Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Λαβρόφ: Ενήλικες και ασχολούμαστε ποιος τον έχει πιο μεγάλο (21/1/2022) ― Ουκρανία: Πέρυσι με τις παρόμοιες ετήσιες ασκήσεις δεν κουνήθηκε φύλλο! ― Οι ΗΠΑ λένε ότι η Ρωσία ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις ― Για αντιρωσική υστερία μιλά η Μόσχα


Κυρκυριάκος:«Συζητάμε με την Τουρκία μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, η  Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, ενώ η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος» (17/12/2021)

ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Οι ΗΠΑ λένε ότι η Ρωσία ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις - Για αντιρωσική υστερία μιλά η Μόσχα

Πέμπτη 17/02/2022 - 08:09

Η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία γύρω από την Ουκρανία και την «ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας», συνεχίζεται, καθώς η Δύση αμφισβητεί την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας και επιμένει να συντηρεί την πιθανότητα ρωσικής εισβολής.

Μάλιστα χθες, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χαρακτήρισε «ψευδή» την ανακοίνωση της Μόσχας πως προχώρησε στην απόσυρση κάποιων δυνάμεών της και δήλωσε ότι η Ρωσία «αύξησε» την παρουσία των δυνάμεών της στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς», ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν εκεί χθες Τετάρτη.

«Χθες οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως απέσυραν στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία (...). Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό είναι ψευδές. Στην πραγματικότητα έχουμε πλέον επιβεβαιώσει ότι τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία αύξησε την παρουσία της κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων κατά ως και 7.000 στρατιωτικούς, ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν σήμερα» (σ.σ.: χθες Τετάρτη), επέμεινε ο ίδιος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους.

Ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι η Μόσχα θα μπορούσε «ανά πάσα στιγμή» να διεξαγάγει κάποια επιχείρηση που θα της χρησίμευε ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία και πρόσθεσε: «η Ρωσία λέει πως θέλει να βρεθεί διπλωματική λύση, αλλά οι πράξεις της υποδεικνύουν το αντίθετο». «Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει κατεύθυνση προτού εξαπολύσει έναν καταστροφικό πόλεμο».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η επιχείρηση για να βρεθεί πρόσχημα μπορεί να πάρει «διαφορετικές μορφές», όπως μια «πρόκληση» στην περιφέρεια Ντονμπάς ή μια υποτιθέμενη «εισβολή» στο ρωσικό έδαφος.

Σημειώνοντας πως αναμένει «κι άλλες ψευδείς ειδήσεις από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τις προσεχείς ημέρες», ο αξιωματούχος υπογράμμισε «ελπίζουμε ο κόσμος να είναι έτοιμος».

Σε αυτό το πνεύμα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία και ζήτησαν από τη Ρωσία να λάβει «πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση με την Ουκρανία, προειδοποιώντας εκ νέου τη Μόσχα για κυρώσεις.

Ανάλογοι ισχυρισμοί από Βρετανία, Εσθονία

 Πηγή: Associated Press

Τους ίδιους ισχυρισμούς περί ενίσχυσης των ρωσικών δυνάμεων έκανε και ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας. «Η Ρωσία εξακολουθεί να ενισχύει τις στρατιωτικές δυνατότητές της κοντά στην Ουκρανία» υποστήριξε ο Τζιμ Χόκενχαλ, κάνοντας λόγο για επιπλέον «τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα και κινητή νοσοκομειακή μονάδα» που εθεάθησαν να κινούνται προς τα ουκρανικά σύνορα. «Η Ρωσία έχει στρατιωτικές δυνάμεις έτοιμες για να επιχειρήσει εισβολή στην Ουκρανία», είπε.

Ανάλογη ήταν η αντίδραση και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι υπάρχουν «ελάχιστες αποδείξεις» για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά σύνορα.

Επίσης, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Εσθονίας, Μικ Μάραν, υποστήριξε ότι η Ρωσία συνεχίζει να μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία και είναι πιθανόν να εξαπολύσει μια «περιορισμένης έκτασης» στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας. Η επίθεση αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει βομβαρδισμούς με πυραύλους και την κατοχή «σημαντικών» εδαφών στην Ουκρανία, είπε ο Μάραν.

«Αντιρωσική υστερία»

Λαβρόφ: Ενήλικες και ασχολούμαστε ποιος τον έχει πιο μεγάλο (21/1/2022)

Η συνεχιζόμενη αντιρωσική υστερία στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτρέπει στους αξιωματούχους των ΗΠΑ να δουν αντικειμενικά την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη η ρωσική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και πρόσθεσε πως  «η αυτο-ύπνωση για το αναπόφευκτο της ρωσικής επίθεσης συνεχίζεται».

Η ρωική πρεσβεία κάλεσε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ «να σταματήσει να τροφοδοτεί τη «μιλιταριστική οργή» των δημοσιογράφων και να επικεντρωθεί σε πραγματικά σημαντικά ζητήματα διπλωματικής διευθέτησης της ενδοουκρανικής σύγκρουσης».

Διπλωματική κινητικότητα

Φωτο αρχείου, Πηγή: Eurokinissi

Το θέμα της Ουκρανίας αναμένεται να κυριαρχήσει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες με θέμα επισήμως τις σχέσεις με την Αφρική.

Παράλληλα τρέχει και η διπλωματική κινητικότητα, κυρίως μεταξύ των δυτικών χωρών, ενόψει και τη συνόδου της G7 στη Γερμανία το Σάββατο.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, η Λιζ Τρας, θα επισκεφθεί στα τέλη της εβδομάδας την Ουκρανία και την Πολωνία πριν από τη σύνοδο, προκειμένου να εκφράσει για μια φορά ακόμη την υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησής στην ουκρανική κυβέρνηση εν μέσω των δυτικών προειδοποιήσεων περί επαπειλούμενης εισβολής της Ρωσίας.

Η Τρας θα συναντηθεί με τον ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα και τον πολωνό ομόλογό της Ζμπίγκνιου Ράου για να εκδηλώσει την «υποστήριξη» του Ηνωμένου Βασιλείου στην «ουκρανική εθνική κυριαρχία» και να επαναλάβει τις προειδοποιήσεις του Λονδίνου προς τη Μόσχα για τις «σοβαρές οικονομικές συνέπειες» που θα είχε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση εναντίον του Κιέβου, αναφέρει δελτίο Τύπου των υπηρεσιών της που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Η ΥΠΕΞ της Βρετανίας θα συμμετάσχει το Σάββατο τόσο στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια όσο και στη σύνοδο των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών-μελών της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου.

Στην διάσκεψη του Μονάχου θα παραβρεθεί και η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η οποία το Σάββατο θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η συνάντησή τους θα δώσει στις ΗΠΑ την «ευκαιρία» να «υπογραμμίσουν τη δέσμευσή τους στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός της αμερικανικής προεδρίας.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, δήλωσε χθες ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ ενδέχεται να έχουν νέο γύρο συνομιλιών αφότου η Ουάσιγκτον λάβει την απάντηση της Μόσχας στην επιστολή των ΗΠΑ για τις λεγόμενες εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί η Ρωσία. «Μόλις λάβουμε αυτήν (την απάντηση της Ρωσίας), νομίζω ότι θα είναι μία ευκαιρία για τους δυο τους (Μπλίνκεν και Λαβρόφ) να επικοινωνήσουν ξανά», δήλωσε ο Πράις στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπλήρωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί τηλεφωνική επικοινωνία ή συνάντηση των δύο διπλωματών.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, Reuters)

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.