Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Ελλάδα-ΝΑΤΟ: Νέοι εξοπλισμοί για την ειρήνη των λαών! ― Θανάσης Αυγερινός: Video με πυρομαχικά στην Ουκρανία made in Salonica - Η Ρωσία θα απαντήσει ισοδύναμα στις απειλές για την ασφάλειά της - Αναγκαστικό μέτρο η απέλαση 8 Ελλήνων διπλωματών - Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της Ουκρανίας και της Κύπρου το ‘74 - Δεν έχει αλλάξει η επίσημη θέση της Ρωσίας για το Κυπριακό (4 VIDEO ) ― Μαδρίτη - Στόλντενμπεργκ: Πόλεμος πλήρους κλίμακας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ

Ο Ελληνας ανταποκριτής Θανάσης Αυγερινός δημοσιοποίησε φωτογραφία και βίντεο από κουτί με πυρομαχικά που φέρουν την ένδειξη «Θεσσαλονίκη - Ελλάδα» και τα οποία βρήκαν οι Ρώσοι στο εργοστάσιο χημικών «Azot» στο Σεβεροντονέτσκ, το οποίο κατέλαβαν πριν λίγες μέρες, μετά από σφοδρές μάχες με τους Ουκρανούς (βλ.π.κ.).

ΝΕΑ ΒΑΡΗ ΣΤΟ ΛΑΟ

Νέοι εξοπλισμοί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

Και νέα κούρσα εξοπλισμών, προσανατολισμένων καθώς είναι για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, δρομολογεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, στο επίσημο ταξίδι του υπουργού Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ στις 18 - 20 Ιούλη, αλλά και σ' αυτό που θα προηγηθεί κατά μία βδομάδα (11 Ιούλη), επίσης στην Ουάσιγκτον, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου, αναμένεται να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της απόκτησης 20 μαχητικών F-35 από την Ελλάδα.

Την ίδια περίοδο, από 11 έως 23 Ιούλη, 10 αμερικανικά μαχητικά F-35 και 15 F-15 θα έχουν μετασταθμεύσει στη Σούδα για κοινές ασκήσεις με ελληνικά μαχητικά, σε άλλη μια απόδειξη επί του πεδίου της στοίχισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού.

Παράλληλα έχει ήδη συνταχθεί και ετοιμαστεί η επίσημη «Επιστολή Αιτήματος» (Letter of Request/LOR) που θα αποσταλεί από ελληνικής πλευράς, αμέσως μετά την επιστροφή του υπουργού Αμυνας από τη Μαδρίτη, από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου.

Στην προαναφερθείσα LOR ζητούνται πληροφορίες και η δέσμευση 20 μαχητικών έκδοσης F-35A (δηλαδή για χρήσεις από συμβατικά αεροδρόμια ξηράς), ενώ υπάρχει και η πρόνοια για μελλοντική άσκηση του «δικαιώματος προαίρεσης» (option) για άλλα 20. Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό κόστος αναμένεται να αγγίξει τα 4 δισ. ευρώ.

Η απάντηση στο ελληνικό αίτημα λέγεται ότι θα έρθει εντός 6 μηνών και θα αφορά τη διαθεσιμότητα, το κόστος αλλά και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Ο πρωθυπουργός έλεγε χτες ότι τα αεροσκάφη δεν θα έρθουν πριν το 2027 ή το 2028.

Προηγουμένως ο Ν. Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, είχε συνάντηση με την Γερμανίδα ομόλογό του Κριστίν Λάμπρεχτ, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η ανταλλαγή των ελληνικών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP1, από την Ελλάδα στην Ουκρανία, με ισάριθμα «Marder II» από τη Γερμανία προς την Ελλάδα.

  • Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει οπλισμό και πυρομαχικά πρώτης γραμμής στις δυνάμεις του Ζελένσκι.
  • Χαρακτηριστικά, ο Ελληνας ανταποκριτής Θ. Αυγερινός δημοσιοποίησε φωτογραφία και βίντεο από κουτί με πυρομαχικά που φέρουν την ένδειξη «Θεσσαλονίκη - Ελλάδα» και τα οποία βρήκαν οι Ρώσοι στο εργοστάσιο χημικών «Azot» στο Σεβεροντονέτσκ, το οποίο κατέλαβαν πριν λίγες μέρες, μετά από σφοδρές μάχες με τους Ουκρανούς.

Σε κάθε περίπτωση, καταβάλλεται προσπάθεια από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Γερμανίας οι ανταλλαγές των τεθωρακισμένων να ξεκινήσουν εντός Ιούλη, ενώ στο μεταξύ έχει μεταβεί στη Γερμανία αρμόδια επιτροπή στελεχών του ΓΕΣ προκειμένου να επιλέξει τα καλύτερα από τα διατιθέμενα οχήματα, καθώς στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του γερμανικού στρατεύματος είχαν αποσυρθεί εδώ και χρόνια, σκουριάζοντας σε αποθήκες (χαρακτηριστικά, η Bundeswehr, από έναν ενεργό στόλο περίπου 3.500 αρμάτων στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αποτελούμενο από 2.225 LEO 2A4 και 1.300 LEO 1A5, μείωσε το 2011 το αρματικό της δυναμικό σε μόλις 225 ενεργά άρματα, το οποίο σπεύδουν τώρα να αυξήσουν και αυτοί, καθώς οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν περάσει σε άλλο στάδιο).

Κατά τις ίδιες πηγές, συζήτηση μεταξύ των υπουργών Αμυνας Ελλάδας και Γερμανίας έγινε και για το πρόγραμμα αναβάθμισης 183 αρμάτων μάχης «Leopard-2A4» του ελληνικού στρατού σε επίπεδο «Leopard-2A7». Οι Γερμανοί, πάνω και στον «επενδυτικό παράδεισο» που έχουν στρώσει διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, φέρονται να καλοβλέπουν μια γραμμή συμπαραγωγής και εκτέλεσης του έργου αυτού στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί τέλος ότι στη συνάντηση του Ν. Παναγιωτόπουλου με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπένι Γουάλας, ο δεύτερος φέρεται να πρότεινε βρετανικές κορβέτες για το σχετικό πρόγραμμα αγορών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Από την ελληνική πλευρά φέρεται να μπήκε θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο, και σχετικά με τον ρόλο που καλούνται να παίξουν οι Βρετανοί τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και ως εγγυήτρια δύναμη στο Κυπριακό, όπου επίσης δρομολογούνται επικίνδυνες διευθετήσεις.

902, από Ριζοσπάστη, 1/7/2022

* 

Ζαχάροβα στο OPEN: Αναγκαστικό μέτρο η απέλαση 8 Ελλήνων διπλωματών ― Κατασκευασμένη η απέλαση των Ρώσων διπλωματών (29 Ιουνίου 2022, 19:42)


* 

Ο Πούτιν από την Κασπία : Η Ρωσία θα απαντήσει ισοδύναμα στις απειλές για την ασφάλειά τηςΤι είπε για τα αποτελέσματα από τη σύνοδο της Μαδρίτης (30 Ιουνίου 2022, 08:37)

*

Μόσχα: Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της Ουκρανίας και της Κύπρου το ‘74Δεν έχει αλλάξει η επίσημη θέση της Ρωσίας για το Κυπριακό (Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022, 20:19)


*

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Ολοκληρώθηκε με επιπλέον αποφάσεις - φωτιά για τους λαούς

Για ενδεχόμενο «επιδείνωσης» στην Ουκρανία σε «έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ» μιλάει ο Στόλτενμπεργκ

Ολοκληρώθηκε χτες στη Μαδρίτη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, καταλήγοντας σε νέες επικίνδυνες αποφάσεις κόντρα σε Ρωσία και Κίνα, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τις αγορές και τους διαύλους, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά, χτες, οι ηγέτες των κρατών - μελών υπέγραψαν Επιστολή Δέσμευσης για το νεοσύστατο Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ. Οπως είπε ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, θα «επενδύσει» 1 δισ. ευρώ σε εταιρείες για έρευνες και τεχνολογικές καινοτομίες που θα αξιοποιηθούν για τη «διατλαντική ασφάλεια», και προκειμένου η λυκοσυμμαχία να διατηρήσει το τεχνολογικό της πλεονέκτημα, καθώς, όπως ανέφερε, Ρωσία και Κίνα «αμφισβητούν αυτό το προβάδισμα.

Σε οτιδήποτε, από την Τεχνητή Νοημοσύνη έως τις διαστημικές τεχνολογίες», εξ ου και «είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Αυτό το Ταμείο, μαζί με την DIANA, τον Επιταχυντή Αμυντικής Καινοτομίας του ΝΑΤΟ για τον Βόρειο Ατλαντικό, θα βοηθήσει να γίνει αυτό ακριβώς. Με ένα χρονικό πλαίσιο 15 ετών, το Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ θα βοηθήσει να ζωντανέψουν εκείνες οι εκκολαπτόμενες τεχνολογίες που έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν την ασφάλειά μας τις επόμενες δεκαετίες».

Επεμβάσεις και στη «νότια γειτονιά» απέναντι σε Ρωσία και Κίνα

Αργότερα έγινε ειδική συνεδρία των ηγετών με θέμα τις «προκλήσεις στη νότια γειτονιά μας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και το Σαχέλ αντιμετωπίζουν αλληλένδετες προκλήσεις ασφάλειας, δημογραφικές, οικονομικές και πολιτικές», έδωσε το πλαίσιο της παρέμβασής τους στην περιοχή ο Στόλτενμπεργκ ανοίγοντας τη συνεδρία και προσθέτοντας ότι «είναι προς το συμφέρον μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους στενούς εταίρους μας στο Νότο για να αντιμετωπίσουμε από κοινού κοινές προκλήσεις».

Ο ίδιος σε δηλώσεις του κατόπιν τόνισε ότι συμφώνησαν σε ένα «πακέτο ανάπτυξης αμυντικών ικανοτήτων» για τη Μαυριτανία και για «επιπλέον υποστήριξη για την ανάπτυξη ικανοτήτων για την Τυνησία και συνέχιση της στήριξης στην Ιορδανία».

«Εξετάσαμε επίσης πώς η Ρωσία και η Κίνα συνεχίζουν να επιδιώκουν πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά κέρδη στη νότια γειτονιά μας. Τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο χρησιμοποιούν οικονομική μόχλευση, καταναγκασμό και υβριδικές προσεγγίσεις για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Ετσι, σήμερα, συζητήσαμε πώς να αντιμετωπίσουμε αυτήν την αυξανόμενη πρόκληση. Συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για τους εταίρους του ΝΑΤΟ στην περιοχή», τόνισε.

Πόλεμος «πλήρους κλίμακας» ενόψει

Πρόσθεσε ότι συζήτηση έγινε και για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, λέγοντας ότι η Τουρκία «εμπλέκεται στην προσπάθεια διευκόλυνσης κάποιου είδους συμφωνίας. Επίσης, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να διαθέσει πλοία για να βγουν σιτηρά από την Ουκρανία».

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά κάλεσε τον Πούτιν να αποσύρει τις δυνάμεις του από την Ουκρανία, ενώ επανέλαβε ότι στα σχέδια του ΝΑΤΟ είναι να μετακινήσει «πολύ προηγμένο εξοπλισμό» στις δυνάμεις του Ζελένσκι. Αλλωστε, «η Ουκρανία χρειάζεται ένα ευρύ φάσμα σύγχρονου, βαρέος εξοπλισμού προδιαγραφών του ΝΑΤΟ, και αυτό είναι το μήνυμα και από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής», πρόσθεσε, ενώ μπροστά και στις προειδοποιήσεις της Μόσχας ότι θα αντιδράσει στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και στην ανάπτυξη εκεί οπλικών συστημάτων της λυκοσυμμαχίας, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι είναι «προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Επιβεβαιώνοντας, εξάλλου, το ανεπίστρεπτο πέρασμα των ανταγωνισμών σε νέα, ακόμα πιο οξυμένη φάση, επισήμανε ότι «ζούμε σε έναν πιο επικίνδυνο και πιο απρόβλεπτο κόσμο», μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο η σύγκρουση στην Ουκρανία «να επιδεινωθεί», ακόμα και σε «έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ» με «βάσανα, ζημιές, θάνατο, καταστροφή σε κλίμακα που είναι πολύ, πολύ χειρότερη από ό,τι βλέπουμε στην Ουκρανία σήμερα». Παρουσίασε δε την παραπέρα γιγάντωση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία ως ...αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Στην πρώτη γραμμή των επικίνδυνων σχεδίων η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, «πολύ μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας» χαρακτήρισε τις αποφάσεις - φωτιά της Συνόδου ο Κυρ. Μητσοτάκης, με δηλώσεις του στο πέρας της. «Η Σύνοδος Κορυφής είναι πολύ μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για το μέλλον του ΝΑΤΟ, καθώς διευθετήθηκε το καινούργιο Στρατηγικό Δόγμα, το οποίο επικαιροποιεί τις προτεραιότητες της Συμμαχίας, ενόψει των προκλήσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη δεκαετία», είπε χαρακτηριστικά, βασικά επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση διεκδικεί ρόλο πρωτοπαλίκαρου των δολοφονικών σχεδίων του ΝΑΤΟ. «Προφανώς και στρατηγικός αντίπαλος της Συμμαχίας, σε αυτή τη συγκυρία, είναι η Ρωσία και για αυτό και προχωρούμε ως Συμμαχία σε μία σημαντική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε, θέτοντας τη χώρα στην πρώτη γραμμή της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Αναφορικά με τα Ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «σε καμία από πολλές συζητήσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν ετέθη από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδας», επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το παζάρι της Τουρκίας με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ - με τα ανάλογα ανταλλάγματα - που διαψεύδει στην πράξη τα μυθεύματα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων περί αμερικανοΝΑΤΟικής «ασπίδας προστασίας» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Μάλιστα, κάνοντας πως δεν «βλέπει» ότι οι προτροπές «βρείτε τα» που απευθύνουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί οδηγούν σε επώδυνες διευθετήσεις, ισχυρίστηκε πως το «ξεκάθαρο μήνυμα» του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προς τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, στη μεταξύ τους συνάντηση, ήταν «ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις στο Αιγαίο, αλλά και στη Συρία. Μια ευθεία παραίνεση προς την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου και να αποφύγει την ακραία ρητορική την οποία έχουμε, δυστυχώς, υποστεί τους τελευταίους μήνες».

Στην πράξη, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ενθαρρυμένη εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, προχώρησε χτες σε 11 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, όλες από μαχητικά της.

Σημειωτέον, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, προγραμματίζεται να ενημερώσει σήμερα τους εκπροσώπους των κομμάτων για «τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Ριζοσπάστη, 1/7/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.