Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Πολυτεχνείο 1973-2022: Όταν μιλάει ο λαός — ΚΚΕ: Δυο εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη — Νίκος Αμπατιέλος: Συνεχίζουμε κάθε μέρα στον δρόμο όσων αγωνίστηκαν τότε για «ψωμί, παιδεία και ελευθερία»— Ulises Guilarte de Nacimiento, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Κούβας, Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων και Αντιπρόεδρος της ΠΣΟ: Το Πολυτεχνείο είναι τιμή και δέσμευση για έναν καλύτερο κόσμο όπως τον ονειρεύτηκε ο Φιντέλ, έναν κόσμο ειρήνης, ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης — Θανάσης Παφίλης: Το εξεγερτικό πνεύμα του Πολυτεχνείου είναι πάντα επίκαιρο και τιμάται με την ανυποχώρητη συνέχεια του αγώνα — Το Πανεπιστήμιο της επιχειρηματικής λειτουργίας στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση σε χιλιάδες νέους και νέες(VIDEO - ΦΩΤΟ)

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ

«Στο Πολυτεχνείο μίλησε ο λαός...» - Εκδήλωση στον ιστορικό χώρο (ΦΩΤΟ)

«Στο Πολυτεχνείο μίλησε ο λαός ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός» το σύνθημα της ΚΝΕ που κοσμούσε την εκδήλωση στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου που διοργάνωσε η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ στο πλαίσιο του αγωνιστικού εορτασμού της εξέγερσης του Νοέμβρη του '73.

Μίλησε ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος (ολόκληρη η ομιλία). Συνεχίζουμε κάθε μέρα στον δρόμο όσων αγωνίστηκαν τότε για «ψωμί, παιδεία και ελευθερία» τόνισε και ξάλεσε σε συμμετοχή στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία της Πέμπτης, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, για «να νιώσουν ξανά καυτή την ανάσα του λαού και της νεολαίας! Να ετοιμαστούμε για νέα αγωνιστική συνέχεια, να τους κάνουμε ΕΜΕΙΣ το χειμώνα “δύσκολο”» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα. Σε δήλωσή του τόνισε:

«Τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι διαχρονικά, είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ, ιδιαίτερα σήμερα, κι ας προσπαθούν διάφοροι κάθε χρόνο να συκοφαντήσουν τον αγώνα του Πολυτεχνείου, να συκοφαντήσουν και να διαστρεβλώσουν τον αγώνα χιλιάδων μελών και στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του αντιδικτατορικού κινήματος, άλλων αντιστασιακών – αντιδικτατορικών οργανώσεων.»

«49 χρόνια μετά, τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού παραμένουν επίκαιρα και δείχνουν τον δρόμο για ακόμα πιο αποφασιστικούς, μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες για αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα» τόνισε ανοίγοντας την εκδήλωση ο Αλέκος Μπουγάς, Γραμματέας της ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Απηύθυνε ένα ιδιαίτερο καλωσόρισμα «στους συντρόφους μας, πρωτοπόρους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που σήμερα μας τιμούν με την παρουσία τους. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ διδασκόμαστε από το παράδειγμά σας, βαδίζουμε στα χνάρια σας στον καθημερινό αγώνα για να δικαιωθούν τα όνειρα και οι αγώνες σας, για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, απαλλαγμένη από εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά», σημείωσε.

Με συνθήματα αλληλεγγύης στην πάλη των λαών να ακούγονται δυνατά στο βήμα ανέβηκε για να απευθύνει χαιρετισμό ο Ulises Guilarte de Nacimiento μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Κούβας, Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων και Αντιπρόεδρος της ΠΣΟ. Οπως τόνισε ανάμεσα σε άλλα, «για την αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας Εργατών της Κούβας που συμμετέχει στον εορτασμό της 49ς επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελεί τιμή και δέσμευση να επιβεβαιώσει από αυτό το βήμα στην ηγεσία του ΚΚΕ, στην ένδοξη και αγωνιστική Κομμουνιστική Νεολαία του και στους εργαζόμενους την σταθερή και ακλόνητη απόφαση του Κουβανικού λαού να δουλέψει για να οικοδομήσει έναν καλύτερο κόσμο όπως τον ονειρεύτηκε ο Φιντέλ, έναν κόσμο ειρήνης, ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Παραβρέθηκαν αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης

Ακόμα, παραβρέθηκαν αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης και του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, που έτυχαν θερμής υποδοχής


Μεταξύ των παραβρισκόμενων, το μέλος της ΚΕ Δημήτρης Γόντικας και τα στελέχη του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και Σήφης Κωτσαντής, οι οποίοι έχουν διατελέσει γραμματείς του ΚΣ της ΚΝΕ.

Επίσης, οι: Στέργιος Βασιλείου, Χρήστος Καραπάνος, Γιώργος Καραγιάννης, Ντίνα Κούκου, Σπύρος Κουρσάρης, Σταμάτης Νικολάου, Αλκης Παπαδήμας, Θεολόγος Πατερέλης, Θανάσης Παναγιωτόπουλος, Στέφανος Πάντος, Κώστας Σεφέρης, Σταύρος Σκουρτόπουλος, Γιώργος Σορολοπίδης, Δημήτρης Τόκας, Λάμπρος Τόκας, Βαγγέλης Τούντας, Νίκος Τριανταφύλλου, Διονύσης Τσακνής και Νίκος Τσιώκος.

Δίνοντας το στίγμα της ιστορικής συνέχειας και της συμβολής της ΚΝΕ στην ανάπτυξη της πάλης της νεολαίας με το ΚΚΕ, στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι πρώην γραμματείς του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης, Θοδωρής Χιώνης και Θέμης Γκιώνης, μέλη του ΠΓ της ΚΕ.

Η εκδήλωση περιελάμβανε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μουσικό συγκρότημα της ΚΝΕ. Η εκδήλωση έκλεισε με τον ύμνο της ΚΝΕ. 

902

*

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ

«Το εξεγερτικό πνεύμα του Πολυτεχνείου είναι πάντα επίκαιρο, και τιμάται με την ανυποχώρητη συνέχεια του αγώνα» (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Εκδήλωση της ΠΟ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ για τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου

Εκδήλωση αφιερωμένη στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ στο Αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα, και στη συνέχεια την ομιλία έκανε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Όπως τόνισε στην αρχή της ομιλίας του, το εξεγερτικό πνεύμα του Πολυτεχνείου είναι πάντα επίκαιρο, και τιμάται με την ανυποχώρητη συνέχεια του αγώνα για τους στόχους και τα αιτήματα που παραμένουν ανεκπλήρωτα. Επίσης, χαιρέτισε τις χιλιάδες λαού και νεολαίας που έλαβαν μέρος στον αγώνα κατά της δικτατορίας, καλώντας σε ακόμα πιο μαχητική συστράτευση με το ΚΚΕ ακόμα και αν έχουν επιμέρους διαφορές, τονίζοντας πως δεν υπάρχει σήμερα άλλη δύναμη, παρά μόνο το ΚΚΕ, που μπορεί να ηγηθεί του αγώνα για να εξαλειφθούν οριστικά και αμετάκλητα οι αιτίες που γεννούν χούντες, πολέμους, το φόβο μπροστά στους ισχυρούς, την ανασφάλεια για το αύριο, τις ατέλειωτες στερήσεις ακόμα και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων και δυνατοτήτων για μια ζωή ελεύθερη και αξιοπρεπή.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι τα συνθήματα στην πύλη του Πολυτεχνείου «Έξω οι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ», το σύνθημα «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρα, συνδέονται με τους σύγχρονους αγώνες ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Ο Θανάσης Παφίλης αναφέρθηκε στην ομιλία του στο πως οδηγήθηκε η χώρα στην στρατιωτική δικτατορία και σε ιστορικά συμπεράσματα της περιόδου, όπως ότι η στρατιωτική δικτατορία ήταν μια μορφή της δικτατορίας του κεφαλαίου, μια άλλη μορφή άσκησης της καπιταλιστικής εξουσίας και όχι μια ανεπιθύμητη παρέμβαση για το σύστημα.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πως η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την κορύφωση της πάλης του λαού και της νεολαίας, που ωρίμασε μέσα από πολύχρονους και πολύ κοπιαστικούς αγώνες με πολλές θυσίες με την πρωτοπόρα πάλη των Κομμουνιστών.

Τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης

Μιλώντας για το πώς φτάσαμε στην κατάληψη του Πολυτεχνείου, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αντιδικτατορική πάλη των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα για την κατάληψη της Νομικής τον Φλεβάρη του 1973 στη Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε, η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Χημείο και μετατράπηκε, παρά την λυσσαλέα επίθεση των ΕΚΟΦιτών και φοιτητών των στρατιωτικών σχολών σε συγκέντρωση κατά της χούντας.

«Τραυματίστηκαν κάμποσοι φοιτητές και η αστυνομία έκανε συλλήψεις. Το ότι έγινε όμως η αρχή η αρχή με το Χημείο στη Θεσσαλονίκη λειτούργησε σαν καταλύτης. Αρχισαν οι συνελεύσεις στις Σχολές, στο Πολυτεχνείο κυρίως, που μαζεύονταν και από τις άλλες σχολές. Εγινε διαδήλωση, μέχρι την Αγγελάκη όπου μπλοκαρίστηκε από την Αστυνομία.

Γενικά, άρχισε να υπάρχει αναβρασμός, που οδήγησε σε μονοήμερη κατάληψη του Πολυτεχνείου. Είχε δημιουργηθεί πια αγωνιστικό κλίμα και κλιμακώνονταν οι αγώνες και η συμμετοχή των φοιτητών στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Πάτρα, τα Γιάννενα.

Αυτή η κλιμάκωση έφερε και το Πολυτεχνείο που εξελίχθηκε σε λαϊκό ξεσηκωμό. Η κατάληψη του Πολυτεχνείου δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας απόφασης ή κάποιου σχεδίου. Το σύνθημα της κατάληψης ήταν μια αυθόρμητη κίνηση. Ηταν όμως ώριμες οι συνθήκες για πιο δυναμικό αγώνα.

Η κατακτημένη πείρα των φοιτητών με την πρωτοπόρα δουλειά της ΚΝΕ και την ΑΝΤΙΕΦΕΕ βοήθησε σημαντικά στη γρήγορη οργάνωση του αγώνα.

Μέσα από γενικές συνελεύσεις των συλλογών και την εκλογή συντονιστικών επιτροπών αγώνα και μέσα από έντονες αντιπαραθέσεις, διαμορφώθηκε το αγωνιστικό πλαίσιο με τα γνωστά συνθήματα και αιτήματα. Εκλέχτηκε Συντονιστική Επιτροπή και περιφρουρήθηκε η κατάληψη από άκαιρα συνθήματα ή τυχοδιωκτικές ενέργειες.

Τονίζουμε όλα τα παραπάνω γιατί αποτυπώνουν τη σημασία που έχει μπροστά σε κάθε πρόβλημα, σε κάθε διεκδίκηση οι φοιτητές να συζητούν μαζικά, να αναπτύσσεται διαπάλη, να δυναμώνει η οργάνωση. Σε αυτό το έδαφος αναπτύσσεται η λαϊκή παρέμβαση στις εξελίξεις, έτσι το φοιτητικό κίνημα μπορεί να αποφασίζει τη γραμμή που θα χαράξει».

Το Πανεπιστήμιο της επιχειρηματικής λειτουργίας στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση σε χιλιάδες νέους και νέες

Φτάνοντας στους αγώνες του σήμερα, ο Θ. Παφίλης σημείωσε πως «οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης έχετε πείρα! Τα ΜΑΤ έχουν στρατοπεδεύσει μόνιμα μέσα στο ΑΠΘ. Τους πήρε ο πόνος για τις βιβλιοθήκες; Αυτοί νομοθέτησαν την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, αφήνουν τις σχολές χωρίς καθηγητές και υποδομές! Τους πήρε ο πόνος για την ασφάλεια των φοιτητών; Ποια ασφάλεια; Συμφοιτητής σας στη Νομική του ΑΠΘ έπεσε από τον 3ο όροφο γιατί κάθονταν στο περβάζι του παραθύρου λόγω συνωστισμού!

(...) Ποιος είναι ένοχος για αυτά τα εγκλήματα που στερούν το δικαίωμα στη μόρφωση σε χιλιάδες νέους και νέες; Είναι η πολιτική που έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων! Όσοι υπουργοί κι αν αλλάξουν το έργο τους παραμένει εδώ, προίκα για τον επόμενο. Είναι το Πανεπιστήμιο της επιχειρηματικής λειτουργίας που μετράει τις ανάγκες των φοιτητών, των εργαζομένων, των πανεπιστημιακών με όρους κόστους για το κράτος και κέρδους για τους επιχειρηματίες!

Αυτό το Πανεπιστήμιο-επιχείρηση θέλουν να προστατέψουν με την πανεπιστημιακή αστυνομία από τις διεκδικήσεις των φοιτητών και φοιτητριών. Στο ΑΠΘ η κυβέρνηση επιχείρησε να βάλει μες στη νύχτα την πανεπιστημιακή αστυνομία όμως έφαγε τα μούτρα της! Όπως μπήκαν, έτσι βγήκαν κάτω από την οργανωμένη πάλη του φοιτητικού κινήματος. Ακόμα το φυσάνε και δεν κρυώνει!

Γιατί ξέρουν ότι, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, το φοιτητικό κίνημα δυναμώνει, οργανώνεται, συντονίζεται πανελλαδικά όπως θα κάνει ξανά σε λίγες μέρες με την Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Γιατί οι φοιτητές εμπιστεύτηκαν την «Πανσπουδαστική» και την ανέδειξαν 1η δύναμη στη Θεσσαλονίκη και πανελλαδικά, αποδεικνύοντας ότι ο συσχετισμός μπορεί να αλλάζει, δεν είναι στατικός».

Με το ΚΚΕ ο λαός να γράψει το δικό του σενάριο

Κλείνοντας, ο Θανάσης Παφίλης σημείωσε πως στο σήμερα «η λύση είναι η αντεπίθεση, και την αντεπίθεση μπορεί να την κάνει μόνο το ΚΚΕ», καθώς μοναδική του δέσμευση, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα είναι «τα συμφέροντα του λαού, της εργατικής τάξης, της νεολαίας, της κοινωνίας ολόκληρης, και σε αυτό δεν κάνουμε πίσω. Εμείς δήλωση μετανοίας στον καπιταλισμό και στον ιμπεριαλισμό δεν κάναμε στην ιστορία μας, ούτε στο μέλλον πρόκειται να κάνουμε. Οι άλλοι, όχι απλώς δήλωση μετανοίας, αλλά έχουν γίνει οι καλύτεροι υπηρέτες του συστήματος.

Επομένως, με το ΚΚΕ, παρά τις αδυναμίες, παρά τις διαφωνίες που μπορεί να υπάρχουν, με την ΚΝΕ, με την Πανσπουδαστική, με καλό πνεύμα συσπείρωσης νεολαίας. Οι άλλοι θέλουν να κρατήσουν αυτό τον βρωμερό κόσμο, εμείς θέλουμε να τον αλλάξουμε, θα τον αλλάξουμε, πρέπει να τον αλλάξουμε και αυτό θα είναι το μέλλον μας ανεξάρτητα αν σήμερα είναι δύσκολες οι συνθήκες. (…)

Όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ παντού, τόσο θα κερδίζει ο κόσμος, και θα ανοίξει μια χαραμάδα, που θα γίνει παράθυρο, και πόρτα, ελπίδας για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου συστήματος για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό που είναι το όνειρο γενιών ολόκληρων και των δικών μας».

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.