Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Δημήτρης Κουτσούμπας: Συμβάσεις δημοσίων έργων - Covid-19 - Lockdown - Συνειδητή ταξική επιλογή — Κανένα λοκντάουν πάνω στο άλλο λοκντάουν δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τη λήψη των απαραίτητων μέτρων στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς(VIDEO)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Το αστικό κράτος είναι αποτελεσματικό για το κεφάλαιο και ανεπαρκές για τον λαό από συνειδητή ταξική επιλογή

Πέμπτη 04/03/2021 - 14:09 - Ενημέρωση: Πέμπτη 04/03/2021 - 14:34

Το νομοσχέδιο για τις συμβάσεις δημοσίων έργων αποτελεί τον καθρέφτη της συνολικότερης κυβερνητικής πολιτικής που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες και προσαρμόζει την οργάνωση και τη λειτουργία του κράτους με τέτοιο τρόπο και με άρση των όποιων εμποδίων, ώστε να υπηρετεί πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό επισήμανε, ξεκινώντας την ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου.

Οι ρυθμίσεις του διευκολύνουν τη δράση μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος μικρότερων και των αυτοαπασχολούμενων και ευνοεί τη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, προσθέτοντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του κράτους.

Το αστικό κράτος είναι αποτελεσματικό, ικανό και ευέλικτο μόνο όταν πρόκειται να υπηρετήσει τα συμφέροντα κεφαλαίου, ενώ για τις ανάγκες του λαού είναι ανεπαρκές και αναποτελεσματικό -όχι από ανικανότητα όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-, αλλά από συνειδητή ταξική πολιτική επιλογή.

Επισήμανε ότι την ίδια ώρα που θα προχωράνε τα δημόσια έργα με όλες τις αντιδραστικές ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο, τα έργα της Πολιτικής Προστασίας, όπως αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά και αντι

πυρικά θα παραμένουν καθηλωμένα και θα υποβαθμίζονται γιατί θεωρούνται περιττό κόστος για το κράτος.

Φέρνοντας το παράδειγμα του χθεσινού σεισμού στη Λάρισα, επισήμανε ότι εν έτει 2021 δεν έχει εξασφαλιστεί ο έλεγχος στατικότητας των κρατικών κτιρίων, ούτε καν των σχολείων και αυτή η λογική -τόνισε- διέπει τα πάντα και τη διαχείριση της πανδημίας.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση και τις χθεσινές δηλώσεις - καρμπόν του πρωθυπουργού ότι υπάρχουν «καλά νέα» την ώρα που η πανδημία φαίνεται να μην ελέγχεται, τα κρούσματα εκτοξεύονται παρά τα αλλεπάλληλα λοκντάουν, τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση, ενώ το πρόγραμμα του μαζικού εμβολιασμού απέχει κατά πολύ από το να γίνει πραγματικά μαζικός.

Για τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα νοσοκομεία τόνισε πως τελικά αυτά μετατρέπονται και επίσημα σε νοσοκομεία μίας νόσου, όπως εδώ και μήνες φώναζαν οι υγειονομικοί, αλλά η κυβέρνηση δεν τους άκουγε και δεν έπαιρνε μέτρα, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν προβλήματα για τους ασθενείς άλλων ασθενειών εκτός του Covid.

Κανένα λοκντάουν πάνω στο άλλο λοκντάουν δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τη λήψη των απαραίτητων μέτρων στους χώρους δουλειάς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Ο Δ. Κουτσούμπας επανέλαβε την ανάγκη της άμεσης επίταξης του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία και την ένταξή του στο σχεδιασμό για την πανδημία, την άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, την επίταξη ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ, τον γρήγορο εμβολιασμό του πληθυσμού. 

Παραθέτουμε την ομιλία: 

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Συζητείται σήμερα ένα νομοσχέδιο που αποτελεί τον καθρέφτη της συνολικότερης κυβερνητικής πολιτικής.

Μιας πολιτικής που από τη μία θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες και από την άλλη προσαρμόζει την οργάνωση και τη λειτουργία του κράτους με τέτοιο τρόπο και με άρση των όποιων εμποδίων υπήρχαν, ώστε να υπηρετεί ακόμη καλύτερα και ακόμη πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Τι κάνει -μεταξύ άλλων- το νομοσχέδιο που ανέπτυξαν αναλυτικά οι βουλευτές του ΚΚΕ;

  • Οι εκτεταμένες "ηλεκτρονικές διαδικασίες" και η διεύρυνση των ορίων των έργων που απαιτούνται, διευκολύνουν τη δράση μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος μικρότερων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων. H εφαρμογή του θα επιταχύνει σημαντικά την πορεία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου.
  • Το σχέδιο νόμου προβλέπει εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση των διαδικασιών επίβλεψης των έργων. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια "ιδιωτικοποίηση" λειτουργιών του κράτους.
  • Επεκτείνεται ο θεσμός της "διαιτησίας" σε μεγάλες κατηγορίες έργων και συμβάσεων, με το κράτος ουσιαστικά να παραιτείται ακόμα και απ' τη δικαστική προστασία που παρείχε στον εαυτό του, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό τις μεγάλες επιχειρήσεις
  • Επιταχύνει τη συγκέντρωση των έργων σε μεγάλες επιχειρήσεις, εισάγοντας και σε μικρά έργα τα λεγόμενα "μη οικονομικά κριτήρια" που σχετίζονται με την οικονομική ισχύ των επιχειρήσεων.
  • Το σχέδιο νόμου έχει σωρεία διατάξεις με στόχο να διευκολυνθεί ο αντιδραστικός αστικός σχεδιασμός για τη λεγόμενη πράσινη ψηφιακή μετάβαση, σχεδιασμός κοινός για ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά την ΕΕ. Για παράδειγμα, οι προβλέψεις για περιοχές Natura και για υλοποίηση έργων χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι σχεδόν φωτογραφικές για διάφορες υποδομές, που απαιτεί το σχέδιο για βιομηχανοποίηση ολόκληρης της υπαίθρου με το πρόσχημα της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης. Αυτός ο σχεδιασμός προωθήθηκε και επί ΣΥΡΙΖΑ, αναβαθμίζεται τώρα με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Τι αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω; Ότι το σημερινό αστικό κράτος μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό, ευέλικτο και ικανό, μόνο όταν πρόκειται να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αφού την ίδια στιγμή σε ό,τι αφορά τις ανάγκες του λαού είναι ανεπαρκές και αναποτελεσματικό. Όχι από ανικανότητα ή από έλλειψη σωστού σχεδιασμού, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από συνειδητή, ταξική, πολιτική επιλογή.

Για το χθεσινό σεισμό στη Θεσσαλία.

Δείτε για παράδειγμα την εξής αντίφαση:

Την ίδια ώρα που θα προχωράνε με fast track διαδικασίες οι προμήθειες και τα διάφορα επενδυτικά σχέδια, με τους ιδιώτες να έχουν το ρόλο του ελεγκτή και του ελεγχόμενου και με σοβαρές εκπτώσεις σε ζητήματα, όπως είναι η ασφάλεια και η προστασία περιβάλλοντος. Την ίδια ώρα κορυφαία ζητήματα, όπως είναι η Πολιτική Προστασία, η αντιπλημμυρική κι αντιπυρική προστασία, η αντισεισμική προστασία παραμένουν καθηλωμένα κι υποβαθμίζονται, γιατί πολύ απλά θεωρούνται ως περιττό κόστος για το κράτος σας.

Ο χθεσινός ισχυρός σεισμός στην Ελασσόνα ήρθε να επιβεβαιώσει τους μεγάλους κινδύνους που υπάρχουν, γιατί -πώς να το κάνουμε- ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή. Η χώρα μας είναι τέτοια.

Κι όμως εν έτει 2021 δεν έχει εξασφαλιστεί ο έλεγχος της στατικότητας των δημοσίων κτιρίων -ούτε καν των σχολικών κτιρίων- και δεν θα μας σώζει πάντα η γενναιότητα και η αυτοθυσία κάποιων ανθρώπων, όπως του δασκάλου στο χωριό Δαμάσι. Αυτή η λογική διέπει τα πάντα. Αυτή η λογική διέπει και τη διαχείριση της πανδημίας.

Για την πανδημία.

Ειλικρινά αδυνατούμε να σας παρακολουθήσουμε. Όχι μόνο εμείς, αλλά όλος ο ελληνικός λαός που ένα χρόνο τώρα ζει μέσα στην ανασφάλεια. Ακούσαμε σήμερα το πρωί τον πρωθυπουργό σε μία από τις πολλές καρμπόν δηλώσεις του για την πανδημία, να μιλάει για "καλά νέα".

Πείτε μας ποια είναι τα "καλά νέα" κύριοι της κυβέρνησης;

- Ότι η πανδημία ένα χρόνο μετά δεν μπορεί να ελεγχθεί;

- Ότι παρά τα περιοριστικά μέτρα και τα συνεχιζόμενα lockdown τα κρούσματα εκτοξεύονται;

- Ότι τα δημόσια νοσοκομεία στην Αττική βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση;

- Ότι το πρόγραμμα του μαζικού εμβολιασμού απέχει πολύ ακόμα από το να γίνει πραγματικά μαζικό;

Όλα αυτά εσάς σας ακούγονται για καλά νέα; Γιατί σ' εμάς, αλλά και στο λαό, ακούγονται ως μάλλον κακά νέα. Εκτός αν ο πρωθυπουργός λόγω της ημέρας το έριξε στο μπλάκ χιούμορ.

Η πρόκληση βέβαια είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί έχουν προηγηθεί οι χτεσινές σας ανακοινώσεις, όπου με κάθε επισημότητα ανακοινώσατε τη μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου. Αυτό που φωνάζουν εδώ και μήνες οι υγειονομικοί, ότι δηλαδή το ΕΣΥ έχει γίνει σύστημα υγείας αποκλειστικά για περιστατικά covid, τώρα έχει και την επίσημη σφραγίδα σας.

Δεν μας έφτανε δηλαδή η πανδημία του κορονοϊού, τώρα απειλούμαστε με μία νέα "παράλληλη" πανδημία, η οποία θα αφορά όλους όσοι στερούνται την αναγκαία περίθαλψη και θεραπεία για άλλες ασθένειες από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ξέρετε πολύ καλά πως χιλιάδες ασθενείς παραμένουν σχεδόν αποκλεισμένοι από τις διαγνώσεις και τις θεραπείες, αφού η μία μετά την άλλη κλινικές, κρεβάτια ΜΕΘ και προσωπικό, αφαιρούνται για τις μεγάλες ανάγκες των ασθενών με κορονοϊό. Παρά το ότι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά έχει χτυπήσει "κόκκινο" για εσάς, αλλά και για τους μεγαλοεπιχειρηματίες στην υγεία πέρα βρέχει! Μάλιστα το "ειδικό σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ", που ανακοινώσατε χτες, αφήνει ανενόχλητους τους μεγαλοεπιχειρηματίες στην Υγεία, οι οποίοι λες και δεν έχουμε έκτακτες συνθήκες αξιοποιούν τα χάλια του δημόσιου συστήματος για να βγάλουν επιπλέον κέρδη σε βάρος του λαού.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και το ενδεχόμενο να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο είναι ήδη ορατό. Το τελευταίο εμπόδιο για να φτάσουμε στο νήμα της ελπίδας, κύριε Μητσοτάκη, απέχει πολύ ακόμα. Και ξέρετε γιατί; Γιατί εσείς με την πολιτική σας αντί να ρίχνετε εμπόδια, προσθέτετε και καινούρια.

Είναι ή δεν είναι εμπόδιο η έλλειψη μέτρων προστασίας με δική σας ευθύνη στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς; Σας το είπαμε και θα το ξαναπούμε: Κανένα lockdown πάνω στο lockdown δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς κ.ά, ούτε να γεννήσει επιπλέον νοσοκομειακές κλίνες, κλίνες ΜΕΘ και υγειονομικό προσωπικό. Ξέρετε καλά πως νοσοκομειακές κλίνες, κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Σας λέμε λοιπόν σήμερα, τώρα, αυτή τη στιγμή:

  • Επιτάξτε στο Λεκανοπέδιο τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Σας τα προτείναμε και χτες συγκεκριμένα και ονομαστικά, με τη διεύθυνσή τους. Για να προστεθούν απλές, ειδικές κλίνες και διαγνωστικά εργαστήρια για τις ανάγκες των ασθενών.
  • Κάντε το από απόψε στο σύστημα εφημερίας και νοσηλείας ασθενών (Covid και μη Covid), για να αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές τους και όλο το προσωπικό τους με κάλυψη της μισθοδοσίας από το κράτος.
  • Αξιοποιήστε τους ειδικούς επιστήμονες κύρους που συνεργάζονται με τα συγκεκριμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια και ταυτόχρονα αποτελούν μέλη της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την προσαρμογή τους στις ανάγκες νοσηλείας ασθενών από τον κορονοϊό.
  • Ενισχύστε το υγειονομικό προσωπικό τώρα.
  • Διορίστε με κατεπείγουσες διαδικασίες και χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση όλους τους γιατρούς που έχουν πτυχίο ιατρικής και τίτλο ειδικότητας και είναι υποψήφιοι για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.
  • Προχωρήστε ως επείγουσες τις διαδικασίες να ξεκινήσουν άμεσα όλοι οι γιατροί που είναι στη λίστα αναμονής για ειδικότητα.
  • Μη χάνετε άλλο χρόνο για τον εμβολιασμό. Προχωρήστε με γρήγορες διαδικασίες με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Αυτά που σας προτείνουμε μπορούν να γίνουν τώρα, αυτή τη στιγμή!

Είναι ρεαλιστικά, γιατί απαντάνε άμεσα και πρακτικά στα αδιέξοδα που ήδη έχει οδηγηθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στην Αττική και για το οποίο όλοι σας μηδενός εξαιρουμένου έχετε βάλει το "χεράκι" σας.

Με την προστασία και την υγεία του λαού δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει!». 

902

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.