Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Δημήτρη Κουτσούμπα: Καμιά στήριξη στα κόμματα-σανίδες σωτηρίας του συστήματος — Με το ΚΚΕ, για να ζήσουν ο λαός και η νεολαία όπως τους αξίζει (VIDEO από τη μεγάλη συγκέντρωση στη Λαϊκή Αγορά της Καλαμάτας)

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Ανυποχώρητος αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής μας, στον ελπιδοφόρο δρόμο για τις δικές μας ανάγκες

Σάββατο 12/11/2022 - 21:00

Με το σύνθημα «Ένας αιώνας αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς της Καλαμάτας τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, το βράδυ του Σαββάτου, στην εκδήλωση που οργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του Κόμματος.

Στον κατάμεστο χώρο δέσποζε το πανό με σύνθημα «Καμία αναμονή! Αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού - Ο λαός πρωταγωνιστής!».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε στην εκδήλωση, ενώ στη συνέχεια παραβρέθηκε στη συνεστίαση της ΤΕ Μεσσηνίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Και δω στη Μεσσηνία, στην Καλαμάτα, απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, στους βιοπαλαιστές αγρότες και μικροεπαγγελματίες, στους νέους και τις νέες, στις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών που δεν συμβιβάζονται με τη φτώχεια και τη μιζέρια, που θέλουν να ζήσουν σ’ αυτόν εδώ τον πλούσιο και όμορφο τόπο, όχι σαν σκλάβοι μιας άλλης εποχής, αλλά απολαμβάνοντας μια αξιοπρεπή ζωή με σύγχρονα δικαιώματα στον 21ο αιώνα που ζούμε.

Ναι, μπορούμε να ζήσουμε μια ζωή χωρίς ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Μια ζωή όπως αξίζει σε μας και στα παιδιά μας σήμερα.

Αυτό ακριβώς προβάλλει, για αυτό παλεύει και έχει ολοκληρωμένο σχέδιο το ΚΚΕ. Κανένα από τα κόμματα της καπιταλιστικής διαχείρισης δεν έχουν ένα τέτοιο πραγματικό φιλολαϊκό σχέδιο προγράμματος.

Μόνο το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά προβάλλοντας ότι η επιλογή σήμερα για τον λαό είναι μία:

Αποφασιστικός, μαζικός, ανυποχώρητος αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής μας, του βιοτικού επιπέδου και του εισοδήματος, κόντρα στις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κατεστημένου, την ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο, βαδίζοντας στον δικό μας ελπιδοφόρο δρόμο για τις δικές μας ανάγκες.

Ναι, τις δικές μας ανάγκες, τις ανάγκες του λαού μας φέρνουμε στο προσκήνιο. Δυναμώνοντας τη συμμετοχή, την οργάνωση, τη συλλογική δράση στο εργατικό σωματείο, τον αγροτικό σύλλογο, στην επιτροπή αγώνα, σε κάθε μαζικό φορέα. Παντού, όπου η αγανάκτηση και η οργή δεν περιμένει, ούτε σκορπίζει δεξιά κι αριστερά, αλλά αναζητά την αληθινή διέξοδο.

Και μπορεί να βρει αυτή τη διέξοδο, αν βάλει στο σημάδι τον πραγματικό αντίπαλο, την εξουσία και ιδιοκτησία των λίγων, του μεγάλου κεφαλαίου, που δεν ξέρουν τι έχουν και εκμεταλλεύονται όλο τον πλούτο που παράγει με την υπεραξία της, τον ιδρώτα της, χύνοντας ακόμα και το αίμα της η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Μαζικός, οργανωμένος αγώνας χρειάζεται να είναι η απάντηση του λαού που απορρίπτει την παραλυτική λογική της αναμονής που καλλιεργούν σύσσωμα τα επιτελεία του συστήματος.

Γιατί θέλουν τον λαό στη γωνία να παρακολουθεί παθητικά ποιες τελικά θα είναι οι επιλογές της άρχουσας τάξης και του πολιτικού της προσωπικού. Όμως αυτό που επείγει σήμερα, είναι ο λαός να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων!

Αυτό λέμε με δυο λόγια εμείς οι κομμουνιστές, σε όλους όσους απλώνουμε το χέρι, για να βρεθούμε δίπλα - δίπλα στους αγώνες, στο κίνημα και να βαδίσουμε μαζί στον δρόμο της ανατροπής. Ο λαός πρωταγωνιστής, με ενιαίο πανελλαδικό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό. Με ολόπλευρη προετοιμασία και δράση από τα «κάτω». Με εστίες αντίστασης και μέτωπα πάλης σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς και σπουδών, σε κάθε πόλη, γειτονιά και χωριό.

Με στόχο να συναντηθούμε όλοι και όλες στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις, στις μαχητικές και μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις, όπως τέτοια ήταν η μεγάλη απεργία της 9ης του Νοέμβρη, η οποία δίκαια χαρακτηρίστηκε ως μια από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων χρόνων. Μια απεργία και δεκάδες συγκεντρώσεις που τάραξαν τα λιμνάζοντα ύδατα, βάζοντας την εργατική τάξη, τον λαό μας δίπλα στους λαούς όλης της Ευρώπης που διαδηλώνουν μαζικά για το δίκιο τους αυτό το διάστημα.

Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε με τη μεγαλειώδη συγκλονιστική συμμετοχή του λαού και της νεολαίας στα συλλαλητήρια, όπου ένα μεγάλο ποτάμι εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, φοιτητών, μαθητών πλημμύρισε τους δρόμους σε όλες τις μεγάλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα, και δω στη Μεσσηνία, στην Καλαμάτα. Και αυτό το μεγάλο βήμα δυναμώνει την ελπίδα και την αισιοδοξία, γιατί αν κάτι θετικό μπορεί να προκύψει για τον λαό, αυτό θα προκύψει από τη δική του παρέμβαση στις εξελίξεις, με τον αγώνα του, για να επιβάλλει το δίκιο του. Χωρίς να κάνει πίσω, θα προχωρά μπροστά, με στόχο να απαλλαγεί από τους εκμεταλλευτές του μόχθου του και τα κόμματά τους.

Τίποτα θετικό για τον λαό από τις κινήσεις των «από πάνω»

Γιατί, πράγματι, τίποτα θετικό δεν μπορεί να περιμένει ο λαός από τις κινήσεις των «από πάνω», αυτών που έχουν την οικονομική και πολιτική εξουσία, οι οποίοι συχνά πυκνά τσακώνονται μέχρι τελικά να τα ξαναβρούν στη μοιρασιά από τη ληστεία του λαού.

Κι εδώ βέβαια η μοιρασιά δεν αφορά πενταροδεκάρες, αλλά τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ένα Ταμείο, το οποίο αποτελεί το νέο υπερμνημόνιο που θα φορτωθεί ξανά να πληρώσει ο ίδιος ο λαός. Το έργο «ξεκαθάρισμα πολιτικών και επιχειρηματικών λογαριασμών» που παρακολουθούμε σε ζωντανή μετάδοση αυτές τις μέρες, έχει ανέβει πολλές φορές στο παρελθόν.

Μόνο που κάθε φορά είναι και πιο αηδιαστικό, πιο αποκρουστικό, όσο βαθαίνει η σήψη του συστήματος. Μόνο που τώρα ο λαός πρέπει να πει «επιτέλους φτάνει πια με αυτή τη σαπίλα»!

Και η ιστορία με τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις που τώρα δήθεν ανακάλυψαν ορισμένοι, αναδίδει όλη αυτή τη σαπίλα, ενός συστήματος που στο στόχαστρό του έχει πρώτα απ’ όλους τον «εχθρό λαό».

Αλήθεια, πώς και τώρα όλοι τους θυμήθηκαν τα παράνομα λογισμικά τύπου Predator; Και αναφέρομαι και στην κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα.

Γιατί, αλήθεια, δεν λένε κουβέντα για όλο αυτό το σκοτεινό και αντιδραστικό πλαίσιο που νομιμοποιεί τις απαράδεκτες πρακτικές των παρακολουθήσεων; Μήπως γιατί όλοι μαζί παρέα το έχουν διαμορφώσει αυτό το πλαίσιο, ψηφίζοντας νόμους, Οδηγίες, κανονισμούς της ΕΕ;

Τα έχουμε πει και θα τα ξαναπούμε… Και ας κάνουν όλοι τάχα τους ανήξερους. Τους θυμίζουμε λοιπόν κάτι που όλοι τους είχαν συμφωνήσει και ψηφίσει: Ότι η παραγωγή, εμπορία και διάθεση των λογισμικών παρακολούθησης είναι «επιτρεπτή με βάση τον Κανονισμό της ΕΕ», ο οποίος μάλιστα υπερέχει των νόμων του εθνικού δικαίου.

Τι σημαίνει ακριβώς αυτό; Ότι ο Κανονισμός υπερέχει, είναι παραπάνω από τον νόμο περί επικείμενης απαγόρευσής τους στην Ελλάδα, που εξήγγειλε πριν μερικές μέρες ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως επίσης είναι παραπάνω και από τον ανάλογο νόμο που ζητάει ο κ. Τσίπρας. Και οι δύο τους ξέρουν τι ισχύει, αλλά για ξεκάρφωμα τα κάνουν αυτά, μετά την αυτογελοιοποίησή τους, μετά από όσα έχουν ψηφίσει και έχουν πει. Γιατί αυτόν τον απαράδεκτο κανονισμό τον έχουν ψηφίσει όλα τα άλλα κόμματα πλην του ΚΚΕ.

Και τώρα έχουν το θράσος να εμφανίζονται ως «αθώες περιστερές»! Ακόμα κι αν κάποια λογισμικά τύπου Predator απαγορευθούν, όπως αναφέρει και η εισήγηση της ευρωπαϊκής επιτροπής PEGA, θα λειτουργούν όλα τα υπόλοιπα με ένα «φύλλο συκής». Αυτός είναι ο βούρκος, κ. Μητσοτάκη και κ. Τσίπρα. Αλλά όσα «φύλλα συκής» κι αν βάλετε, δεν φτάνουν για να κρύψουν τον βούρκο του συστήματος που όλοι σας υπηρετείτε.

Καμιά ανοχή στην πολιτική που φτωχοποιεί τον λαό

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η απεργία της 9ης του Νοέμβρη έστειλε ξεκάθαρο, αλλά και ελπιδοφόρο μήνυμα, το οποίο κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ούτε φυσικά να παρανοήσει:

Δεν δίνουμε καμιά ανοχή στην πολιτική που φτωχοποιεί την εργατική τάξη, τον λαό για να τη βγάλουν καθαρή και να θησαυρίζουν οι καπιταλιστές, τα μονοπώλια, κάποιοι όμιλοι. Καμιά ανοχή στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, που επιβάλλει η ΕΕ με την πολιτική της και έχει κάνει σημαία της η κυβέρνηση της ΝΔ και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Κανένας συμβιβασμός με τη βρωμιά και τη σαπίλα του συστήματος που αναδίδεται από παντού. Κι ας κάνουν ορισμένοι πως δεν καταλαβαίνουν!

Πρώτα απ’ όλα η κυβέρνηση της ΝΔ, που επιμένει να παραμυθιάζει τον λαό πως η ακρίβεια είναι βασικά «εισαγόμενη» από τον Πούτιν, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, προσπαθώντας να μας πείσει ότι γι' αυτό δεν ευθύνεται η πολιτική της, αλλά αντίθετα, όπως ισχυρίζεται, αυτή κάνει ό,τι μπορεί για να ανακουφίσει τον λαό!

Η αλήθεια όμως είναι άλλη: Για τις αυξήσεις στις τιμές της Ενέργειας που συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές όλων των προϊόντων, ιδιαίτερα των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ευθύνεται πρώτα απ’ όλα η πολιτική απελευθέρωσης της Ενέργειας της ΕΕ και η ονομαζόμενη «πράσινη ανάπτυξη», με τα Χρηματιστήρια της Ενέργειας, που έκαναν το ρεύμα ακόμα πιο ακριβό για τον λαό. Ασφαλώς και ο πόλεμος επέδρασε, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ήταν η βασική αιτία που προκάλεσε την ακρίβεια.

Κατά συνέπεια, πραγματική ανακούφιση για τον λαό μπορεί να υπάρξει, μόνο σε σύγκρουση με τις δεσμεύσεις της ΕΕ και τους στόχους του κεφαλαίου. Κι ας χρησιμοποιούν ό,τι αφήγημα, όποιο παραμύθι θέλουν, η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που ενώ πρωτοστάτησαν στην πολιτική της απελευθέρωσης της Ενέργειας και στην περιβόητη πράσινη μετάβαση, σήμερα μυξοκλαίνε για την ενεργειακή φτώχεια.

Για να απαλλαγεί όμως ο λαός από την ακρίβεια στην Ενέργεια, απαιτούνται συγκεκριμένα πράγματα, όπως:

- Άμεση αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας, όπως είναι ο λιγνίτης και άλλα που διαθέτει η χώρα μας, χωρίς τις επιβαρύνσεις του εμπορίου ρύπων.

- Επέκταση των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών, με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των ομίλων στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

- Αξιοποίηση και των ΑΠΕ και της γεωθερμικής ενέργειας και των υδρογονανθράκων που δεν θα παραδίδονται όμως βορά στα κέρδη των ιδιωτών, αλλά θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία.

Αλλά, για να μπορέσει πραγματικά να ανακουφιστεί από την ακρίβεια χρειάζεται ακόμα:

- Να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις που έχουν καθηλωθεί για πολλά χρόνια.

- Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα.

- Να αποχωρήσει η χώρα από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που στην πραγματικότητα επιβαρύνουν τον λαό μας.

Αυτά είναι κάποια απαραίτητα μέτρα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν πραγματικά τους εργαζόμενους, κι όχι η κοροϊδία με τα διάφορα «καλάθια του νοικοκυριού», που στην ουσία «ανακουφίζουν» μόνο τα κέρδη των μεγάλων αλυσίδων super market και των βιομηχάνων στα τρόφιμα.

Κανένα παράπονο δεν μπορούν να έχουν οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ομίλων των super market από την κυβέρνηση της ΝΔ. Τέτοια διαφήμιση, τέτοιο πετυχημένο promotion στα προϊόντα με την ετικέτα τους, μόνο οι υπουργοί της θα μπορούσαν να τους το εξασφαλίσουν και μάλιστα τζάμπα! Για όλους αυτούς τους μεγαλέμπορους, τους βιομήχανους, τους μεγάλους επιχειρηματίες στην Ενέργεια, οι κυβερνήσεις έχουν και παραέχουν. Έχουν και επιδοτήσεις, έχουν και φοροαπαλλαγές, έχουν και ένα ολόκληρο νομοθετικό πλαίσιο που τους επιτρέπει να κερδοσκοπούν σε βάρος των εργαζομένων, των άλλων βιοπαλαιστών, αγροτών και επαγγελματιών.

Την ίδια ώρα οι λαϊκές οικογένειες υποχρεώνονται να κόβουν από τα βασικά, να ζουν στο σκοτάδι, να βγάλουν τον χειμώνα στην παγωνιά και να αγωνιούν για το πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς. Όλοι δίνουν μάχη για την επιβίωση.

Θα πει κάποιος, «μαθημένα τα βουνά απ’ τα χιόνια», μαθημένος ο λαός στη φτώχεια. Όμως τώρα πλέον έχουν μαζευτεί πολλά. Έχει προηγηθεί μια δεκαετής κρίση, όπου όλοι - και μιλάμε για την εργατική, λαϊκή πλειοψηφία - βρέθηκαν σε πολύ άσχημη θέση.

Αν όμως στα χρόνια της κρίσης δεν μπορούσε να επιβιώσει ο άνεργος που έμενε χωρίς δουλειά, τώρα δυσκολεύεται να επιβιώσει εκτός από τον άνεργο και ο εργαζόμενος που έχει δουλειά, γιατί αυτή και κακοπληρωμένη είναι και χωρίς δικαιώματα.

Χώρια που όλοι, εκτός από όλα τα άλλα, πρέπει να πληρώνουν όλο και περισσότερα για την Υγεία, αλλά και την Παιδεία των παιδιών τους.

Δεν μας επαναπαύουν οι προεκλογικές φιέστες που στήνει η κυβέρνηση, όπως προχθές αυτή με τους συνταξιούχους. Την ίδια ώρα που έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές στις συντάξεις, κύριες επικουρικές, χηρείας, στα εφαπαξ, την ώρα που οι αυξήσεις που υποσχέθηκαν είναι στην πραγματικότητα μειώσεις λόγω του πληθωρισμού και της ακρίβειας ή του συμψηφισμού με την προσωπική διαφορά, την ώρα που τα αναδρομικά δεν έχουν ακόμα αποδοθεί και καμία αύξηση δεν θα δοθεί στις επικουρικές συντάξεις, αυτή την ώρα βρήκε ο Μητσοτάκης το θράσος να πανηγυρίζει για τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων που εκκαθαρίζονται. Λες και μας κάνει καμία μεγάλη χάρη! Λες και αυτό δεν είναι υποχρέωση του κράτους και των κυβερνήσεών του! Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των συνταξιούχων για πραγματικές αυξήσεις, για επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης, λέμε όχι στις περικοπές και την ακρίβεια.

Απόγνωση επικρατεί και στους βιοπαλαιστές ΕΒΕ. Πολύ περισσότερο ο αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας που χρόνια τώρα συσσωρεύει χρέη και υποχρεώσεις και ακόμα δεν μπορεί να βγάλει το κεφάλι έξω από το νερό, πράγμα που θα μπορούσε έστω λίγο να συμβεί, να ανακουφιστεί κάπως, αν του διέγραφαν αυτά τα χρέη, όπως με πρόταση νόμου έχει καταθέσει το ΚΚΕ.

Ο αγώνας των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων υπόθεση όλου του λαού

Το ίδιο συμβαίνει και με τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους και εδώ στη Μεσσηνία, όπως και σε όλη τη χώρα, που δίνουν μάχη για να επιβιώσουν, λόγω του κόστους παραγωγής που έχει εκτοξευθεί, εξαιτίας και των αυξήσεων στο πετρέλαιο, στο ρεύμα, στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές.

Ζουν από πρώτο χέρι την κοροϊδία της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους:

- για αφορολόγητο πετρέλαιο και γενικότερα για μέτρα μείωσης του κόστους της αγροτικής παραγωγής,

- για κατώτερες εγγυημένες τιμές στον παραγωγό πάνω από το κόστος παραγωγής, ώστε όχι μόνο να τους μένει καθαρό εισόδημα, αλλά και οι τιμές των προϊόντων να είναι προσιτές στα λαϊκά νοικοκυριά.

Για παράδειγμα εδώ στη Μεσσηνία, όπως και στους άλλους νομούς, το κόστος παραγωγής και της ελιάς Καλαμών έχει εκτοξευτεί. Η τιμή στην τσέπη του παραγωγού δεν εξασφαλίζει την επιβίωσή του. Το πρόβλημα είναι ότι τους αγρότες τους εκμεταλλεύονται το ίδιο οι μεσάζοντες - εξαγωγείς - μεγαλέμποροι, οι οποίοι αλωνίζουν.

Κι ενώ ο παραγωγός παράγει ποιοτικό προϊόν, αυτό μένει απροστάτευτο στα δόντια των μεγαλεμπόρων και έχει εξευτελιστική τιμή. Κι όμως ο καταναλωτής αυτό το ποιοτικό προϊόν το αγοράζει έως και 10 φορές πάνω, ενώ την ίδια ώρα η εγχώρια λαϊκή κατανάλωση βαίνει μειούμενη λόγω της εκτίναξης της ακρίβειας, των τσακισμένων μισθών και συντάξεων των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.

Η λύση σήμερα για τα σοβαρά προβλήματα των φτωχών αγροτών είναι η οργάνωση του αγώνα, η συλλογική πάλη μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα για τα δίκαια αιτήματά τους. Οι αγρότες της Μεσσηνίας έχουν πείρα. Ό,τι κέρδισαν το κέρδισαν μέσα από την οργάνωση, μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους τους. Εδώ βρίσκεται η προοπτική στην πάλη για τη μείωση του κόστους παραγωγής, για εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, για εισόδημα και ζωή με αξιοπρέπεια. Για να μην ξεκληριστούν από τη γη τους, για να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα αγροτικό σπίτι, για να μην κατασχέσει η τράπεζα χωράφια ή σπίτια βιοπαλαιστών αγροτών.

Κι αυτός ο αγώνας είναι υπόθεση όλου του λαού, για να μπορεί η παραγωγή να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του λαού με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα και όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων και των καπιταλιστών.

Κάθε γωνιά της χώρας εμπλέκεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Φίλες και φίλοι,

Δεν χωράει αμφιβολία πως οι μέρες που ζούμε είναι κρίσιμες. Από τη μια ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, που όχι μόνο δεν λέει να τελειώσει, αλλά μεγαλώνει ο κίνδυνος να επεκταθεί και σε άλλες χώρες με νέες εστίες γιατί φουντώνει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και το υπό διαμόρφωση ευρωασιατικό Κίνας - Ρωσίας για την Ενέργεια, τις πρώτες ύλες και τους δρόμους μεταφοράς.

Σ’ αυτόν τον ανταγωνισμό στο πλευρό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι βουτηγμένη μέχρι τον λαιμό η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις για λογαριασμό των συμφερόντων της ελληνικής άρχουσας τάξης.

Γι' αυτό έχουν εντάξει κάθε γωνιά αυτής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Από την Κρήτη με τη Σούδα μέχρι τη Θράκη με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης... για το οποίο μάλιστα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως δεν πουλάει σε ιδιώτες πλέον, ενώ το είχε βγάλει στην αγορά και είχαν πέσει οι προσφορές. Γιατί άραγε;

Μήπως γιατί ένα κρατικό λιμάνι σε αντίθεση με ένα λιμάνι ιδιοκτησίας ενός μονοπωλίου υπηρετεί καλύτερα αυτούς τους σχεδιασμούς, όπως η Σούδα δηλαδή;

Μήπως επειδή έτσι απαίτησαν και θέλησαν οι Αμερικάνοι, που σου λέει, πού να μπλέκουμε τώρα με ιδιώτες; Η δουλειά μας γίνεται πολύ καλά όπως στη Σούδα, έτσι. Μπάτε σκύλοι και αλέστε έχουν γίνει τα λιμάνια της Ελλάδας. Αρκεί οι σκύλοι αυτοί να φορούν αμερικανοΝΑΤΟική στολή!

Αντίστοιχα και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το οποίο ως διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων από ισραηλινή εταιρεία, εμπλέκει ακόμα περισσότερο τη χώρα μας, τον λαό μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Από την άλλη, είναι η επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας να κλιμακώνεται. Με τις πλάτες φυσικά των ΗΠΑ, που χάριν της ΝΑΤΟικής συνοχής στην Ανατ. Μεσόγειο, σπρώχνουν την Ελλάδα σε επικίνδυνες διευθετήσεις και συμβιβασμούς σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, τους οποίους μπορεί να φέρει πιο κοντά ακόμα και ένα θερμό επεισόδιο ή μια πολεμική εμπλοκή.

Και μιας και μιλάμε για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας: Αυτά σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζονται, με το να παραδίδονται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε ενεργειακούς κολοσσούς, τύπου «ExxonMobil». Πολύ περισσότερο που η παράδοση αυτή στερεί απ’ τον ελληνικό λαό αυτόν τον πολύτιμο ορυκτό πλούτο της χώρας.

Όλοι καταλαβαίνουν πως οι ενεργειακοί όμιλοι θα αξιοποιήσουν τα κοιτάσματα για τα δικά τους κέρδη και όχι για τις ανάγκες του λαού σε φθηνή Ενέργεια, ενώ την ίδια στιγμή συμμετέχουν στους οξύτατους ανταγωνισμούς και τα παζάρια για τις πηγές και τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και όλοι βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας πού οδηγούν αυτοί οι ανταγωνισμοί. Να χύνεται αίμα αθώων ανθρώπων, που πριν την πτώση του σοσιαλισμού και της ΕΣΣΔ, για δεκαετίες ζούσαν όμορφα, ευτυχισμένα και ειρηνικά.

Καμιά στήριξη στα κόμματα του κατεστημένου, στις σανίδες σωτηρίας του συστήματος

Φίλες και φίλοι,

Μαζί με όλα αυτά πυκνώνουν και τα σύννεφα μιας νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στην ΕΕ. Όλες οι κυβερνήσεις, από τον Βορρά μέχρι τον Νότο, προετοιμάζουν τους λαούς για τους «δύσκολους χειμώνες» που έρχονται. Μόνο που η φτώχεια, η ακρίβεια, ο πόλεμος που ζουν όλοι οι λαοί μαζί με την καταστολή, τις υποκλοπές, τη διαφθορά, δεν είναι κάτι σαν τα «ακραία φυσικά φαινόμενα» που τώρα βρέθηκαν πάνω από τη χώρα μας, αφού πρώτα πέρασαν από τις άλλες καπιταλιστικές χώρες.

Όλα αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθούν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, ό,τι πρόσημο κι αν έχουν. Είναι οι συνέπειες, τα αδιέξοδα ενός συστήματος που δεν παίρνει από γιατροσόφια, αντίθετα ολοένα και σαπίζει, γιατί στηρίζεται στην εκμετάλλευση και έχει ως μοναδικό σκοπό και κίνητρο το αδηφάγο καπιταλιστικό κέρδος.

Κι αυτά τα αδιέξοδα, αυτές τις δυσκολίες, όπως αποδεικνύεται, δυσκολεύονται να τις αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, είτε συγγενεύουν πολιτικά με τη ΝΔ, όπως οι φιλελεύθεροι, είτε συγγενεύουν πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ, όπως οι σοσιαλδημοκράτες.

Παντού τα προβλήματά τους οξύνονται, απόδειξη ότι δεν είναι όλα ακίνητα. Ναι, δεν είναι όλα ακίνητα. Μπορεί να δημιουργηθούν δυνατότητες κλονισμού της εξουσίας τους. Αρκεί οι λαοί να εμπιστευθούν τη δύναμή τους, να αξιοποιήσουν προς όφελός τους αυτές τις δυσκολίες και όχι να βάλουν πλάτη για να πάρει το βάρβαρο σύστημα μια ακόμη ανάσα, όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν.

Το ίδιο μπορεί να κάνει και ο δικός μας λαός αποσύροντας τη στήριξη από τα κόμματα του κατεστημένου, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να τους βλέπετε στα κανάλια τώρα δήθεν να φαγώνονται μεταξύ τους, αλλά είναι πάντα διαθέσιμοι να γίνουν σανίδα σωτηρίας για το σύστημα και την εξουσία του, ακόμα και να συμπράξουν κάτω από την ίδια κυβερνητική στέγη σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις συνεργασίας.

Άλλωστε αυτά που τους ενώνουν είναι πιο σημαντικά από αυτά που τους χωρίζουν. Και για να εξηγούμαστε. Όσο και αν κοροϊδεύουν, ξέρουμε ότι τους ενώνουν πρώτα από όλα τα εξής:

ΤΟΥΣ ΕΝΩΝΕΙ η υλοποίηση των συμβάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτού του νέου σούπερ μνημονίου της ΕΕ, άσχετα αν τσακώνονται πού, σε ποιους ομίλους θα πάνε τα λεφτά.

ΤΟΥΣ ΕΝΩΝΕΙ η στρατηγική της απελευθέρωσης της Ενέργειας και της πράσινης μετάβασης, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το εμπόριο ρύπων, οι πολιτικές που κρατούν την Ενέργεια ως πανάκριβο εμπόρευμα.

ΤΟΥΣ ΕΝΩΝΟΥΝ τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η πυροδότηση των πολεμικών συγκρούσεων με εξοπλισμούς και οπλικά συστήματα, με προσωπικό και με υποδομές, «να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ…».

Γι' αυτό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά και το ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν από κοινού όλα τα σημαντικά, τα κρίσιμα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών συμμάχων του νομοσχέδια.

Αν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κατ’ όνομα «προοδευτική αντιπολίτευση», ψηφίζει πάνω από τα μισά αντιδραστικά νομοσχέδια της ΝΔ, φανταστείτε τι θα κάνει ως κυβέρνηση! Άλλωστε σε όλες τις δύσκολες φάσεις για την κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ της άπλωσε χέρι βοηθείας. Στη δύσκολη φάση της πανδημίας και της κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος Υγείας ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε κοινής αποδοχής υπουργό Υγείας.

Τώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Μητσοτάκης είναι στριμωγμένος με το σκάνδαλο των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μέχρι και υπουργό Προστασίας του Πολίτη κοινής αποδοχής. Έτσι που το πάει, σε λίγο θα προτείνει ανοιχτά και κυβέρνηση κοινής αποδοχής, χωρίς τον Μητσοτάκη βέβαια, αλλά με άλλον της επάρατης - κατά τ' άλλα - δεξιάς!

Μη σας ξεγελά η ψεύτικη πολιτική αντιπαράθεση, οι κοκοροκαβγάδες ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, η οποία πολλές φορές φτάνει σε εκφυλιστικά επίπεδα.

Όλοι τους συμφωνούν: «Να μην απειληθεί η πολιτική σταθερότητα», όπως λέει η ΝΔ, ή «να μη διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή», όπως συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ! Τόσο μεγάλη διάσταση απόψεων!!

Όμως εμείς τους απαντάμε: Για ποια «σταθερότητα», για ποια «συνοχή», ποιας κοινωνίας μιλάνε;

Αυτή ακριβώς η κοινωνία της βαρβαρότητας που έχουν φτιάξει - που είναι σάπια ως το μεδούλι - όχι μόνο δεν πρέπει να σταθεροποιηθεί, να διατηρηθεί, να διασωθεί, αλλά πρέπει να γίνει κομμάτια και θρύψαλα. Ακριβώς αυτό πρέπει να σκεφτούμε όλοι και όλες. Να απαλλαγούμε οριστικά από μια κοινωνία που έχει ευαγγέλιο την εξουσία των εκμεταλλευτών!

Με το ΚΚΕ, για να ζήσουν ο λαός και η νεολαία όπως τους αξίζει

Να φτιάξουμε μια άλλη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, διαφθορά και πολέμους. Μια κοινωνία όπου αυτοί που παράγουν όλο τον πλούτο θα μπορούν και να τον καρπώνονται.

Ναι, αυτό πρέπει να γίνει για να απολαμβάνουμε σήμερα σύγχρονες ανάγκες. Και μπορούμε. Τέτοιο σύγχρονο επεξεργασμένο Πρόγραμμα χρειάζεται, που πατάει στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, αξιοποιεί το εργατικό επιστημονικό δυναμικό της και δίνει απάντηση στο κρίσιμο ζήτημα:

Ο λαός, η νεολαία αυτού του τόπου να ζήσει όπως τους αξίζει, όπως ορίζει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, με ικανοποιημένες τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες, απαλλαγμένοι από τις αλυσίδες της ανεργίας, της φτώχειας, της ανασφάλειας και του πολέμου.

Τέτοιο Πρόγραμμα έχει το ΚΚΕ. Γιατί μόνο το ΚΚΕ έχει πρόταση για τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία όλων των καταπιεσμένων, ενάντια στα μονοπώλια και το σύστημά τους, με στόχο την ανατροπή τους.

Γιατί τελικά μόνο το ΚΚΕ μπορεί να ηγηθεί της μεγάλης λαϊκής αντεπίθεσης. Το αποδεικνύει καθημερινά η δράση των κομμουνιστών και των άλλων αγωνιστών, που παλεύουν κόντρα σε θεούς και σε δαίμονες για να σηκώσουν κεφάλι οι εργάτες, οι άνθρωποι του μόχθου, οι νέοι και οι γυναίκες.

Γιατί μόνο το ΚΚΕ έχει πρόταση διακυβέρνησης της χώρας με την εργατική τάξη, τον λαό στην εξουσία, όπου θα απαλλαγεί επιτέλους από τους κάθε λογής καρεκλοκένταυρους που του κάθονται στο σβέρκο όλα αυτά τα χρόνια.

Πάρτε λοιπόν, όλοι και όλες εσείς που προβληματίζεστε, που αγανακτείτε και λέτε πως δεν πάει άλλο, μια θέση στους αγώνες, στο κίνημα, δίπλα στο ΚΚΕ, για να φέρουμε πιο κοντά τις πιο όμορφες μέρες που δεν ζήσαμε ακόμα.

Μπορούμε! Αν επιλέξουμε το πραγματικό αντίπαλο δέος στη σκοτεινιά του σήμερα. Και αντίπαλο δέος στο σκοτάδι, στη συντήρηση, στη σαπίλα, στη βαρβαρότητα δεν είναι τα κόμματα του κατεστημένου. Αντίπαλο δέος και ελπίδα είναι το ΚΚΕ, η αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κοινωνική συμμαχία, το κίνημά τους, ο ίδιος δηλαδή ο λαός.

Το ΚΚΕ κουβαλάει στις πλάτες του μία ηρωική Ιστορία και πείρα, την Ιστορία των αλύγιστων της ταξικής πάλης από την οποία βγάζει συμπεράσματα, γίνεται πιο ικανό, προχωρά μπροστά. Γιατί μόνο το ΚΚΕ μπορεί να εμπνεύσει τα πιο όμορφα, τα πιο μεγάλα ιδανικά, αυτά του αγώνα για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό, τον σοσιαλισμό!

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.