Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Του Μεταξά οι απόγονοι, του Παττακού τα εγγόνια / και του Εθνάρχα (sic) τα παιδιά με βία κυβερνάνε, / μα δεν φιμώνεται η φωνή, τα ΜΑΤ δεν θα περάσουν, / οι εργάτες και οι φοιτητές τους γύψους τούς μασάνε (Νεοδημώδες) — ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Φοιτητές, μαθητές εκπαιδευτικοί και γονείς διεκδίκησαν μαχητικά να ανοίξουν με ασφάλεια σχολεία και σχολές (5 VIDEO - 14 ΦΩΤΟ)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Φοιτητές, μαθητές εκπαιδευτικοί και γονείς διεκδίκησαν μαχητικά να ανοίξουν με ασφάλεια σχολεία και σχολές

Τετάρτη 10/03/2021 - 15:37 - Ενημέρωση: Τετάρτη 10/03/2021 - 16:27

Με ένα δυναμικό συλλαλητήριο. που διοργάνωσαν 19 Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι απαίτησαν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και των σχολών, σήμερα που κλείνει ένας χρόνος με κλειστά Πανεπιστήμια.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν φοιτητές του ΠΑΜΑΚ, οι ΕΛΜΕ και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης και η Πρωτοβουλία Σπουδαστών Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης.

*

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Άγαλμα του Βενιζέλου, η Άννα - Μαρία Ηλιού, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι σήμερα ημέρα συμπλήρωσης ενός χρόνου μακριά από τις σχολές μας, με τη δυναμική μας παρουσία, με το μαζικό σημερινό συλλαλητήριο στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα: Ως εδώ!

Διεκδικούμε εδώ και τώρα να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές μας, θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές!

(...) Μαζί είμαστε πιο δυνατοί! Δεν σκύβουμε το κεφάλι, με τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους δίνουμε απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης, που υλοποιώντας την πολιτική δεκαετιών, πολιτική που εξυπηρέτησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, φτιάχνει ένα Πανεπιστήμιο που όλο και περισσότερο απομακρύνεται από τις ανάγκες μας, όλο και περισσότερο προσαρμόζεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων, όλο και περισσότερο λειτουργεί με όρους κόστους - οφέλους σε βάρος των φοιτητών!

Για αυτό χρειάζεται την καταστολή, την πανεπιστημιακή αστυνομία, το πειθαρχικό δίκαιο, τις κάμερες, τις κάρτες εισόδου και όλα φέρνει ο νέος απαράδεκτος νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη!

Οι φοιτητές τους το ξεκαθαρίσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα που τα ΜΑΤ βρέθηκαν μπροστά σε φοιτητές, μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου: Δεν έχουν θέση στις σχολές μας! Αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά, θα φροντίσουμε εμείς για αυτό!».













*

Η Ξανθίπη Ευθυμιάδου, μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης, σημείωσε: «Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από το κλείσιμο των χώρων εκπαίδευσης. Σε αυτόν τον έναν χρόνο οι μαθητές όλης της χώρας:

Πιεζόμαστε από το συνεχές ανοιγοκλείσιμο των σχολείων και των δραστηριοτήτων μας.

Παλεύουμε να συνεχίσουμε να μορφωνόμαστε μέσω μιας οθόνης σε ένα webex που μία λειτουργεί και μία όχι, με άνιση πρόσβαση ανάμεσά μας, ανάλογα με το τι υποδομή και οικονομική δυνατότητα έχουμε. Πέρσι οι μαθητές της Γ' ΓΕΛ έδωσαν πανελλαδικές με λειψή προετοιμασία.

Προσπαθούμε να προστατεύουμε τις οικογένειές μας και εμάς, τηρώντας τα μέτρα, φορώντας τη μάσκα μας, κάνοντας να δούμε τους φίλους μας καιρό.

Φωνάξαμε στις μεγαλύτερες μαθητικές καταλήψεις και πορείες της τελευταίας δεκαετίας πως “η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία” και τελικά επιβεβαιωθήκαμε, αφού εκατοντάδες σχολεία εμφανίζουν κρούσματα και κλείνουν, τα μισά σχολεία της χώρας παραμένουν κλειστά.

Δεχθήκαμε καταστολή στους αγώνες μας. Τηλεαπουσίες, εκβιασμοί, κοροϊδία, συκοφαντία, ακόμα και χημικά. Είδαμε να δέχεται καταστολή και ο αγώνας φοιτητών, εργαζομένων, ακόμα και γιατρών! Όποιος αμφισβητεί τη διαχείριση της πανδημίας, όποιος οργανώνεται για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, έρχεται αντιμέτωπος με την καταστολή, τη βία!

Ζούμε το θέατρο του παραλόγου με τον νέο νόμο Κεραμέως για εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων στην Α' ΓΕΛ (χωρίς να έχει βγει η ύλη διά ζώσης) και τη θέσπιση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην Γ' ΓΕΛ (με τα Λύκεια της χώρας να λειτουργούν μισά διά ζώσης και μισά με τηλεκπαίδευση). Εν μέσω πανδημίας, όταν δεν λειτουργεί κυριολεκτικά τίποτα "φυσιολογικά", η κυβέρνηση αποφάσισε -κυριολεκτικά- να μας εκδικηθεί!

Από τη στιγμή που έκλεισαν τα σχολεία μας οι μαθητές δεν σταματήσαμε να διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματά μας. Με πολύμορφες δράσεις και πάντα μαζί με φοιτητές, εκπαιδευτικούς και γονείς ζητάμε το άνοιγμα των σχολείων μας με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Ένα σχολείο που θα νιώθουμε ασφαλείς. Όχι ένα σχολείο εξεταστικό κέντρο που βλέπει τους μαθητές σαν κόστος. Από τον αγώνα μας αυτό σίγουρα βγαίνουμε κερδισμένοι και νιώθουμε ότι έχει αποτέλεσμα. Καταφέραμε να αποσύρουμε την απαράδεκτη πρόταση που τέθηκε με κλειστά σχολεία και 4 μήνες πριν δώσουμε εξετάσεις για τις περιορισμένες επιλογές στο μηχανογραφικό. Όμως δεν σταματάμε εδώ! Συνεχίζουμε να διεκδικούμε το σχολείο στο οποίο θα νιώθουμε ασφάλεια και θα μορφωνόμαστε πολύπλευρα».

*

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Με συνθήματα όπως «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, πάρτε τώρα μέτρα να ανοίξουν οι σχολές», «Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, έξω τα ΜΑΤ από τις σχολές», «Οι φοιτητές παλεύουν και θα νικήσουν, στην καταστολή δεν θα υποχωρήσουν», «Ασφάλεια για τους φοιτητές είναι μέτρα για υγεία και ανοιχτές σχολές», φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι προέταξαν την ανάγκη να ανοίξουν άμεσα με ασφάλεια οι σχολές και τα σχολεία, αλλά και τη βούληση να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.

*

Η ιδιαίτερα μαζική πορεία έφτασε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (VIDEO επάνω). Φοιτητές, κρατώντας πλακάτ, μπροστά από την είσοδο του υπουργείου σχημάτισαν τη φράση «Ανοιχτές σχολές». Παράλληλα, ξεκαθάρισαν με συνθήματα και χειροκροτήματα πως θα συνεχίζουν να βρίσκονται στους δρόμους για τα δίκαια αιτήματά τους.

«Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς», φώναξαν δυναμικά. «Δεν μας φοβίζουνε, το κεφάλι ψηλά!» Ακούστηκε από τα μεγάφωνα, καθώς οι φοιτητές, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς απαίτησαν την αθώωση όλων των φοιτητών που συνελήφθησαν κατά την επιδρομή των αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ, ύστερα από την παραγγελία του πρύτανη του Ιδρύματος.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.