Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ: Μακρύ ταξίδι στους αγώνες, στην τέχνη και στην ιστορία της εργατικής τάξης (2 VIDEO - 57 ΦΩΤΟ)

Ντοκουμέντα, αντικείμενα, έργα Τέχνης - Ένα «ταξίδι» στην Ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ
 Στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Πέμπτη 29/03/2018 - 21:03 - Ενημέρωση: Παρασκευή 30/03/2018 - 19:58
Με έργα Τέχνης εμπνευσμένα από την ηρωική πάλη των κομμουνιστών και του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με καλλιτεχνήματα που φιλοτέχνησαν κομμουνιστές και αγωνιστές κρατούμενοι στις φυλακές και τις εξορίες, με ντοκουμέντα από την 100χρονη ζωή και δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και την 50χρονη δράση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας έχει στολιστεί η έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, τιμώντας τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. 
Στα δυο φουαγιέ στην έδρα της ΚΕ μπορεί κανείς να περιηγηθεί στην Ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, μέσα από σημαντικά ντοκουμέντα και έργα Τέχνης. Αυτή η έκθεση αποτελεί ένα μικρό μόνο δείγμα μιας μεγάλης έκθεσης που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβρη στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. 
Για την προβολή της έκθεσης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ διοργάνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης μια ξενάγηση για δημοσιογράφους, φωτογράφους και εκπροσώπους των ΜΜΕ. Την ξενάγηση έκανε ο Φάνης Παρρής στέλεχος του Κόμματος και επικεφαλής της ομάδας που έστησε την έκθεση. Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσε και ο Γενικός  Γραμματέας του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. 
Στο τέλος της ξενάγησης το Κόμμα δώρισε στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ που την παρακολούθησαν μια συλλεκτική έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ αφιερωμένη στα 100 χρόνια του Κόμματος. Πρόκειται για μια έκδοση που αναδεικνύει μια από τις πιο ηρωικές σελίδες στην Ιστορία του ΚΚΕ, τη ζωή στις φυλακές και τις εξορίες.





Σε έναν προσεγμένο φάκελο - που παραπέμπει σε αλληλογραφία πολιτικού κρατούμενου - περιέχονται κάρτες που απεικονίζουν έργα, χειροτεχνήματα που φιλοτεχνήθηκαν στις εξορίες και στις φυλακές, καθώς και κάρτες των εξόριστων κομμουνιστών και αγωνιστών προς τους δικούς τους ανθρώπους. Όλα προέρχονται από το Αρχείο του ΚΚΕ. 
Έργα Τέχνης εμπνευσμένα από τη δράση του ΚΚΕ
Στο φουαγιέ μπροστά από την Αίθουσα Συνεδρίων οι τοίχοι κοσμούνται με πίνακες ζωγραφικής εμπνευσμένους από τη ζωή και την πάλη της εργατικής τάξης, από τη δράση του ΚΚΕ. Οι πίνακες έχουν φιλοτεχνηθεί από μεγάλους καλλιτέχνες, που εμπνεύστηκαν από την ιδεολογία και τους αγώνες του ΚΚΕ και στρατεύτηκαν πλάι του, ανάμεσά τους οι: Δημήτρης Οικονομίδης, Γιώργης Βαρλάμος, Δημήτρης Γιολδάσης, Δημήτρης Μεγαλίδης, Ζιζή Μακρή, Γιάννης Κεφαλληνός, Γιώργης Δήμου, Γιώργης Φαρσακίδης, Α. Τάσσος, Γιώργος Σικελιώτης, Βάλιας Σεμερτζίδης, Κώστας Μαλάμος, Αρμάος, Ελισάβετ Χανδρή, Χορτομάος, Δόξας, Ηλίας Φέρτης, Ανδρέας Αναγνωστόπουλος.




Ακόμα, στην έκθεση φιλοξενούνται και δυο πίνακες με ιδιαίτερη τεχνοτροπία, ένα έργο κολάζ με γραμματόσημα που απεικονίζει τον Άρη Βελουχιώτη και έχει φιλοτεχνήσει ο Μίμης Φωτόπουλος, καθώς και μια προσωπογραφία που απεικονίζει τον Ν. Μπελογιάννη και η οποία έχει φτιαχτεί με γραφομηχανή. 
Καλλιτεχνική και πολιτιστική δράση των κομμουνιστών στην εξορία






Αρκετές προθήκες είναι αφιερωμένες στη δράση των κομμουνιστών και αγωνιστών κρατουμένων στις φυλακές και στις εξορίες. Εντυπωσιάζει το βιολί των Φυλακών Αβέρωφ, το οποίο κατασκευάστηκε από κρατούμενους και συνόδευε το χορό των μελλοθανάτων. 
Μέσα από τα εκθέματα αποτυπώνεται η αγάπη για τη ζωή και το πείσμα των κομμουνιστών για μόρφωση, για το ανέβασμα του πολιτιστικού επιπέδου, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της εξορίας και των φυλακίσεων. Έργα που αποτυπώνουν την μορφωτική προσπάθεια του ΚΚΕ, ένα τιτάνιο έργο, καθώς μέσα στις φυλακές αγωνιστές έμαθαν γράμματα, διδάχτηκαν ξένες γλώσσες, έμαθαν μουσική κ.λπ.
Στην έκθεση μπορεί κανείς να δει προγράμματα θεατρικών και μουσικών παραστάσεων που ανέβηκαν τη δεκαετία του '50 στον Άη Στράτη, σε μια θεατρική σκηνή κατασκευασμένη από τους ίδιους τους εξόριστους, καθώς και εικόνες από τα σκηνικά των θεατρικών παραστάσεων. 
Ακόμα, φιλοξενούνται χειροτεχνήματα συντρόφων από τις εξορίες και τις φυλακές. Μια καλλιτεχνική δημιουργία που εξέφραζε το αδούλωτο πνεύμα και την άσβεστη ελπίδα, παρά τις αφάνταστες δυσκολίες, τις στερήσεις, τα βασανιστήρια. Κάρτες εξόριστων προς τους αγαπημένους τους, ζωγραφισμένα κοχύλια και πέτρες, ξυλογραφίες και ξυλόγλυπτα, χειροτεχνήματα φτιαγμένα με τα πιο απλά υλικά, με ψαθί, πέτρες, ξύλο, ακόμα και οδοντογλυφίδες, σκίτσα και προσωπογραφίες, ψηφιδωτά με χάντρες που πέρα από την ομορφιά τους έστελναν και το μήνυμα «Είμαστε εδώ και παλεύουμε». Ανάμεσα στα εκθέματα διακρίνουμε έργα της Βάσως Κατράκη, του Γιώργη Τρικαλινού, του Σπύρου Κωτσάκη, της Μαργαρίτας Κωτσάκη, της Έλλης Ερυθριάδου, του Λάζαρου Σπυρόπουλου και του Γιώργου Κοντογιάννη.
Τέλος, μπορεί κανείς να δει βιβλία για τις εξορίες, το βιβλίο Γιούρα με αφιέρωση του Πέτρου Κόκκαλη, καθώς και μια έκδοση του «Αντι-ντύρινγκ» η οποία φέρει τη σφραγίδα «εγκρίθηκε» από τον έλεγχο λογοκρισίας των φυλακών... 
Από τη δράση του Κόμματος στην παρανομία
Ασύρματος από τα χρόνια της παρανομίας, πολύγραφος της ΚΝΕ, αντικείμενα από παράνομα τυπογραφεία του ΚΚΕ, όπου τυπώνονταν εφημερίδες, προκηρύξεις και τρικάκια, αντικείμενα για την έκδοση πλαστών διαβατηρίων και ταυτοτήτων, αλλά και κρυπτογραφημένα μηνύματα και η αποκρυπτογράφησή τους, καμουφλαρισμένες μπροσούρες κ.ά. αποτυπώνουν τη δύσκολη και ηρωική δράση των κομμουνιστών στα χρόνια όπου το ΚΚΕ ήταν στην παρανομία. Μεταξύ άλλων εκτίθενται παπούτσια με κρύπτη για τη μεταφορά παράνομων σημειωμάτων.







Ξεχωρίζει η προθήκη με το κλειδί από το κελί στις Φυλακές Καλλιθέας όπου ήταν φυλακισμένος ο Νίκος Μπελογιάννης, πλαισιωμένο από τα έργα του «Κείμενα από την απομόνωση» και «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα». Επίσης, ξεχωρίζει η προθήκη με την πένα του Θέμου Κορνάρου, ακουμπισμένη πάνω στο έργο «Με τα παιδιά της Θύελλας», που γράφτηκε το '56 στην εξορία και περιγράφει το δράμα των λαϊκών αγωνιστών στα χιτλερικού τύπου στρατόπεδα της μεταπολεμικής Ελλάδας. 
Από την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Όπλα, γεμιστήρες κ.λπ. που χρησιμοποιήθηκαν από τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, ανάμεσά τους και ένα πολυβόλο, του Γιώργη Τζομπανάκη, ενός από τους τελευταίους αντάρτες του ΔΣΕ στην Κρήτη. Νάρκη που έφτιαχναν στον ΔΣΕ, ατομικό βιβλιάριο μαχητή, αλλά και επαναχρησιμοποιούμενη σύριγγα και υγειονομικό υλικό.





Στο προαύλιο εκτίθενται ακόμα θραύσμα από βόμβα Ναπάλμ, που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί μαζί με τον ελληνικό αστικό στρατό ενάντια στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, καθώς και ένα αντιαεροπορικό «Χότσκις» από εκείνη την περίοδο. 
100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ
Σημαντικές στιγμές - σταθμοί από την εκατοντάχρονη πορεία του ΚΚΕ αποτυπώνονται μέσα από πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη», αφίσες, εξώφυλλα της ΚΟΜΕΠ, φωτογραφίες, ζωγραφικούς πίνακες και ντοκουμέντα.
Από τα πρώτα βήματα, με εξώφυλλα του «Ρ» (1920), της ΚΟΜΕΠ (1921), της «Φωνής του Εργάτου» (1922) που εκδίδονταν στη Ν. Υόρκη και φωτογραφίες στελεχών του ΣΕΚΕ στις Φυλακές Συγγρού. Από σχέδια εξόριστων στον Άη Στράτη το '50, μια ξυλογραφία της Ζιζής Μακρή για τον ΔΣΕ, φωτογραφίες από τη δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Από την πρώτη νόμιμη αφίσα του ΚΚΕ, το 1974, το πρώτο φύλλο του «Ριζοσπάστη» και της ΚΟΜΕΠ, από τη συγκέντρωση για το 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που έγινε σε συνθήκες νομιμότητας, μέχρι το πρωτοσέλιδο του «Ρ» του 1991 που ανακοίνωνε την αποχώρηση του ΚΚΕ από τον «ΣΥΝ», το ιστορικό πρωτοσέλιδο του «Ρ» με την κόκκινη σημαία και τον τίτλο «Ελπίδα η πάλη των λαών» μέχρι την απόφαση του 18ου Συνεδρίου για το Σοσιαλισμό και το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ. 
Επίσης, ένα αντίστοιχο ταξίδι μπορεί κανείς να κάνει στην ιστορία της Κομμουνιστικής Νεολαίας. Από το «Νέο Λενινιστή», το μηνιαίο θεωρητικό όργανο της ΟΚΝΕ, φωτογραφίες στελεχών της ΟΚΝΕ στην Ακροναυπλία το '39, τρικάκια από τη δράση της ΟΚΝΕ στο Στρατό τη δεκαετία του '30, μέχρι καρφίτσες της ΕΠΟΝ και κουπόνι της Οικονομικής Επιτροπής του Μαθητικού Τομέα. 
Από το Α' Συνέδριο της ΚΝΕ και το 3ο Φεστιβάλ στο Άλσος του Περιστερίου, τρικάκια από την αντιδικτατορική πάλη, χειρόγραφο του Γιάννη Ρίτσου με το ποίημά του «Τα παιδιά της ΚΝΕ», αλλά και εκδόσεις για τη μόρφωση των παιδιών που βρίσκονται στην πολιτική προσφυγιά.

Από το πρώτο φύλλο του «Οδηγητή» την περίοδο της ανασυγκρότησης της ΚΝΕ μέχρι και το πρωτοσέλιδο του 1000ού φύλλου του «Ο» και φωτογραφίες από πιο πρόσφατα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της ΚΝΕ. 
Ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης αποτελείται από μια επιλογή εντύπων που αποτυπώνουν την πορεία της Κομμουνιστικής Νεολαίας, από την ΟΚΝΕ στην ΚΝΕ, ένα ταξίδι στην Οργάνωση της Νεολαίας μέσα από τα έντυπα, νόμιμα ή παράνομα.

Από τη «Νεολαία» την εφημερίδα της ΟΚΝΕ, παράνομες εκδόσεις την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας και παράνομες εφημερίδες νεολαίων κρατουμένων, μέχρι εκδόσεις της ΕΠΟΝ, το «Νέο Φρουρό» - όργανο της Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας που έδρασε ένοπλα μαζί με τον ΔΣΕ. Εκδόσεις της ΕΠΟΝ για παιδιά και μικρότερες ηλικίες νεολαίας, χειρόγραφα τρικάκια της ΕΠΟΝ μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ.

Αλλά και τη «Γενιά μας», εφημερίδα της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, με ένα πρωτοσέλιδο αφιέρωμα στη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα, το πρώτο φύλλο του «Οδηγητή» το Σεπτέμβρη 1968, υλικά από την αντιδικτατορική δράση, καθώς και το «Νέο Πρωτοπόρο», περιοδικό της ΚΝΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας από το '80, μέχρι την αφίσα του 17ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ το 1991 και το εξώφυλλο των Θέσεων για το 6ο Συνέδριο της ΚΝΕ το '93, που αποτέλεσαν την αφετηρία για την ανασυγκρότηση της ΚΝΕ μετά την κρίση της περιόδου '89 - '91.


Επίσης, ντοκουμέντα του Κόμματος για τη στήριξη και προετοιμασία νέων κομμουνιστών, καθώς και εκδόσεις για τη διάδοση του Μαρξισμού - Λενινισμού στις γραμμές της ΚΝΕ. 
Από την έκθεση δεν θα μπορούσε να λείπει η ιστορία της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ, μέσα από ντοκουμέντα από την περίοδο της οικοδόμησής της, την οικονομική εξόρμηση που έγινε γι' αυτό το σκοπό.

Χαρακτηριστικό είναι ένα φύλλο του «Ρ» με προσφορές οικονομικής ενίσχυσης, αλλά και προσφορά σε εργασία για την οικοδόμηση του κτιρίου.

Ακόμα, εκτίθενται φωτογραφίες από τη θεμελίωση και την οικοδόμηση του κτιρίου, αλλά και τις καταστροφικές πλημμύρες το 1994 στην Αθήνα, που έπληξαν και το κτίριο του ΚΚΕ. 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια φωτογραφία από το Δεκέμβρη 1944, που δείχνει οδοφράγματα στημένα στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ. 
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.