Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Άστυ & Ταινιόραμα 2016: 56 χ 3 – Στούντιο & Ζέφυρος: Ροσελίνι-Μπέργκμαν χ 3 (VIDEO)

Άριστες κλασικές επαναλήψεις
Το ΤΑΙΝΙΟΡΑΜΑ 2016 σηκώνει απόψε τη φετινή του αυλαία στο «Αστυ» της οδού Κοραή 4 όπως κάθε άνοιξη και θα διαρκέσει από τις 12 Μάη έως και τις 6 Ιούλη. Οκτώ βδομάδες, 56 μέρες, 168 ταινίες, 3 διαφορετικές ταινίες κάθε μέρα με εισιτήριο 7 ευρώ (μειωμένο 6) ή με κάρτα 45 ευρώ για το σύνολο των ταινιών. 

Τζία Γιοβάνη
Σε ό,τι αφορά το λεπτομερές ωράριο προβολών θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κινηματογράφο στους αριθμούς 210.3214.998 και 210.3221.925.
Το 1950, το αριστούργημα του Κουροσάβα «Ρασομόν» βραβεύεται με τον «Χρυσό Λέοντα» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Από την επόμενη χρονιά, ξεκινά μια πραγματική μεταπολεμική αναγέννηση του ιαπωνικού κινηματογράφου με τον Κουροσάβα (και τον Κινοσίτα) επικεφαλής του μεταπολεμικού ουμανισμού και ταυτόχρονα δείχνοντας ενδιαφέρον στην ενσωμάτωση στοιχείων της ξένης φιλμικής στιλιστικής στον ιαπωνικό κινηματογράφο μέσα από πειράματα σε επίπεδο τεχνικής.

Το 1952, ο Κουροσάβα κάνει μια από τις καλύτερες ταινίες του «Ο καταδικασμένος», όπου διερευνά σχεδόν κάθε δυνατότητα του μέσου του κινηματογράφου, εικονογραφώντας τη σχετικά απλή του ιστορία. Ενας ηλικιωμένος γραφειοκράτης μαθαίνει ότι του απομένουν έξι μήνες ζωής και τότε συνειδητοποιεί ότι δεν έκανε τίποτα στη ζωή του που να του προσφέρει μηδαμινή ελπίδα προσωπικής αθανασίας. H μακρά και ποικίλη ταινία ελίσσεται και ξετυλίγεται, εναλλάσσει διάθεση, πηγαίνει από το παρόν στο παρελθόν, από τη σιωπή σε εκκωφαντικό θόρυβο. Η μεγαλύτερη επιτυχία βρίσκεται στην αναζωογόνηση της φιλμικής του τεχνικής. Η ταινία «Ο καταδικασμένος» περικλείεται στο ΤΑΙΝΙΟΡΑΜΑ 2016 και προβάλλεται μαζί με άλλες 2 ταινίες του Κουροσάβα αύριο Παρασκευή 13/5.
Η Τρίτη 17/5 είναι μέρα σκανδιναβικών αριστουργημάτων. Δυο τυπικά δείγματα της σκανδιναβικής κινηματογραφίας. Πρώτη, η «Γερτρούδη» (1964), η ύστατη ταινία του Δανού Καρλ Τέοντορ Ντράγιερ, μεταφορά στην οθόνη του θεατρικού του Γιάλμαρ Σέντερμπεργκ, που ο σκηνοθέτης γύρισε στα 75 του. Το πιο εσωστρεφές έργο του Ντράγιερ, η κατάληξη, αν όχι η κορωνίδα της αισθητικής του. Είναι δύσκολο να βρει κανείς μια ιστορία ψάχνοντας στην ταινία που μοιάζει κενή, ανιαρή και άχρηστη. Μέσα από τη φτώχεια των γεγονότων όμως προβάλλει σταδιακά ο διαλογισμός της Γερτρούδης πάνω στο νόημα της δικής της ζωής αλλά κι εκείνος του Ντράγιερ, γενικά πάνω στο νόημα της ζωής. Η ταινία προτείνει τη θυσία ως εξύψωση και το λυτρωτικό πόνο ως μορφή αγάπης. Αυτό που λέγεται στην ταινία μετρά περισσότερο από ό,τι γίνεται...

Δεύτερη ταινία της ίδιας μέρας το αριστούργημα «Κραυγές και ψίθυροι» (1972) του μεγάλου Σουηδού σκηνοθέτη Ινγκμαρ Μπέργκμαν. Αυτό το ιδιαίτερα στιλιζαρισμένο φιλμ για τη φύση και την ώρα του θανάτου, είναι μια δουλειά βασανιστικής ομορφιάς, στην οποία η πραγματικότητα, η μνήμη και η φαντασία γίνονται ένα. Στα φθινοπωρινά τοπία της εκπληκτικής φωτογραφίας του Σβεν Νίκβιστ κινούνται οι διαπροσωπικές σχέσεις τεσσάρων γυναικών που ο θάνατος τις έφερε εκεί σε ένα όμορφο σπίτι στις αρχές του 1900. Η μια αδελφή πεθαίνει αργά και βασανιστικά από καρκίνο, οι δυο άλλες αδελφές, παντρεμένες επέστρεψαν στο πατρικό αναμένοντας το τέλος της άρρωστης, ενώ η τέταρτη γυναίκα είναι η παραμάνα. Μυστηριώδης, αινιγματική και έντονη η ταινία είναι κατασκευασμένη σαν ένα ονειρόδραμα του Στρίντμπεργκ αλλά είναι και μπεργκμανική πεμπτουσία, μια λαμπρή απόσταξη των στιλιστικών και θεματικών του εμμονών.
Το «Στούντιο» (τηλ. 210.8640.054) και ο θερινός «Ζέφυρος» (τηλ. 210.3462.677) φιλοξενούν την τρέχουσα βδομάδα τρεις κλασικές ασπρόμαυρες ταινίες του Ρομπέρτο Ροσελίνι με πρωταγωνίστρια την Ινγκριντ Μπέργκμαν.

«Στρόμπολι, η γη του Θεού» (1950), «Ταξίδι στην Ιταλία» (1954) και «Ευρώπη 51» (1952).

* * *

Ταινιόραμα 2016: Η γιορτή της Έβδομης Τέχνης επιστρέφει
Πιστό στο ραντεβού του, με όσους αγαπούν την Έβδομη Τέχνη, το κλασσικό και διαχρονικό πλέον Ταινιόραμα, επιστρέφει και φέτος στο Άστυ από την Ama Films. Μέσα από 168 επιλεγμένες ταινίες, οι οποίες θα προβληθούν σε διάστημα 56 ημερών και συγκεκριμένα από την Πέμπτη 12 Μαΐου έως και την Τετάρτη 6 Ιουλίου. Tο Ταινιόραμα αναμένεται να μας ταξιδέψει και φέτος σε μαγικά κινηματογραφικά λιμάνια, μέσα από αγαπημένες δημιουργίες, εμποτισμένες με τη μαγεία και τη νοσταλγία του φιλμ, όπως ακριβώς μας έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια. Μέσα από την Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr θα παρακολουθήσουμε καρέ καρέ την αγαπημένη διοργάνωση και θα παρουσιάζουμε αναλυτικά, κάθε εβδομάδα, το πρόγραμμα προβολών, καθώς και τις προτάσεις μας.
Τρεις κόπιες την ημέρα και εκατοντάδες μπομπίνες εβδομαδιαίως, θα μπαινοβγαίνουν στο θρυλικό, σκοτεινό δωματιάκι του κεντρικού κινηματογράφου και θα ανεβοκατέβουν στο σινεφίλ υπόγειο της πλατείας Κοραή. Για μια ακόμη χρονιά, η γιορτή των κινηματογραφόφιλων στο Άστυ επιμένει και υποδέχεται το κοινό με σπάνιες ταινίες και κλασσικά αριστουργήματα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι την πρώτη εβδομάδα προβολών, θα έχουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε επί της μεγάλης οθόνης, τα διαχρονικά αριστουργήματα, δύο σπουδαίων και πρόσφατα εκλιπόντων δημιουργών: του Έττορε Σκόλα και του Αντρέι Ζουλάφσκι.
«Το καλοκαίρι έρχεται και ένα «θερινό»-full air conditioned φεστιβάλ ταινιών-μαμούθ, το Ταινιόραμα 2016, θα απλωθεί για 2 μήνες στην καρδιά της πόλης μας, στην πλατεία Κοραή, από τις 12 Μαΐου έως τις 6 Ιουλίου. 8 εβδομάδες, 56 ημέρες, 168 ταινίες συνολικά έχουμε επιλέξει για να ξαναδούμε το σινεμά που μας μεγάλωσε, να θυμηθούμε τους πρωταγωνιστές που μας έκαναν να αγαπήσουμε την έβδομη τέχνη, να θαυμάσουμε τις πιο ωραίες σεκάνς της μεγάλης οθόνης - εκείνες που μας συγκίνησαν και μας μάγεψαν ταυτόχρονα. Με άλλα λόγια, μια απέραντη Ταινιοθήκη στήνεται στον κινηματογράφο Άστυ, ώστε ένα ακόμη καλοκαίρι μας να «μυρίσει» από τον Μάιο. 25 ολόκληρα χρόνια επιμένοντας με το «Ταινιόραμα», αυτόν τον θρυλικό θεσμό που οι Αθηναίοι σινεφίλ εδραίωσαν ως ένα ετήσιο must-see πολιτιστικό γεγονός της πόλης, μην μπορώντας να αποχωριστούμε τη μυρωδιά και τη «φρεσκάδα» μιας κόπιας 35 mm. Σε αυτή την ψηφιακή λαίλαπα, η νοσταλγία του φιλμ εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας συναρπάζει. Συγκρατείστε μερικές classic κινηματογραφικές στιγμές, σπάνιας προβολής στη χώρα μας, ως πρόγευση: η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Χένρι Μίλερ «Ήσυχες μέρες στο Κλισί», το δίδυμο Τζέρι Λιούις-Ρόμπερτ Ντε Νίρο στον «Βασιλιά για μια νύχτα» του Σκορσέζε, τα υποτιμημένα «διαμάντια» από τον Μπράιαν Ντε Πάλμα, τον Ρόμπερτ Ρόσεν και τον Σίντνεϊ Λιούμετ, η μαγευτική «Ντίβα» του Ζαν-Ζακ Μπενέξ, κ.ά. Καλή θέαση!»
Αδερφοί Στεργιάκη
Ενδεικτικά, αναφέρουμε το πρόγραμμα προβολών της 1ης εβδομάδας του Ταινιοράματος 2016
Πέμπτη 12 Μαΐου - Κορυφαίοι Γάλλοι Δημιουργοί
18:00 Ο Θείος μου από την Αμερική
20:00 Νύχτες με Πανσέληνο
22:00 Οι Εραστές
Παρασκευή 13 Μαΐου - Βραδιά Ακίρα Κουροσάβα
18:00 Ο Ηλίθιος
20:00 Ο Καταδικασμένος
22:00 Ο Θρόνος του Αίματος
Σάββατο 14 Μαΐου - R.I.P. Αντρέι Ζουλάφσκι
18:00 Το Τρίτο Μέρος της Νύχτας
20:00 Μια Γυναίκα Δαιμονισμένη
22:00 Η Δημόσια Γυναίκα
Κυριακή 15 Μαΐου - R.I.P. Έττορε Σκόλα
18:00 Μια Ξεχωριστή Μέρα
20:00 Η Νύχτα της Βαρέν
22:00 Η Ταράτσα
Δευτέρα 16 Μαΐου - Παράξενος Ερωτισμός
18:00 Ήσυχες Μέρες στο Κλισί
20:00 Τολμηρές Ιστορίες
22:00 Επικίνδυνες Σχέσεις
Τρίτη 17 Μαΐου - Σκανδιναβικά Αριστουργήματα
18:00 Όλες Αυτές οι Γυναίκες
20:00 Γερτρούδη
22:00 Κραυγές και Ψίθυροι
Τετάρτη 18 Μαΐου - Σπουδαίοι Αμερικανοί Σκηνοθέτες
18:00 Βασιλιάς για μια Νύχτα
20:00 Όστερμαν, το 48ωρο των Κατασκόπων
22:00 Φαιντόρα
Το Ταινιόραμα 2016 στον Κινηματογράφο Άστυ (Κοραή 4, Αθήνα - Μετρό Πανεπιστημίου) θα διαρκέσει από την Πέμπτη 12 Μαΐου έως και την Τετάρτη 6 Ιουλίου. Θα υπάρχει ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο (3 ταινίες την ημέρα) των 7 ευρώ, μειωμένο των 6 ευρώ, ενώ θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός καρτών διαρκείας και για τις 8 εβδομάδες αξίας 45 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε την επίσημη ιστοσελίδα του Κινηματογράφου Άστυ στο Facebook.

*
Το ΣΙΝΕΜΑ της Μποτίλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.