Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Πάνδημ(ι)ος Κυριάκος: Κλείνουμε τον αυτιά μας κι ανοίγουμε τα μάτια μας ― Αυξήσεις-παρωδία, επιδοτήσεις-κοροϊδία, ανατιμήσεις για την αστρονομία, φτώχεια για την πλειοψηφία, ευχολόγιο για την οπαδική βία και στο Σαχέλ η ευκαιρία ― ΚΚΕ: Το «μέρισμα για όλους» είναι κέρδη για τους λίγους

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζει ως «φάρμακο» για τα λαϊκά προβλήματα το «δηλητήριο» που τα προκαλεί

Σάββατο 12/02/2022 - 11:50

Σε σχόλιό του για την συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη (κάτω) το πρωί του Σαββάτου σε τηλεοπτικό σταθμό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά δεν έκανε τίποτε άλλο από το να εμφανίζει ως σωτήριο “φάρμακο” για τα λαϊκά προβλήματα το ίδιο το “δηλητήριο” που τα προκαλεί, αφού η ανάπτυξη που υπόσχεται δε φέρνει τελικά “μέρισμα για όλους”, αλλά κέρδη για τους λίγους και νέα βάρη στις πλάτες των πολλών.

  • Γι’ αυτό και όσα παρουσιάζει ως “ελάφρυνση εργαζομένων και νοικοκυριών” έχουν και με το παραπάνω εξανεμιστεί από το “τσουνάμι” της ακρίβειας, που δεν είναι “ουρανοκατέβατο”, αλλά γέννημα-θρέμμα της κυρίαρχης πολιτικής και της καπιταλιστικής οικονομίας.
  • Γι’ αυτό κι αποτελούν κοροϊδία τα κυβερνητικά μέτρα - ελάχιστα κι αυτά - για τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια και τα καύσιμα, όταν είναι η ίδια η πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και των χαρατσιών, που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις, η οποία οδηγεί σε εκτεταμένη ενεργειακή φτώχεια.
  • Γι’ αυτό κι αποτελεί κοροϊδία η εξαγγελία για την “αύξηση του κατώτατου μισθού”, όταν με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί η εργασιακή ζούγκλα, με τον κατώτατο μισθό πολύ πιο κάτω από τα προ δεκαετίας επίπεδα, με γενίκευση της ελαστικής εργασίας και με ένα πλαίσιο υπονόμευσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων κι αγώνων, το οποίο διαρκώς ενισχύει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.
  • Αυτή είναι η πολιτική που σήμερα βγάζει στο δρόμο και τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους οποίους ο κύριος Μητσοτάκης βαφτίζει προκλητικά «κατ’ επάγγελμα διαδηλωτές».

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν, ξανά και ξανά, ότι οι λύσεις για τα λαϊκά προβλήματα δεν βρίσκονται στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, των δεσμεύσεων της ΕΕ και των πακέτων του Ταμείου Ανάκαμψης που αποτελεί το νέο υπερμνημόνιο για τους λαούς της Ευρώπης.

Μόνο ο λαός με τον αγώνα του μπορεί να επιβάλλει μέτρα ανακούφισης, όπως κατάργηση αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών, ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς κι συντάξεις, στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας κλπ, με στόχο τη ριζική αλλαγή πορείας, την ανάπτυξη με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι το άπληστο κέρδος».

902

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Απέρριψε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης για τα λαϊκά νοικοκυριά που «στενάζουν»

Σάββατο 12/02/2022 - 10:56

Απορρίπτει για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάθε σκέψη για ουσιαστικά μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος που δέχεται τεράστιο πλήγμα από την γενικευμένη ακρίβεια στα καύσιμα και σε όλα τα είδη ευρείας κατανάλωσης, επικαλούμενος την «ανάγκη» πιστής εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού ο οποίος έχει χρήματα μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στη συνέντευξη του στον «ΣΚΑΪ», ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο λαός θα πρέπει να αρκεστεί μόνο στα ψίχουλα της επιδότησης για την ενέργεια, που δεν καλύπτουν ούτε κατά διάνοια τις αστρονομικές αυξήσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο.

«Η υλοποίηση του προϋπολογισμού είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα», σημείωσε, διαμηνύοντας πως «εφόσον πάρουμε μέτρα δεν θα είναι οριζόντια, θα είναι στοχευμένα»,

δηλαδή θα απευθύνονται αποκλειστικά στους πλέον εξαθλιωμένους, αφήνοντας απέξω την πλειοψηφία του λαού.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο κανόνας δεν πρέπει να είναι τα έκτακτα μέτρα, «ο κανόνας πρέπει να είναι τα μόνιμα μέτρα», προσθέτοντας πως «η υλοποίηση των δεσμεύσεών μας σχετικά με τη μείωση των φόρων έχει μόνιμα χαρακτηριστικά».

Φυσικά, αυτές οι μόνιμες μειώσεις φόρων αφορούν πρωτίστως το κεφάλαιο και όχι το λαό, με πιο «εμβληματικό» παράδειγμα τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 22% από 29% για την οποία καυχήθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Σε ότι αφορά τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης παρέπεμψε για το 2023 - ζήσε Μάη μου δηλαδή- ενώ υποστήριξε ότι η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα είναι τάχα «πολύ μεγαλύτερη» από την αύξηση - παρωδία του 2% που δόθηκε στις αρχές του 2022.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια αύξηση δοθεί θα είναι πολύ κάτω από τους ρυθμούς ανάπτυξης που προβλέπεται πως θα εκτιναχθούν φέτος και κυρίως θα έχει εξανεμιστεί ήδη από τις δραματικές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.

Ο κατώτατος μισθός θα συνεχίσει να είναι κάτω από τα επίπεδα του 2012, όταν και μειώθηκε κατά 22% με την περιβόητη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την «συμβολική» αύξηση του 2% ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 663 ευρώ μεικτά, όταν το 2012 ήταν στα 751 ευρώ.

Οι αυξήσεις - παρωδία αποτελούν δε προϋπόθεση για την απρόσκοπτη εφαρμογή, στις σημερινές συνθήκες της ανάπτυξης, του απαράδεκτου νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος, ανάλογα με τις «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Μιλώντας για τον στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης είπε πώς «ανάπτυξη για όλους σημαίνει ότι όλοι έχουν μέρισμα ανάπτυξης και ότι σταδιακά μειώνουμε και τις κοινωνικές ανισότητες».

Βέβαια, το «μέρισμα» από την περιβόητη ανάπτυξη για τον λαό σημαίνει αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων στο σούπερ μάρκετ και υπέρογκοι λογαριασμοί σε ρεύμα και πετρέλαιο... 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως δεν θα υπάρξει «μνημόνιο», λέγοντας παράλληλα ότι «γι’ αυτά να ρωτήσετε άλλους, εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός του μνημονίου, άλλοι ήταν πρωθυπουργοί των μνημονίων», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως η χώρα θα βγει από την ενισχυμένη εποπτεία μέσα στη χρονιά.

  • Φυσικά, τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ομονοούν στο υπερμνημόνιο που δεν είναι άλλο από το Ταμείο Ανάκαμψης, που μεταξύ άλλων, έχει μεγάλο στόχο την λεγόμενη «πράσινη» μετάβαση της οποίας τα αποτελέσματα βιώνει ήδη ο λαός με τα χαράτσια και τις τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος

Αναφορικά με την κλιμάκωση της οπαδικής βίας, με αποκορύφωση τη στυγερή δολοφονία του Άλκη στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ένα ευχολόγιο που έχει ακουστεί από όλους τους προκατόχους του, περί αυστηροποίησης του ελέγχου και των ποινών όσων καταδικάζονται, αποκρύπτοντας βέβαια ότι το φαινόμενο αυτό έχει τις ρίζες τους στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, στη δράση μεγαλοεπιχειρηματιών που δημιουργούν και εξοπλίζουν τους «οπαδικούς στρατούς».

Τέλος, μιλώντας για την εξωτερική πολιτική και τις διεθνής εξελίξεις, σε μια αποστροφή του λόγου του, είπε χαρακτηριστικά ότι «η Αφρική είναι μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα», δείχνοντας έτσι την εμβάθυνση της εμπλοκής της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επικίνδυνους για το λαό, μακριά από τα σύνορα και την ελληνική επικράτεια, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και στην ελληνογαλλική «αμυντική» συμφωνία που προβλέπει συνδρομή των γαλλικών δυνάμεων από την Ελλάδα, στην περιοχή του Σαχέλ.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.