Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Οι 200 της Καισαριανής κείτονται «πέρα απ' τον ίσκιο των κυπαρισσιών»: Εντός μας − Αύριο, 29/4/2018, η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα και η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου (ΦΩΤΟ)


ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τα οράματα των 200 κομμουνιστών της Καισαριανής παραμένουν επίκαιρα - Η θυσία τους φωτίζει το δρόμο του μέλλοντος
Αύριο, Κυριακή, η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα και η συναυλία του Γ. Μαρκόπουλου στην Καισαριανή
 (Στο τέλος το πρόγραμμα της συναυλίας)
Σάββατο 28/04/2018 - 21:29 - Ενημέρωση: Σάββατο 28/04/2018 - 22:43

Με δύο θεματικές συζητήσεις ξεκίνησε σήμερα, το απόγευμα του Σαββάτου το Διήμερο Εκδηλώσεων που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, αφιερωμένο στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την 1η Μάη 1944.
Κοινός τόπος των εισηγητών αλλά και των συμμετεχόντων ήταν πως τα οράματα των 200 κομμουνιστών της Καισαριανής, 74 χρόνια μετά τη θυσία τους, παραμένουν επίκαιρα.

Η ανιδιοτελής προσφορά τους και η υπέρτατη θυσία τους, φωτίζει το δρόμο του μέλλοντος, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τον κομμουνισμό.
Οι θεματικές συζητήσεις επικέντρωσαν στην ιστορική περίοδο του Μεσοπολέμου όπου το κόμμα έκανε τα πρώτα του βήματα. Μια περίοδος ταραγμένη ανάμεσα στους δύο μεγάλους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που σημαδεύτηκε όμως από τους αγώνες του εργατικού κινήματος με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.


Ήταν η περίοδος και το Κόμμα ρίχτηκε στη μάχη για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης οικοδομώντας ακατάλυτους δεσμούς μαζί της με χιλιάδες μέλη και στελέχη του να βρίσκονται  αντιμέτωπα με τις διώξεις του αστικού κράτους με φυλακίσεις βασανιστήρια εξορίες, δείχνοντας απαράμιλλο θάρρος και αντοχή. 
Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου -κάθε ηλικίας- που γέμισε την αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, ο κομμουνιστής δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος.
Στην εκδήλωση έγινε προβολή βίντεο για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ, στο κλείσιμο του οποίου ξέσπασαν θερμά χειροκροτήματα ενώ ακουγόταν το σύνθημα: «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία». 
Η πρώτη εισήγηση είχε θέμα: «Η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στο Μεσοπόλεμο. Η συμβολή του ΚΚΕ» και εισηγητής ήταν ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η δεύτερη είχε θέμα: «Η γνώση και η μόρφωση βασικό συστατικό της κομμουνιστικής πρωτοπορίας. Το παράδειγμα της Ακροναυπλίας», με εισηγήτρια την Κυριακή Καμαρινού, στέλεχος του ΚΚΕ.
Οι διήμερες εκδηλώσεις κορυφώνονται αύριο Κυριακή 29 Απρίλη, με την ομιλία στις 19.00, του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα σε συγκέντρωση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, ενώ θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά). 
Νίκος Μαυροκέφαλος
Αλύγιστες και αγωνιστικές προσωπικότητες που σφυρηλατούν τα ιδανικά του ΚΚΕ και της κομμουνιστικής ιδεολογίας
Στην εισήγησή του ο Νίκος Μαυροκέφαλος, ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στη θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανής τονίζοντας την τεράστια και ηρωική προσφορά του ΚΚΕ στην περίοδο της Αντίστασης στην τριπλή κατοχή λέγοντας «Το ΚΚΕ σήκωσε το βάρος της αντίστασης και αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά του κινήματος που μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της Αλληλεγγύης, συσπείρωσε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας. 
Κύρια όμως σηματοδοτεί τη δύναμη των ιδεών της κοινωνικής απελευθέρωσης. Τις ανεξάντλητες δυνάμεις που μπορεί να αντλήσει το εργατικό κίνημα στην πάλη του για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τις αλύγιστες και αγωνιστικές προσωπικότητες που σφυρηλατούν τα ιδανικά του ΚΚΕ και της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Αγωνιστές, απλοί εργάτες και εργάτριες, πολλοί νέοι σε ηλικία άνθρωποι που δεν έχουν προλάβει να γευτούν τις χαρές τις ζωής, μπαίνουν στην ταξική πάλη με σκοπό να τραβήξουν ως το τέλος».
(...) «Οι 200 της Καισαριανής δεν επιλέχτηκαν τυχαία. Μετά την εκτέλεση του Γερμανού στρατηγού στους Μολάους στης Σπάρτης από τον ΕΛΑΣ, η γερμανική διοίκηση και οι δωσίλογοι επέλεξαν να εκτελέσουν 200 κομμουνιστές που σηματοδοτούσαν αυτήν ακριβώς την αλύγιστη στάση απέναντι στην αστική τάξη και το κράτος της, σηματοδοτούσαν την αταλάντευτη πάλη για ένα καλύτερο αύριο, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την πάλη για τον κομμουνισμό.
Οι 200 της Καισαριανής ήταν οι περισσότεροι Ακροναυπλιώτες και λίγοι από την Ανάφη. Κρατούμενοι και βασανισμένοι για πολλά χρόνια από την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά, πολλοί έχοντας υποστεί σκληρές διώξεις από τα πριν, παραδόθηκαν από τον δικτάτορα στους Γερμανούς ναζί - κατακτητές αντί να ικανοποιήσει το αίτημα τους να σταλούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου όπως έγινε με το σύνολο των κομμουνιστών που ήταν σε φυλακές και εξορίες. Ήταν παιδιά της εργατικής τάξης, αγωνιστές συνδεδεμένοι με το εργατικό κίνημα, δοκιμασμένοι στην ταξική πάλη, αταλάντευτοι κομμουνιστές». 
Ο Νίκος Μαυροκέφαλος σε άλλο σημείο της ομιλίας του κατήγγειλε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που επιχειρεί να καπηλευτεί τα ιδανικά των κομμουνιστών την ώρα που στηρίζει με νύχια και με δόντια τη στρατηγική του κεφαλαίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Η ημέρα που ο Τσίπρας, ως επικεφαλής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατέθεσε λουλούδια την επόμενη της εκλογής του στο μνημείο της Καισαριανής, το Γενάρη του 2015, έχει μείνει ήδη στην ιστορία ως ημέρα απίστευτου πολιτικού αμοραλισμού και χυδαιότητας. Επέλεξε να μαγαρίσει τη θυσία των 200 κομμουνιστών της Καισαριανής για να προσδώσει φιλολαϊκό χαρακτήρα στην πολιτική του. Η πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιβεβαίωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση από μια αστική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τη στρατηγική του κεφαλαίου με νύχια και με δόντια, ψήφισε νέο μνημόνιο και δεκάδες αντεργατικούς νόμους. Βάθυνε συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική».
Το στέλεχος του Κόμματος αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε το ΚΚΕ στην οργάνωση του αγώνα των προσφύγων, αναφέροντας «Το ΚΚΕ ρίχτηκε εξ αρχής στην πάλη για την οργάνωση των προσφύγων και για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους σε συνθήκες που τους θέριζαν η φτώχεια, οι αρρώστιες, η εκμετάλλευση. Η δράση του Κόμματος στην Καισαριανή και στις άλλες προσφυγουπόλεις ήταν σημαντική, αποτελεί ένα σημαντικό και πλούσιο κεφάλαιο που δεν μπορεί να εξαντληθεί μέσα σε λίγες γραμμές, όμως διαμόρφωσε τέτοιους δεσμούς με το λαό τους που δημιούργησε σημαντικά κάστρα αγώνα όλη τη δεκαετία του ’40 αλλά και την επόμενη περίοδο, δεσμοί που συνεχίζον και φτάνουν έως τις μέρες μας».
Καταλήγοντας στην ομιλία του ο Ν. Μαυροκέφαλος απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους, τη νεολαία, σε όλο το λαό να μελετήσει τις θέσεις και την πολιτική του ΚΚΕ που μάλιστα φέτος συμπληρώνει ζωή ενός αιώνα, χωρίς προκαταλήψεις, αναφέροντας «Μπορούμε με πάρα πολλούς να συμπορευτούμε στους αγώνες, στα συνδικάτα, στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα δυναμώσει τους αγώνες για τα δίκια του λαού. Το Κόμμα μπορεί να τεθεί επικεφαλής ενός εργατικού κινήματος που να οδηγήσει στη λύτρωση από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και την βαρβαρότητα του ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε όσους συγκινούνται από τη θυσία των 200 της Καισαριανής, σε όσους νιώθουν ότι είναι κομμάτι της ψυχής τους, σε όσους νιώθουν και είναι αγωνιστές, αριστεροί, άνθρωποι προοδευτικοί που δοκίμασαν την επιλογή της κυβέρνησης της αριστεράς. Σήμερα μπορούν να καταλάβουν καλύτερα αυτό που προειδοποιούσε το ΚΚΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις για να κρίνουν θετικά τις θέσεις του Κόμματος, να συμπορευτούν μαζί του.
Τα οράματα των 200 κομμουνιστών της Καισαριανής παραμένουν επίκαιρα. Η θυσία τους φωτίζει τους δρόμους του μέλλοντος, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τον κομμουνισμό. Δίκαια έγραψε ο ποιητής Κώστας Βάρναλης για τους 200 ήρωες, "Απ’ τα ιερά τους κόκαλα, πρώτη του Μάη και πάλι, θα ξεπηδήσει ο καθαρμός κ’ η λεφτεριά του ανθρώπου"».
Κυριακή Καμαρινού
Η πάλη για τη μόρφωση στην Ακροναυπλία
Αναφερόμενη στο θέμα της γνώσης και της μόρφωσης ως βασικό συστατικό της κομμουνιστικής πρωτοπορίας και μιλώντας για της εξορίες και τις φυλακές, η Κυριακή Καμαρινού, στέλεχος του ΚΚΕ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Στους χώρους εγκλεισμού δεν άργησε να μεταλαμπαδευτεί η πείρα του διεθνούς επαναστατικού κινήματος για την σωματική και πνευματική αντοχή των κρατουμένων- μια πρώτη νικηφόρα αναμέτρηση των Ελλήνων κομμουνιστών, που μετέτρεψαν τους χώρους στέρησης σε καταφύγια ζύμωσης επαναστατικών ιδεών και ριζοσπαστικών πρακτικών. Η πείρα αυτή εμπλουτίστηκε, πήρε σχηματοποιημένη οργανωτική έκφραση, επεξεργασμένη στοχοθεσία και περιεχόμενο. Τροφοδοτήθηκε από τις πρώτες επιτυχίες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ και την άνοδο, παρά τις αντιξοότητες, του εργατικού κινήματος στη χώρα μας. Συντέλεσε στη διαμόρφωση προτύπων αγωνιστικής στάσης ζωής μέσα από το συνταίριασμα της θεωρίας και πράξης, της καθημερινής επίπονης δουλειάς στην κατανόηση, μελέτη και εφαρμογή των αρχών της κομμουνιστικής κοσμοθεωρίας».
Και στη συνέχεια επικεντρώνοντας στο παράδειγμα της Ακροναυπλίας, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η κατάκτηση της γνώσης για τους κρατούμενους ήταν ένα δύσκολο μετερίζι. Ήταν μια καθημερινή άνιση μάχη και αναμέτρηση με το στυγνό πρόσωπο του αντιπάλου. Δεν ήταν τίποτα δεδομένο για τους κρατούμενους, κανένα δικαίωμα, μόνο απάνθρωπος ψυχικός και σωματικός βασανισμός. Κάθε σημείωμα, κάθε παράνομο χαρτάκι ή απόκομμα εφημερίδας μπορούσε ανά πάσα στιγμή να σου στοιχίσει πολύμηνη απομόνωση, ξυλοδαρμό, ακόμα και εκτέλεση. Χρειάστηκε σθένος και προπαντός συλλογική αποφασιστικότητα, επινοητικότητα και πειθαρχία για να κατακτηθεί βήμα, βήμα το δικαίωμα της πρόσβασης σε μορφωτικά αγαθά-πάντα όμως υπό τη σκέπη της λογοκρισίας και τον εκβιασμό της τιμωρητικής απαγόρευσης, αφού ποτέ δεν επιτράπηκαν τα ιδεολογικά μαθήματα, πόσο μάλλον η συγγραφή κειμένων. Να σημειωθεί ότι δεν κινδύνευαν μόνο οι κρατούμενοι, αλλά και όσοι τους στήριζαν "εκτός των τειχών".
Στα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας με υφυπουργό Δημόσιας Ασφάλειας τον Κ. Μανιαδάκη το καθεστώς έφτασε στην πιο ωμή κορύφωση της θηριωδίας του- δολοφονίες κομμουνιστών (Ν. Βαλιανάτο, Δ. Μαρουκάκη κ.ά.), φάλαγγα, ρετσινόλαδο και πιέσεις για "δηλώσεις μετανοίας". Στη διάρκεια του ΄37 στην Ακροναυπλία μεταφέρθηκαν από τα ξερονήσια, καραβιές - καραβιές, κομμουνιστές εργάτες, αγρότες, διανοούμενοι, φοιτητές, ανάμεσά τους μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ και πολλά στελέχη. Με εφόδιο τα "αγωνιστικά γαλόνια" της πολύχρονης εμπειρίας λειτούργησε άμεσα η ΟΣΚΑ (στην οποία συμμετείχαν μέλη και οπαδοί του Κόμματος, εξωκομματικοί, αγροτιστές, μικρός αριθμός αρχειομαρξιστών και τροτσκιστών) και συγκροτήθηκε η Κομματική Επιτροπή (Κομ.Ε.), που είχε την ευθύνη της πολιτικής καθοδήγησης.
Με τρόπους συνωμοτικούς, ευρεσιτεχνίες, τεχνάσματα και αξιοποίηση κάθε πληροφορίας, ακόμα και από τους δεσμοφύλακες, δεν άργησε να αποκατασταθεί η σύνδεση με τον έξω Κομματικό μηχανισμό, να οργανωθεί η ζωή, η μόρφωση, οι εκδηλώσεις πολιτισμού. Πρωταρχικός στόχος της Κομ.Ε. ήταν μέσα από τις δραστηριότητες να τονωθεί το ηθικό, να ενισχυθεί η αυτοκυριαρχία, η ψυχική αντοχή των κρατούμενων κατά τη βασανιστική μάχη με τις "δηλώσεις μετανοίας".
Μέλος της Κομ.Ε. ήταν από το Μάη του '37 και ο Δ. Γληνός. Με την καθοριστική συμβολή τού μεγάλου μαρξιστή διανοητή μας καταστρώνεται ένα σύστημα αγωνιστικής εγρήγορσης , που στηριζόταν στις αρχές της διαλεκτικής και της σοσιαλιστικής ψυχολογίας για την ενότητα των νοητικών, συναισθηματικών και βουλητικών λειτουργιών της ανθρώπινης προσωπικότητας. Κάθε δραστηριότητα, κάθε τομέας οργάνωσης της ζωής των κρατουμένων θα έπρεπε να στοχεύει στην ηθική και ψυχο-συναισθηματική τους τόνωση».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η ομιλήτρια «στην εμβληματική προσωπικότητα του Ναπ. Σουκατζίδη, του κομμουνιστή, πρωτοπόρου συνδικαλιστή, εξαιρετικού επιστήμονα οικονομολόγου, που γαλουχήθηκε στις κολεκτίβες των «ελεύθερων πολιορκημένων», από το’ 36 (εξόριστος στον Αη΄Στράτη). Η ηρωική του πράξη μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα ξεπέρασε τα όρια της χώρας μας, καταγράφηκε στις λαμπρότερες σελίδες της παγκόσμιας ταξικής αναμέτρησης». 
Η Κ. Καμαρινού αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια του αστικού συστήματος να πείσει για τη ματαιότητητα των θυσιών, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Μέχρι και τις μέρες μας οι απολογητές του καπιταλισμού δε χάνουν ευκαιρία να καγχάσουν για τη ματαιότητα των θυσιών, να μιλούν για το τέλος της ιστορίας και των ταξικών αγώνων, να προτάσσουν τη συνθηκολόγηση, τον συμβιβασμό με τον αντίπαλο, να ζητούν συμμόρφωση με τα πολεμοκάπηλα σχέδιά του και τη θυσία των παιδιών της εργατικής τάξης στο βωμό των καπιταλιστικών κερδών, μια σύγχρονη δηλαδή έκφραση των «δηλώσεων μετανοίας»!
Σε πρόσφατο ντοκιμαντέρ της κρατικής τηλεόρασης για τη Μακρόνησο, χωρίς ίχνος στοιχειώδους δεοντολογίας, όψιμοι ιστοριοδίφες, πάνω σε χώματα που κρατούν νωπή ακόμα τη μνήμη, μίλησαν για τον αριθμό των υπογεγραμμένων «δηλώσεων», αναφέροντας τον στατιστικό θρίαμβο της βαναυσότητας, χωρίς να αφιερώσουν έστω λίγες λέξεις για την ηθική βαρύτητα του αριθμού των «δηλώσεων» που δεν κατάφεραν να αποσπαστούν! Για την ύψιστη αυτή στιγμή της ανθρώπινης ανάτασης - να μην αποκηρύξει ο κομμουνιστής την πίστη του στην τελική και αναπόφευκτη νίκη της εργατικής τάξης. Να μην υποκύψει, να μην επιτρέψει την ηδονική ικανοποίηση του κυρίαρχου της στιγμής να δει στα μάτια του αγωνιστή τη συντριβή , το φόβο. Να μην επιτρέψει στον εαυτό του να απαρνηθεί το δίκιο και τους αγώνες εκατομμυρίων αδελφών του προλετάριων, υπάρχουν χιλιάκις πολλαπλάσια παραδείγματα- στολίδια της Παγκόσμιας Ιστορίας των λαών!».
Η Κ. Καμαρινού αναφέρθηκε αναλυτικά στα μαθήματα και τις δραστηριότητες των Ακροναυπλιωτών παραθέτοντας και περιστατικά για τη ζωή τους όπως έχουν διασωθεί από μαρτυρίες πολιτικών κρατουμένων.
902

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 200 ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ
Αύριο, Κυριακή, η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα και η συναυλία του Γ. Μαρκόπουλου στην Καισαριανή
Σάββατο 28/04/2018 - 08:30 - Ενημέρωση: Σάββατο 28/04/2018 - 21:34
Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει Διήμερο Εκδηλώσεων, αφιερωμένο στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την 1η Μάη 1944, σήμερα Σάββατο 28 και αύριο Κυριακή 29 Απρίλη.
Το Σάββατο 28 Απρίλη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής πραγματοποιήθηκαν δύο θεματικές συζητήσεις με εισηγητές τον Νίκο Μαυροκέφαλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και την Κυριακή Καμαρινού, στέλεχος του ΚΚΕ. 
Θέματα των εισηγήσεων, αντίστοιχα ήταν: «Η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στο μεσοπόλεμο. Η συμβολή του ΚΚΕ» και «Η γνώση και η μόρφωση βασικό συστατικό της κομμουνιστικής πρωτοπορίας. Το παράδειγμα της Ακροναυπλίας». (επάνω)
  • Την Κυριακή 29 Απρίλη και ώρα 19.00, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου.
Στη συναυλία που θα διευθύνει ο ίδιος ο συνθέτης, τραγούδια του θα ερμηνεύσουν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Λάκης Χαλκιάς. Μαζί τους και οι Δάφνη Ζουρνατζή και Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης.
Συμμετέχουν η ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία» και το πειραϊκό φωνητικό σύνολο «Libro Coro» σε διδασκαλία της Ανθής Γουρουντή.
Η συναυλία περιλαμβάνει ένα μουσικό σεργιάνι σε σπουδαία έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου, από όλη τη μουσική του διαδρομή... Θα ακουστούν τραγούδια που εξακολουθούν να συγκινούν και να εμπνέουν το σύγχρονο άνθρωπο, χωρίς να χάνουν την αρχική τους δύναμη.
Τραγούδια που μετουσιώνουν τους πόθους του λαού μας και στη σημερινή εποχή. «Εμείς», «Μιλώ για τα παιδιά μου», «Η φάμπρικα», «Πόσα χρόνια δίσεκτα», «Παραπονεμένα λόγια» και τόσα άλλα που τραγουδήθηκαν, τραγουδιούνται και εξακολουθούν να συγκινούν και να μας γεμίζουν δύναμη.
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος, με τη μουσική του κατόρθωσε να σπάσει τα καθιερωμένα ακούσματα. Με την επιστροφή του στις ρίζες της λαϊκής και παραδοσιακής μας μουσικής, έδειξε τον τρόπο πώς μπορεί κανείς να αξιοποιήσει τα εξελίξιμα στοιχεία της παράδοσης, πώς μπορεί κανείς να ερμηνεύσει γόνιμα τις κληρονομημένες αξίες.
Ο στίχος και η μουσική στο έργο του βρίσκονται σε αρμονία και καταφέρνει να συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον για μια δίκαιη και ευτυχισμένη ζωή. Γι' αυτό και κατάφερε να κατακτήσει με το έργο του τις καρδιές ενός πλατύτερου λαϊκού κοινού.
Ανεπανάληπτοι είναι οι κύκλοι του «Χρονικό», «Θητεία», «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», «Μετανάστες», «Σεργιάνι στον κόσμο», «Θεσσαλικός Κύκλος» και τόσοι άλλοι... Ευτύχησε να τραγουδηθεί από σπουδαίους και αξέχαστους ερμηνευτές, όπως ο Νίκος Ξυλούρης, η Μαρία Δημητριάδη, η Βίκυ Μοσχολιού, αλλά και άλλοι, που εξακολουθούν να σημαδεύουν με τις ερμηνείες τους τα τραγούδια αυτά, όπως οι Λάκης Χαλκιάς, Γιώργος Νταλάρας, Χαράλαμπος Γαργανουράκης.
Το πρόγραμμα της συναυλίας
Στη συναυλία θα παρουσιαστούν επιλογές από έργα του συνθέτη.
Συγκεκριμένα, θα ακουστούν τραγούδια από το «Χρονικό», σε στίχους Κ. Χ. Μύρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσίασε για πρώτη φορά το «Χρονικό» το 1969, στο ιστορικό στούντιο «Λήδρα» και την ίδια χρονιά ανέθεσε στους Νίκο Ξυλούρη και Μαρία Δημητριάδη την ερμηνεία και για την ηχογράφηση του έργου στο δίσκο.
Από τους κύκλους τραγουδιών «Εργάτες» (1976) και «Εντεύθεν» (2015), σε στίχους του Γ. Μαρκόπουλου.
Από τη σειρά τραγουδιών «Ανεξάρτητα» (1976), σε στίχους του συνθέτη, του Γιώργου Χρονά και του Γιώργου Σκούρτη.
Από το μουσικό έργο «Ήλιος ο πρώτος» (1969), σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και από το συμφωνικό έργο «Πέντε Στάσιμα», σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη.
Από το μουσικό έργο «Ιθαγένεια» (1972), σε στίχους Κ. Χ. Μύρη και «Θητεία» (1974), σε στίχους Μάνου Ελευθερίου.
Από τη σειρά τραγουδιών «Τα τραγούδια του νέου πατέρα» (1972), σε στίχους Μιχάλη Κατσαρού.
Από τον κύκλο τραγουδιών «Σεργιάνι στον κόσμο» (1979), σε στίχους Σαπιέντια και του συνθέτη, του Πάνου Θεοδωρίδη, του Μάνου Ελευθερίου και του Μελέτη Κυριακού.
Από τη σειρά τραγουδιών «Παράθυρο στη Μεσόγειο», σε στίχους του Μιχάλη Σταυρακάκη.
  • Για τις εκδηλώσεις της Κυριακής, οι Κομματικές Οργανώσεις δρομολογούν πούλμαν από διάφορες περιοχές της Αττικής. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.