Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

STUDIO new star art cinema: Μια αίθουσα αφιερωμένη στη σπουδαία τέχνη — Στο Σύρμα: Η ταινία-μαρτυρία του Αντώνη Κατσά για το κολαστήριο της Μακρονήσου — Οι ομιλίες από την πρεμιέρα (14/11) — Ώρες προβολής και το πρόγραμμα από 17-23/11 (Video-Φωτό)

«STUDIO NEW STAR ART CINEMA»

Επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Στο Σύρμα» (ΦΩΤΟ)

Για την ταινία, ώρες προβολής και το πρόγραμμα του STUDIO από 17-23/11 στο τέλος

Επίσημη πρεμιέρα και παρουσίαση της ταινίας «Στο Σύρμα», του Λεωνίδα Παπαδόπουλου, από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Αντώνη Κατσά (που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»), έγινε το βράδυ της Δευτέρας στον κινηματογράφο «STUDIO new star art cinema».

Πρόκειται για μια συγκλονιστική μαρτυρία, από το κολαστήριο της Μακρονήσου, εκεί που «σώπαιναν οι λύκοι, γιατί ουρλιάζανε οι άνθρωποι», που θα προβάλλεται σε α' προβολή από τις 17 Νοέμβρη στους κινηματογράφους.

Την ταινία παρακολούθησε στην επίσημη πρεμιέρα της ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του Κόμματος.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον κινηματογράφο, παρουσία πολλών συντελεστών του έργου, ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης, παραγόντων της δημόσιας ζωής της Καλαμάτας, αλλά και αγωνιστών της Αντίστασης και απογόνων τους, ανάμεσά τους ο ακούραστος μακρονησιώτης αγωνιστής Λάζαρος Κυρίτσης, που συνεχίζει να είναι στην πρώτη γραμμή στα 103 του χρόνια.

Ο ΓΓ της ΚΚΕ του ΚΚΕ και δίπλα του ο Λ. Κυρίτσης

Μιλώντας για την ταινία ο λογοτέχνης, Αλέξανδρος Βαλσαμής, σημείωσε ότι και μόνο με την παραγωγή της έχει καταφέρει να φέρει και πάλι μια περίοδο της ιστορίας που η άρχουσα τάξη προσπαθεί να αποσιωπήσει.

Την ιστορική μνήμη δεν μπορούν να τη σβήσουν όσο κι αν προσπαθούν, επισήμανε και μίλησε για το θεατρικό κείμενο του Α. Κατσά, την έρευνα που καλείται να κάνει ο συγγραφέας για να βρει το κύριο της περιόδου που αναφέρεται, να επιλέξει τους χαρακτήρες του κ.ά.

 

Το σενάριο απομακρύνεται από συγκεκριμένα ιστορικά πρόσωπα, οι χαρακτήρες του είναι μυθοπλαστικά πρόσωπα, αλλά θέτει το πολιτικό διακύβευμα της περιόδου, την πίεση για να υπογράψουν δήλωση οι αγωνιστές, να αποκηρύξουν το ΚΚΕ.

Τα γεγονότα δεν είναι πραγματικά με την έννοια ότι έχουν συμβεί, αλλά είναι αληθινά με την έννοια ότι αποτυπώνουν την αλήθεια του νησιού, τη συνθετότητα των χαρακτήρων, την ηθική υπεροχή των κομμουνιστών, του μεγαλείου του ψυχικού τους κόσμου.

Ο Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος του ΣΦΕΑ, αναφέρθηκε στην εποποιία της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που ενέπνευσε δημιουργούς όλων των μορφών της Τέχνης και έδειξε από τη μια μεριά την απέραντη βία του αστικού κράτους, που εκφράστηκε με φωτιά και σίδερο απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, κι από την άλλη την αδούλωτη στάση των αγωνιστών - κομμουνιστών.

Ο ηρωισμός των κρατουμένων στους τόπους εξορίας έφτασε σε κορυφαίες στιγμές, επισήμανε και ιδιαίτερα αναφέρθηκε στη θηριωδία της Μακρονήσου και την παλικαριά των κρατουμένων που ξεπέρασαν όλα τα όρια της αντρειοσύνης. Ενώ αναφέρθηκε στο θεατρικό του Αντώνη Κατσά, που προηγήθηκε της ταινίας, και την ίδια την ταινία με το άρτιο αποτέλεσμά τους.

 

Η ιστορικός και μέλος του ΔΣ της ΠΕΚΑΜ, Ελένη Μπιμπίρη, μίλησε για την ιστορία του κολαστηρίου της Μακρονήσου, τη σφαγή του 1948, την ηρωική στάση του Μήτσου Τατάκη και όλων των νεκρών της Μακρονήσου, τονίζοντας την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η ιστορία της Μακρονήσου, συγχαίροντας τους συντελεστές της ταινίας.

Παράλληλα, επισήμανε την ευθύνη των κυβερνήσεων για τον ιστορικό χαρακτήρα του νησιού, ενώ παρουσίασε και τα σχετικά αιτήματα της ΠΕΚΑΜ.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι ίδιοι οι συντελεστές, οι δημιουργοί. Ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος μίλησε για το χαμηλό κόστος της παραγωγής, για το δέσιμο της ταινίας με τη Μεσσηνία όπου έγιναν σχεδόν στο σύνολό τους τα γυρίσματα και με τον κόσμο της Καλαμάτας, καθώς όλοι οι ερασιτέχνες ηθοποιοί είναι από τοπικούς συλλόγους και ομάδες της πόλης.

Με τη σειρά του ο συγγραφέας, Αντώνης Κατσάς, μίλησε με συγκίνηση, τιμή και χαρά για την παρουσία όλου αυτού του κόσμου στην πρεμιέρα και ιδιαίτερα για την παρουσία του Λάζαρου Κυρίτση, που ήταν παρών στη συγκλονιστική ιστορία της σφαγής του 1948 στη Μακρόνησο.

Μίλησε ακόμα για την αποδοχή που συνάντησε το έργο (βιβλίο και θεατρικό αρχικά) στην Καλαμάτα, επισημαίνοντας ότι δείχνει την ανάγκη να γίνουν γνωστά τα γεγονότα, για να βγουν συμπεράσματα και να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις.

Διηγήθηκε επίσης ιστορίες των διώξεων του πατέρα του και γεγονότα που τον σημάδεψαν και στοιχεία από αυτά έβαλε μέσα στο βιβλίο και στην ταινία, ενώ αφιέρωσε την προβολή σε όσους πάσχισαν να κινήσουν την Ιστορία μπροστά.

 

Πριν την έναρξη της προβολής το κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα κράτησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων αυτών των αγωνιστών.

902

ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ STUDIO (συμπληρωμένο)

«ΣΤΟ ΣΥΡΜΑ»

Από το ομώνυμο βιβλίο του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΤΣΑ

Εκδόσεις: "Σύγχρονη Εποχή"

ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ.

ΣΕΝΑΡΙΟ:ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΤΣΑ.

 ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΈΡΑ 14/11 και

ΑΠΟ 17/11 ΣΕ Α' ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΟ STUDIO new star art cinema

Στο Σύρμα (2022)

Μία συγκλονιστική ιστορία που έχει γραφτεί με αίμα.

Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Στο Σύρμα» θα πραγματοποιηθεί στο

STUDIO new star art cinema

την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022 στις 20:00, παρουσία των συντελεστών της.
Ένα συγγραφικό διαμάντι που καταπιάνεται με μια από τις πιο σημαντικές σελίδες
της ιστορίας αυτού του τόπου : Μακρόνησος

Όταν «σώπαιναν οι λύκοι, γιατί ουρλιάζανε άνθρωποι»

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και καταστάσεις

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Σενάριο: Αντώνης Κατσάς

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Χρανιώτης, Γιάννης Φωτεινόπουλος, Γιώργος Γιαννόπουλος, Εύη Γιαννακοπούλου, Περικλής Αλμπάνης, Βασίλης Κολοβός, Γιώργος Τσαπόγας, Άρης Τσαμπαλίκας, Κώστας Μιχαλόπουλος, Βάσω Φιλιππίδου, Γιώργος Ιατρόπουλος, Στράτης Καΐκης, Ολυμπία Βενιζελέα, Ανδρέας Μανετας

Φωτογραφία: Λ. Παπαδόπουλος

Μοντάζ: Λ. Παπαδόπουλος

Σκηνικά: Βενετσάνος Μπαλόπουλος

Κοστούμια: Τζένη Μανιατάκη

Ηχολήπτης: Πάνος Κουραμπάς

Διάρκεια: 100’

Γλώσσα: Ελληνικά

Υπόθεση


Ο Δημήτρης ανάμεσα σε άλλους αγωνιστές, εξορίζεται στην Μακρόνησο. Εκεί, ο σκληρός βασανιστής Κοθράς προσπαθεί μάταια να τον σπάσει ώστε να υπογράψει δήλωση. Μετά από 10 χρόνια κι ενώ καθένας τους νομίζει τον άλλο νεκρό, συναντιούνται τυχαία στο παγκάκι ενός πάρκου. Πέρα από την αμφότερη έκπληξη και από την απορρέουσα συζήτηση, σιγά σιγά θα ανακαλύψουν ότι η ζωή τους έχει παίξει κι ένα απρόσμενο παιχνίδι.

Σχετικά με τη ταινία:

Η ταινία έχει βασιστεί στο θεατρικό έργο του Αντώνη Κατσά “Στο Σύρμα”, το οποίο με την σειρά του είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, αλλά και περιγραφές ή αφηγήσεις αγωνιστών που υπήρξαν στην Μακρόνησο.

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας "κάποιες σκηνές είναι αποτέλεσμα έμπνευσης η διασκευής από περιγραφές που συναντησα σε βιβλία αγωνιστών που "φιλοξενήθηκαν προς αναμόρφωσιν" στο κολαστήρι της Μακρονήσου (Μενέλαος Λουντέμης "Οδός Αβύσσου αριθμός 0", Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Φαρσακίδης, Γιάννης Ρίτσος "γυναίκες στη Μακρόνησο" και άλλων). Εγώ δεν έγραψα τίποτα με μελάνι, το είχαν γράψει ήδη οι αγωνιστές με το αίμα τους."

Ο τίτλος αναφέρεται στις σκηνές απομόνωσης της Μακρονήσου. Στην ταινία συμμετέχουν 75 ηθοποιοί από τους οποίους οι περισσότεροι είναι ερασιτέχνες.

Όλα τα γυρίσματα έχουν γίνει κυρίως στην Μεσσηνία εκτός από δύο σκηνές που έχουν γίνει στην Αρκαδία.

Το έργο «Στο Σύρμα» γράφτηκε αρχικά και ανέβηκε ως θεατρικό που ανέβασε και θα ξανανεβάσει η «Θεατρική Διαδρομή» από 03/12/2022 έως 18/12/2022 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας Σε σκηνοθεσία Κώστα Χαλκιά.

Ακολούθως έγινε βιβλίο και τώρα ολοκληρώνεται και ως ταινία μεγάλου μήκους. Ο δικηγόρος Αντώνης Κατσάς συμμετείχε στην ταινία ως σεναριογράφος και βοηθός σκηνοθέτη, με συμβολή στη διαδικασία και απόδοση των ρόλων, για τις ανάγκες της ταινίας. Όπως, ο ίδιος λέει, είναι από τους ανθρώπους που ενδιαφέρεται να οργανώνει μία ιστορία από το μηδέν. Συμμετείχε ενεργά σε όλα τα γυρίσματα της ταινίας.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

"Το συγκλονιστικό στο θεατρικό έργο του Αντώνη Κατσά, πέρα από τη μαεστρία της γραφής που μαγεύει τον αναγνώστη (και εμένα ως γραφιά με έκανε να ενθουσιάζομαι από τη "ζήλια" μου για ένα τέτοιο λογοτεχνικό διαμάντι) είναι ακριβώς αυτό:

«Το βιβλίο «Στο Σύρμα» καταφέρνει με τρόπο ξεχωριστό, θα έλεγα μοναδικό, να μεταδώσει στην ψυχή του αναγνώστη την αβυσσαλέα απόσταση του ανθρώπου-κτήνους, από τη μία με την άνω θρώσκω αποθέωση του ανθρώπου - Προμηθέα, από την άλλη...

Αποτελεί ήδη ένα από τα πολύτιμα τιμαλφή στο θησαυροφυλάκιο τόσο των Γραμμάτων, όσο και της Ιστορίας, όσων αφορά τον "Παρθενώνα" της Μακρονήσου "
- ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ "ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ"

"Με την πενηντάχρονη πείρα μου ως ηθοποιός και σκηνοθέτης αντιλήφθηκα ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα με τεράστιο κοινωνικό-πολιτικό και θεατρικό ενδιαφέρον...

Ο Αντώνης Κατσάς καταφέρνει να κωδικοποίηση σκηνικά το βασικό περιεχόμενο της βάρβαρης μεθοδολογίας ,της ηγεσίας των βασανιστών για την απόσπαση δηλώσεων μετάνοιας, με κύριο στόχο τη συντριβή της αξιοπρέπειας των αγωνιστών και την ολοκληρωτική ήττα της επανάστασης...

Απ' αυτήν την επαναστατική κουλτούρα ο Αντώνης Κατσάς μετά από 25 χρόνια ενεργούς δράσης ,ως πρόεδρος της Θεατρικής Διαδρομής αντλεί και τολμάει να εκφράσει Σκηνικά, την ιδεολογική, βιωματική και οικογενειακή προσωπική εμπειρία του , με το πρώτο θεατρικό του, "στο σύρμα" και κυριολεκτικά να ταράξει το σκηνικό "εφησυχασμό μας"... μπροστά στα μας, ξετυλίγεται το επαναστατικό όραμα των 350 νεκρών που δολοφονήθηκαν προμελετημένα στη "νύχτα των πολυβόλων" ,όλων που βασανίστηκαν με απίστευτες μεθόδους σωματικά και ψυχικά, των 100.000 ηρώων του λαού μας που έζησαν τη φρίκη της Μακρονήσου.

-ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ -ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

"Προϊόν ενδελεχούς μελέτης, αυτοβιογραφικών κειμένων ,ανθρώπων που έζησαν τη φρίκη της δολοφονικής μανίας των τεράτων της εθνικοφροσύνης, πραγματικά γεγονότα ως υπόστρωμα μιας συγκλονιστικής μυθιστορίας....Μνήμη ευλαβική για όσους (τεθνεώτες στη συντριπτική πλειοψηφία) πέρασαν από το κολαστήριο μπροστά στο οποίο ωχριά το Γκουαντάναμο . Εκατό χιλιάδες άνθρωποι."

-ΗΛΙΑΣ ΜΠΙΤΣΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ' ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"ΜΕΣΗΝΙΑΣ

"Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό έργο βασισμένο σε αληθινά ιστορικά γεγονότα μιας ιδιαίτερα σκληρής εποχής, με άριστη δομή και συνοχή κειμένου, εκπληκτικούς διαλόγους αλλά και μονολόγους, πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή, αλληλουχία συνταρακτικών επί της σκηνής εικόνων , αλλά και άλλων εύστοχα περιγραφικών , και ένα έντονο «σασπένς» που καθηλώνει κυριολεκτικά το θεατή μέχρι το τέλος της παράστασης."
ΗΛΙΑΣ Ε. ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ –ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

από την εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ" ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Γραφείο Τύπου NEW STAR

Phone: 2108640054 - 2108220008 - 2108640017

E-mail: newstarcine@gmail.com

*

ΑΠΟ 17/11 ΈΩΣ 23/11/2022
ώρες προβολών του STUDIO new star art cinema:
ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 33 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Τηλ 210-8640054 --6932479731

«ΣΤΟ ΣΥΡΜΑ» ΤΟΥ Λ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΕΜΠΤΗ έως ΚΥΡΙΑΚΗ στις  19.00

*

«ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ» της ΛΟΡΑ ΓΟΥΑΝΤΕΛ

ΠΕΜΠΤΗ έως ΚΥΡΙΑΚΗ στις  17.30

*

«ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ» του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΟΥΣΗ  -

ΠΕΜΠΤΗ έως ΚΥΡΙΑΚΗ στις  20.45

*

«ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ» του ΡΟΥΜΠΕΝ ΕΣΤΛΟΥΝΤ

ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ στις  22.15

*

«ΑΣΠΡΟ ΠΑΤΟ» του ΤΟΜΑΣ ΒΊΝΤΕΡΜΠΕΡΓΚ

ΣΑΒΒΑΤΟ- ΚΥΡΙΑΚΗ στις  22.00

*

«ΟΥΓΚΕΤΣΟΥ ΜΟΝΟΓΚΑΤΑΡΙ» του ΚΕΝΖΙ ΜΙΖΟΓΚΟΥΤΣΙ

ΠΕΜΠΤΗ έως ΣΑΒΒΑΤΟ στις 15,45

*

«Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΗ» του ΣΑΤΙΑΖΙΤ ΡΑΙ

ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΤΕΤΑΡΤΗ  στις 15.00

*

«ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ» του ΣΩΤΗΡΗ ΓΚΟΡΙΤΣΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΤΕΤΑΡΤΗ  στις 17.15

*

«ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ...» του ΚΙΜ ΚΙ ΝΤΟΥΚ

ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΕΤΑΡΤΗ στις  20.30

*

«ΚΡΕΜΑΤΟΡΙΟ» του ΓΙΟΥΡΑΙ ΧΕΡΤΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΕΤΑΡΤΗ στις  19.00

*

«ΦΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ» του ΟΜΑΡ ΕΛ ΖΟΧΑΙΡΙ

ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΤΕΤΑΡΤΗ στις 22.15

*

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΡΙΤΕΣ στο STUDIO

BOYBEΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Made for Each Other (Ο Ένας για τον Άλλο)

ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΚΡΟΜΓΟΥΕΛ

Ερμηνεύουν:

Σπύρος Αρκούδης (τρομπέτα),

Βικτώρια Κιαζίμη (πιάνο),

Τρίτη στις 20.00

Γενική είσοδος 7 ευρώ

*

«ΣΤΟ ΣΥΡΜΑ»

Από τις 17 Νοέμβρη στο «STUDIO new star art cinema» (TRAILER)

Η ταινία «Το Σύρμα», του Λεωνίδα Παπαδόπουλου, από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Αντώνη Κατσά (εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή), θα προβάλλεται σε Α’ Προβολή από τις 17 Νοέμβρη στο κινηματογράφο «STUDIO new star art cinema», μεταφέροντας μια συγκλονιστική μαρτυρία, από το κολαστήριο της Μακρονήσου, εκεί που «σώπαιναν οι λύκοι, γιατί ουρλιάζανε άνθρωποι»...

Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Στο Σύρμα» θα πραγματοποιηθεί στο «STUDIO new star art cinema» την Δευτέρα 14 Νοέμβρη στις 8 μ.μ., παρουσία των συντελεστών της (είσοδος με προσκλήσεις).

1948. Ο Δημήτρης ανάμεσα σε άλλους αγωνιστές, εξορίζεται στην Μακρόνησο. Εκεί, ο σκληρός βασανιστής Κοθράς προσπαθεί μάταια να τον σπάσει ώστε να υπογράψει δήλωση. Μετά από 10 χρόνια κι ενώ καθένας τους νομίζει τον άλλο νεκρό, συναντιούνται τυχαία στο παγκάκι ενός πάρκου. Πέρα από την αμφότερη έκπληξη και την απορρέουσα συζήτηση, σιγά σιγά θα ανακαλύψουν ότι η ζωή τους έχει παίξει κι ένα απρόσμενο παιχνίδι.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Δ. Φωτογραφίας, Μοντάζ: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Σενάριο: Αντώνης Κατσάς

Σκηνικά: Βενετσάνος Μπαλόπουλος

Κοστούμια: Τζένη Μανιατάκη

Ηχολήπτης: Πάνος Κουραμπάς

Παίζουν: Γιώργος Χρανιώτης, Γιάννης Φωτεινόπουλος, Γιώργος Γιαννόπουλος, Εύη Γιαννακοπούλου, Περικλής Αλμπάνης, Βασίλης Κολοβός, Γιώργος Τσαπόγας, Άρης Τσαμπαλίκας, Κώστας Μιχαλόπουλος, Βάσω Φιλιππίδου, Γιώργος Ιατρόπουλος, Στράτης Καΐκης, Ολυμπία Βενιζελέα, Ανδρέας Μανιάτης.

Η ταινία έχει βασιστεί στο θεατρικό έργο του Αντώνη Κατσά «Στο Σύρμα», το οποίο με την σειρά του είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, αλλά και περιγραφές ή αφηγήσεις αγωνιστών που υπήρξαν στην Μακρόνησο. Ο τίτλος αναφέρεται στις σκηνές απομόνωσης της Μακρονήσου.

Στην ταινία συμμετέχουν 75 ηθοποιοί από τους οποίους οι περισσότεροι είναι ερασιτέχνες. Όλα τα γυρίσματα έχουν γίνει κυρίως στην Μεσσηνία εκτός από δύο σκηνές που έχουν γίνει στην Αρκαδία.

Το έργο «Στο Σύρμα» γράφτηκε αρχικά και ανέβηκε ως θεατρικό που ανέβασε (και θα ξανανεβάσει) η «Θεατρική Διαδρομή», ακολούθως έγινε βιβλίο και τώρα ολοκληρώνεται και ως ταινία μεγάλου μήκους. Ο δικηγόρος Αντώνης Κατσάς συμμετείχε στην ταινία ως σεναριογράφος και βοηθός σκηνοθέτη, με συμβολή στη διαδικασία και απόδοση των ρόλων, για τις ανάγκες της ταινίας.

Όπως, ο ίδιος λέει, είναι από τους ανθρώπους που ενδιαφέρεται να οργανώνει μία ιστορία από το μηδέν. Έχει παρακολουθήσει πάνω από 4.000 πρόβες της παράστασης από 6 καταξιωμένους σκηνοθέτες και συμμετείχε ενεργά στα γυρίσματα της ταινίας. Ο σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας Λεωνίδας Παπαδόπουλος, ο οποίος πρώτη φορά καταπιάνεται με την σκηνοθεσία ταινίας, ασχολήθηκε με την διεύθυνση παραγωγής της καθώς επίσης και με το post production. Η ιδέα της ταινίας όπως αφηγούνται οι βασικοί συντελεστές της προήλθε από μία συνάντηση που είχαν ο Αντώνης Κατσάς και ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος λίγο πριν εκδοθεί το βιβλίο. Ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος αναφέρει «Ήταν ο ενθουσιασμός αρχικά, αλλά επίσης το θέμα και ο τρόπος γραφής που με κέντρισε και είπα “πάμε”».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.