Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Ουκρανία - Ανατολική Ευρώπη: Στο «κόκκινο» η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ― ΚΚΕ: Το πρωτοπαλλήκαρο του ΝΑΤΟ υπηρετεί μόνο τις βλέψεις της αστικής τάξης ― Ελισαίος Βαγενάς: Στο παράθυρο του πολέμου η σύγκρουση ισχυρών δυνάμεων και μονοπωλίων, για τον ενεργειακό και ορυκτό πλούτο, για τις βιομηχανικές υποδομές, για τους δρόμους των εμπορευμάτων, για τους αγωγούς ενέργειας (AUDIO)

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΑΝ. ΕΥΡΩΠΗ

Συνεχίζει να βρίσκεται στο «κόκκινο» η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ και τη Ρωσία

Πέμπτη 17/02/2022 - 18:06

Η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με επίκεντρο την Ουκρανία και την Αν. Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εξακολουθούν να αμφισβητούν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία, ενώ η Μόσχα παρέδωσε την απάντησή της στις προτάσεις των ΗΠΑ για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες στην Ανατολική Ουκρανία, δημιουργώντας το υπόβαθρο για μια νέα κλιμάκωση. 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ο ρόλος του «πρωτοπαλλήκαρου» του ΝΑΤΟ δεν υπηρετεί τα κυριαρχικά δικαιώματα αλλά τις βλέψεις της αστικής τάξης

Πέμπτη 17/02/2022 - 17:33

Σε σχόλιό του για την εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στα σχέδια του ΝΑΤΟ και τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

 «Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστατεί στα επικίνδυνα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια με επίκεντρο την "ουκρανική κρίση" και με πρόσχημα την αναβάθμισή της έναντι της Τουρκίας, την ίδια ώρα η "σύμμαχος στο ΝΑΤΟ" Τουρκία, αναβαθμίζει τις διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδας.

Άλλη μια απόδειξη ότι ο ρόλος του "πρωτοπαλλήκαρου" του ΝΑΤΟ δεν υπηρετεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά τις βλέψεις της ελληνικής αστικής τάξης στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς με θύματα τους λαούς».

902

*

Ελισαίος Βαγενάς

Έχει ανοίξει το παράθυρο του πολέμου από τη σύγκρουση ισχυρών δυνάμεων και μονοπωλίων

(Κείμενο κάτω)

 

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει την απόσυρση στρατιωτικών της δυνάμεων από περιοχές στα σύνορα με την Ουκρανία. Σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι και άλλες μονάδες του ρωσικού στρατού αποχωρούν από την Κριμαία, δημοσιεύοντας φωτογραφίες που δείχνουν ένα τρένο να μεταφέρει εξοπλισμό και οχήματα προς την ηπειρωτική Ρωσία μέσω της γέφυρας στα στενά του Κερτς.

Οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί από την πλευρά τους αμφισβητούν τις ρωσικές κινήσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν δει αποδείξεις αποκλιμάκωσης. Πηγή από τον Λευκό Οίκο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της κατηγόρησε τη Μόσχα ότι πρόσθεσε 7.000 άνδρες στις στρατιωτικές της δυνάμεις που απειλούν την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ ενισχύει την ετοιμότητά του

Το ΝΑΤΟ «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του» τις απειλές εναντίον της Ουκρανίας με την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορά της, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας. «Παρατηρήσαμε αύξηση των στρατευμάτων στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών, έως και κατά 7.000. Είδαμε να κατασκευάζεται μια γέφυρα από τη Λευκορωσία προς την Ουκρανία ή κοντά στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά των ΗΠΑ δημοσιεύτηκαν δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν ότι η Ρωσία έχει αποσύρει κάποιο στρατιωτικό εξοπλισμό από τα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά στις περιοχές αυτές έχει φθάσει άλλος εξοπλισμός.

«Τους βλέπουμε να φέρνουν περισσότερα αεροσκάφη, μαχητικά και υποστήριξης. Τους βλέπουμε να αυξάνουν την ετοιμότητά τους στη Μαύρη Θάλασσα», ισχυρίστηκε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν. «Τους βλέπουμε ακόμα και να αυξάνουν τα αποθέματα αίματος που διαθέτουν», είπε. 

Ο Όστιν, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο Γενικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τόνισε πως οι σημερινές αναφορές για πυρά πυροβολικού στην Ουκρανία είναι ανησυχητικές, ενώ διεμήνυσε πως η ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία «θα διερευνήσει τρόπους για να αυξήσει τη στρατιωτική ετοιμότητά της». 

Ο κίνδυνος μιας εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία είναι «πολύ υψηλός» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για το Οχάιο. Ο Τζο Μπάιντεν είπε πως υπάρχουν «κάθε είδους ενδείξεις ότι ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ουκρανία» και πως δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Η Ρωσία παρέδωσε την απάντησή της στις προτάσεις ασφαλείας των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν την απάντηση της Ρωσίας στις προτάσεις ασφαλείας της Ουάσιγκτον σήμερα Πέμπτη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η απάντηση παραδόθηκε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία, Τζον Σάλιβαν στη Μόσχα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Δύση για όλες τις πτυχές των προτάσεων της ασφαλείας, λέγοντας όμως ότι θεωρεί αδύνατον να συνεχίσει το έργο της στο Κοινό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ.

Ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, είπε ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα ολοκληρώσουν τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις στις 20 Φλεβάρη, όπως ήταν ήδη προγραμματισμένο.

Η Μόσχα απέλασε Αμερικανό διπλωμάτη

Την ίδια ώρα, η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσική Ομοσπονδία ανακοίνωσε πως ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ Μπαρτ Γκόρμπαν απελάθηκε από τη Ρωσία, αλλά δεν έγιναν άμεσα σαφείς οι λόγοι της απέλασής του. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Ρωσία απέλασε τον αναπληρωτή επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής Μπαρτ Γκόρμαν, ο οποίος ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας και βασικό μέλος της ομάδας της», αναφέρεται σε δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν διάφορες εκδοχές για να απαντήσουν στην κίνηση αυτή της Ρωσίας, δήλωσε η πρεσβεία προς το πρακτορείο «Tass».

Η ΕΕ ζητά «πράξεις» από τη Ρωσία

Το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε η άτυπη συνάντηση των επικεφαλής των κρατών-μελών της ΕΕ για τις εξελίξεις στο ζήτημα Ρωσίας - Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε ανάρτησή του αναφέρθηκε στην ενότητα ΕΕ και ΝΑΤΟ, εκφράζοντας τη στήριξη του ευρωατλαντικού μπλοκ στην Ουκρανία. 

Η διπλωματία δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της κουβέντα, ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σπεύδοντας πάντως να αμφισβητήσει την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων. «Δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε σημάδια αποκλιμάκωσης στο πεδίο. Αντίθετα, βλέπουμε ότι η συγκέντρωση δυνάμεων συνεχίζεται. Συνεπώς τώρα χρειαζόμαστε πράξεις για να εμπιστευτούμε τα λόγια που ακούσαμε. Δεν θα μειώσουμε την επιφυλακή μας, θα παραμείνουμε σε επιφυλακή και ενωμένοι», είπε. 

«Πρωτοπαλλήκαρο» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ η ελληνική κυβέρνηση...

Για ακόμη μια φορά, η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να βγει μπροστά και να δώσει όρκους πίστης στους επιθετικούς σχεδιασμούς των λυκοσυμμαχιών του ελληνικού κεφαλαίου. «Είχαμε την ευκαιρία, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικής, να συζητήσουμε τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Επανεπιβεβαιώσαμε την απόλυτη ενότητά μας, τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε συντονισμένα και σε συνεννόηση με τους Ευρω-ατλαντικούς συμμάχους μας σε περίπτωση που υπάρξει μία εισβολή από πλευράς Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι στη Σύνοδο Κορυφής «επανεπιβεβαιώσαμε την πίστη μας στον διάλογο και την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία είτε μέσω του σχήματος της Νορμανδίας είτε μέσω του ΟΑΣΕ είτε και μέσω διμερών επαφών που τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να έχουν με τη Ρωσία».

Σε έναν τέτοιο ρόλο «πρωτοπαλήκαρου» για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε για την αυριανή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια με τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα πως «θα επαναλάβει τις θέσεις της χώρας, που αποτελούν εξάλλου και θέσεις όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

(«Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», «Tass»)

902

*

ΕΛΙΣΑΙΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ

Έχει ανοίξει το παράθυρο του πολέμου από τη σύγκρουση ισχυρών δυνάμεων και μονοπωλίων

(AUDIO επάνω)

Πέμπτη 17/02/2022 - 20:21

Οι λαοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας που μέχρι το 1991 ζούσαν ειρηνικά, τώρα ζουν έναν εφιάλτη, καθώς έχει ανοίξει το παράθυρο του πολέμου, σημείωσε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος, μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης στο διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό «streetradio».

Σημείωσε ότι πέρα από οποιοδήποτε πρόσχημα, η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη σύγκρουση ισχυρών δυνάμεων, όχι μόνο κρατών, αλλά και μεγάλων μονοπωλίων, που εξελίσσεται σε πάρα πολλά σημεία του πλανήτη, για τον ενεργειακό, τον ορυκτό πλούτο, τις βιομηχανικές υποδομές, για τους δρόμους που περνούν εμπορεύματα, για τους αγωγούς ενέργειας.

Υπογράμμισε τον κίνδυνο να βρεθούν Έλληνες στρατιωτικοί στην σύγκρουση, όπως στο παρελθόν βρέθηκαν στο Αφγανιστάν, ενώ τόνισε τους μεγάλους κινδύνους στοχοποίησης της χώρας και του ελληνικού λαού, λόγω της ύπαρξης των αμερικανικών βάσεων, οι οποίες είναι ορμητήρια πολέμου αλλά και μαγνήτες αντιποίνων.

Ο Ελισαίος Βαγενάς σημείωσε ότι οι εξελίξεις είναι ντόμινο, μπορούν να επηρεάσουν και τα ελληνοτουρκικά και την κατάσταση στην χώρα, για αυτό οι εργαζόμενοι, η νεολαία, να σκεφτούν το μέλλον τους και να χαράξουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές ενάντια σε όλους αυτούς που προδιαγράφουν μια κατάσταση βαρβαρότητας, είτε σε περίοδο ειρήνης είτε σε περίπτωση πολέμου.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.