Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Πολιτισμός θανάτου ή ΠΑΜΕ ενάντια στον πολιτισμό τους

Η Χιροσίμα χτες, η Συρία σήμερα. Ο καπιταλισμός πάντα;
 
Πολιτισμός θανάτου
Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ
1. Με τους πρόσφατους βομβαρδισμούς στη Συρία, μπορούμε με βεβαιότητα να μιλήσουμε για πολιτισμό θανάτου. Την «καθαγιασμένη» βαρβαρότητα της Αμερικής ακολουθεί τώρα η Ευρώπη, που σηκώθηκε από το ντιβάνι του ψυχαναλυτή για να συμμετάσχει σε έναν στιγμιαίο βομβαρδισμό και να γυρίσει πάλι στο ντιβάνι.
Μπ.Ζ., 27.IV.2017
2. Τι κάνουμε οι Έλληνες στην Ευρώπη; Οι ύψιστες αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού έχουν περάσει στο περιθώριο. Κυνηγάμε τη σκιά μας σε μια κατάσταση παθητικής ταραχής, ικέτες, ελπίζοντας να μας λυπηθούν ακόμα μια φορά. Η μετατροπή της αξιοπρέπειάς μας σε υποταγή έχει συντελεστεί απόλυτα. Και το χειρότερο, κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ξεχάσουμε, να συνέλθουμε από την ταπείνωση ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη ζωή μας.
3. Σε αυτήν τη χώρα, όποιος λειτουργεί με τη συνείδησή του θα έπρεπε να αισθάνεται ανεπιθύμητος, ξένος. Οι περισσότεροι χαλαρώνουν μέσα στις ψευδαισθήσεις τους, παρότι έχουν δεχτεί νέο, καίριο πλήγμα στην αυτοεκτίμησή τους. Ανεμίζουν το τελευταίο χαρτί μιας παλιάς αίγλης: Τη δύναμη και τη δόξα της αρχαιότητας. Τυπική προγονολατρεία, όσο το μέλλον διαφαίνεται θολό και αβέβαιο.
4. Ανήκουμε στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου είμαστε συνένοχοι σε κάθε τους πράξη. Αν περιφρονώ τους Ευρωπαίους, τι θα πρέπει να νιώθω για τους συμπολίτες μου; Το σίγουρο είναι πως, μέσα στο τσίρκο της Ευρώπης, γυρνάμε αδιάκοπα σαν υπνωτισμένοι, ψάχνοντας μέσα μας κάτι που εύχομαι και προσεύχομαι να μη έχει χαθεί: Εκείνο το γνήσιο μέταλλο που καμινεύεται μέσα στον κάθε Έλληνα.
5. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως εμείς καλέσαμε τους Ευρωπαίους, των οποίων η άμεση επίδραση φάνηκε από τις πρώτες στιγμές. Είχε διαφημιστεί τόσο πολύ η Ευρωπαϊκή Ενωση, που ήλπιζες να μας κάνουν τη χάρη να μας δεχτούν. Αυτή η γελοιογραφία σχεδιάστηκε από τον μακαρίτη Καραμανλή, και το σχέδιο συνεχίζεται απρόσκοπτα.
6. Ο Τραμπ, που δεν γνωρίζει τίποτα άλλο στη ζωή παρά μόνο την απόλυτη εχθρότητα προς όλους, σίγουρα είναι ικανοποιημένος, διότι συνδύασε το τερπνόν μετά του ωφελίμου: Έριξε 175 βόμβες, αξίας 50 εκατ. η μία, ενισχύοντας την παραδοσιακή βιομηχανία των ΗΠΑ. Ανυπολόγιστη παραμένει η καταστροφή στη Συρία, που τείνει να γίνει απόλυτη.
7. Το ΠΑΜΕ στους δρόμους ενάντια στον πόλεμο. Δύναμη που απορρέει κυρίως από την πνευματική κατάσταση των μελών του -αυτός είναι ο άξονας για τη δράση. Η επιθυμία για την αποκαθήλωση του αγάλματος του Χάρι Τρούμαν έχει τις ρίζες της στην καταστροφή της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Ο ανδριάντας αυτός αποτελεί το σήμα κατατεθέν του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις νύχτες που ζήσαμε στο Βελιγράδι στον πόλεμο, το 1999. Οι Σέρβοι ήταν θυμωμένοι κυρίως με τους Ευρωπαίους ηγέτες, που κατάφεραν και διέλυσαν ένα ισχυρό κράτος, τη Γιουγκοσλαβία. Ακόμα και σήμερα αυτό μοιάζει απίστευτο.
8. Τα νεκρά παιδιά της Συρίας από τους βομβαρδισμούς, τα νεκρά παιδιά που πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε κάποια ακτή θα επιστρέφουν στο διηνεκές, σκιές που κάποτε έπαιξαν, ονειρεύτηκαν, και είναι σίγουρα εκείνα που συνεχίζουν το μοναδικό παραμύθι που έχει αρχή αλλά όχι τέλος.
9. Η προσπάθεια βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας δεν αποδεικνύει παρά την παραβατικότητα της κυβέρνησης. Το τελευταίο της καταφύγιο είναι πια τα ΜΑΤ, πίσω από τα οποία κρύβει αδέξια την ασυνειδησία της και την επιθυμία για καθολική υποταγή. Τίποτε το καινούργιο. Η διαιώνιση μιας τυποποιημένης απάντησης στη φυσική, υγιή αντίδραση του συνειδητοποιημένου πολίτη.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 21-22/4/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.