Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Ο Γέρος της Αβάνας και η αυτοκτονία του... από τη CIA: Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγουεϊ (Ernest Miller Hemingway), 21 Ιουλ. 1899, Ιλινόι - 2 Ιουλ. 1961, Αϊντάχο ― «Κομμουνιστής πράκτορας της KGB»

Μάιος 1960. Τουρνουά Ψαρέματος 12-15 Φεβ. 1960. Fidel Castro και Ernest Hemingway. (Φωτό, μάλλον του Αλμπέρτο Κόρντα, Μουσείο Finca Vigía)
 
Όταν ο Γέρος της Αβάνας υποστήριζε ότι δεν τον άφηναν σε χλωρό κλαρί, τον πέρναγαν για τρελό, έλεγαν ότι είχε μανία καταδίωξης, και ανακάλυψαν τον κρυμμένο αυτουργό της αυτοκτονίας του στην… κληρονομικότητα και στον κακό μεταβολισμό του σιδήρου.
Το σίγουρο είναι πάντως πως ο Χέμινγουεϊ μεταβόλιζε τον κομμουνισμό, πράγμα αδιανόητο για τους εγκληματίες φασίστες του FBI και της CIA.
«Κομμουνιστής πράκτορας της KGB». Έτσι τον είχε καταγράψει στα κατάστιχά της η CIA, η οποία  τον κυνήγησε –όπως προαναφέρθηκε– με τις γνωστές μεθόδους της και, μετά την επιστροφή του από την Κούβα, το FBI, που είχε κι αυτό ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί του, δεν τον άφησε λεπτό.
Μάρτιος – Μαΐος 1960. Σύμφωνα με το σχέδιο της CIA, αμέσως μετά το τουρνουά, η Βάλερι Ντάνμπι-Σμιθ (γραμματέας του συγγραφέα τότε και μετέπειτα σύζυγος του γιου του), στο βιβλίο της Correr con los toros −Τρέχοντας με τους ταύρους (2005), αφηγείται ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ Φίλιπ Μποσνάλ επισκέπτεται τον Χέμινγουεϊ και του διαμηνύει την θέληση της Ουάσιγκτον:
Όχι απλώς να εγκαταλείψει την Κούβα, αλλά να εκφράσει με δημόσια δήλωσή του την απέχθειά του  προς την Κυβέρνηση Κάστρο και το καθεστώς της Κούβας.
«Ο Έρνεστ διαμαρτύρεται, λέγοντας ότι αυτό ήταν το σπίτι του, ήταν συγγραφέας, και δεν έβλεπε το λόγο να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, την ίδια του τη ζωή, τον τρόπο που την κέρδιζε», δηλώνοντας ανεπιφύλακτα την αφοσίωσή του στις ΗΠΑ.
Ο πρέσβης συμφώνησε με όλα, αλλά πρόσθεσε ότι στην Ουάσινγκτον έβλεπαν τα πράγματα διαφορετικά και μπορεί να αναγκαζόταν να αντιμετωπίσει αντίποινα. Είχε εκτεθεί και κινδύνευε να χαρακτηριστεί προδότης.
Λίγο μετά τον επισκέπτεται ο δημοσιογράφος Herbert Matthews, ο οποίος του λέει ότι «οι New York Times ρετουσάριζαν τα ρεπορτάζ του, έτσι ώστε η εικόνα του Κάστρο να παρουσιάζεται προς τα έξω αλλοιωμένη· σε κάποιες περιπτώσεις τα έκοψαν ή δεν τα δημοσίευσαν καν».
Ο Χέμινγουεϊ είναι πια αναγκασμένος να αναθεωρήσει τις επιλογές του που λιγοστεύουν· ο βρόχος σφίγγει.
Τα υπόλοιπα ήταν καθήκον των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
*
1960. (Φωτό, Οσβάλντο Σάλας)
1960. Η Κρίση ΗΠΑ – Κούβας κλιμακώνεται: Αποσταθεροποίηση της οικονομίας της Κούβας από τις ΗΠΑ, με την εφαρμογή του εμπάργκο, συμφωνίες και με σοσιαλιστικές χώρες, μποϋκοτάζ στην κουβανική ζάχαρη από την Ουάσινγκτον, ο Φιντέλ ανακοινώνει την εθνικοποίηση όλων των βορειοαμερικανικών ιδιοκτησιών στο νησί, τον Ιούλιο 1960.
Ο Χέμινγουεϊ θα εγκαταλείψει το νησί στις 25 Ιουλίου του 1960.
Τον Νοέμβριο εισάγεται πρώτη φορά για ψυχιατρική παρακολούθηση.
Τον Απρίλιο του 1961 (Κόλπος των Χοίρων) εισάγεται ξανά. Υποβάλλεται σε 11 ηλεκτροσόκ. Βασανιστήρια, δηλαδή, που όπως ήταν επόμενο επιδείνωσαν την κατάστασή του.
Στις 2 Ιουλίου αυτοκτονεί.
Περισσότερα
* * *
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.