Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

ΚΚ Ελλάδας, ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, ΚΚ Μεξικού, ΚΚ Τουρκίας: Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, αναδεικνύουμε την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού ― Κοινή δήλωση των Γενικών Γραμματέων των 4 Κομμάτων που συμμετείχαν στη συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ

ΚΚ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΚ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΚΚ ΜΕΞΙΚΟΥ - ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, αναδεικνύουμε την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού

Κοινή δήλωση των Γενικών Γραμματέων των 4 Κομμάτων που συμμετείχαν στη συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ

Τετάρτη 13/07/2022 - 08:21

Την Παρασκευή 8 Ιούλη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, τετραμερής συνάντηση των ΚΚ Ελλάδας, ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, ΚΚ Μεξικού, ΚΚ Τουρκίας.

Μετά το τέλος εκδόθηκε Κοινή Δήλωση των Γενικών Γραμματέων των 4 Κομμουνιστικών Κομμάτων:

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, στις 8/7/22 στην Αθήνα, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις εξελίξεις σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, για την κατάσταση που διαμορφώνεται με τη διεξαγωγή του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και την πολύπλευρη αντιλαϊκή - αντεργατική επίθεση, στις συνθήκες της λεγόμενης "πράσινης μετάβασης", της ενεργειακής και ενδεχομένως μιας επισιτιστικής κρίσης, ουσιαστικά της κυοφορούμενης νέας οικονομικής ύφεσης και κρίσης.

Οι συνθήκες επιβάλλουν τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σε όλο τον κόσμο να δυναμώσουν τις προσπάθειες για οργανωτική και ιδεολογικοπολιτική ενίσχυση, για να αναπτυχθεί η κοινή τους πάλη πάνω στις αρχές του επιστημονικού κομμουνισμού, δηλαδή του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, για να προχωρήσει η επαναστατική ανασυγκρότηση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

Επιδιώκουμε πρώτα απ' όλα τα Κόμματά μας, αλλά και τα άλλα ΚΚ, να αποκτούν ισχυρούς δεσμούς με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, να κατακτούν νέες θέσεις και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταξική πάλη, να μπαίνουν ταυτόχρονα και οι βάσεις για ενιαία επαναστατική στρατηγική του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος σε γραμμή ρήξης με το σύστημα του καπιταλισμού και τους κάθε είδους διαχειριστές του, στην προοπτική της ανατροπής τους.

Η εποχή μας είναι εποχή επαναστατικού περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό.

Στην κατεύθυνση αυτή απορρίπτουμε τη στήριξη ή συμμετοχή σε αστικές κυβερνήσεις, παλεύοντας ενάντια τόσο στα φιλελεύθερα όσο και στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, σε κάθε είδους αστικές κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Τα Κόμματά μας εκτιμούν πως ο ιμπεριαλισμός δεν είναι απλώς μια επιθετική πολιτική, αλλά είναι ο μονοπωλιακός καπιταλισμός, ο καπιταλισμός στην πιο αντιδραστική του εποχή, δηλαδή στο ανώτατο στάδιό του.

Είναι σύμφυτος ουσιαστικά με τη στασιμότητα, το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις παραγωγικές δυνατότητες και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, λόγω της ταξικής εκμετάλλευσης, τις αντιθέσεις ανάμεσα στα μονοπώλια και τα αστικά κράτη που οδηγούν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Τέτοιος είναι και ο πόλεμος που διεξάγεται στην Ουκρανία, στο έδαφος της οποίας συγκρούονται τα συμφέροντα της καπιταλιστικής Ρωσίας με τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, για τον έλεγχο των αγορών, των πρώτων υλών και των δικτύων μεταφοράς της χώρας.

Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου ή η διεξαγωγή και νέων ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων σε χώρες που προέκυψαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ, αλλά και άλλες περιοχές του πλανήτη, ιδιαίτερα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου εκδηλώνεται πιο έντονα η αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα.

Αντιμετωπίζουμε από ταξικές θέσεις κάθε διαδικασία απόσχισης ή ενοποίησης καπιταλιστικών κρατών και παλεύουμε ενάντια στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και σε κάθε είδους ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Είμαστε αντίθετοι στη συμμετοχή των χωρών μας σε τέτοιες αντιλαϊκές ενώσεις και εντείνουμε την προσπάθεια για να μην εγκλωβίζονται οι εργαζόμενοι κάτω από «ξένη σημαία», αλλά να υπερασπίζονται τα δικά τους συμφέροντα, σε σύγκρουση με τους εκμεταλλευτές και τις διεθνικές ενώσεις τους.

Εκτιμούμε πως η ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ανασύνταξη του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς αταλάντευτη διαπάλη ενάντια σε κάθε είδους αστική διαχείριση του εκμεταλλευτικού συστήματος, φιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική, ενάντια στον οπορτουνισμό στο ίδιο το Κομμουνιστικό Κίνημα.

Έχουμε μέτωπο ενάντια στον εθνικισμό και τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, στον ρατσισμό και τον φασισμό.

Την ίδια ώρα, απορρίπτουμε τον κάλπικο «αντιφασισμό» και τα διάφορα «αντιφασιστικά μέτωπα», τα οποία αστικές και οπορτουνιστικές πολιτικές δυνάμεις τα χρησιμοποιούν για τον εγκλωβισμό εργατικών, λαϊκών δυνάμεων στην αστική διαχείριση, αποκόβοντας τον φασισμό από το καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά και τον χρησιμοποιεί όταν τον χρειάζεται.

Δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών, μέσα από την ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, των άλλων λαϊκών κινημάτων, σε κατεύθυνση πάλης ενάντια στα μονοπώλια και στον καπιταλισμό.

Τα Κόμματά μας αναδεικνύουν την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού ως μοναδικής εναλλακτικής για τους λαούς και υπερασπίζονται τη συμβολή της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους, της ΕΣΣΔ, ενώ ταυτόχρονα μελετούν τις αιτίες ανατροπής της, που αφορούν τα ζητήματα της οικονομίας, του πολιτικού εποικοδομήματος, της στρατηγικής του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

Εκτιμούμε πως ο σοσιαλισμός έχει αρχές, νομοτέλειες: Την εργατική εξουσία, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, απορρίπτοντας θέσεις πως μπορεί να οικοδομηθεί σοσιαλισμός με «αγορά», με τη διατήρηση καπιταλιστικών επιχειρήσεων και μηχανισμών, με διατήρηση μισθωτής εργασίας από κατόχους μέσων παραγωγής, γης.

Στη βάση των παραπάνω τα 4 Κόμματα συμφωνούμε:

-- Να συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που τυπικά ξεκίνησε με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τασσόμαστε ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και κάθε άλλης ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

-- Αναδεικνύοντας τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου στην Ουκρανία, απαιτούμε τον απεγκλωβισμό των χωρών μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και οργανώσεις.

Η λύση για τους λαούς δεν βρίσκεται στις αυταπάτες που σκορπούν αστικές δυνάμεις ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη, «καλύτερη αρχιτεκτονική ασφάλειας», ή ένα ΝΑΤΟ «χωρίς πολεμικούς σχεδιασμούς και επιθετικά οπλικά συστήματα στα εδάφη του», ή μια «φιλειρηνική ΕΕ», ή ένας «ειρηνικός πολυπολικός κόσμος».

Η λύση βρίσκεται στην ενίσχυση της ταξικής πάλης για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη «μήτρα» που τον γεννά, το καπιταλιστικό σύστημα.

-- Να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για ανταλλαγή εμπειριών από τη δράση των Κομμάτων μας στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στα άλλα λαϊκά κινήματα, στο κίνημα για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας, με στόχο να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες που αναπτύσσονται και να αυξηθούν οι δεσμοί των Κομμάτων μας με εργατικές - λαϊκές δυνάμεις.

-- Να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στο πλαίσιο της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» και της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας ώστε να δυναμώσει η δράση τους και να ξεπεραστούν αδυναμίες, να μπουν πιο στέρεες βάσεις και να εμπλουτιστούν το πλαίσιο και η δράση τους την επόμενη περίοδο.

-- Να συνεχίσουμε την αλληλεγγύη μας προς τους κομμουνιστές της Ουκρανίας και άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν αντικομμουνιστικές διώξεις και απαγορεύσεις, όπως και προς όλους τους αγωνιστές που αντιμετωπίζουν διώξεις για τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση τους στη Ρωσία, στο Καζακστάν και σε άλλες χώρες.

-- Να συνεχίσουμε την προσπάθεια ενάντια στην αμαύρωση των επιτευγμάτων του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση, που ήταν πολυεθνική ένωση ισότιμων Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών και ταυτόχρονα να δώσουμε έμφαση στη μελέτη των αιτιών της διάλυσής της, αξιοποιώντας και τη φετινή 100ή επέτειο ίδρυσής της.

-- Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό και στο ΚΚ Κούβας ενάντια στον αποκλεισμό και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ και να συμβάλουμε με την ενεργή συμμετοχή μας στην επιτυχία της 22ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη στην Κούβα.

Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ)

Αστορ Γκαρσία, ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος των Εργαζομένων της Ισπανίας (ΚΚΕΙ)

Πάβελ Καμπρέρα, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού (ΚΚΜ)

Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΚΚΤ)

Αθήνα, 8 Ιούλη 2022».

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.