Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Πέθανε ο Καμίλο Γκεβάρα Μαρτς, γιος του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ― Είχε επισκεφτεί την Ελλάδα το 2006, καλεσμένος της New Star, για έκθεση φωτογραφίας του Τσε στην Κρήτη (Φωτό)

ΚΟΥΒΑ

Πέθανε ο Καμίλο Γκεβάρα Μαρτς, γιος του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Τον θάνατο του Καμίλο Γκεβάρα Μαρτς, του μεγαλύτερου γιου του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κούβας και Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ.

Σύμφωνα με το κουβανικό πρακτορείο ειδήσεων «Prensa Latina», ο Καμίλο Γκεβάρα Μαρτς πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Καράκας της Βενεζουέλας, όταν υπέστη πνευμονική εμβολή η οποία προκάλεσε έμφραγμα.

Στο μήνυμά του ο Μιγκέλ Ντίας Κανέλ αναφέρει: «Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε τον Καμίλο, τον γιο του Τσε και υποστηρικτή των ιδεών του, ως διευθυντή του Κέντρου Τσε, το οποίο διατηρεί μέρος της εξαιρετικής κληρονομιάς του πατέρα του. Συλλυπητήρια στη μητέρα του, την Aleida, τη χήρα και τις κόρες του και ολόκληρη την οικογένεια Guevara March».

Γεννημένος το 1962, ο Καμίλο, ήταν το δεύτερο παιδί του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, με την Αλέιδα Μαρτς.

Με πτυχίο στο Εργατικό Δίκαιο, ο Καμίλο Γκεβάρα Μαρτς ήταν διευθυντής του «Κέντρου Μελετών Τσε Γκεβάρα» στην Αβάνα, ιδρύματος αφιερωμένου στη διαιώνιση του έργου και της σκέψης του πατέρα του.

902

*

Ο Καμίλο το 2006, κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, προσκεκλημένος της New Star, για έκθεση φωτογραφιών του Τσε, στην Κρήτη. (Φωτό: Βελισσάριος Κοσσυβάκης)



(Αρχείο Βελισσάριου Κοσσυβάκη)

Ο Καμίλο Γκεβάρα, γιος του θρυλικού επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και εκπρόσωπος του Κέντρου Μελετών «Τσε Γκεβάρα » στην Κούβα, είχε έρθει στη χώρα μας το 2006, για έκθεση που διοργανώθηκε στην Κρήτη με θέμα Ο Ερνέστο Γκεβάρα, ο Φωτογράφος. Παρέμεινε έως τις 12 Σεπτέμβρη.

Η σημαντική αυτή έκθεση φιλοξενήθηκε στο Ηράκλειο, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, από 8-28/9/2006 με η ελεύθερη είσοδο.Τη διοργάνωση της έκθεσης είχε αναλάβει η ελληνική εταιρεία διανομής ταινιών «New Star» και το «Κέντρο Μελετών Τσε Γκεβάρα » της Κούβας και αυτή περιλάμβανε:

  • 238 φωτογραφίες, τραβηγμένες μεταξύ 1951-1963 από τον ίδιον τον Τσε, στα ταξίδια του σε Αργεντινή, Μεξικό, Γουατεμάλα, Κούβα, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδονησία, Ινδίες, Πακιστάν, Γιουγκοσλαβία, Ισπανία, Τανζανία, Αίγυπτο, Μαρόκο.
  • Το 30% των φωτογραφιών ήταν αυθεντικά θετικά αντίγραφα και οι υπόλοιπες σύγχρονα αντίγραφα αρνητικών.

Εκτέθηκαν, επίσης:

  • 11 φάκελοι φωτογραφικών εργαστηρίων με σημειώσεις του Τσε
  • Φωτοτυπία της ταυτότητας του Τσε ως φωτογράφου, μηχανές που χρησιμοποιούσε

Ο Καμίλο εγκαινίασε την έκθεση στο Ηράκλειο στις 8/9, 8.30 μ.μ., ενώ επισκέφθηκε το Ρέθυμνο και τα Χανιά, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με φορείς του νησιού και παρέστη σε πολλές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν εκείνες τις μέρες στο νησί.

Στα εγκαίνια της έκθεσης συμμετείχε και ο τότε πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Έρμες Ερνάντες Ερέρα

Πηγή: New Star



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.