Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Δημήτρης Κουτσούμπας: Επιβεβαιώνεται ότι ο φασισμός βγαίνει από τη μήτρα του καπιταλιστικού συστήματος – Συνέντευξη στο «Star» (VIDEO)

Η συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα στο «Star»
Συνέντευξη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και τη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου.
Παραθέτουμε αποσπάσματα από τη συνέντευξη:
Σχολιάσατε την ανάκαμψη ως προσωρινή, η οποία όμως θα φέρει ακόμη χειρότερα αποτελέσματα στην καθημερινότητα και τη ζωή των εργαζομένων.
«Θα είναι ανάκαμψη της κερδοφορίας λίγων επιχειρηματικών ομίλων, των μονοπωλίων που λέμε εμείς, θα μπουν στην ανταγωνιστικότητα με άλλες επιχειρήσεις, θα βγουν κάποιες κερδισμένες, δεν θα είναι όμως πραγματική ανάκαμψη για το λαό, για τα λαϊκά στρώματα. Δηλαδή ακόμη και αυτό που θα διανεμηθεί, τα λίγα ψίχουλα από το πρωτογενές πλεόνασμα, θα εξανεμιστούν την ίδια ώρα που θα τα πάρουν στα χέρια τους».
Τα γεγονότα τρέχουν και μάλιστα γεμίζει η επικαιρότητα με σπουδαία θέματα όπως για παράδειγμα την υπόθεση Μπαλτάκου και την παραίτησή του. Πιστεύετε ότι μπορεί να επισπεύσει την εθνική κάλπη όλη αυτή η διαδικασία που βλέπουμε να εξελίσσεται;
«Δε μπορώ να το ξέρω αυτό, ούτε να κάνω τέτοια πρόβλεψη. Το σίγουρο είναι ότι για άλλη μια φορά –και νομίζω πρέπει να το πούμε αυτό– επιβεβαιώνεται η ανησυχία, οι θέσεις του ΚΚΕ, απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις. Λέγαμε απ’ την αρχή ότι η ναζιστική, εγκληματική ΧΑ, ο φασισμός γενικά βγαίνει μέσα απ’ τη μήτρα αυτού του συστήματος, που είναι σάπιο και ότι έχει ευθύνες η κυβέρνηση ή όποια κόμματα δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση ή εξισώνουν τα δήθεν δύο άκρα, το φασισμό με τον κομμουνισμό. Ο ναζισμός, η εγκληματική οργάνωση της ΧΑ είναι τέτοια, αποδείχθηκε και στην πορεία. Δεν ήταν μόνο πρόβλεψη ή προειδοποίηση του ΚΚΕ ή κάποιων κομμάτων και απ’ αυτή την άποψη υπάρχει πολιτική ευθύνη στην κυβέρνηση και σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που ανέχθηκαν με τον τρόπο τους είτε μέσα στο κίνημα, στους δρόμους της Αθήνας είτε στους χώρους δουλειάς, η ΧΑ να σπέρνει το ναζιστικό, το εγκληματικό, διχαστικό δηλητήριο ανάμεσα στους Έλληνες, στους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα σχολειά μας και αυτό να το πληρώνει η ελληνική κοινωνία και μπορεί να το πληρώσει πολύ περισσότερο σε μια πορεία.
Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και εδώ πρέπει να πούμε το εξής: Ο κ. Μπαλτάκος δεν είναι χθεσινή περίπτωση. Αποκαλύφθηκε μ’ αυτό το αισχρό βίντεο, ενός εκπροσώπου της κυβέρνησης –από τη θέση του ΓΓ– να συνομιλεί με έναν εκπρόσωπο αυτής της εγκληματικής οργάνωσης. Ο κ. Μπαλτάκος εδώ και πάρα πολύ καιρό –και το ΚΚΕ το έλεγε αυτό απ’ την αρχή– δήλωνε από γεννησιμιού του αντικομμουνιστής. Και κοιτάξτε να δείτε μη μπερδευόμαστε εδώ. Αντικομμουνισμός είναι συνώνυμο του φασισμού και του ναζισμού.
Η Ελλάδα, ο λαός μας έχει υποφέρει απ’ τον αντικομμουνισμό. Ο αντικομμουνισμός δεν είναι να έχω αντίθεση με τους κομμουνιστές ή να μη συμφωνώ με την ιδεολογία του ή να είμαι αντιΚΚΕ ή να μη συμπαθώ τον κ. Κουτσούμπα με αυτά που λέει, με τις πολιτικές προτάσεις που έχει το κόμμα του κ.λπ. Δεν είναι αυτό, ούτε εμείς θεωρούμε αντικομμουνιστές αυτούς τους ανθρώπους που έχουν αντιρρήσεις ή διαφορετική άποψη από το ΚΚΕ.
Ο αντικομμουνισμός έχει πολιτογραφηθεί -το έχουμε ζήσει στην πράξη στη χώρα μας, σε όλο τον κόσμο- δίπλα στο ναζισμό, το φασισμό, με εγκλήματα κατά αγωνιστών, κατά ανθρώπων που έδωσαν και τη ζωή τους για να πεθάνει το τέρας του φασισμού. Να σας θυμίσω τώρα, μη πάμε πίσω προηγούμενες δεκαετίες, τα ζήσαμε στην Ελλάδα, φυλακές, εξορίες, εκτελεστικά αποσπάσματα. Όλα αυτά έγιναν εν ονόματι του αντικομμουνισμού, της πάλης ενάντια στον κομμουνισμό και για την εδραίωση ουσιαστικά αυτών των αντιδραστικών αντιλήψεων, που είναι η μήτρα που γεννά και το φασισμό και το ναζισμό. Ένα τελευταίο σχόλιο γι’ αυτό το ζήτημα: Θέλουν προσοχή ορισμένα ζητήματα με αφορμή το χθεσινό βίντεο και την απαράδεκτη στάση του Μπαλτάκου και τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και των υπουργών που έχουν πολιτικές ευθύνες». 

Αποδεδειγμένη η εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής

Να δούμε συγκεκριμένα τι είδους ευθύνες γιατί απαράδεκτος είναι ως προς τη συνομιλία, ως προς το περιεχόμενο;
«Άκουσα χθες πολιτικές δυνάμεις π.χ. τον κ. Καμμένο, τον κ. Τσίπρα, που έδιναν ευθύνες και μάλιστα συγκεκριμένες στους συγκεκριμένους υπουργούς και όχι γενικά στην κυβέρνηση. Εδώ θέλει προσοχή το εξής: Στην ουσία η επιχειρηματολογία τους, με αυτό που είπαν -δεν το είπαν σωστά ή να μην ήθελαν να πουν αυτό;- στην ουσία όμως, αποδέχονταν τη λογική Μπαλτάκου, τη λογική Κασιδιάρη, τη λογική της ΧΑ. Οι ευθύνες για παράδειγμα της κυβέρνησης θα ήταν σημαντικές για παρέμβαση στη δικαιοσύνη, αν έλεγε στους δικαστές "κρύψτε τα στοιχεία για τη ΧΑ ή μην κυνηγάτε τη ΧΑ, μη βάζετε ζήτημα για τους βουλευτές της, μην τους στέλνετε στη φυλακή". Αυτό όντως είναι πολιτική παρέμβαση και θα ήταν απαράδεκτο. Εδώ όμως δε μπορείς να πεις ότι κάνει παρέμβαση ένας υπουργός, αν λέει "φτάστε σε βάθος, όσο μπορείτε την υπόθεση της ΧΑ ακόμη και για ποινικές, εγκληματικές ή άλλες ευθύνες που έχουν, όσο ψηλά κι αν είναι αυτοί, βουλευτές, ο αρχηγός της". Αυτό είναι καθήκον να το κάνει, ειδικά με όλα τα στοιχεία που είχαν αναδειχθεί σ’ αυτή την πορεία.
Εμείς, ακόμη και χωρίς στοιχεία ή αν θέλετε από ένστικτο ή απ’ αυτά που βλέπαμε στους χώρους δουλειάς, ενάντια σε συνδικαλιστές, ενάντια σε μετανάστες, λέγαμε δε μπορεί αυτοί να μην είναι εγκληματική οργάνωση, δε μπορεί να παρουσιάζει στη δική τους ιστοσελίδα βίντεο με τάγματα εφόδου, να τους βλέπεις να έχουν όπλα τα οποία δεν είναι με άδεια, να οπλοφορούν, να πυροβολούν, να ξυλοκοπούν μετανάστες, να ξυλοκοπούν Έλληνες ή προοδευτικούς ανθρώπους ή κάποιους που έχουν αντίρρηση μαζί τους, να στήνουν δουλεμπορικά γραφεία στη Χαλκίδα, στα Οινόφυτα, στη Ζώνη με μεγαλοεργολάβους και άλλους που έχουν ειδικά συμφέροντα και να προωθούν ουσιαστικά τη μαύρη εργασία για να ρίχνουν τα μεροκάματα στους χώρους δουλειάς. Αυτά δεν είναι στοιχεία ενός πολιτικού κόμματος που δρα, με όποιες απόψεις και ιδεολογία κι αν έχει, όσο αν θέλετε "ακραία" πράγματα κι αν λέει».
Αυτό όμως που θα μπορούσε ίσως κάποιος να δει με επιφύλαξη στο βίντεο, γιατί ο τρόπος που το αντιμετωπίζετε έχει απόλυτη λογική, είναι πως τα στοιχεία τα οποία οδήγησαν τα στελέχη της ΧΑ στη φυλακή είναι διογκωμένα, είναι στοιχεία τα οποία δεν στοιχειοθετούσαν από μόνα τους προφυλάκιση. Δε μπορούσαν να συγκροτήσουν το σχηματισμό της δικογραφίας. Εκεί είναι το μεγάλο ερώτημα.
«Κατ’ αρχήν η βουλή έχει ψηφίσει -και έχουμε τοποθετηθεί- για άρση ασυλίας, που σημαίνει ότι τα στοιχεία που τέθηκαν στη διάθεση της βουλής και στην επιτροπή της βουλής, είχαν βάση. Άλλο ζήτημα ότι πρέπει να ελεγχθούν. Τώρα εδώ έχουμε εγκληματικές ενέργειες, συγκεκριμένες και δε μπορεί κανείς σοβαρός άνθρωπος σ’ αυτή τη χώρα πλέον να ισχυριστεί ότι η δολοφονία του Φύσσα, για παράδειγμα ή άλλες ενέργειες όπως ξυλοκόπημα ή τραυματισμοί μέχρι θανάτου μεταναστών ή άλλων εργαζομένων συνδικαλιστών, ήταν από κάποιους αυθόρμητους που δεν είχαν καμιά σχέση με αυτή την οργάνωση –όπως το παρουσίαζε η ΧΑ– ή κάποιοι που πέρασαν έξω απ’ τα γραφεία τους. Αυτά αποδείχθηκαν και με ντοκουμέντα που τα έδωσε χωρίς να το θέλει η ίδια η ΧΑ αφού τα είχε αναρτήσει παντού». 

Η υπόθεση δεν είναι άσχετη με την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού
Για ποιο λόγο λοιπόν αυτό το βίντεο είδε το φως της δημοσιότητας τώρα κατά τη γνώμη σας; Τι προσπαθεί να πετύχει όποιος χρησιμοποιεί αυτό το βίντεο;
«Δεν θα έλεγα μόνο ότι είναι προσπάθεια αποφυγής προφυλάκισης του Κασιδιάρη. Δηλαδή μπορεί στο πίσω μέρος του μυαλού του να έχει ότι, εφόσον γίνεται η άρση ασυλίας για τον εαυτό του ή άλλων βουλευτών και άρα θα οδηγηθούν στον Κορυδαλλό να συναντήσουν τους υπόλοιπους εγκληματίες της ΧΑ, το έκανε για λόγους να αποφύγει, να καλυφθεί πίσω απ’ αυτό και να πει ότι έχω πολιτική δίωξη και να έχει φυσικά αυτή η οργάνωση και εκλογικά και πολιτικά οφέλη. Αυτή είναι μια πλευρά, δεν θα έλεγα όμως ότι είναι προσωπική υπόθεση ή αν θέλετε ενός πυρήνα στελεχών ή αυτού του κόμματος…».
Οι οποίοι δηλαδή τι κάνουν, βάζουν τον κ. Μιχαλολιάκο στην άκρη;
«Όλα είναι πιθανά, δεν έχουμε στοιχεία να πούμε. Αλλά πρέπει να κρύβονται πίσω απ’ αυτή την υπόθεση και άλλα ζητήματα, δηλαδή για παράδειγμα μας περνάει απ’ το μυαλό ότι δε μπορεί να μην έχει σχέση με αντιθέσεις, με ανταγωνισμούς και στα πλαίσια του ίδιου του αστικού πολιτικού συστήματος, με την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, με το ότι θέλουν να δημιουργηθούν νέα κόμματα, να προκύψουν νέες συνεργασίες και συμμαχίες, γιατί υπάρχει μια "αποσταθεροποίηση", όχι του συστήματος, αλλά του κλασικού δικομματισμού, έτσι όπως τον γνωρίσαμε. Δηλαδή πλέον δε μπορούν να υπάρχουν δύο κόμματα αυτόνομα, πρέπει να γίνουν διαδικασίες, συγκλίσεις, συνεργασίες κ.λπ. και απ’ αυτή την άποψη θέλουν να επιταχύνουν τέτοιες διαδικασίες».
Θέλουν να ταράξουν τόσο το πολιτικό σκηνικό ώστε να προκαλέσουν εκλογές αυτοί που χρησιμοποιούν αυτό το βίντεο; Θέλουν να διαλύσουν κόμματα και να συνθέσουν εκ νέου μια κυβέρνηση, τι προσπαθούν να κάνουν;
«Ούτε αυτό αποκλείεται, αλλά κατά τη γνώμη μας δε νομίζουμε ότι θα εξαρτηθούν οι εκλογές από κάποιες τέτοιες ενέργειες, από τέτοια βίντεο ή αναταράξεις στο κυβερνητικό σχήμα…».
Δεν το θεωρείτε τόσο σοβαρό θέμα αυτό;
«Πολιτικές ευθύνες φυσικά έχει, τις πολιτικές ευθύνες τις αποδίδει ο λαός με την ψήφο του όταν γίνουν εκλογές και τώρα έχουμε έτσι κι αλλιώς εκλογές. Και στις δημοτικές και στις περιφερειακές και στις ευρωεκλογές, μπορεί να δώσει ο λαός μήνυμα. Και μετά, στις βουλευτικές εκλογές -είτε τώρα είτε αργότερα- πολιτικά να αποδώσει ευθύνες, με βάση την κατάσταση που υπάρχει στο σημερινό αστικό πολιτικό σύστημα έτσι όπως λειτουργεί. Πρέπει όμως να σκεφτούμε ή να προβληματιστούμε τουλάχιστον –δε μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένη πρόβλεψη– ότι οι ανταγωνισμοί είναι πάρα πολύ μεγάλοι. Δε μας διαφεύγει ότι και σε επίπεδο Ευρώπης στα κράτη – μέλη, σε ισχυρά τμήματα του κεφαλαίου, σε χώρες, υπάρχουν αντιθέσεις. Δε μας διαφεύγει ότι οι ΗΠΑ έχουν σοβαρές αντιθέσεις σήμερα και με τη Γερμανία. Έχουν διαφορετική εκδοχή διαχείρισης της κρίσης και της εξόδου απ’ την κρίση, για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Για παράδειγμα ενοχλεί πολύ σήμερα και είναι φυσιολογικό αυτό, ότι η Γερμανία, τα χρόνια αυτά της βαθιάς κρίσης, είναι η μόνη κερδισμένη ή η βασικά κερδισμένη. Δηλαδή έχει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα. Της λένε όλοι "βάλε εσύ το χέρι βαθύτερα, δεν μπορούμε εμείς". Άρα το μείγμα διαχείρισης που πρέπει να επιλεγεί για την Ελλάδα ή για άλλες χώρες, πρέπει να είναι διαφορετικό. Εκεί ευνοούν συγκεκριμένους πολιτικούς σχηματισμούς, συγκεκριμένα κόμματα».
Μπορεί να είναι δηλαδή μυστικές υπηρεσίες πίσω απ’ την ιστορία αυτή και να χρησιμοποιείται η κυβέρνηση Σαμαρά ως μοχλός μεγαλύτερης πίεσης προς μεγαλύτερους;
«Δε μπορώ να το ξέρω αυτό, δε μπορώ να το αποδείξω, άρα δε μπορώ να το ισχυριστώ. Πάντα ξέρουμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, με βίντεο όπου ο ΓΓ της κυβέρνησης συζητάει μέσα στη βουλή με κάποιον άλλο, που είναι υπαρχηγός άλλου κόμματος και έχει κάμερα και τον καταγράφει και μετά από χρονικό διάστημα, αφού έχει επεξεργαστεί το βίντεο από κάποιον, το δίνει στη δημοσιότητα κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όλα αυτά λένε ότι και κάποιοι άλλοι έχουν βάλει το χεράκι τους, που έχουν γνώση και απ’ αυτές τις τεχνολογίες και απ’ αυτή τη νοοτροπία πολύ περισσότερο».
(Σημειώνουμε ότι στο σημείο αυτό μεσολαβεί η συνέντευξη του Π. Μπαλτάκου στο Ν. Χατζηνικολάου)

Εχει μέγιστες πολιτικές ευθύνες η κυβέρνηση

Ο κ. Μπαλτάκος δεν έχει απαντήσει αν ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός όπως επίσης δεν απάντησε στο τι έμαθε από τις συνομιλίες αυτές, γιατί είπε ότι πήγε για να μάθει και δεν απάντησε αν γνώριζε ο πρωθυπουργός ότι είχε επικοινωνία με τον Κασιδιάρη.
«Γενικώς όλες οι απαντήσεις του ήταν "άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε". Νομίζω ότι έχει δίκιο ο κ. Χατζηνικολάου που του είπε ότι "μου θυμίζουν οι απαντήσεις σας παιδιάστικες απαντήσεις" και γι’ αυτό σχολίασα ότι δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι αφελής ή βλάκας ο κ. Μπαλτάκος. Είναι κάτι πολύ σοβαρότερο.
Φυσικά αυτό έχει να κάνει μ’ αυτό που σχολίασα στην αρχή, ότι δηλαδή είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος συντρώγει και συναγελάζεται με εγκληματίες, φασίστες, ναζιστές της ΧΑ, που βλέπει συμπαθητικά ή ότι είναι μια οργάνωση η οποία έχει δικαίωμα να κάνει όλα αυτά που κάνει. Να βλέπει μόνο τα συσσίτια και να μη βλέπει ότι την ίδια ώρα αυτά ήταν το προκάλυμμα για απροκάλυπτες επιθέσεις ενάντια σε εργαζόμενους συνδικαλιστές, νέους, μετανάστες, ενάντια σε ανθρώπους που είχαν διαφορετική άποψη απ’ τη δική τους και αντιπαλεύουν σταθερά το φασισμό, όπως ήταν η δολοφονία του Φύσσα. Και μάλιστα να δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι απ’ την ώρα που γεννήθηκε αντικομμουνιστής, λες και του πέρασε ο μπαμπάς του στο DNA όλα τα γονίδια της πολιτικής του τοποθέτησης στη συνέχεια. Αυτά δείχνουν έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι όχι απλά αντιδραστικός, αλλά που δεν έπρεπε καμία στιγμή να βρίσκεται ιδιαίτερα στη θέση του ΓΓ της κυβέρνησης και να εκπροσωπεί, στον τομέα που είχε, την κυβέρνηση. Απ’ αυτή την άποψη υπάρχουν μέγιστες πολιτικές ευθύνες. Ήξερε ή δεν ήξερε η κυβέρνηση ή στελέχη της κυβέρνησης ή ο πρωθυπουργός όλα ή ένα μέρος ή οτιδήποτε; Το κύριο εξακολουθεί να παραμένει. Και για εμάς το κύριο είναι η πολιτική ευθύνη».
Μπορεί να βρεθούμε σε πολιτικό εκτροχιασμό;
«Σε πολιτικό εκτροχιασμό βρισκόμαστε όλα τα τελευταία χρόνια επί της ουσίας, για την πολιτική που ασκείται όσον αφορά το λαό. Έχουμε χαρακτηρίσει σάπιο το πολιτικό σύστημα, γιατί σάπιο είναι και το κοινωνικό σύστημα. Και δεν το λέμε μόνο εμείς οι κομμουνιστές, το ΚΚΕ, το λέει ευρύτερα ο λαός μας. Και εσείς θα έχετε συναντήσει και εμείς έχουμε συναντήσει όταν πάμε σε περιοδείες και συζητάμε με τον κόσμο. Αυτό το σύστημα είναι σάπιο, αυτό το κράτος λέει ο κόσμος – και έτσι είναι – είναι σάπιο, δε διορθώνεται, δε μερεμετίζεται, δε μπορεί να πάρεις κάποια ημίμετρα για να λύσεις προβλήματα. Θέλει ανατροπή εκ βάθρων, μόνο που η ανατροπή αυτή δε μπορεί να γίνει με τα συνθήματα είτε της ΧΑ είτε διαφόρων "θολών ποταμιών" που κυκλοφορούν τελευταία, είτε με προτάσεις διαχείρισης για μια απ’ τα ίδια όπως κάνει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση».
Ενίσχυση του ΚΚΕ για ριζική, εκτός των τειχών, αλλαγή

Μια τελευταία ερώτηση, στις δημοτικές εκλογές αν με όλα αυτά που συμβαίνουν προηγηθεί πολύ στην προτίμηση του κόσμου ο Ηλίας Κασιδιάρης, στο β’ γύρο εσείς τι θα κάνετε;
«Καλά, είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, πρώτον. Δεύτερον έχουμε τοποθετηθεί και έχουμε πει ότι η μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών κρίνεται στον α’ γύρο. Αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί απ’ τους ανθρώπους, που πραγματικά θέλουν να υπάρξουν αλλαγές και στους δήμους και τις περιφέρειες και στην κοινωνία συνολικότερα, να οδηγηθούμε σε μια ριζική αλλαγή, διαφορετική απ’ αυτή που προτείνουν άλλα κόμματα, που είναι εντός των τειχών. Άρα λοιπόν εκεί πρέπει να δοθεί η μάχη, να αλλάξει ο συσχετισμός. Πρέπει και στον α’ και β’ γύρο να ψηφιστούν οι υποψήφιοι του ΚΚΕ, οι υποψήφιοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που υποστηρίζουμε σε όλη τη χώρα. Γι’ αυτό πρέπει να δυναμώσουν όχι κάποιους ήδη δημάρχους ή περιφερειάρχες, που τους ξέρουν πάρα πολύ καλά όλα τα τελευταία χρόνια για το αντιλαϊκό έργο που έχουν κάνει, ούτε άλλους οι οποίοι τώρα εμφανίζονται ως νεόκοποι σωτήρες, αλλά να υποστηρίξουν δυνάμεις του ΚΚΕ. Για παράδειγμα ο Νίκος Σοφιανός είναι μια πολύ καλή πρόταση, με τις θέσεις, τις απόψεις που έχει η "Λαϊκή Συσπείρωση" με την παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια, ο Θανάσης Παφίλης στην Περιφέρεια Αττικής, λέω τώρα για την Αττική. Για την υπόλοιπη Ελλάδα οι υπόλοιποι υποψήφιοι, που μπορούν να δώσουν απάντηση και στον α’ γύρο και να περάσουν και στο β’ γύρο. Η στάση του ΚΚΕ θα είναι συνεπής και στον α’ γύρο και στο δεύτερο».
Δε μπορώ να μη ζητήσω σχόλιο για το «τσογλάν μπόι» της κ. Κανέλλη για τον κ. Τσίπρα.
«Γενικά εγώ δεν θα χρησιμοποιούσα τέτοια έκφραση, ούτε το ΚΚΕ χρησιμοποιεί τέτοιες ως πολιτικές εκφράσεις. Ήταν μια έκφραση της στιγμής. Όμως το ίδιο πράγμα επί της ουσίας γι’ αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικά ο κ. Τσίπρας, δηλαδή να δώσει άδεια να φτιαχτεί ντοκυμαντέρ για μια εκλογική μάχη, προβάλλοντας το πρόσωπό του, αυτό μπορείς στα ελληνικά λεξικά να βρεις πάρα πολλές λέξεις να το χαρακτηρίσεις. Από αμετροέπεια και αμοραλισμό μέχρι καιροσκοπισμό και τυχοδιωκτισμό και ό,τι άλλο θέλετε ή οι θεατές, που μας βλέπουν, μπορούν να βάλουν, γιατί τέτοιο πράγμα είναι. Δεν το έκαναν αυτό εμβληματικές φυσιογνωμίες, ηρωικές μορφές του τόπου και μάλιστα εν ζωή, να δώσουν δηλαδή άδεια να γίνουν ντοκυμαντέρ που να τους προβάλλουν. Απ’ αυτή την άποψη πρέπει να απαντήσουν τα στελέχη, τα μέλη και ο κόσμος που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ και να μη πιάνονται από επιμέρους εκφράσεις, που όπως και η ίδια η Λ. Κανέλλη είπε, δε συνιστούν πολιτικό χαρακτηρισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.