Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις: Κατατίθεται στη Βουλή (10/5) ― Όλη η χώρα ορμητήριο πολεμικής εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ― Συλλαλητήριο στις 12 Μάη στα Προπύλαια και σε άλλες πόλεις ― ΚΚΕ: Η Συμφωνία υπηρετεί τη γεωστρατηγική αναβάθμιση του ελληνικού κεφαλαίου και εκθέτει τον λαό σε μεγάλους κινδύνους

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η συμφωνία για τις βάσεις εκθέτει τον λαό σε μεγάλους κινδύνους

Παρασκευή 06/05/2022 - 12:50

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις [κάτω] που κατατέθηκε στη Βουλή:

«Η ελληνοαμερικανική "αμυντική" συμφωνία, που καταθέτει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι στην πραγματικότητα μια κατάπτυστη επιθετική συμφωνία, η οποία μετατρέπει όλη τη χώρα σε ένα ορμητήριο πολεμικής εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα και σε πιθανό στόχο αντιποίνων, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που κλιμακώνεται ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο και τη Ρωσία.

Με τη συγκεκριμένη Συμφωνία, που είναι 5ετής και στη συνέχεια παρατείνεται επ’ αόριστον, ολόκληρη η ελληνική επικράτεια μετατρέπεται σ’ ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, προβλέποντας την αναβάθμιση των υφιστάμενων στρατιωτικών βάσεων, τη δημιουργία νέων, την παραχώρηση στρατοπέδων, υποδομών και άλλων διευκολύνσεων για τις αμερικανικές στρατιωτικές ανάγκες, με τη λίστα να περιλαμβάνει τη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, τον Βόλο, το Λιτόχωρο, αλλά και άλλων εγκαταστάσεων στην επικράτεια.

Όλες αυτές οι υποδομές -όπως εδώ και χρόνια είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ- αξιοποιούνται ως πολεμικά προγεφυρώματα, για την προώθηση και μεταφορά αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων στην Ανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο της πολεμικής στρατιωτικής συγκέντρωσης δυνάμεων που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ με το βλέμμα στραμμένο στον πόλεμο στην Ουκρανία και της πιθανότητας κλιμάκωσης και επέκτασής του.

Ο ρόλος που επιτελούν αυτές οι υποδομές έχει επανειλημμένα "στοχοποιηθεί" από την πλευρά της Ρωσίας, γεγονός που αναδεικνύει τους μεγάλους κινδύνους, που προκύπτουν για τον ελληνικό λαό, μέσω τέτοιων συμφωνιών που κυριολεκτικά βάζουν τη χώρα στο "στόμα του λύκου".

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που αναλαμβάνει να επικυρώσει αυτή την επικίνδυνη Συμφωνία, ενόψει και της συνάντησης Μητσοτάκη - Μπάιντεν, αναλαμβάνει τεράστιες και ιστορικές ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό. Εξίσου μεγάλες είναι και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε τις βάσεις για αυτή τη Συμφωνία, μέσω του "Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ", εγκαινιάζοντας τις παραπάνω υποδομές, όπως και των άλλων κομμάτων π.χ. ΚΙΝΑΛ που στηρίζουν αυτή την πολιτική. Ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ, που εξαρτά την επικύρωση της Συμφωνίας με την εξασφάλιση περισσότερων ανταλλαγμάτων, αποδεικνύει τη στρατηγική του ταύτιση με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Άλλωστε, το διαχρονικό επιχείρημα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, ότι με τον πολλαπλασιασμό των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας "θωρακίζεται η ασφάλεια και τα σύνορα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας" είναι ιστορικά χρεοκοπημένο. Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παζαρεύουν με τη "σύμμαχο" Τουρκία με κριτήριο τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής. Μετά από δύο μήνες πολέμου, που οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα δουλεύουν "στο φουλ", έχουν καταγραφεί ρεκόρ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, έχουν πραγματοποιηθεί ασκήσεις της Τουρκίας με σενάρια απόβασης και κατάληψης νησίδας -προφανώς ελληνικής- και με παρουσία Αμερικανών και άλλων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων. Ενώ πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας δήλωσε ότι "δεν είναι καλή εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ".

Η Συμφωνία με τις ΗΠΑ υπηρετεί τελικά τον στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης του ελληνικού κεφαλαίου και για χάρη των δικών του συμφερόντων οι ελληνικές κυβερνήσεις αναλαμβάνουν ρόλο "πρωτοπαλίκαρου" στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, εκθέτοντας τον ελληνικό λαό σε μεγάλους κινδύνους. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνει και η ειδική αναφορά στις επιχειρηματικές και εμπορικές συμφωνίες που συνοδεύουν τη στρατιωτική συμφωνία.

Σήμερα, που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κλιμακώνεται και αυξάνεται ο κίνδυνος επέκτασής του, ακόμη και με τη χρήση των πιο εξελιγμένων και καταστροφικών όπλων, είναι ζήτημα "ζωής και θανάτου" να διαμορφωθεί και να δυναμώσει ένα παλλαϊκό μέτωπο, με στόχο να καταργηθούν αυτές οι επαίσχυντες επιθετικές Συμφωνίες, να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές από το εξωτερικό, να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από πολεμικά σχέδια και σενάρια, αλλά και από τις δολοφονικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τον ίδιο τον λαό στην εξουσία». 

902

*

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ

ΝΑΤΟικά στρατεύματα στην Αλεξανδρούπολη

Την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή η κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις - Συλλαλητήριο στις 12 Μάη

Πέμπτη 05/05/2022 - 09:30

Την ερχόμενη Τρίτη, 10 Μάη, προγραμματίζει η κυβέρνηση να συζητηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή, το κείμενο της νέας Συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις (MDCA) που κατατέθηκε την Πέμπτη 5 Μάη στη Βουλή. Την ίδια μέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, θα έχει συνάντηση με τον νέο Αμερικανό πρέσβη, Τζορτζ Τσούνις. Δυο μέρες μετά, την Πέμπτη 12 Μάη, η Συμφωνία μπαίνει για συζήτηση στην Ολομέλεια.

Θυμίζουμε ότι η νέα συμφωνία που υπογράφτηκε τον Οκτώβρη στην Ουάσιγκτον, από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, προβλέπει την επ' αόριστον μετατροπή όλης της ελληνικής επικράτειας σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο. Μπαίνει δε προς κύρωση στη Βουλή ως μια επιπλέον «αποσκευή» για τον Κυρ. Μητσοτάκη, ενόψει του ταξιδιού του στις 16 του μήνα στις ΗΠΑ, της συνάντησής του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζ. Μπάιντεν, και άλλους παράγοντες, αλλά και των νέων δεσμεύσεων που αναμένεται να αναλάβει εκεί για παραπέρα βάθεμα της εμπλοκής στα επικίνδυνα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στην κόντρα με άλλα κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών ζωνών και διαύλων, όπως έχει περάσει μάλιστα σε άλλη φάση πλέον, μετά και το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Αλλωστε, πάνω πάνω στην ατζέντα βρίσκονται «οι επιπλέον τρόποι» με τους οποίους η κυβέρνηση θα «συνεισφέρει» στα ευρωατλαντικά σχέδια στην Ουκρανία, κι ενώ χτες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου, έσπευσε να ξεκαθαρίσει σχετικά με το επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που αποφασιζόταν χτες στις Βρυξέλλες πως «η Ελλάδα εναρμονίζεται και εφαρμόζει όλες τις κυρώσεις που συναποφασίζονται στο πλαίσιο της ΕΕ, με ό,τι κόστος αυτό μπορεί να έχει για την ίδια», εννοώντας προφανώς τον λαό που φορτώνεται και αυτόν τον βαρύ λογαριασμό.

Συλλαλητήριο στις 12 Μάη στα Προπύλαια

Σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις καλεί η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις [κάτω] τα εργατικά σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους φορείς των αυτοαπασχολουμένων, των γυναικών, της νεολαίας, όλο τον λαό, με συλλαλητήριο την Πέμπτη 12 Μάη, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια.

Απαιτεί να αποσυρθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις. Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους με οποιαδήποτε μορφή και πρόσχημα. Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις!

902

*

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Συλλαλητήριο στις 12 Μάη στα Προπύλαια - Να αποσυρθεί τώρα η συμφωνία για τις βάσεις

Τετάρτη 04/05/2022 - 16:54

Σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, που η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (κάτω) καλεί η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις τα εργατικά σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους φορείς των αυτοαπασχολουμένων, των γυναικών, της νεολαίας, όλο τον λαό, με συλλαλητήριο την Πέμπτη 12 Μάη, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια.

Όπως αναφέρει, «στόχος τους είναι να έχει επικυρωθεί μέχρι το ταξίδι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ στις 16 Μάη και της συνάντησης που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν».

Συγκεκριμένα, «είναι η Συμφωνία που τον Οκτώβρη του 2021, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, υπέγραψε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Α. Μπλίνκεν. Η επέκταση της λεγόμενης εταιρικής αμυντικής σχέσης και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, που προβλέπεται από αυτή τη Συμφωνία, δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, που ήδη ζει από πρώτο χέρι στην τσέπη του τον λογαριασμό της εμπλοκής.

Αντίθετα, σηματοδοτεί την ακόμη βαθύτερη συμμετοχή στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεση με την Κίνα και τη Ρωσία για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.

Είναι μια Συμφωνία επικίνδυνη! Επεκτείνεται αρχικά για πέντε χρόνια και στη συνέχεια επ’ αόριστον μετατρέποντας τη χώρα μας σε αμερικανοΝΑΤΟικό πολεμικό ορμητήριο και ταυτόχρονα σε στόχο αντιποίνων! Αυτό μαρτυρά η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία για λογαριασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ! Ήδη η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, που προετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, εφαρμόζεται στην πράξη με τις υποδομές στην Αλεξανδρούπολη, στη Σούδα, στη Λάρισα και σε όλη τη χώρα να συμμετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία! Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα στέλνει πολεμικό υλικό και προετοιμάζεται να στείλει και τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεών της, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες ασκήσεις-πρόβες πολέμου βρίσκονται σε εξέλιξη!

Ούτε γη - ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Όλοι στον αγώνα! Να σημάνει συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά!».

Και συμπληρώνει:

«Τώρα είναι ώρα για την παραπέρα κλιμάκωση της πάλης μας! Καλούμε τα εργατικά σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους φορείς των αυτοαπασχολουμένων, των γυναικών, της νεολαίας σε πλατιά και μαζική εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης του λαού ενάντια στην επικίνδυνη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία. Δυναμώνουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας:

  • Να αποσυρθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις!
  • Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία!
  • Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους με οποιαδήποτε μορφή και πρόσχημα!
  • Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις!

Απαντάμε αποφασιστικά, συμμετέχοντας μαζικά στο συλλαλητήριο τη μέρα της ψήφισης στη Βουλή της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας!».

*

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνουν η ΟΓΕ και το ΠΑΜΕ, με το τελευταίο να επισημαίνει: «Εξω η Ελλάδα από τα ιμπεριαλιστικά σφαγεία! Να αποσυρθεί τώρα η Συμφωνία για τις Βάσεις!», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους «να απαιτήσουμε απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ανταγωνισμούς».

Συλλαλητήριο επίσης την Πέμπτη 12 Μάη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, αποφάσισε η Επιτροπή Αγώνα των φορέων της Θεσσαλονίκης ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής μετά από κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ.

Συλλαλητήρια από σωματεία και φορείς ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία προγραμματίζονται επίσης μεταξύ άλλων:

Την Τετάρτη 11 Μάη στη Λάρισα, στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Την Πέμπτη 12 Μάη:

-- Στο Ηράκλειο, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

-- Στα Χανιά, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγοράς.

-- Στη Νάουσα, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Στη Ζάκυνθο, στις 8 μ.μ. έξω από την παλιά νομαρχία.

-- Στην Κεφαλλονιά, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Στη Σάμο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Καρλοβάσου.

902

*

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Θέμα ημερών η ψήφιση της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις βάσεις στη Βουλή

ΝΑΤΟικά στρατεύματα στην Αλεξανδρούπολη

Τρίτη 03/05/2022 - 20:53

Στη Βουλή με φαστ τρακ διαδικασία ψήφισης φέρνει η κυβέρνηση την κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις για την επ' αόριστον μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο. Είναι προφανές πως η κυβέρνηση θέλει να έχει επικυρωθεί ενόψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ στις 16 Μάη και της συνάντησης με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν που αναμένεται να σηματοδοτήσει την ανάληψη επιπλέον δεσμεύσεων για την όλο και βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεση με την Κίνα και τη Ρωσία για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς.

Αύριο Τετάρτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, όπως αναφέρεται αρμοδίως και να μπει προς συζήτηση σε μία συνεδρίαση στην αρμόδια επιτροπή πιθανότατα την Παρασκευή και την επόμενη εβδομάδα να ακολουθήσει η ψήφιση από την Ολομέλεια.

Τον Οκτώβρη του 2021, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, υπέγραψε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Α. Μπλίνκεν, το Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της λεγόμενης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΣΑΑΣ/MDCA- το προηγούμενο υπεγράφη το 2019). Το Πρωτόκολλο αναφέρει ότι τα δύο μέρη επαναβεβαιώνουν «τη δέσμευσή τους να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν περαιτέρω τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση τους και συνεργασία τους».

Σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισαν ότι η ΣΑΑΣ, που τέθηκε σε ισχύ στις 6/11/1990 (αρχικά για μια 8ετία, ενώ κατόπιν ανανεωνόταν από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις ετησίως), «θα παραμείνει σε ισχύ για μία περίοδο πέντε ετών από την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της ΣΑΑΣ». Ακολούθως «η ΣΑΑΣ θα παραμείνει σε ισχύ στη συνέχεια, εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα μέρη με γραπτή ειδοποίηση προς το άλλο μέρος 2 χρόνια πριν διά της διπλωματικής οδού».

Είναι αυτή η διατύπωση που επέτρεψε στον Μπλίνκεν να πανηγυρίζει τότε στις δηλώσεις του, λέγοντας ότι «αυτή η επικαιροποίηση θα επιτρέψει να μείνει η Συμφωνία σε ισχύ επ' αόριστον, και οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα να εκπαιδευτούν και να επιχειρούν από πρόσθετες τοποθεσίες» που περιλαμβάνουν:

  • Το στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο επελέγη λόγω της εγγύτητας στο εκεί λιμάνι που τα τελευταία χρόνια δέχεται και διεκπεραιώνει συνεχώς αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, αλλά και στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος», από όπου -όπως αποκάλυψε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, μιλώντας στην «Καθημερινή»- επιχειρούν πια και αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα.
  • Το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, σε συνδυασμό με την παρουσία των Αμερικανών στην αεροπορική βάση της Λάρισας και στη βάση της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο.
  • Το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο, στην Πιερία, που αξιοποιούσαν για ασκήσεις οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες και πεζοναύτες που αναπτύσσονταν περιοδικά στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.
  • Επεκτείνουν κι άλλο τις εγκαταστάσεις των Αμερικανών στη ναυτική τους βάση στη Σούδα, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.

Η σημασία της «ανανεωμένης» κατάπτυστης συμφωνίας -που πατάει πάνω στην προηγούμενη την οποία προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων εγκαινιάζοντας και τον Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ- αποτυπώνεται σε «όλο της το μεγαλείο», τους τελευταίους μήνες, μετά και την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Με βάση αυτή, ολόκληρη η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και στόχο των ανταγωνιστών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή με ανυπολόγιστους κινδύνους για τον λαό.

902 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.