Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Kατερίνα Γεράκη: Ορισμένες επισημάνσεις για την επέκταση του φράχτη στον Εβρο

Ορισμένες επισημάνσεις για την επέκταση του φράχτη στον Εβρο

Kατερίνα ΓΕΡΑΚΗ
Υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων

1. Η πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο και την αναβάθμιση των μέσων παρακολούθησης, με σκοπό την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προσφυγικών ροών, δεν είναι αιφνιδιαστική και δεν επιβλήθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί (π.χ. δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκου περί «υβριδικής απειλής»).

Τέτοια συζήτηση διεξάγεται όλο το προηγούμενο διάστημα, με την κυβέρνηση μάλιστα να πιέζει την ΕΕ για τη σχετική χρηματοδότηση.

2. Η ανύψωση φραχτών για την αντιμετώπιση της «παράτυπης μετανάστευσης» και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων παρακολούθησης δεν αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία.

Συνιστούν κεντρική κατεύθυνση της πολιτικής της ΕΕ και του προωθούμενου νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Ούτε η χρησιμοποιούμενη έννοια της «υβριδικής απειλής από την παράνομη μετανάστευση» αφορά μόνο την εργαλειοποίηση των κατατρεγμένων προσφύγων από την Τουρκία.

Αποτελεί πλέον επίσημη ορολογία της Στρατηγικής του ΝΑΤΟ, και μάλιστα μετά από πρόταση της «προοδευτικής» ισπανικής κυβέρνησης του Π. Σάντσεθ.

Και η εργαλειοποίηση των ξεριζωμένων στα γεωπολιτικά παζάρια των ιμπεριαλιστών γίνεται τώρα και με τη βούλα κάτω από τον μανδύα της «υβριδικής απειλής».

3. Όπως έχει αποδειχθεί, η ένταση της καταστολής και η ανύψωση πελώριων φραχτών δεν αποτρέπουν την αύξηση των ροών, ούτε, πολύ περισσότερο, προστατεύουν τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Αντίθετα, η αναζήτηση νέων, πιο επικίνδυνων δρόμων διέλευσης απογειώνει τη δράση των διακινητών, αυξάνει τις απαιτήσεις τους για την «ταρίφα» του ταξιδιού και οδηγεί σε νέες εκατόμβες νεκρών.

Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα, από το Μεξικό μέχρι την ισπανική Μελίγια, από το Καλαί στη Μάγχη μέχρι την Πολωνία κ.ο.κ.

Οσοι φράχτες κι αν υψωθούν, η αιτία του ξεριζωμού λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της εξαθλίωσης δεν εξαλείφεται. Ο αριθμός των πάνω από 100 εκατ. ξεριζωμένων, ρεκόρ στην Ιστορία της ανθρωπότητας, είναι αποκαλυπτικός.

4. Η επέκταση του φράχτη στον Έβρο δεν μπορεί να αναχαιτίσει την εργαλειοποίηση του Προσφυγικού από την Τουρκία στο πλαίσιο της επιθετικότητάς της, όπως προβάλλεται.

Η απειλή της Τουρκίας ότι «θα γεμίσει την Ευρώπη μετανάστες» πατάει πάνω στην χρησιμοποίηση των ξεριζωμένων από την ίδια την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις, που στήνουν hot spots διαλογής και ανοιγοκλείνουν την κάνουλα των ροών ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου.

Το έδαφος για το παζάρι που παίζει η Τουρκία δημιουργείται από την ίδια την πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, της καταστολής και του εγκλωβισμού στις πρώτες χώρες υποδοχής (βλ. Κανονισμός Δουβλίνου).

 

Το αναβαθμισμένο αυτό παζάρι εγκαινιάστηκε με την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016, που προβλέπει επιστροφή στην «ασφαλή» Τουρκία για όλους τους «παράτυπους μετανάστες» που φτάνουν στα ελληνικά νησιά.

Στην περίπτωση δε των θυμάτων από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Συρία, το παζάρι απογειώθηκε με την πρόβλεψη «ένας Σύρος επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ».

Σήμερα, Ελλάδα και Τουρκία αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της Συμφωνίας. Πάντως, η μεν Τουρκία έλαβε βοήθεια 3,5 δισ. ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες, η δε Ελλάδα λαμβάνει κονδύλια για τη διαχείριση του εγκλωβισμού, τα hot spots και τις υπερδομές - φυλακές κ.λπ.

Έτσι, με τη Συμφωνία αυτή, που υπογράφηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, το παζάρι με την Τουρκία και ο εγκλωβισμός των ξεριζωμένων στην Ελλάδα (και στην Τουρκία) έγιναν επίσημη πολιτική της ΕΕ.

Επομένως, η σημερινή κοκορομαχία μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την εργαλειοποίηση των ξεριζωμένων, είναι υποκριτική.

Όλοι αποδέχονται τον ρόλο του χωροφύλακα των ευρωπαϊκών συνόρων με την παρουσία της Frontex και τη μετατροπή της χώρας σε αποθήκη ψυχών.

Να γιατί έχει επείγοντα χαρακτήρα η θέση του ΚΚΕ

  • να καταργηθεί εδώ και τώρα η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας,
  • να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους,
  • με Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ27-28/8/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.