Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

ΗΠΑρακολουθήσεις - ΕΕΥΠοκλοπές: Ατράνταχτα τα γεγονότα για σε βάρος του ΚΚΕ ― Δημήτρης Κουτσούμπας: Συνδιαμορφώσατε τον βούρκο όπου είστε βουτηγμένοι έως τον λαιμό ― Ο λαός να χαλάσει τα σκοτεινά και αντιλαϊκά σενάρια μιας διεφθαρμένης άρχουσας τάξης ― Οι παρεμβάσεις βουλευτών του ΚΚΕ (5 VIDEO)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Δεν διορθώνεται, μόνο καταργείται το σάπιο πλαίσιο των παρακολουθήσεων

*

Απαράδεκτες και παράνομες όλες οι παρακολουθήσεις από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων και δικαιωμάτων

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ και οι παρεμβάσεις βουλευτών του ΚΚΕ (βλ.κάτω)| Η Εξεταστική θα συμπεριλάβει την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, τις καταγγελίες δημοσιογράφων και τις υποκλοπές στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ | Αποκαλυπτικά στοιχεία παρουσίασε στη Βουλή ο Δ. Κουτσούμπας

*

Βλέπε και στο τέλος:

Ατράνταχτα τα γεγονότα για τις παρακολουθήσεις σε βάρος του ΚΚΕ

*

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ - ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

Ψηφίστηκε χτες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, με ονομαστική ψηφοφορία και στο πλαίσιο ειδικής διαδικασίας, η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που κατέθεσε στη Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και περιλαμβάνει τη διερεύνηση υποθέσεων υποκλοπών του τηλεφώνου του προέδρου του Ν. Ανδρουλάκη, δημοσιογράφων, καθώς και τις συνακροάσεις - υποκλοπές από το 2016 στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό

Από τους 299 ψηφίσαντες, υπέρ της πρότασης ψήφισαν 142 βουλευτές, ενώ «παρών» 157 βουλευτές, δηλαδή οι βουλευτές της ΝΔ (η ψήφος που λείπει, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είναι του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή). Επομένως, η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής γίνεται αποδεκτή, καθώς σύμφωνα με το σχετικό τροποποιημένο άρθρο του Συντάγματος, το όριο για να γίνει αποδεκτή η πρόταση είναι 120 βουλευτές, δηλαδή τα 2/5 του αριθμού των βουλευτών.

Η εκπροσώπηση των κομμάτων στην Επιτροπή θα γίνει κατ' αναλογία, ενώ η προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών της και την υποβολή πορίσματος είναι ένας μήνας με προοπτική παράτασης αν χρειαστεί.

Το ΚΚΕ υπερψήφισε την πρόταση, ενώ όπως έγινε καθαρό από τους βουλευτές του, θα προσπαθήσει ταυτόχρονα, όσο είναι αυτό δυνατό, να αναδείξει το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ - γι' αυτό και το κάνουν γαργάρα - ψηφίζοντας νόμους και ενσωματώνοντας στο ελληνικό Δίκαιο Οδηγίες και διακρατικές συμφωνίες που θέτουν τον καθένα υπό παρακολούθηση.

*

Δεν διορθώνεται μόνο καταργείται το σάπιο πλαίσιο των παρακολουθήσεων τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές - παρακολουθήσεις, σχολιάζοντας την προσπάθεια να βγει λάδι τόσο η ΕΥΠ όσο και το θεσμικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει, ανεχτεί και συνδιαμορφώσει οι κυβερνήσεις. 

Τόνισε ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν καλά τι ψήφισαν και τι ήταν σε ισχύ και δεν το άλλαξαν, φέροντας ευθύνη για τον βούρκο που έχει δημιουργηθεί. Πρόσθεσε ότι τα κόμματα που κυβέρνησαν είναι βουτηγμένα στον βούρκο μέχρι τον λαιμό.

Αναφέρθηκε στην υπόθεση των συνακροάσεων - υποκλοπών του τηλεφωνικού κέντρου της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ, καταθέτοντας στα πρακτικά τα στοιχεία της υπόθεσης που άρχισε από το 2016 και όχι μόνο δεν έχουν δοθεί απαντήσεις, αλλά πήγε να κλείσει η υπόθεση! Σημείωσε πως στην πρόσφατη συζήτηση στην Ολομέλεια τόσο ο Κ. Μητσοτάκης όσο και ο Αλ. Τσίπρας δεν είπαν τίποτα για το θέμα αυτό και σχολίασε «ούτε συνεννοημένοι να ήταν». 

Επίσης, αναφέρθηκε στα σενάρια περί κυβέρνησης συνεργασίας που εμφανίζονται και υπογράμμισε ότι μοναδικά ελπιδοφόρος για τον λαό δρόμος είναι αυτός που προτείνει το ΚΚΕ, με τον λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων και χαλώντας τα σκοτεινά και αντιλαϊκά σενάρια μιας διεφθαρμένης άρχουσας τάξης.

Ολόκληρη η ομιλία

«Η Βουλή αποφασίζει σήμερα τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις - υποκλοπές, ενώ ήδη έχει προηγηθεί η συζήτηση της Παρασκευής για αυτό το θέμα. Συζήτηση, η οποία -με ευθύνη πρώτα απ’ όλα του πρωθυπουργού- δεν βοήθησε ιδιαίτερα στο να φωτιστεί η υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Το αντίθετο θα λέγαμε. Τα ερωτήματα παραμένουν και μεγαλώνουν…

Απαράδεκτες, άθλιες και παράνομες όλες οι παρακολουθήσεις!

Τι έχουμε σήμερα; Μια από τα ίδια…

Η κυβέρνηση συνεχίζει στο ίδιο τροπάρι του πρωθυπουργού να μιλάει για κάποιο "λάθος" και για μια "υπηρεσιακή αστοχία" κι όλα αυτά για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από μια κρατική υπηρεσία πληροφοριών, όπως η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται και δίνει λόγο προσωπικά στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

Συνεχίζετε στο ίδιο τροπάρι, για να βγει λάδι όχι μόνο η ΕΥΠ, αλλά ένα ολόκληρο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο τώρα δήθεν μπορεί να διορθωθεί!

Πού τα πουλάτε αυτά, κύριοι της κυβέρνησης;

Οι νόμοι, οι οδηγίες, οι κανονισμοί της ΕΕ -που στο όνομα της "εθνικής ασφάλειας", του "δημόσιου συμφέροντος", κ.ά.- βάζουν στο στόχαστρο τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού μας, δεν διορθώνονται. Μόνο καταργούνται!

Συνεχίζετε στο ίδιο τροπάρι, για να καλυφτεί με ένα πέπλο δήθεν νομιμότητας η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και η παρακολούθηση ενός ολόκληρου πολιτικού κόμματος, όπως το ΚΚΕ, όπως προφανώς και κάθε παρακολούθηση, αφού, όπως είπε και ο νέος διοικητής της ΕΥΠ -και συμφωνείτε και σεις κύριοι της κυβέρνησης- "κανείς δεν εξαιρείται"!

Μάλιστα, τώρα πάτε να το δικαιολογήσετε, ότι αυτό γίνεται χάριν της ισοτιμίας όλων των πολιτών! Ισότιμη παρακολούθηση όλων! Για να μη μένει κανένας παραπονούμενος!

Μαντζουράνα στο κατώι, γάιδαρος στα κεραμίδια…

Το είπαμε και θα το ξαναπούμε: Απαράδεκτες, άθλιες και παράνομες από τη σκοπιά των συμφερόντων και δικαιωμάτων του λαού είναι όλες οι παρακολουθήσεις!

Και δεν εξαιρούνται εδώ και αυτές που έχουν την τυπική νομιμότητα και στηρίζονται σ’ αυτό το σκοτεινό, ζοφερό θεσμικό πλαίσιο που έχετε ψηφίσει.

Και η σημερινή συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής επιβεβαιώνει αυτό που το ΚΚΕ είπε από την πρώτη στιγμή. Ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε και τα άλλα κόμματα -πέρα από κάποιες μικρές γενικόλογες αναφορές- ακούμπησαν το σάπιο, αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο αλωνίζουν μυστικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφαλείας, ιδιωτικοί στρατοί και κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ και των κρατών-μελών της.

Πρόκειται για νόμους, κατευθύνσεις της ΕΕ και πρακτικές που υπηρετούν και θωρακίζουν πολύπλευρα την εξουσία και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος του λαού και των δικαιωμάτων του.

Ταυτόχρονα, μεριμνούν προληπτικά για να μη βρεθούν μπροστά σε ένα ογκούμενο εργατικό - λαϊκό κίνημα ανατροπής της οικονομικής κυριαρχίας και εξουσίας του κεφαλαίου και των διεθνών συμμαχιών του.

Αυτό το πλαίσιο, που όλοι έχετε συνδιαμορφώσει, δίνει το "πράσινο φως" για την παρακολούθηση των πάντων!

Συνδιαμορφώσατε τον βούρκο όπου είστε βουτηγμένοι έως τον λαιμό

Μάλιστα, στη συζήτηση της Παρασκευής, θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα στην προσπάθειά μας να αποκαλύψουμε αυτό το αντιδραστικό, σάπιο θεσμικό πλαίσιο.

Απάντηση καμία. Ούτε φυσικά από την κυβέρνηση της ΝΔ που έχει την πρώτη ευθύνη και είναι υποχρεωμένη να δίνει απαντήσεις, ούτε από τα άλλα κόμματα που έχουν κυβερνήσει τα προηγούμενα χρόνια, όπως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, και γνωρίζουν πολύ καλά τι ψήφισαν στα χρόνια τους, αλλά και τι ήδη ήταν σε ισχύ από πριν και δεν το άλλαξαν, άσχετα αν θέλουν να τα ξεχάσουν.

Απάντηση καμία. Ούτε για τα "φανερά", δηλαδή για τους νόμους, τις Οδηγίες και τους Κανονισμούς της ΕΕ που όλοι σας έχετε ψηφίσει, ούτε για τα "κρυφά", γι’ αυτά δηλαδή που οι κυβερνήσεις σας δρομολογούσαν μέσω των μηχανισμών τους και των αχυρανθρώπων τους, που εκτός των άλλων παίζουν και τον ρόλο του "αυτοφωράκια"…

Απάντηση επίσης καμία για το ποιες άλλες υπηρεσίες εκτός από την ΕΥΠ διενεργούν παρακολουθήσεις.

Απάντηση καμία και για το ποια κυβέρνηση και πότε άρχισε να ψάχνει στην αγορά για τα διάφορα λογισμικά τύπου "Predator" και ποια κυβέρνηση τελικά δρομολόγησε και ολοκλήρωσε την προμήθειά τους.

Πάρα πολλά ζητήματα έμειναν αναπάντητα, τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να τα αναδείξουμε και στην Εξεταστική Επιτροπή που θα δημιουργηθεί για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός τι πραγματικά συμβαίνει και ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα.

Θα ‘λεγε κανείς μάλιστα πως είστε συνεννοημένοι…

Όπως ο διάολος το λιβάνι αποφύγατε να θίξετε αυτό το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο.

Γιατί;

Γιατί όλοι, είτε το ψηφίσατε, είτε το ανεχτήκατε και πάντως όλοι βήμα - βήμα το διαμορφώσατε και το ενισχύσατε.

Μιλάμε για έναν πραγματικό βούρκο. Και σε αυτό τον βούρκο είστε όλοι βουτηγμένοι ως τον λαιμό!

Πείτε μας: Δυο μέρες συζήτηση, ποιος, είτε από την κυβέρνηση είτε από την αξιωματική αντιπολίτευση, μίλησε για την κατάργηση αυτού του σάπιου θεσμικού πλαισίου!

Κανείς. Ο βούρκος πρέπει να παραμείνει βούρκος, γιατί αυτό έχει ανάγκη η εξουσία του κεφαλαίου την οποία υπηρετείτε.

Να αποτελέσουν αντικείμενο της Εξεταστικής οι συνακροάσεις - υποκλοπές σε βάρος του ΚΚΕ

Κι ερχόμαστε τώρα στην Εξεταστική. Το μεγάλο θέμα που ανοίγει με την Εξεταστική Επιτροπή, όπως το θέτει και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στην πρότασή του, είναι "η ελεύθερη εσωτερική λειτουργία" των πολιτικών κομμάτων και η προστασία πολιτικών ελευθεριών, κρίσιμων για όλο τον λαό μας, για κάθε εργαζόμενο, για κάθε νέο και νέα.

Το Κόμμα μας θα κάνει προσπάθεια στην Εξεταστική Επιτροπή να γίνει πραγματική έρευνα των υποθέσεων και πάνω απ’ όλα να αναδειχθούν οι ευθύνες που υπάρχουν για τις υποκλοπές.

Προφανώς, όπως έχουμε δηλώσει, εμείς συμφωνούμε πως πρέπει να διερευνηθεί η σοβαρή υπόθεση των παρακολουθήσεων σε βάρος του κ. Ανδρουλάκη, αλλά δεν μπορεί παρά να ενταχθεί στην Εξεταστική Επιτροπή και κάθε υπόθεση για το απόρρητο των επικοινωνιών, όπου υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία συγκεκριμένα, όπως σε βάρος δημοσιογράφων, άλλων προσώπων και, αυτονόητα, σε βάρος του ΚΚΕ.

Ειδικά, η υπόθεση των συνακροάσεων - υποκλοπών στο ΚΚΕ είναι μια υπόθεση:

- Που συνίσταται σε συνακροάσεις - υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Αφορά δηλαδή παρακολούθηση ολόκληρου του Κόμματος, των γραφείων, των στελεχών του και στην ουσία των Οργανώσεών του και βέβαια όλης του της Κοινοβουλευτικής Ομάδας!

- Μια υπόθεση που έχει καταγγελθεί και κρατάει εδώ και 6 χρόνια, από το 2016, με επαναλαμβανόμενα κρούσματα!

- Μια υπόθεση, για την οποία παρενέβη τόσες φορές η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και γίνεται ακόμα έρευνα από τη Δικαιοσύνη.

- Μια υπόθεση η οποία συνεχίζεται, αφού ξανά, μόλις πριν λίγους μήνες, τον Απρίλη του 2022, σημειώθηκαν νέες "συνακροάσεις" - υποκλοπές και ψευδείς κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής, όπως καταγγείλαμε.

Πολύ σοβαρά ερωτήματα για τις υποκλοπές σε βάρος του ΚΚΕ

Μιλάμε για συγκεκριμένες καταγγελίες. Και δεν θα μπορούσε αυτή η Εξεταστική Επιτροπή να μην "αγγίξει" τα πολύ σοβαρά ερωτήματα, που εγείρει η υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ:

- Τι έκαναν οι κυβερνήσεις και οι άλλες αρμόδιες αρχές απέναντι στις καταγγελίες του ΚΚΕ για όλες τις συνακροάσεις; Το 2016, το 2017, το 2019, το 2020 και το 2022;

- Ποιο θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει να γίνονται τέτοιες υποκλοπές και παρεμβάσεις σε βάρος πολιτικού κόμματος; Ποιοι έχουν ευθύνη για τη διαμόρφωσή του;

- Ποιοι είναι οι φυσικοί αυτουργοί της εντολής συνακροάσεων και παρακολουθήσεων σε βάρος ενός ολόκληρου πολιτικού κόμματος;

Φυσικά εμείς έχουμε ξεκάθαρο ότι αυτό το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι ζήτημα απλά κάποιων προσώπων ή μόνο κάποιας κυβέρνησης, αφού αυτό θωρακίζεται από το Σύνταγμα και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με τα οποία όλοι σας συμφωνείτε.

Το ΚΚΕ σε αυτή τη βάση αντιμετωπίζει και την αποτελεσματικότητα των Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής.

Γι’ αυτό και θέτουμε επιπλέον ερωτήματα:

- Ποιοι και πώς επέτρεψαν τις υποκλοπές στην περίπτωση του ΚΚΕ, για λογαριασμό είτε ελληνικών υπηρεσιών, είτε βέβαια ξένων, άλλων μηχανισμών;

- Και τι γίνεται όταν ένα πολιτικό κόμμα κάνει δημόσια καταγγελία για υποκλοπές, όταν διατάσσεται κατεπείγουσα έρευνα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου;

- Τι ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του ΚΚΕ και αυτές οι έρευνες, 6 χρόνια ακόμα μετά, δεν έχουν αποφέρει καρπούς; Ποιοι είχαν εμπλοκή και πώς, και τελικά η έρευνα πήγε να τεθεί στο αρχείο άρον - άρον και να μη διερευνηθεί τίποτα;

Συγκεκριμένα τα στοιχεία που κάνουν ότι «δεν είδαν» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Οπωσδήποτε εμείς, ως ΚΚΕ, δεν έχουμε κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία για αυτή την πολύχρονη και πολύ σοβαρή υπόθεση, που μέχρι σήμερα δεν είχε απασχολήσει βέβαια όπως έπρεπε τις κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και τις συζητήσεις στη Βουλή.

Πρέπει να πούμε βέβαια ότι είναι απορίας άξιο ότι ακόμα και στην πρόσφατη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, δεν ακούστηκε το παραμικρό, ούτε από τον κύριο Μητσοτάκη ούτε από τον κύριο Τσίπρα. Ούτε συνεννοημένοι να ήταν…

Επειδή λοιπόν πολλοί μπορεί να "μην ξέρουν", να "μην είδαν" και να χρειάζονται ενημέρωση, εμείς καταθέτουμε στα Πρακτικά ορισμένα από αυτά τα κρίσιμα στοιχεία, με το ιστορικό των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ.

Επιμένουμε. Είναι τόσα τα στοιχεία, συγκεντρωμένα και από τη Δικαιοσύνη, που δεν επιτρέπουν σε κανέναν να ισχυριστεί ότι "για να είμαστε γρήγοροι στην εξέταση, μη συμπεριλάβουμε πολλές υποθέσεις"!

Αφού πρόκειται για ένα φαιδρό επιχείρημα, με το οποίο γίνεται προσπάθεια να πεταχτεί εκτός Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής η παρακολούθηση ενός ολόκληρου κόμματος, του ΚΚΕ.

Τι λένε αυτά τα στοιχεία;

- Ότι οι συνακροάσεις - υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ εμφανίζονταν από διάφορες χώρες, στην Ευρώπη και αλλού. Χρειαζόταν να ζητηθεί δικαστική συνδρομή, δηλαδή η συνδρομή των αρχών και άλλων κρατών, για να διερευνηθούν οι κλήσεις στο ΚΚΕ. Αυτό δεν είχε γίνει για καιρό και η υπόθεση πήγαινε για το αρχείο! Ρωτάμε, γιατί;

- Υπάρχουν στοιχεία, το έχουμε ξαναπεί εδώ, πως κάποιοι εμφανίστηκαν με ηλεκτρονικά μηνύματα να δηλώσουν πως είναι… οι "αυτουργοί" των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ! Και πήγαινε να κλείσει η έρευνα, χωρίς να γίνει καμία προσπάθεια να βρεθούν αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι "αυτουργοί"!

- Μέχρι που έκανε παρεμβάσεις το ΚΚΕ και στην Εισαγγελία με υπόμνημά του για να μην κλείσει η υπόθεση, να συνεχιστεί η έρευνα και από τις άλλες εμπλεκόμενες χώρες. Ακόμα και σήμερα, να ξέρετε, συγκεντρώνονται απαντήσεις και νέα, αξιοποιήσιμα στοιχεία, σε αντίθεση με τις διάφορες προκλητικές δηλώσεις ότι "στοιχεία δεν υπάρχουν"…

- Για παράδειγμα, υπάρχουν ευρωπαϊκές αρχές που έχουν δώσει απαντήσεις, έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τις τηλεφωνικές γραμμές. Υπάρχουν όμως ακόμα και ύποπτα κενά, ερωτήματα, για το αν και πώς εκτέλεσαν το έργο τους οι ελληνικές αρχές, βοηθώντας τις αρχές του εξωτερικού να προχωρήσουν το έργο τους!

- Γενικά, στην υπόθεση του ΚΚΕ υπάρχουν πολλά στοιχεία για το τι έκαναν, αλλά και τι δεν έκαναν οι αρμόδιες αρχές. Αυτά πρέπει να διερευνηθούν, να δοθούν απαντήσεις και τελικά να πάμε ένα βήμα παρακάτω: Μήπως κάποιος δεν ήθελε καθόλου να διαλευκανθεί η υπόθεση των υποκλοπών του ΚΚΕ; Γι’ αυτό την πήγαιναν για "θάψιμο";

Αυτά και άλλα, όπως αυτά που αναφέραμε στη Βουλή στην προχθεσινή συζήτηση, γεννούν σοβαρά ερωτηματικά που πρέπει η Εξεταστική Επιτροπή να τα διερευνήσει.

Ερωτηματικά για τις ευθύνες:

Πρώτον: Των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ από το 2016 έως το 2019 και της ΝΔ από το 2019 έως και σήμερα το 2022.

Δεύτερον: Τις ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων, συναρμόδιων αρχών, από την Κρατική Ασφάλεια ως την Εισαγγελία και την "Ανεξάρτητη Αρχή", τη γνωστή ΑΔΑΕ.

Γι’ αυτό ζητάμε σήμερα:

Να εξεταστεί και να διερευνηθεί από την Εξεταστική Επιτροπή, που συμφωνούμε να συσταθεί, με βάση και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, κάθε περίπτωση συνακρόασης και υποκλοπής σε βάρος του ΚΚΕ, με βάση και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τη Δικαιοσύνη.

Να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι που βρίσκονται πίσω από τις συνακροάσεις - υποκλοπές που έχει καταγγείλει το ΚΚΕ για τα έτη 2016, 2017, 2019, 2020 και 2022.

Πρόκειται για συγκεκριμένες καταγγελίες που αναφέρονται και στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Ο λαός με τη δράση του να επιβάλει την κατάργηση του σάπιου θεσμικού πλαισίου

Γι' αυτό κι επισημαίνουμε ότι η πρόταση της ΝΔ, για χρονική διεύρυνση από το 2012, σε βάθος δεκαετίας, γενικόλογα, χωρίς συγκεκριμένες υποθέσεις και στοιχεία, είναι περισσότερο ένα φτηνιάρικο θα έλεγα κόλπο που επιδιώκει να "πετάξει την μπάλα στην εξέδρα" και γι’ αυτό την απορρίψαμε.

Και στην Εξεταστική Επιτροπή και σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αποκαλυφθούν -όσο φυσικά αυτό είναι δυνατό, γιατί εμείς δεν τρέφουμε αυταπάτες- οι πτυχές όλων αυτών των υποθέσεων.

Κυρίως, όμως, θα αποκαλύψουμε αυτό το σάπιο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο φυσικά και πρέπει να καταργηθεί κι αυτό μπορεί να το επιβάλει ο ίδιος ο λαός και με τη δράση του και με τις πολιτικές του επιλογές, γυρίζοντας την πλάτη σε όλους όσοι υπονομεύουν τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

Ο ελληνικός λαός να μην επιτρέψει στα αστικά κόμματα και τους μηχανισμούς τους να εγκλωβίσουν τη μεγάλη δυσαρέσκεια, αναμένοντας κάποιον δήθεν σωτήρα από κάποια παγίδα κυβερνητικής εναλλαγής κομμάτων που έχουν ήδη δοκιμαστεί.

Να γυρίσει την πλάτη στο κυοφορούμενο σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί με καλύτερους όρους από ότι με μονοκομματική κυβέρνηση η σταθερότητα του σάπιου αυτού συστήματος.

Συνολικά, δεν αφορά τον ελληνικό λαό και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του το αλισβερίσι που γίνεται, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ διαφορετικών συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων για το ποιος έχει λαμβάνειν περισσότερα από την πίτα της ευρωενωσιακής χρηματοδότησης και των πακέτων.

Γιατί πάντα, συνεχώς, ο λαός είναι που μένει στην απέξω, για να θησαυρίζουν ξεζουμίζοντάς τον λίγοι κηφήνες.

Με καθηλωμένους και μειωμένους μισθούς, με υποαπασχόληση ή ανεργία, να πληρώνει το πανάκριβο ρεύμα, το φυσικό αέριο, να εξαντλείται από τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια, από τη φορολογία και την ανασφάλεια για το αύριο, από τα χρέη και τα δυσβάστακτα έξοδα για να σπουδάσει τα παιδιά του, για να πληρώσει τα φάρμακα και τις ασθένειες, για τις φυσικές καταστροφές γιατί δεν υπάρχουν μέτρα πρόληψης, γιατί δεν δίνεται χρηματοδότηση για έργα αναγκαία και επείγοντα.

Η συμπόρευση με το ΚΚΕ, μπορεί να ανοίξει τον μοναδικά ελπιδοφόρο δρόμο, για να γίνει ο εργαζόμενος λαός ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, χαλώντας όλα τα σκοτεινά και αντιλαϊκά σενάρια μιας διεφθαρμένης άρχουσας τάξης και του πολιτικού της προσωπικού που ευθύνονται και για όλα όσα εκθέσαμε παραπάνω και για άλλα τόσα ακόμα, που πρέπει τελικά να μπουν όλοι αυτοί στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας».

*

Ατράνταχτα τα γεγονότα για τις παρακολουθήσεις σε βάρος του ΚΚΕ

Τα βασικά γεγονότα, τα οποία με συγκεκριμένα στοιχεία και ημερομηνίες επιβεβαιώνουν ότι από το 2016 έως σήμερα, με τις συνακροάσεις στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, τόσο με κυβέρνηση της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται υπό παρακολούθηση ένα ολόκληρο κόμμα, κατέθεσε χτες στα πρακτικά της Βουλής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Ολομέλεια για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση των υποκλοπών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από το 2016 που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα «συνακροάσεων» - υποκλοπών και έγινε επίσημη καταγγελία από το ΚΚΕ, μέχρι και τις 22 Απρίλη του 2022 που καταγράφηκε το τελευταίο, όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν λήφθηκε κανένα μέτρο και δεν αποκαλύφθηκαν οι υπαίτιοι, κάτι που θα μπορούσε να γίνει ταχύτατα με τη σημερινή υψηλή τεχνολογία, αλλά αυτό που καταγράφηκε ήταν οι προσπάθειες από Δικαιοσύνη και ΑΔΑΕ τόσο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και ΝΔ, η υπόθεση να κουκουλωθεί και βεβαίως να πάει στο αρχείο. Επιχείρηση που έχει αποφευχθεί μέχρι τώρα, με τις παρεμβάσεις και τις διαμαρτυρίες του ΚΚΕ.

Εχουμε και λέμε:

Από τις 27/11/2016 έως τις 30/11/2016 σημειώνονται οι πρώτες συνακροάσεις - υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου εμπλέκονται ταυτόχρονα τηλεφωνικές γραμμές Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και τα τηλεφωνικά κέντρα των κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι.

Την 1/12/2016 το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, που φέρει τον τίτλο «Περίεργες συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ», κατήγγειλε δημόσια τα περιστατικά. Ακολούθησαν ανακοινώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που δεσμεύονταν ότι θα εξαντληθούν όλα τα επιχειρησιακά, νομικά και θεσμικά περιθώρια για «άμεση διαλεύκανση» της υπόθεσης.

Η δε ΝΔ στην ανακοίνωση που εξέδωσε τότε ανέφερε πως «είναι αδιανόητο στην εποχή μας να γίνονται παρακολουθήσεις τηλεφώνων και επικοινωνιών, οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος, αλλά και κάθε πολίτη».

Διατάχθηκε κατεπείγουσα έρευνα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου και ξεκίνησε η έρευνα κρατικής ασφάλειας. Στο πλαίσιό της έγινε άρση απορρήτου των επίμαχων επικοινωνιών, για να εντοπιστεί ότι από τις 93 κλήσεις που εντοπίστηκαν, οι 71 ήταν από διεθνείς τηλεφωνικές συνδέσεις με προθέματα που έδειχναν προέλευση από 13 ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Μάλτα, Φινλανδία, Γαλλία, Ρουμανία, Ολλανδία, Εσθονία, Πολωνία, Σουηδία, Βέλγιο, Γερμανία, Ουγγαρία) και 3 προθέματα αγνώστου χώρας.

Πρώτη δικογραφία

Μάλιστα, στις 5/12/2016 η ΑΔΑΕ έλαβε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη διεύθυνση hliasden@sigaint.org, στο οποίο ο αποστολέας δήλωσε ότι ο ίδιος πραγματοποίησε τις κλήσεις ως φάρσα. Η Κρατική Ασφάλεια ζήτησε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να βρεθεί ο κάτοχος και ο χρήστης αυτής της ηλεκτρονικής διεύθυνσης. Η Δίωξη απάντησε ότι απαιτείται αίτημα δικαστικής συνδρομής. Η Κρατική Ασφάλεια δεν παρείχε καμία διευκόλυνση για κάτι τέτοιο, ενώ η ΑΔΑΕ στις 4 Απρίλη του 2017, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε έλαβε ενημέρωση για την άρση του απορρήτου, κατέληξε σε έκθεση - πόρισμα που ανέφερε ότι «δεν υπάρχει παραβίαση απορρήτου» και αυτό χωρίς να έχει λάβει τα αποτελέσματα της άρσης του απορρήτου!

Ωστόσο, ένα 24ωρο μετά, στις 5 Απρίλη του 2017 «έσκασε» το δεύτερο κρούσμα συνακροάσεων - υποκλοπών. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε τη διερεύνησή της και να σχετιστεί με την προηγούμενη. Ετσι σχηματίστηκε μία δικογραφία με ΑΒΜ Α/2016/2650, για να ερευνηθούν όλα τα στοιχεία ενιαία.

Στις 13 Απρίλη η Κρατική Ασφάλεια ζήτησε και έλαβε άρση απορρήτου για τις νέες συνακροάσεις. Από τα δεδομένα που εστάλησαν από τις εταιρείες τηλεφωνίας, προέκυπτε ότι 26 κλήσεις ήταν από διεθνείς αριθμούς διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών, τις οποίες η Κρατική Ασφάλεια έκρινε ύποπτες. Ωστόσο, αξιοποιώντας την έκθεση της ΑΔΑΕ, που σημείωνε ότι το πλήθος διαφορετικών διεθνών αριθμών ενισχύει την ένδειξη ότι έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνική της παραποίησης προέλευσης τηλεφωνημάτων, η Κρατική Ασφάλεια έκρινε πως «ο εντοπισμός των υπαιτίων - καλούντων είναι ιδιαιτέρως δυσχερής ως αδύνατος»! Επιπλέον η ΑΔΑΕ στην έκθεσή της, παρά τα αξιοποιήσιμα σύμφωνα με την ίδια στοιχεία, όπως και την ομολογία της ότι ακόμα δεν είχε λάβει τα αποτελέσματα της άρσης απορρήτου από τις αρχές, κατέληξε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει παραβίαση του απορρήτου!

Επιπλέον, με βάση αυτές τις αναφορές και εκθέσεις της ΑΔΑΕ και της Κρατικής Ασφάλειας, δρομολογήθηκε από την Εισαγγελία το κλείσιμο της υπόθεσης και η αρχειοθέτησή της, κάτι που τελικά δεν κατάφεραν με παρέμβαση του ΚΚΕ. Ετσι, στις 22/3/2018 η Εισαγγελία Εφετών επέστρεψε την υπόθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για να συνεχιστεί η δικαστική έρευνα.

Και δεύτερη δικογραφία

Στις 18/1/2019 γίνονται νέες συνακροάσεις - υποκλοπές. Το ΚΚΕ εξέδωσε νέα ανακοίνωση, ενώ στις 24/1/2019 η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παρήγγειλε έρευνα για τη νέα υπόθεση και διαμορφώθηκε νέα ξεχωριστή δικογραφία με ΑΒΜ Α/2019/141. Αρχισε νέα έρευνα από την ΑΔΑΕ, όπου διαπίστωσε, σύμφωνα με την έκθεσή της στις 29/5/2019, την είσοδο κλήσης από το εξωτερικό μέσω μιας παρόχου εταιρείας, της Belgacom Intergnational Carrier Services (BICS) που εδρεύει στο Βέλγιο και λειτουργεί στην Ελλάδα χωρίς την άδεια από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Παρ' όλα αυτά, όπως και στις προηγούμενες εκθέσεις της, δεν διαπίστωσε γεγονός που να συνιστά παραβίαση απορρήτου!

Στις 19 και 21/6/2020 εντοπίζονται νέες συνακροάσεις. Στις 24/6/2020 δημοσιεύθηκε μία ακόμα ανακοίνωση - καταγγελία του ΚΚΕ. Αυτήν τη φορά δεν υπάρχει κινητοποίηση της Εισαγγελίας. Αντίστοιχα και η ΑΔΑΕ δεν προχωρά σε κανέναν έλεγχο.

Στις 26/4/2022 έρχονται και οι νέες συνακροάσεις, αλλά και «ψευδείς κλήσεις». Ομως παρά τις επίσημες καταγγελίες του ΚΚΕ, δεν υπήρξε καμία «κινητικότητα» από την Εισαγγελία για έρευνα. Η ΑΔΑΕ συνέστησε εντέλει, με μεγάλη βέβαια καθυστέρηση και προφανώς κάτω από το βάρος των εξελίξεων, ομάδα ελέγχου η οποία τώρα διενεργεί έρευνα.

Να σημειωθεί ακόμα ότι παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ κατέθεσε και σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή απαιτώντας μέτρα για την αποκάλυψη των υπευθύνων, με τα συναρμόδια υπουργεία να σφυρίζουν αδιάφορα...

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 30/8/2022

*

Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ για την Εξεταστική

«Το ΚΚΕ στηρίζει τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής και καλεί και τα άλλα κόμματα διά των εκπροσώπων τους να δεσμευτούν κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης ότι οι εργασίες της Επιτροπής θα ασχοληθούν χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις με τα περιστατικά των υποκλοπών σε βάρος του Ν. Ανδρουλάκη, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ και σε βάρος δημοσιογράφων». Τα παραπάνω ανέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και γενικός εισηγητής του Κόμματος στη διαδικασία της συζήτησης, επισημαίνοντας ότι η πρόταση της ΝΔ για χρονική διεύρυνση της Επιτροπής «πετάει την μπάλα στην εξέδρα».

Οπως επεσήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος, αυτό που καλύπτουν όλοι μαζί είναι ένα θεσμικό πλαίσιο «το οποίο έχει ενσωματώσει το σύνολο των αντίστοιχων ευρωενωσιακών Οδηγιών, τις κοινοτικές Οδηγίες οι οποίες διασφαλίζουν την προληπτική και μαζική παρακολούθηση όλων των πολιτών». Και συμπλήρωσε: «Διευκολύνουν την εμπορία και διακίνηση των διαφόρων κατασκοπευτικών λογισμικών, με αποτέλεσμα μια σειρά κυβερνήσεις της ΕΕ να έχουν προμηθευτεί αυτά τα κατασκοπευτικά λογισμικά. Δεν είναι τυχαίο που έχει αποκαλυφθεί ότι στην Ισπανία η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του κ. Σάντσεθ, που είναι πρότυπο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το ΠΑΣΟΚ, παρακολουθούσε μέσω τέτοιων λογισμικών 65 πολιτικούς και ακαδημαϊκούς από την Καταλονία».

«Εχουμε να κάνουμε με ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο βάζει στην "προκρούστεια κλίνη" το σύνολο των λαϊκών δικαιωμάτων, είτε αυτά είναι ατομικά είτε είναι συλλογικά», τόνισε, για να προσθέσει: «Μάλιστα, στις σημερινές συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και μετατροπής της Ελλάδας σε προκεχωρημένο φυλάκιο των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι, στο οποίο αλωνίζουν οι ξένες μυστικές υπηρεσίες». Ανέδειξε ακόμα ότι η υπόθεση παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη αξιοποιείται και «στο πλαίσιο των διεργασιών του αστικού πολιτικού συστήματος για την επόμενη μέρα», που έχουν ζητούμενο «τη σταθερότητα του συστήματος, για τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας στην παγίδα της κυβερνητικής εναλλαγής», επισημαίνοντας ότι «αποτελούν παγίδα για τον λαό αυτά τα οποία λέγονται περί δημοκρατικού πλαισίου λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών ή περί διαφάνειας στη λειτουργία τους».

*

Θανάσης Παφίλης

Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα από τις ευρωενωσιακές Οδηγίες και κατευθύνσεις, τις οποίες έχουν αποδεχθεί όλα τα αστικά κόμματα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ανέδειξε ότι το πρόβλημα των υποκλοπών - παρακολουθήσεων πηγάζει από το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο. Είναι το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, που έχει δημιουργήσει έναν ατσάλινο φράχτη «για να προστατεύσει το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, την εξουσία των μονοπωλίων». Οπως εξήγησε, η ίδια η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιέχει έννοιες - λάστιχο για τις οποίες επιτρέπονται οι παρακολουθήσεις, όπως λόγους «εθνικής ασφάλειας», «δημόσιας τάξης», «κοινωνικής ευημερίας» κ.ά. Οι δε «αντιτρομοκρατικοί» νόμοι της ΕΕ προσδιορίζουν ως «τρομοκρατία» τη ριζοσπαστικοποίηση, στην οποία συγκαταλέγουν την «ακροαριστερά»», ενώ θεωρούν «τρομοκράτες» αυτούς που θέλουν να καταργήσουν τις κοινωνικές ανισότητες και αντιδρούν στις ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον, συνέχισε, η ΕΕ έχει δημιουργήσει ένα τερατώδες σύστημα φακελώματος, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Συνθήκη Σένγκεν. «Αυτά έχετε συμφωνήσει όλοι, δεν άκουσα κουβέντα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως τα άλλα κόμματα επιδίδονται σε μια βολική αντιπαράθεση. Εδωσε ακόμα την κατάλληλη απάντηση στον «ανεξάρτητο» βουλευτή Κ. Μπογδάνο, ο οποίος κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια επιδόθηκε σε ένα ακόμα εμετικό αντικομμουνιστικό παραλήρημα, κάνοντας λόγο ανάμεσα σε άλλα για «κομμουνιστοσυμμορίτες» του ΔΣΕ κ.ά. «Η Χρυσή Αυγή βρήκε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Κ. Μπογδάνο», σχολίασε ο Θ. Παφίλης.

Επιλεκτική ευαισθησία

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα τόνισε ότι δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση αν η παρακολούθηση ενός αρχηγού πολιτικού κόμματος, πόσο μάλλον ενός ολόκληρου κόμματος, όπως το ΚΚΕ, είναι νόμιμη ή παράνομη. Εκανε λόγο για επιλεκτική ευαισθησία συνολικά, τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, καθώς την ώρα που αντιπαρατίθενται για τις υποκλοπές «δεν βγάζετε τσιμουδιά για το τρομακτικό θεσμικό πλαίσιο όπου ο καθένας είναι στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών». Θεσμικό πλαίσιο το οποίο είναι «δικό σας δημιούργημα» και επιτρέπει να βαφτίζεται ο καθένας επικίνδυνος στα ευρύτατα όρια της «εθνικής ασφάλειας», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε στις 15.000 εισαγγελικές παραγγελίες για την άρση του απορρήτου.

Αλλωστε αυτό το θεσμικό πλαίσιο - συνέχισε - κάθε άλλο παρά ατελές είναι, όπως λένε τα αστικά κόμματα. Αντίθετα, είναι «αποτελεσματικότατο για τον λόγο που δημιουργήθηκε» και ο οποίος είναι η προστασία του αστικού κράτους, η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας ή του εξτρεμισμού», έννοιες - λάστιχο, που συμπεριλαμβάνουν και τους αγώνες του λαού και «δίνουν τη δυνατότητα στο κράτος και στις μυστικές υπηρεσίες, χωρίς αιτιολόγηση και με συνοπτικές διαδικασίες, να παρακολουθούν ακόμα και προληπτικά».

*

Μανώλης Συντυχάκης

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης επεσήμανε ότι «είναι τουλάχιστον αφέλεια, αν όχι σκόπιμος αποπροσανατολισμός, να πιστεύει κανείς ότι το ίδιο το κράτος, οι κυβερνήσεις και οι συμμαχίες τους, που εμπλέκονται σε τέτοιες δουλειές, θα έβαζαν ή θα βάλουν ποτέ φρένο στα επίσημα και ανεπίσημα κέντρα παρακολούθησης που δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα, λόγω και του ιδιαίτερου ρόλου που έχει αναλάβει ως "προκεχωρημένο φυλάκιο" του ΝΑΤΟ στην περιοχή».

Ως προς αυτό εξάλλου ήταν σαφής ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, που έκανε καθαρό ότι «ουδείς ξεφεύγει από τις παρακολουθήσεις», τόνισε ο Μ. Συντυχάκης και πρόσθεσε: «Ο καβγάς μεταξύ σας είναι ακριβώς για να αποφεύγετε να μιλήσετε για την ταμπακέρα, για την ουσία της υπόθεσης, που δεν είναι άλλη από το σάπιο και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο σε Ελλάδα και ΕΕ, το οποίο θωρακίζει τις παρακολουθήσεις και τις παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων, αλλά διευρύνει σκόπιμα και το πεδίο εφαρμογής τους, ώστε να μην εξαιρείται ουσιαστικά κανένας από την "τσιμπίδα" των μυστικών υπηρεσιών, όπως άλλωστε ομολόγησε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ».

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.