Τελικά λειτουργούν λογισμικά παρακολούθησης στην Ελλάδα; Ναι, και δεν λειτουργούν μόνο τώρα...
Τα αποκαλυπτήρια για τη λειτουργία λογισμικών παρακολούθησης στην Ελλάδα συνεχίζονται. Περνάνε απαρατήρητα στο «θόρυβο» των ημερών αλλά οι παραδοχές μένουν. Έτσι, μετά τον εκπρόσωπο τύπου της κυβέρνησης την σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος στη χτεσινή του συνέντευξη ανέφερε μεταξύ άλλων «Ουδέποτε ισχυρίστηκα -και η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε- ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισμικό Predator...
Εμείς από την πρώτη στιγμή δεχθήκαμε ότι υπάρχει πρόβλημα παράνομων λογισμικών στη χώρα... Παράνομα λογισμικά υπάρχουν 500 περίπου αυτή τη στιγμή στην αγορά. Υπάρχουν ξένες δυνάμεις που τα διαθέτουν. Υπάρχουν ενδεχομένως οικονομικοί παράγοντες και εντός της χώρας που θα τα διέθεταν, που τα διέθεταν ή που θα ήθελαν να τα διαθέτουν. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση η διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών».
Ωστόσο φαίνεται ότι η χρησιμοποίηση λογισμικών παρακολούθησης από τις επίσημες αρχές ή άλλους (γεωπολιτικούς ή οικονομικούς) κύκλους έχει ουρά. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε ο Γ. Τσίπρας, στέλεχος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτηση αν επί ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό pegasus.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως
«στις σημερινές τεχνολογικές συνθήκες μία υπηρεσία πληροφοριών που δεν χρησιμοποιεί λογισμικά για να παρακολουθήσει νόμιμους - για τη μυστική υπηρεσία - στόχους είναι κουτό. Δηλαδή (σ.σ. αν δεν χρησιμοποιούν λογισμικά παρακολούθησης) να παραιτηθούν οι άνθρωποι, να κάνουν κάτι άλλο. Δεν ξέρω αν εμείς χρησιμοποιούσαμε κάτι από όλα αυτά. Το ερώτημα δεν είναι αν χρησιμοποιείς κάποιο λογισμικό, αλλά ποιους παρακολουθείς με το λογισμικό, αν οι παρακολουθήσεις είναι νόμιμες».
Αργότερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να περιγράψει κάποιες παρακολουθήσεις ως «παράνομες» και κάποιες άλλες ως «νόμιμες» (αυτές που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα). Όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική ακόμα και αν μιλάμε για τις εγκεκριμένες από την εισαγγελία υποκλοπές.
Γιατί για παράδειγμα και τώρα - επί κυβέρνησης ΝΔ - και παλιότερα - π.χ. επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- η άρση απορρήτου «για λόγους εθνικής ασφάλειας» μπορεί να γίνει χωρίς καμία απολύτως ουσιαστική αιτιολόγηση. Με μια απλή εισαγγελική διάταξη που αποστέλλεται στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (τη γνωστή ΑΔΑΕ) και η οποία δεν χρειάζεται καν να αναφέρει το όνομα του στόχου, παρά μόνο τον αριθμό της τηλεφωνικής σύνδεσης!
Για να το πούμε πιο απλά. Η εισαγγελέας ΔΕΝ υπογράφει ένα χαρτί που λέει
«εγκρίνουμε την παρακολούθηση του αριθμού 69ΧΧΧΧΧΧΧΧ, κάτοχος του οποίου είναι ο Αλ Καπόνε, για λόγους εθνικής ασφαλείας» αλλά υπογράφει ένα χαρτί που λέει «εγκρίνουμε την παρακολούθηση του αριθμού 69ΧΧΧΧΧΧΧΧ, για λόγους εθνικής ασφαλείας».
Αυτή καταγράφεται και δικαιολογείται ως μία καθόλα «νόμιμη» υποκλοπή για «λόγους εθνικής ασφάλειας».
Αυτό είναι το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε και ισχύει, το οποίο μετατρέπει όλο το λαό σε «νόμιμο» και «σταθερό» στόχο παρακολουθήσεων, καταστολής και αυταρχισμού. Τα υπόλοιπα που επικαλείται η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ είναι προφάσεις.
Μένουν μόνο οι παραδοχές ότι ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση, ανεξάρτητα αν (λέμε αν) το κράτος εγκρίνει ή όχι, ένα ισχυρό και εύρωστο οικονομικά κέντρο μπορεί να κάνει «φύλλο και φτερό» τη ζωή και τις επικοινωνίες του καθένα και της καθεμιάς και να μην δίνει λογαριασμό πουθενά εκτός από τα αφεντικά του...
Απάντηση στο βούρκο των υποκλοπών, απάντηση στην προστασία του λαού από τον χαφιεδισμό κάθε είδους μπορεί να δώσει μόνο το αίτημα του ΚΚΕ: Να ξηλωθεί ο νομοθετικός και θεσμικός βούρκος που μετατρέπει σε εν δυνάμει στόχο τον λαό!
ΥΓ: Πάντως δικαίως ο ΣΥΡΙΖΑ πάει για βραβείο. Τέτοιο πάθος να δικαιολογηθούν τέτοιους είδους απαράδεκτες πρακτικές δεν είχαμε ξαναδεί...
Μάλλον ο λαός που δεν αποδέχεται τέτοιες πρακτικές, που δεν συμβιβάζεται με τον πρακτικό και ηλεκτρονικό χαφιεδισμό είναι «κουτός»... Του πήρε την εξυπνάδα ο Γ. Τσίπρας...
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Τα λογισμικά παρακολούθησης είναι στο εμπόριο με βάση Κανονισμό της ΕΕ
Οι υποκλοπές δείχνουν τη βρώμικη νομιμότητα που διαμόρφωσαν
Την υποκρισία τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την «κυκλοφορία» των λογισμικών παρακολούθησης ανέδειξε ο Γιάννης Γκιόκας, υπεύθυνος του γραφείου τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Τόνισε ότι η παραγωγή, εμπορία και διάθεση των λογισμικών παρακολούθησης είναι επιτρεπτή με βάση τον Κανονισμό 8212/21 της ΕΕ και ο οποίος υπερέχει των νόμων του εθνικού δικαίου. Πρόσθεσε ότι ο Κανονισμός υπερέχει, είναι παραπάνω από το νόμο περί απαγόρευσής τους στην Ελλάδα, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και παραπάνω από τον ανάλογο νόμο που ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας.
Υπενθύμισε ότι αυτόν τον κανονισμό τον έχουν ψηφίσει όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ.
Συμπλήρωσε ότι ακόμα κι αν κάποια λογισμικά τύπου Predator απαγορευθούν, με βάση και την εισήγηση της PEGA, θα λειτουργούν όλα τα υπόλοιπα με ένα φύλλο συκής.
Τόνισε ακόμα πως αυτό που αποκαλύπτουν οι βρόμικες υποθέσεις υποκλοπών και παρακολουθήσεων είναι -πέρα από το ξεκαθάρισμα επιχειρηματικών και πολιτικών λογαριασμών- η βρώμικη νομιμότητα που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις, με την καθοδήγηση της ΕΕ.
Η τοποθέτηση του Γιάννη Γκιόκα έγινε στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937».
Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, με τον Γιάννη Γκιόκα να επισημαίνει πως δημιουργεί ένα κλειστό σύστημα αναφορών με ελεγχόμενες διαδικασίες που θα χειρίζεται επιλεκτικά κάποιες υποθέσεις και κατά το δοκούν άλλες θα κουκουλώνει και θα συγκαλύπτει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.