγχος ήταν ουσιαστικός. Τι είδους έλεγχος έγινε, σε τι έκταση και τι βάθος. Για παράδειγμα: Ελεγξε η ΑΔΑΕ όλες τις εγκαταστάσεις, όλα τα συστήματα και υποσυστήματα του παρόχου και τα αρχεία πρόσβασης σε αυτά, και ποια ακριβώς αναλυτικά; Εκανε η ίδια, μέσω της αρμόδιας ομάδας της, έλεγχο όπου χρειαζόταν, ή ζήτησε από τους παρόχους στοιχεία και πληροφορίες και αρκέστηκε σε όσα ο κάθε πάροχος της έδωσε; Και πώς θεωρούνται αρκετά από τις αρμόδιες αρχές στοιχεία που είναι προφανές ότι είναι ελλιπή;

4. Είχαμε γράψει στον «Ριζοσπάστη» ότι οι υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού πολύ συχνά αξιοποιούν μία πρακτική παρακολουθήσεων, επικαλούμενες διάφορους λόγους. Ονομάζεται «νόμιμη συνακρόαση». Και μάλιστα υπάρχουν ειδικά συστήματα «νόμιμης συνακρόασης». Πηγές που γνωρίζουν καλά αυτά τα θέματα αναφέρουν στον «Ριζοσπάστη» ότι «συνακροάσεις γίνονται και παράνομα», με την έννοια ότι δεν έχει προηγηθεί η απαραίτητη δικαστική διάταξη. Και εδώ παραμένουν κρίσιμα ερωτήματα: Εγινε επιτόπιος ή άλλου είδους έλεγχος στα συστήματα «νόμιμης συνακρόασης», τόσο του παρόχου όσο και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών; Ελεγξε η ΑΔΑΕ τα αρχεία πρόσβασης των σχετικών συστημάτων συνακροάσεων που τηρούνται στις κρατικές υπηρεσίες; Τι προέκυψε από όλα αυτά;

5. Αποκαλύψαμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες μέρες μετά την πρώτη καταγγελία του ΚΚΕ, τον Δεκέμβρη του 2016, άγνωστο πρόσωπο επικοινώνησε με την ΑΔΑΕ και είπε πως είναι ο «φυσικός αυτουργός» των παρεμβάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ! Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα: Αληθεύει ότι υπήρξε τέτοιο τηλεφωνικό ή ηλεκτρονικό μήνυμα στα γραφεία της ΑΔΑΕ, από πρόσωπο που παρουσιάστηκε ως «αυτουργός» των τηλεφωνικών συνακροάσεων; Αν ναι, τι ακριβώς έκανε η ΑΔΑΕ; Ερεύνησε η ίδια αυτό το σοβαρό στοιχείο; Πώς το αξιοποίησε; Το περιέλαβε στις εκθέσεις και στα πορίσματά της; Και πώς το αξιολόγησε;

6. Η κρατική Ασφάλεια, που με εντολή εισαγγελέα διερεύνησε την υπόθεση, τι έρευνα ακριβώς έκανε γι' αυτό το σημαντικό στοιχείο και μέχρι ποιο σημείο έφτασε; Δεν είναι και λίγο πράγμα να καλεί κάποιος, να δηλώνει φυσικός αυτουργός και να μην ανοίγει μύτη... Συνεργάστηκε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος; Και ποια ήταν τα αποτελέσματα; Τελικά, οι κρατικές υπηρεσίες «αδυνατούν» να ανακαλύψουν τα πρόσωπα πίσω από τέτοιες ενέργειες; Και γι' αυτό το θέμα δεν έχει δοθεί καμία απολύτως απάντηση.

7. Για τα πρώτα κρούσματα (2016, 2017), σε δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» επισημαίνονταν η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στις έρευνες και το μπαλάκι των ευθυνών που πήγαινε από τη μία αρχή στην άλλη, ενώ υπήρχαν πολλά σημαντικά στοιχεία. Μεταξύ άλλων σημειωνόταν η ύπαρξη 2 κλήσεων από το εξωτερικό και μέσω σταθερού δικτύου, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που και αυτά τα συγκεκριμένα τηλεφωνήματα έχουν υποστεί παραποίηση προέλευσης, τότε είναι βέβαιο ότι το «χέρι» που κινεί τις συνακροάσεις δεν είναι ένας απλός ιδιώτης, αλλά κέντρο με αναβαθμισμένη τεχνογνωσία και μέσα... Ομως, δεν ελέγχθηκε ουσιαστικά τίποτα απ' όλα αυτά.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία δεν διερευνήθηκαν ποτέ. Και ακόμα και σήμερα, που το θέμα των υποκλοπών κυριαρχεί στην επικαιρότητα, δεν βγάζουν τσιμουδιά. Η αιτία αυτής της τάσης τους είναι προφανής και πρέπει να αποτελέσει για τον λαό κριτήριο καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής τους, όπως αυτή εκφράζεται και στο ζήτημα των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.