Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Η Επιχείρηση Πεταλούδα της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για τα συμφέροντα των μονοπωλίων – «Ευκαιρίες» για νέες μπίζνες – Μερίδιο στη λεία διεκδικεί και η ελληνική αστική τάξη

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στέλνεται ισχυρή πολυεθνική δύναμη για τα συμφέροντα των μονοπωλίων
Με γοργά βήματα δρομολογείται η επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με πρόσχημα τις εμφύλιες συρράξεις που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν.

Η αποστολή εκεί της δύναμης «EUFOR RCA», εκατοντάδων στρατιωτών από χώρες - μέλη της ΕΕ, ενισχύει την προσπάθειά της για βαθύτερη διείσδυση, και με στρατιωτικά μέσα, στην αφρικανική ήπειρο.
  • Στόχος, η εξασφάλιση πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους σε όφελος των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με ΗΠΑ, Κίνα κ.λπ.
  • Ενεργό ρόλο στο εγχείρημα έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκοντας αναβάθμιση του ρόλου της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο, χτες, στο περιθώριο της 4ης Συνόδου ΕΕ - Αφρικής, έγινε μια «μίνι» σύνοδος για την κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου μεταξύ άλλων οι συμμετέχοντες «χαιρέτισαν» την παρουσία της αφρικανικής δύναμης MISCA (International Support  to the Central African Republic) και της γαλλικής στρατιωτικής αποστολής με τον κωδικό «Sangaris» που ήδη επιχειρούν εκεί.
  • Επαναβεβαίωσαν δε τα σχέδιά τους να επέμβουν δυναμικότερα στη χώρα, αλλά και γενικότερα στη ζώνη της υποσαχάριας Αφρικής («Σαχέλ»).
Μια ζώνη όπου υπάρχουν σημαντικά ενεργειακά κοιτάσματα και στην οποία θέλουν να βάλουν χέρι ευρωενωσιακά και άλλα μονοπώλια, αξιοποιώντας ως πρόσχημα επεμβάσεων και τη φημολογία ότι διεισδύουν σε αυτήν ισλαμιστές της «Αλ Κάιντα», επιδιώκοντας να τη μετατρέψουν σε βάση της «διεθνούς τρομοκρατίας», στα πρότυπα του Αφγανιστάν.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δήλωνε από προχτές πως ως ΕΕ
  • «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναπτύξουμε την επιχείρηση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στις προσεχείς εβδομάδες». Συμπλήρωνε ότι «τα τελευταία δέκα χρόνια, η ΕΕ έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας υποστήριξης της ειρήνης και της ασφάλειας στην αφρικανική ήπειρο». Σημείωνε ενδεικτικά ότι η ΕΕ «τρέχει» σήμερα στην Αφρική οκτώ επιχειρήσεις, στρατιωτικές και «πολιτικές».
Ο Αντιστράτηγος Φιλίπ Ποντιέ με τον Νο 2 Χρ. Δρίβα,
στο Στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λάρισα.
3/4/2014. 4η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενώ στις Βρυξέλλες δόθηκε το "go" για την Ευρωπαϊκή Στρατιωτική Επιχείρηση EUFOR RCA, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στη Λάρισα ήρθαν για να ''επιθεωρήσουν '' το Στρατηγείο από το οποίο θα συντονίζεται η αποστολή, τα μέλη της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, το Ανώτατο δηλαδή στρατιωτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ίδια μέρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσιζε την αποστολή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έως χιλίων στρατιωτών υπό τη διοίκηση του Γάλλου υποστρατήγου Φιλίπ Ποντιέ και επαναβεβαίωνε ότι ως Κέντρο Επιχειρήσεων θα χρησιμοποιηθεί το στρατηγείο στη Λάρισα.
Η αρχική απόφαση προβλέπει ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει έως έξι μήνες,
  • «ξεκινώντας από το χρονικό σημείο επίτευξης πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας», όπερ σημαίνει ότι μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο.
Κατά πληροφορίες, έως τις 15/4 θα αναχωρήσει για την περιοχή αποστολή 200 ατόμων, ενώ θα ακολουθήσει άλλη μια αποστολή 500 ατόμων έως τις 15/5, οι περισσότεροι Γάλλοι. Τις εναέριες μεταφορές παράσχουν Βρετανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Σουηδία.
  • Η ελληνική κυβέρνηση δίνει το στρατηγείο της Λάρισας, επιτελείς (ο ίδιος ο επιτελάρχης του στρατηγείου στη Λάρισα είναι Ελληνας ταξίαρχος) και τον Κινητό Επικοινωνιακό Κόμβο του στρατηγείου, προκειμένου να εξασφαλίζονται οι επικοινωνίες ανάμεσα στο στρατηγείο και το πεδίο επιχειρήσεων στην Αφρική.
Γάλλοι στρατιώτες της δύναμης «Sangaris» που ήδη επιχειρεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΑΦΡΙΚΗΣ
«Ευκαιρίες» για νέες μπίζνες των ευρωπαϊκών μονοπωλίων
Η επικείμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία επισκίασε σημαντικό μέρος της χτεσινής πρώτης μέρας της διάσκεψης κορυφής ΕΕ - Αφρικής που ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες, εντούτοις, το ενδιαφέρον δεκάδων Ευρωπαίων αξιωματούχων ήταν στραμμένο συνολικότερα στα περιθώρια επενδύσεων για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια ιδιαίτερα στους τομείς της Ενέργειας, των υποδομών και της «βιομηχανίας» υπηρεσιών σε επίπεδο ασφάλισης, υγείας, υδροδότησης, αποχέτευσης, χρηματοπιστωτικών επενδύσεων.
Διόλου τυχαία, στην ομιλία της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε αρκετές φορές στην «αυξανόμενη σημασία» που αποκτά η Αφρική για την Ευρώπη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι περισσότεροι θέλουμε να δούμε ευκαιρίες και όχι μόνον πάντα τα προβλήματα της περιοχής». Αλλωστε, ένα από τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης στη διάσκεψη έφερε κατ' ευφημισμόν τον τίτλο: «Επενδύοντας σε ανθρώπους, ευημερία και ειρήνη»...
Την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης κήρυξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που ανταγωνίζονται στη γεωπολιτική σκακιέρα της Αφρικής (όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ) πως η Ευρώπη ήταν, είναι και θα παραμείνει ο μεγαλύτερος εταίρος της Αφρικής σε επίπεδο εμπορίου, επενδύσεων και ανάπτυξης. 

Ουσιαστικά, αυτό που διεμήνυσε ο Ρομπέι είναι το έντονο ενδιαφέρον της ΕΕ για σημαντικό άνοιγμα των αφρικανικών αγορών στα ευρωπαϊκά μονοπώλια, «θυμίζοντας» π.χ. ότι το 2012 οι χώρες της ΕΕ εισήγαγαν αφρικανικά εμπορεύματα αξίας 187 δισ. ευρώ και οι αφρικανικές χώρες εισήγαγαν ευρωπαϊκά εμπορεύματα αξίας 152 δισ. ευρώ.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, από την πλευρά του, εστίασε στο σταμάτημα των επιθέσεων κατά αμάχων και της πόλωσης μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας την ανάγκη τέτοιων προσπαθειών «συλλογική μας ευθύνη».
Του 2005, αλλά δεν πειράζει...
Στο περιθώριο της Διάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν 61 Αφρικανοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων (με ηχηρές τις απουσίες, παρά τις προσκλήσεις, του 90χρονου Προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε και του Νοτιοαφρικανού Προέδρου, Τζέικομπ Ζούμα), έγινε ορατή η προσπάθεια μέρους των ευρωπαϊκών μονοπωλίων να κατακτήσουν προνομιακό χώρο στο άνοιγμα των αφρικανικών αγορών ειδικά στους τομείς της Ενέργειας, των υποδομών και των υπηρεσιών.
Ωστόσο, αντικρουόμενα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και στις δύο ηπείρους και διάφορα «τεχνικά ζητήματα» φάνηκαν να παρατείνουν, για μία ακόμη φορά, τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία «ζώνης ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ ΕΕ και Αφρικής.
Μερίδιο διεκδικεί και η ελληνική αστική τάξη
Χαρακτηριστική του ρόλου που διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, ήταν η δήλωση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου, που παίρνει μέρος στις εργασίες της Διάσκεψης:
  • «Η Αφρική είναι αναπτυξιακά η ήπειρος του μέλλοντος. Η Ελλάδα είναι μία χώρα αποδεκτή από όλες τις αφρικανικές χώρες, μία χώρα φιλική. Άρα έχουμε τεράστιες οικονομικές δυνατότητες. Και ο στόχος των διμερών επαφών που κάνω, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, με πάρα πολλές χώρες στο επίπεδο του προέδρου τους, του πρωθυπουργού τους ή του υπουργού Εξωτερικών είναι μία ευκαιρία για εμάς, να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματική παρουσία, τις ελληνικές εξαγωγές, να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία στους δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 3/4/2014

Βλέπε και από Μποτίλια: Μπανγκί


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.