Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα και προσαρμοσμένα στη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ (67)

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο λαός δεν πρέπει να δώσει τη συναίνεσή του στις αντιλαϊκές πολιτικές (VIDEO)

Συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα στο «Achaia Channel»
(VIDEO)
Τρίτη 12/01/2016 - 08:03 - Ενημέρωση: Τρίτη 12/01/2016 - 11:53
Στον τηλεοπτικό σταθμό «Achaia Channel» παραχώρησε συνέντευξη το βράδυ της Δευτέρας 11 Γενάρη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. 
Παρατίθενται αποσπάσματα από τη συνέντευξη:  
Σας άκουσα σε δημόσια τοποθέτησή σας να λέτε ότι αυτό το Ασφαλιστικό που έρχεται είναι αιτία πολέμου για το λαό και ζητήσατε να αντιδράσει δυναμικά ο λαός, να μην έρθει καν στη Βουλή. Δεν το κάνει όμως ο λαός, βλέπουμε μόνο το ΠΑΜΕ το τελευταίο μεγάλο διάστημα να αντιδρά, δεν φτάνει το ΠΑΜΕ όμως, αυτό το ξέρετε κι εσείς. Γιατί ο λαός δεν αντιδρά και γιατί αυτό το Ασφαλιστικό, κατά την άποψη του ΚΚΕ, είναι αιτία πολέμου;
«Ο ελληνικός λαός πρέπει να αντιδράσει. Το σίγουρο είναι ότι δεν έχει αξιοποιήσει όλες του τις δυνάμεις, ούτε τις μισές από τις δυνάμεις που διαθέτει. Κι εμείς πιστεύουμε -και το λέμε ειλικρινά αυτό, όπως πάντα ειλικρινά μιλάμε απέναντι στον ελληνικό λαό- ότι έχει δυνάμεις ανεξάντλητες και αν αυτές τις δυνάμεις τις αξιοποιήσει με τον αγώνα του, τη συσπείρωσή του, την ενότητά του, τη συμμαχία του, θα μπορέσει να έχει αποτελέσματα, αυτό το ζήτημα είναι καθοριστικό. Και να σας πω το εξής: η άρχουσα τάξη της χώρας μας, αυτό το σάπιο διεφθαρμένο κράτος, αυτό το σύστημα που εκμεταλλεύεται και γεννά συνεχώς κρίσεις, πολέμους και δυστυχία στον ελληνικό λαό και σε άλλους λαούς, έχει βρει στο πρόσωπο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αυτούς οι οποίοι μπορούν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά, με το λιγότερο πολιτικό κόστος και για αυτό τον έχουν επιλέξει».
Θεωρείται ότι δεν είναι τυχαίο που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση αυτήν την ώρα;
«Καθόλου τυχαίο. Έχω ξαναπεί και το λέω πάλι, αν περνούσαν τέτοια βάρβαρα μέτρα που έρχονται με το τρίτο μνημόνιο και υλοποιούνται αυτήν τη στιγμή, όπως ένα από αυτά είναι το Ασφαλιστικό, θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν. Άρα, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν τη ζημιά που έκανε και συνεχίζει να κάνει για τον ελληνικό λαό, για το εργατικό λαϊκό κίνημα, είναι ότι γέμισε τον κόσμο με ψεύτικες ελπίδες, με ψεύτικες προσδοκίες, στηρίχτηκε πάνω σε μια ελπίδα για κάτι καλύτερο όπως πίστευε ο κόσμος και σήμερα έχει οδηγήσει σε μια παραίτηση. Μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού που πριν μερικά χρόνια ήταν σε αγωνιστική επαγρύπνηση, ήταν στους δρόμους, πάλευε για κάτι καλύτερο, πίστευε σε κάτι καλύτερο και σήμερα έχει απογοητευθεί, βλέπει τα πράγματα με μοιρολατρία, λέει "τίποτε δεν γίνεται". Εμείς του λέμε όχι, γίνεται, μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα αρκεί και ο ίδιος ο λαός, οι εργαζόμενοι και το κίνημά του να κάνουν τις σωστές επιλογές, με σωστά αιτήματα, με σωστό περιεχόμενο και κυρίως να ξέρουν που στρέφουν τα πυρά τους. Από τη μια μεριά είναι η κυβέρνηση, είναι η ΕΕ, είναι οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας -το κουαρτέτο- που ευθύνονται για την κατάσταση που έχει ο λαός μας, είναι σε τελευταία ανάλυση η τάξη που έχει πραγματικά την εξουσία. Γιατί την εξουσία δεν την έχουν οι εκάστοτε κυβερνώντες, ούτε βεβαίως πολύ περισσότερο ο λαός».
Η κυβέρνηση λέει ότι δεν είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα. Το κατέστρεψαν οι προηγούμενοι, παρέλαβαν «καμένη γη» ….τα γνωστά. Είναι βιώσιμο αυτό το ασφαλιστικό σύστημα, δεν θέλει παρεμβάσεις ή αυτού του είδους οι παρεμβάσεις πιστεύετε ότι θα οδηγήσουν, σε λίγα χρόνια από τώρα, σε μια εκ νέου αναδιάρθρωση του Ασφαλιστικού, ακόμη χειρότερη; Γιατί αν δούμε την ιστορία του Ασφαλιστικού από την Πετραλιά, το οποίο είναι νηπιαγωγείο σε σχέση με αυτό που συμβαίνει τώρα, φανταζόμαστε ότι αν ξαναπούν σε μερικά χρόνια ότι δεν πέτυχε και χρειάζεται κάτι περισσότερο εκεί θα είναι πλέον η ταφόπλακα. Εσείς τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και ποιες κατά την άποψη του ΚΚΕ;
«Αλλαγές εκ βάθρων πρέπει να γίνουν στο Ασφαλιστικό, όχι όμως στην κατεύθυνση που προτείνει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διότι το επιχείρημα της βιωσιμότητας ήταν το μόνιμο επιχείρημα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων από το 1992 που ξεκίνησε υποτίθεται η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, στο Ασφαλιστικό για να λυθούν προβλήματα και για να το κάνουν βιώσιμο και αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το ότι έχουμε φτάσει σήμερα εδώ, με όλους τους αντεργατικούς αντιασφαλιστικούς νόμους. Και βεβαίως με τις πολιτικές των κυβερνήσεων, τις οποίες πολύ καλά και με χειρότερο τρόπο σήμερα, συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, φέρνοντας αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή».
Τι προτείνει το ΚΚΕ;
«Το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, αυτές οι δομές που χρειάζονται για να ανακουφίζεται ο εργαζόμενος και κατά τη διάρκεια της εργασίας του, δεν είναι μόνο η σύνταξη, είναι και η περίθαλψη, είναι και η πρόληψη, το φάρμακο που χρειάζεται, ο γιατρός, ό,τι χρειάζεται μια λαϊκή οικογένεια όταν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Επίσης να περάσει κάποια καλά χρόνια, αφού έχει δώσει τα πάντα όταν εργάζεται, τα τελευταία χρόνια της ζωής της, αυτό που λέμε η τρίτη ηλικία. Να μπορεί να ζήσει ανθρώπινα, να έχει τη στοιχειώδη περίθαλψη, τα φάρμακά του. Με τις παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα, με την αύξηση της παραγωγικότητας, με το ότι έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία, η επιστήμη, συνηγορούν σε αυτό που λέει το ΚΚΕ, ότι όχι μόνο μπορεί να υπάρξει κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα με όλες αυτές τις παροχές και τις πρόνοιες, που υπήρχαν και πριν, αλλά ακόμη περισσότερες. Αλλά αυτό χρειάζεται άλλη κυβέρνηση, άλλη εξουσία, χρειάζεται άλλη τάξη να έχει την εξουσία, είναι αυτό που εμείς περιγράφουμε ως την εξουσία του λαού. Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, ο λαός να έχει την εξουσία, να έχει κοινωνικοποιήσει τα μέσα ώστε να μπορεί να σχεδιάζει την οικονομία και βεβαίως να μπορεί να έχει παροχές όπως δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία».
Οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφώνησαν στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Πως το κρίνετε αυτό;
«Κοιτάξτε, είναι φανερό ότι η τάξη που έχει την εξουσία και αυτοί είναι οι βιομήχανοι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η αστική τάξη, δεν αναφέρομαι στους μικρούς και τους μεσαίους, είναι κυρίως μια οικονομική ολιγαρχία, το μεγάλο κεφάλαιο -πείτε το όπως θέλετε- που έχουν σκοπό να στηρίξουν πάση θυσία την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το αντιασφαλιστικό έργο που έχει».
Βλέπετε ανταλλάγματα δηλαδή;
«Φυσικά. Όλο αυτό το έκτρωμα που φέρνει με το νομοσχέδιο στην ουσία έχει θετικά κυρίως για τους μεγαλοβιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, για όλους αυτούς δηλαδή οι οποίοι ρουφάνε τον ιδρώτα και το αίμα του λαού».
Σας προβληματίζει το γεγονός ότι εσείς ως ΚΚΕ μιλάτε για μαύρες μέρες που έρχονται, παρόλα αυτά δεν αντιδρά ο λαός. Φαίνεται ότι ένα κομμάτι του λαού που θα πληγεί από αυτά που έρχονται έχει πειστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι συμβαίνει, έχει ευθύνη και ο ίδιος ο λαός;
«Πάντα έχει ευθύνη ο καθένας από εμάς. Τη μεγαλύτερη ευθύνη όμως την έχει ολόκληρο το σύστημα, την έχει το κράτος, την έχουν -ξαναλέω- αυτοί που έχουν την πραγματική εξουσία οι οποίοι μπορούν να καθορίζουν και την πολιτική συμπεριφορά ευρύτερων λαϊκών μαζών. Γιατί το ότι στήριξαν το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν τη συγκυρία όταν έπεφτε το ΠΑΣΟΚ και έστειλαν όλον αυτόν τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας στελέχη, μέλη, ολόκληρες οργανώσεις, υπουργούς και πρώην και νυν υπουργούς, ήξεραν γιατί το επέλεγαν. Ήξεραν γιατί αποσιωπούσαν τη στάση και τη δράση του ΚΚΕ, ήξεραν γιατί έπρεπε να διαστρεβλώσουν τις θέσεις του ΚΚΕ και να στηρίξουν ένα κόμμα που θα τους έκανε όλη τη βρώμικη δουλειά, που δε μπορούσαν ικανοποιητικά από ένα σημείο και ύστερα να την κάνουν οι προηγούμενοι…»
Συνειδητά πείθεται ένα κομμάτι του λαού;
«Ήδη κλείνουμε ένα χρόνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της πρώτης και δεύτερης φορά αριστερά, με τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Ο ελληνικός λαός πλέον αποκτά σιγά - σιγά την πείρα, εμείς ως ΚΚΕ τον καλούμε μέσα από τους αγώνες τους, μέσα στους τόπους δουλειάς να δει και να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα από αυτήν την πορεία. Να δει γιατί αυτά που έλεγε το ΚΚΕ, όχι ως προφήτης, αλλά γιατί ήξερε ακριβώς και αυτούς τους ανθρώπους που απαρτίζουν σήμερα την ηγεσία και τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήξερε κυρίως το πρόγραμμα και τι κρύβεται πίσω από τα προεκλογικά λόγια και τα προεκλογικά μπαλκόνια. Ήξερε τα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" και αυτά αποκάλυπτε. Εμείς λέγαμε ότι η πολιτική και η στρατηγική που έχουν κόμματα σαν το ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στο να ψηφίσουν νέα μνημόνια και να μην καταργήσουν τα προηγούμενα και να φέρουν νέους αντιλαϊκούς νόμους και να κάνουν όλη αυτήν τη βρώμικη δουλειά που δεν είναι για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Άρα σε αυτήν την πείρα πρέπει να πατήσει ο ελληνικός λαός. Και ιδιαίτερα ο λαός της Πάτρας, ο λαός της Αχαΐας που πλήττεται πιο βάναυσα ακόμη και από άλλες περιοχές της χώρας, με την ανεργία και με μια σειρά άλλα προβλήματα που έχει η κάθε λαϊκή οικογένεια και που οξύνονται συνεχώς και πρέπει να αντιτάξει ένα ισχυρό μέτωπο σε αυτήν την κατάσταση».
Ο πρωθυπουργός έθεσε κόκκινη γραμμή ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις, το λένε και τα στελέχη του και ο αρμόδιος υπουργός. Μελετητές του ασφαλιστικού συστήματος λένε ότι θα υπάρξουν μειώσεις από 20-25%, εσείς τι πιστεύετε, είναι δεδομένο ότι θα έχουμε μειώσεις στις κύριες συντάξεις;
«Όπως και αν τις ονομάσει ο καθένας, είτε κύρια είτε εθνική σύνταξη, γιατί η κύρια σύνταξη τώρα αντικαθίσταται από την εθνική και η εθνική σύνταξη θα είναι λιγότερη έτσι κι αλλιώς από την κύρια. Τα υπόλοιπα όπως είναι οι επικουρικές, που τις έπαιρνε ο συνταξιούχος βοηθητικά θα αντικατασταθούν από την ανταποδοτικότητα, από αυτό που με αναλογικό τρόπο θα ρυθμίζεται για να φτάσει στην ουσία σε πολύ χαμηλότερο ποσό. Ο κάθε άνθρωπος που έχει δουλέψει δεκαετίες και παίρνει τη σύνταξή του και έχει πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές και πάει στην τράπεζα να πάρει τη σύνταξή του και τη μετράει λιγότερο, δεν τον ενδιαφέρει αν θα είναι από την κύρια σύνταξη ή την επικουρική. Ένας συνταξιούχος που παίρνει 600 ευρώ στο σύνολο όταν δει ότι θα είναι μείον 50 ή μείον 80 ευρώ δεν τον ενδιαφέρει καθόλου από πού θα είναι. Άρα η κυβέρνηση δεν πρέπει να κοροϊδεύει και να λέει κιόλας ότι από το 2018 θα γίνεται νέα ρύθμιση και ανάλογα μάλιστα από το ποια θα είναι η πορεία της οικονομίας. Αν η πορεία της οικονομίας θα είναι χάλια, όπως προβλέπεται ότι θα είναι γιατί δεν θα είναι καλά τα πράγματα, ακόμη και η μικρή ανάκαμψη που λένε ότι θα έρθει φέτος ή του χρόνου θα είναι πάλι ανάκαμψη μόνο για ορισμένους κλάδους και για ορισμένους μονοπωλιακούς ομίλους, θα είναι ανάκαμψη στα κέρδη του κεφαλαίου δεν θα είναι ανάκαμψη στην τσέπη του εργαζόμενου, του άνεργου ή του αγρότη και του επαγγελματία».
Θα περάσει το νομοσχέδιο έτσι όπως ξέρετε το συσχετισμό των δυνάμεων μέσα στη Βουλή;
«Εμείς λέμε ότι θα παλέψουμε να μην περάσει και θα δώσουμε μέχρι τελευταία στιγμή και με κάθε τρόπο αυτήν τη μάχη και μέσα στη Βουλή και έξω από τη Βουλή. Όμως επειδή ακριβώς εκτός από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ήδη λένε ότι: "κάποια ζητήματα των διαρθρωτικών αλλαγών θα τα ψηφίσουμε, κάποια επιμέρους ζητήματα που αφορούν τις συντάξεις ίσως δεν τα ψηφίσουμε και θα δούμε και θα καθορίσουμε τη στάση μας" ...Ξέρουμε επίσης ότι γίνονται πολύ σοβαρές ενέργειες και ασκούνται πιέσεις σε κόμματα και βουλευτές κομμάτων και από την τρόικα και από άλλους "θεσμούς", από τον ίδιο το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, από το σύνδεσμο εφοπλιστών, από τους τραπεζίτες και μια σειρά τμήματα του κεφαλαίου έτσι ώστε να περάσουν αυτά τα μέτρα, διότι τους συμφέρουν γιατί έτσι γεμίζει η τσέπη των λίγων και αδειάζει η τσέπη των πολλών».
Παίζει πάρα πολύ αν θα γίνει οικουμενική, αν θα γίνει κυβέρνηση τεχνοκρατών, αν θα γίνει συνεργασίας κλπ. Έχω την αίσθηση ότι εμφανιστήκατε στις τελευταίες δηλώσεις ανοιχτός σε μια τέτοια περίπτωση, δηλαδή να συμμετέχει το ΚΚΕ.
«Που το είδατε αυτό; Σε καμία περίπτωση. Το ΚΚΕ δεν συμμετέχει σε καμία κυβέρνηση μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες, μέσα σε αυτό το σύστημα έτσι όπως λειτουργεί, αυτό το σύστημα που δημιουργεί μόνο προβλήματα και εκμετάλλευση στην πλειοψηφία των εργαζομένων. Το ΚΚΕ θα δηλώσει παρών σε μια κυβέρνηση όπου ο λαός, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα θα βρίσκονται στην εξουσία. Μια κυβέρνηση η οποία θα προχωρήσει αμέσως σε κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, δηλαδή όλου του πλούτου που υπάρχει στη χώρα και που τον λυμαίνονται, τον εκμεταλλεύονται λίγοι για τα δικά τους συμφέροντα και όχι για τα συμφέροντα του λαού της χώρας. Θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση όπου θα έχει σχέδιο και πρόγραμμα κεντρικά οργανωμένο, επιστημονικά οργανωμένο, με συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για την κοινωνικοποίηση όσο και για την ανακούφιση του λαού στα ζητήματα της Πρόνοιας, της Υγείας, της Παιδείας, της ασφάλισης, της εξάλειψης της ανεργίας, της κατανομής όλου του εργατικού δυναμικού της χώρας, ώστε κανένας να μην είναι άνεργος και κανένας να μη μεταναστεύει σε άλλη χώρα για να βρει δουλειά. Θα είναι δηλαδή ένα σύστημα που θα δουλεύει για τις λαϊκές ανάγκες, για τις ανάγκες των εργαζομένων».
Βλέπετε ισχυρή δυνατότητα να υπάρξει κυβέρνηση οικουμενική ή συνεργασίας;
«Βλέπουμε ότι μια εκλογική μάχη, μετά από τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις το προηγούμενο διάστημα, δεν τη θέλει κανένας σήμερα ούτε η κυβέρνηση ούτε αυτοί που βρίσκονται πίσω από την κυβέρνηση ούτε οι "εταίροι" και οι "σύμμαχοι". Οπότε θα βρουν λύσεις είτε με διάφορες φτερούγες είτε με γενικότερα σχήματα, για να δημιουργήσουν μια συναινετική λύση το επόμενο διάστημα. Το πρόβλημα είναι ότι ο λαός δεν πρέπει να δώσει τη συναίνεσή του στις αντιλαϊκές πολιτικές».
Κύριε Κουτσούμπα έχετε ενημερωθεί πάρα πολλές φορές για το τι συμβαίνει με το παραλιακό μέτωπο, για τις ενέργειες του δήμου, όπου έχει μπει χωρίς να του πει κανένας έλα, μόνος του, στο υπό παραχώρηση κομμάτι το μεγάλο κομμάτι και όχι το μικρό το στενό, στο κέντρο για να σας δώσω την κατεύθυνση της πόλης, κάνει έργα …
«Και αποδείχτηκε ότι πολύ καλά έκανε».
Έτσι όπως το βλέπουμε όλοι στην πόλη που διψάμε να βγούμε στην παραλία, κάνει έργα. Ο κ. Τσίπρας, ο πρωθυπουργός το Γενάρη και στις τελευταίες εκλογές υποσχέθηκε στην πλατεία Γεωργίου από το μπαλκόνι το στητό εκεί το ξύλινο, ότι ο χώρος αυτός θα παραδοθεί, ο μικρός εννοούσε. Ούτε ο μικρός έχει παραδοθεί, ούτε το μεγάλο έχει προχωρήσει. Υπάρχουν πολλές ενοχλήσεις στο δήμο γιατί κάνει τα έργα αυτά, από τον ΟΛΠΑ και το Λιμεναρχείο και στον αντίποδα είδαμε πριν τα Χριστούγεννα με φαμφάρες, με τηλεοπτικές καλύψεις, με παράτες την παράδοση του παραλιακού μετώπου στο Κερατσίνι. Εμείς ζηλεύουμε εδώ. Τι βλέπετε να γίνεται; Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε;
«Καλά μην τους ζηλεύετε και αυτούς, θα έχουν τεράστια προβλήματα. Κοιτάξτε αυτό που δηλώσαμε και χτες στο Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή με την οποία είχαμε συνάντηση, μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση, είναι ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας τόσο απέναντι στην κυβέρνηση στην οποία θα θέσουμε το ζήτημα αυτό, όπως και άλλα προβλήματα των εργαζομένων της Πάτρας και του Δήμου της Πάτρας που μας έθεσε ο κ. Πελετίδης. Και το ζήτημα του παραλιακού μετώπου θα τεθεί και με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μέσα στη Βουλή και βεβαίως με ό,τι άλλο μπορούμε στηρίζοντας το Δήμαρχο. Πολύ καλά έκανε που πήρε το νότιο τμήμα, την ανάπλαση. Εγώ πραγματικά έμεινα έκθαμβος σε σχέση με την εικόνα που είχα στο μυαλό μου, γιατί πρώτη φορά το είδα, όταν ήρθα χτες στην Πάτρα, για το πώς είναι. Πριν ήταν ένας σκουπιδότοπος, όπως πολύ καλύτερα από μένα θυμάστε βέβαια που τον έβλεπα, ουσιαστικά όταν ερχόμουν, ως επισκέπτης. Λοιπόν, έχει γίνει μια τεράστια δουλειά, έτσι μπορεί να αναπτυχθεί και θα είναι σε όφελος των εργαζομένων και του λαού της Πάτρας, να έχουν δηλαδή κάποιους χώρους ουσιαστικής αναψυχής, να έχουν πρόσβαση οι λαϊκές οικογένειες…»
Θα πιέσετε να δώσει τη χρήση στο δήμο;
«Βεβαίως, γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση».
Τι άλλα προβλήματα σας έχει «φορτώσει» ο Δήμαρχος για να τα μεταφέρετε στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο;
«Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πάτρα, που ξεκινούν βέβαια, όσον αφορά τα ζητήματα του δήμου και της Δημοτικής Αρχής, από την ίδια την κυβερνητική, την κρατική πολιτική, με την υποχρηματοδότηση που υπάρχει, με την έλλειψη κονδυλίων, με τις συνεχείς περικοπές. Όπως ξέρετε ο Δήμος της Πάτρας, όπως και άλλοι δήμοι της χώρας αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα σε υπηρεσίες, ενώ έχουν ανάγκη για προσωπικό και πρέπει να γίνουν προσλήψεις, για να λύνονται και προβλήματα ανεργίας. Εντούτοις ουσιαστικά κάνουν περικοπές από το κράτος και δεν μπορούν οι δήμοι ουσιαστικά να εκπληρώσουν τις στοιχειώδεις λειτουργίες τους. Μας έθεσε ο Δήμαρχος της Πάτρας και θα μπει επικεφαλής του αγώνα για τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας στην Πάτρα. Είναι τεράστιο το κύμα της ανεργίας, χιλιάδες άνθρωποι χωρίς δουλειά, απελπισμένοι στην ουσία, δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Χρειάζονται καταρχήν εργαζόμενοι στο δήμο. Ο δήμος δεν μπορεί να στελεχώσει υπηρεσίες με κόσμο, αντίθετα μας είπε, μας κατήγγειλε ο Δήμαρχος πολύ σωστά, ότι τέλος του χρόνου, 620 άνθρωποι μειώθηκαν από τις υπηρεσίες που ήταν απαραίτητοι. Το ζήτημα των σκουπιδιών επίσης είναι ανοιχτό, είναι το παράκτιο μέτωπο, είναι τα ζητήματα των εθνικών οδών, είναι η ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών, που έχει κάνει βήματα και τον προηγούμενο χρόνο μέσα ουσιαστικά σε 26 - 28 μήνες που βρίσκεται στη δημοτική εξουσία, η παράταξη του Κώστα του Πελετίδη, έχει κατορθώσει να απαλύνει και από ανταποδοτικά τέλη, κατηγορίες συνανθρώπων μας, όπως είναι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνθρωποι με αναπηρία, άνεργοι….»
Έχει κάνει και αυξήσεις.
«Έχει κάνει αυξήσεις για μεγάλες βιομηχανίες, τα ξέρω όλα αναλυτικά. Και έχει απαλλάξει από ολόκληρες περιοχές, όπως στην Ξερόλακα και στο Βιολογικό Καθαρισμό, από τα τέλη τους κατοίκους. Έχει μειώσει κατά 50% σε όλους τους μόνιμα ανέργους. Και αυτό αποτελεί πραγματικά υπόδειγμα και παράδειγμα για να το ακολουθήσουν και αυτό ξέρετε θέλει αντίσταση, θέλει αντιπαράθεση και με την κυβέρνηση και με την κρατική εξουσία, αλλά και με μεγάλα συμφέροντα. Για παράδειγμα, τον στέλνουν σε Δικαστήριο ή εναντιώνονται κάποιες μεγάλες βιομηχανίες γιατί τους έβαλε στο συντελεστή 4,5%. Μα σε ποιόν, στον κόσμο, θα βάλει; Εναντιώνονται κάποια λέει ξενοδοχεία, αλλά αυτό αφορά -από ότι με ενημέρωσε- τέσσερα μόνο ξενοδοχεία ολόκληρου του πολεοδομικού ιστού της Πάτρας, τέσσερα ξενοδοχεία αναφέρονται σε αυτήν την κατηγορία, που είναι τα μεγάλα ξενοδοχεία, που θα πληρώσουν κάτι παραπάνω, όλοι οι υπόλοιποι ουσιαστικά ανακουφίζονται».
Υπάρχουν και περιοχές όπως είναι το Ρίο, όπου δεν απολαμβάνουν των ίδιων προνομίων, όπως στο κέντρο της Πάτρας.
«Ήταν πάρα πολύ χαμηλά όμως. Έχουμε απαντήσει σε αυτό, γιατί πήρα και μια διαμαρτυρία κατοίκων και τους απάντησα και εγγράφως εγώ ο ίδιος και η Κομματική Οργάνωση της Πάτρας με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Καλό θα είναι και το κανάλι σας να τα δημοσιοποιήσει αυτά».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.