Συμφωνία για αξιολόγηση και χρέος με αντίτιμο βαριά αντιλαϊκά μέτρα
Τετάρτη 25/05/2016 - 03:24 - Ενημέρωση: Τετάρτη 25/05/2016 - 15:41
Σε συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση κατέληξε το Eurogroup μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση προσήλθε με προίκα τα βαριά αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε, αλλά και δεσμεύσεις για μεγαλώνει αυτή η η προίκα που θα μεγαλώνει για να πληρωθεί το χρέος και για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου. Έτσι, συμφωνήθηκε η εκταμίευση μιας δόσης 7,5 δισ. μέσα στον Ιούνη, εφ' όσον εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα και άλλα 2,8 δισ. ευρώ από Σεπτέμβρη, μετά από νέα αξιολόγηση και «μόνο εάν εκπληρωθούν και άλλα προαπαιτούμενα».
ΚΚΕ
Τετάρτη 25/05/2016 - 14:12
Σε ανακοίνωση για τη συμφωνία στο Eurogroup το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Με τη συμφωνία στο Eurogroup για τo κλείσιμο της αξιολόγησης επικυρώνεται και επιβραβεύεται το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης. Η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος, αφού κάθε εκταμίευση δόσης έχει ως προϋπόθεση νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αντίστοιχα και η όποια “ελάφρυνση” του χρέους, το οποίο δεν δημιούργησε ο λαός, θα συνοδευτεί με νέα πακέτα μέτρων στις διάφορες φάσεις συζήτησής του, ανεξάρτητα πώς θα εκφράζονται και πώς θα καταλήγουν κάθε φορά οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στο ΔΝΤ και σε τμήματα των αστικών τάξεων της ΕΕ.
Τα ψέματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχαν κοντά ποδάρια, αφού οι νόμοι που μόλις ψηφίστηκαν δεν ήταν τα τελευταία δύσκολα μέτρα, όπως κορόιδευαν όλο το προηγούμενο διάστημα τα κυβερνητικά στελέχη.
Ο νόμος-λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό, η εκτόξευση της φορολογίας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η παράδοση των "κόκκινων" δανείων σε funds, το συμπληρωματικό μνημόνιο-αυτόματος κόφτης, δεν ήταν οι τελευταίοι αντιλαϊκοί νόμοι της “τελευταίας δύσκολης στροφής”, που υποσχόταν στο λαό η κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο που και η επόμενη αξιολόγηση προϋποθέτει νέα επίθεση, με αιχμή τα εργασιακά δικαιώματα, με ομαδικές απολύσεις, χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Άλλωστε, το έδαφος έχει ήδη προετοιμαστεί και με τις πρόσφατες απαιτήσεις που διατύπωσε ο ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές ενώσεις.
Η αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι η συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα "θα αποτελέσει την αρχή εξόδου της χώρας από το φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης" δεν αφορά την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, που έχουν φορτωθεί τα βάρη της κρίσης, αλλά το κεφάλαιο που προσδοκά ανάκαμψη των κερδών του. Με τα σημερινά δεδομένα, της διεθνούς και της εγχώριας οικονομίας, η πρόβλεψη για γρήγορη, σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν τεκμηριώνεται. Σε κάθε περίπτωση, η όποια ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών θα συνοδευθεί με νέες επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις που περιλαμβάνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ενώ θα παραμένει και θα ενισχύεται το αντιλαϊκό οπλοστάσιο κυβέρνησης - μονοπωλίων.
Τέλος στα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ μπορεί να βάλει ο ίδιος ο λαός με την οργανωμένη πάλη του, την ανασύνταξη του κινήματος, τη λαϊκή συμμαχία στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής».
Σε ότι αφορά στο ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, καταγράφηκε ο συμβιβασμός ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, με παρέμβαση και των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να γίνουν κινήσεις σε τρία στάδια, με βραχυπρόθεσμα μέτρα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μεσοπρόθεσμα μέτρα μέχρι το 2018 και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά το 2018.
ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τετάρτη 25/05/2016 - 19:47
«Συμπληρωματικό μνημόνιο» το οποίο θα εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να «συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος», προβλέπει η απόφαση του Eurogroup σύμφωνα με την Κομισιόν.
Η ανακοίνωση της Κομισιόν στα αγγλικά χρησιμοποιεί τον όρο «supplemental Memorandum of Understanding» που μεταφράζεται ως «συμπληρωματικό μνημόνιο κατανόησης».
Η αρχική ανακοίνωση που εξέδωσε στα ελληνικά η αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Αθήνα, κάνει λόγο για «συμπληρωματικό μνημόνιο». Ωστόσο με ορθή επανάληψη, στην ανακοίνωση που είναι γραμμένη στα ελληνικά γίνεται αναφορά σε «συμπληρωμένο μνημόνιο» και όχι σε «συμπληρωματικό». Πάντως η Κομισιόν στον ιστότοπο της συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον όρο «supplemental Memorandum of Understanding».
Αποφασιστικό βήμα για τη συνέχιση της βαρβαρότητας
«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε πολλά επίπεδα. Όχι μόνο ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ΕΜΣ (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ αλλά και για μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστούν σταδιακά» αναφέρει, επίσης, η ανακοίνωση της Κομισιόν.
«Πάνω απ’ όλα, θα χρησιμεύσει για τη δημιουργία των συνθηκών αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα» προσθέτει, επιχαίροντας για την απόφαση του Eurogroup που επιβεβαιώνει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη και η διαχείριση του χρέους προϋποθέτουν όλο και πιο σκληρά μέτρα.
Η Κομισιόν τονίζει επιπλέον ότι «η διοίκηση του ΔΝΤ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να συστήσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει συμφωνία πριν από το τέλος του έτους, με την οποία υποστηρίζεται η εφαρμογή των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα».
«Έχουμε μία πλήρη συμφωνία» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με όσα είπε, η δόση των 10,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί σε διάφορες φάσεις, αφού προηγηθεί έλεγχος από τους θεσμούς εάν έχουν εφαρμοστεί 100% τα προαπαιτούμενα.
Για το ζήτημα του χρέους ανέφερε πως υπήρξε επίσης συμφωνία στα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και σ' ένα μηχανισμό μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, το ΔΝΤ εξέφρασε την πρόθεση του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν το τέλος του έτους, αφού πρώτα αξιολογήσει τα μέτρα για την «ελάφρυνση» του χρέους που συμφωνήθηκαν σήμερα.
Σχετικά με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δήλωσε πως ισχύει για το 2018 και θα επαναξιολογηθεί μετά το τέλος του προγράμματος.
Διορθώσεις σε δάνεια, ασφαλιστικό και ιδιωτικοποιήσεις
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως τον Ιούνη θα εκταμιευθεί υποδόση 7,5 δισ. ευρώ εφόσον έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα. Πρόσθεσε πως τα υπόλοιπα χρήματα ύψους 2,8 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν μετά το καλοκαίρι «μόνο εάν εκπληρωθούν και άλλα προαπαιτούμενα» που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και την ενέργεια.
Τις επόμενες μέρες το Eurogroup αναμένει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε «διορθώσεις» στους νόμους για τα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις. Χαρακτηριστικά η απόφαση αναφέρει ότι «τo Eurogroup δίνει την εντολή στο EWG να επιβεβαιώσει, εντός των επόμενων ημερών, την πλήρη υιοθέτηση των προαπαιτούμενων βάσει της αξιολόγησης των θεσμών και κυρίως της βελτίωσης της νομοθεσίας που ανοίγει την αγορά πώλησης δανείων και τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, καθώς και την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση και αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις».
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, «καλωσόρισε» τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας «καλοδεχούμενο βήμα την ύπαρξη μίας ξεχωριστής υπηρεσίας εσόδων» και πρόσθεσε «όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες».
Η απόφαση για το ελληνικό χρέος
Για το χρέος το Eurogroup επανέλαβε ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις σε τρία στάδια με βραχυπρόθεσμα μέτρα μετά την ολοκλήρωση της πρωτης αξιολόγησης, μεσοπρόθεσμα μέτρα πριν το 2018 και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά το 2018. Συγκεκριμένα:
Βραχυπρόθεσμα
- Χαλάρωση του «προφίλ» αποπληρωμών των δανείων του EFSF βάσει του τρέχοντος χρονικού ορίζοντα αποπληρωμής,
- Χρήση της διευρυμένης στρατηγικής χρηματοδότησης των ESM/EFSF ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος αναφορικά με τα επιτόκια, χωρίς, όμως, να επιβαρύνει οικονομικά τις άλλες χώρες,
- Επιβολή ορίου (waiver) του περιθωρίου των step-up επιτοκίων που αφορούν τη δόση αποπληρωμής του χρέους που συνδέεται με το ελληνικό πρόγραμμα για το έτος 2017.
Εξομάλυνση τον αποπληρωμών των δανείων από την Ελλάδα προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος διάσωσης, ώστε να μοιραστούν ισομερώς σε βάθος χρόνου.
Μείωση του ρίσκου των επιτοκίων μέσω της διαφοροποιημένης στρατηγικής του ΕΤΧΣ και του ΕΜΣ, χωρίς ζημιές για τα ταμεία.
Μεσοπρόθεσμα
Η απόδοση στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στη διάθεσή τους. Η χρησιμοποίηση των 20 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Μακροπρόθεσμα
Σύσταση ενός αυτόματου μηχανισμού, ο οποίος αν ξεπερνιέται το όριο εξυπηρέτησης του χρέους από την Ελλάδα θα ενεργοποιείται επιβάλλοντας επιμηκύνσεις του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων.
Δηλώσεις Ευκλείδη Τσακαλώτου
«Μετά από 11 ώρες συνομιλιών φτάσαμε σε συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσθέτοντας «ελπίζαμε σε δόση μεταξύ 9 και 11 δισ. ευρώ, τελικά θα είναι 10,3 δισ ευρώ».
Για το χρέος, ανέφερε ότι κάποια μέτρα θα εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα, δηλαδή, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης και ως τη λήξη του μνημονίου το 2018. Πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία και για μέτρα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, τα οποία θα συγκεκριμενοποιηθούν το 2018, αλλά ήδη γνωρίζουμε τη μορφή τους, καθώς επίσης συμφωνία και για λήψη μέτρων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Επιπλέον σε πανηγυρικούς τόνους ισχυρίστηκε «είναι σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, μετά από πολύ καιρό» και πως «υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι αυτή είναι η αρχή αντιστροφής του φαύλου κύκλου στον οποίο είχε περιέλθει η Ελλάδα, με ύφεση και μέτρα, και ότι η χώρα με την επιστροφή των επενδυτών θα μπει σε έναν ενάρετο κύκλο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.