Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Υπουργείο Ανεργίας - ΣΕΒ: Νέα πανΔημιοκρατία με 10ωρο, τζάμπα εργασία και ιδιωτικοποίηση επικουρικών — ΚΚΕ: «Εκσυγχρονισμός της εργατικής νομοθεσίας» με όρους εργασιακής εκμετάλλευσης - Το λόγο τον έχουν οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα τους, ο λαός

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

10ωρο, τηλεργασία και ανταποδοτική ασφάλιση τα επόμενα αντεργατικά βήματα

*

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ - ΣΕΒ

10ωρο, τζάμπα εργασία και ιδιωτικοποίηση επικουρικών οι προτεραιότητες τους

(Βλέπε κάτω)

*

Παρασκευή 22/01/2021 - 18:48 - Ενημέρωση: Παρασκευή 22/01/2021 - 19:03

Η προώθηση της 10ωρης εργασίας, η μονιμοποίηση της τηλεργασίας και ανταποδοτική ασφάλιση, ξεκινώντας από τις επικουρικές συντάξεις, είναι οι επόμενες νομοθετικές κινήσεις του υπουργείου Εργασίας, όπως επιβεβαιώθηκε και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο έχει αναλάβει μετά τον ανασχηματισμό ο Κωστής Χατζηδάκης.

 

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Ανατροπή κατακτήσεων δεκαετιών - Τον λόγο έχουν οι εργαζόμενοι

Παρασκευή 22/01/2021 - 18:50 - Ενημέρωση: Παρασκευή 22/01/2021 - 19:03

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την επίσκεψη και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας σημειώνει:

«Ο "εκσυγχρονισμός της εργατικής νομοθεσίας", στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η 10ωρη δουλειά, οι απλήρωτες υπερωρίες, ο μισθός των 200 ευρώ, ο "γολγοθάς" της τηλεργασίας, η συστηματική υπονόμευση των συλλογικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Είναι, δηλαδή, η ανατροπή των κατακτήσεων δεκαετιών γιατί αυτό επιβάλλουν οι σύγχρονοι όροι της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, με το πρόσχημα της επιτάχυνσης στην απονομή των συντάξεων, προωθούνται περαιτέρω οι αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Κρίσιμο ζήτημα όμως για χιλιάδες συνταξιούχους δεν είναι μόνο πότε θα πάρουν τις συντάξεις τους, αλλά και το αν αυτές οι συντάξεις θα αρκούν για να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Η "ανταποδοτική ασφάλιση" σηματοδοτεί τον ενταφιασμό της κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των συντάξεων και το τζογάρισμα των κόπων των εργαζομένων, με τραγικές συνέπειες τόσο για τους σημερινούς συνταξιούχους, όσο κυρίως για τους νέους εργαζόμενους. Εκεί οδηγούσαν άλλωστε οι διαδοχικοί νόμοι Κατρούγκαλου - Βρούτση, που είναι γραμμένοι από το "ίδιο χέρι", από την μεγάλη εργοδοσία, τα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης και την ΕΕ.

Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι επιστρατεύοντας τη συκοφαντία, την καταστολή και τον περιορισμό των διαδηλώσεων θα περάσει "άβρεχτη" αυτά τα τερατουργήματα θα διαψευστεί. Το λόγο τον έχουν οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα τους, ο λαός».

902

 

«Εκκρεμεί ακόμα η μεγάλη μεταρρύθμιση της νέας επικουρικής ασφάλισης με ανταποδοτικό χαρακτήρα (…) Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο εκτιμώ ότι μπορεί να γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η εξέλιξη αυτή χτυπά, στέλνει στην «εντατική» το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ δίνει τον κουμπαρά των επικουρικών σε ιδιωτικές εταιρίες ασφάλισης.

Για τα εργασιακά και το νομοσχέδιο που είναι στα σκαριά ανέφερε ότι

«Είναι πολλά ζητήματα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μέσα από αυτό το νομοσχέδιο» και μεταξύ αυτών είναι η 10ωρη εργασία και η τηλεργασία που ήρθε για να μείνει. Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ανάφερε για την τηλεργασία πως η εργατική νομοθεσία οφείλει «να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργαζομένων που εργάζονται πια και θα εργάζονται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από το σπίτι».

Για την κατάρτιση και το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται ανέφερε πως

«Είναι δεδομένο ότι πρέπει να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των αναγκών της αγοράς εργασίας και των δεξιοτήτων που διαθέτει σήμερα το εργατικό μας δυναμικό» και ότι οι επιχειρήσεις έχουν να λαμβάνουν σημαντικά ποσά», καθώς όπως είπε, «έχουμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους να αξιοποιήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις, η έκδοση των οποίων καθυστερεί πολύ, ο πρωθυπουργός είπε αυτό που έχει υποχρέωση

να πράξει η κυβέρνηση δηλαδή ότι «πρέπει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα στο ζήτημα της απονομής των εκκρεμών συντάξεων».

Μίλησε για επιτάχυνσης της διαδικασίας, αλλά δεν είπε τίποτα για ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις που έχουν ανάγκη οι συνταξιούχοι.

Ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης ισχυρίστηκε πως

«Το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είναι ίσως για μένα η νέα ΔΕΗ σε αυτό το Υπουργείο», αν και το θέμα της ΔΕΗ στο προηγούμενο υπουργείο που ήταν «λύθηκε» με βάση την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ικανοποίηση των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου.

Αν και η πανδημία είναι εδώ και ο κίνδυνος ενός τρίτου κύματος είναι πολύ σοβαρός, ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο υπουργός Εργασίας δεν ανέφεραν το παραμικρό για... μέτρα προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς που συνεχίζουν να είναι χώροι υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Τέλος, με αφορμή τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση ο πρωθυπουργός ανέφερε πως

«Σύντομα η Ελλάδα θα κυρώσει τη σύμβαση -είναι η σύμβαση 190- της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά της βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας».

902

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ

10ωρο, τζάμπα εργασία και ιδιωτικοποίηση επικουρικών οι προτεραιότητες τους

Πέμπτη 21/01/2021 - 18:05

Το νέο γύρο επίθεσης που ετοιμάζουν σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων συζήτησαν σε σημερινή τηλεδιάσκεψη ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Στο επίκεντρο ήταν τρία νομοσχέδια που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, την κατάρτιση και τις επικουρικές συντάξεις.

«Μιλάμε για πρωτοβουλίες που επιδιώκουν να συνδυάσουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την προστασία των εργαζομένων» ισχυρίστηκε ο Κ. Χατζηδάκης σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο και τα τρία νομοσχέδια πλήττουν καίρια τους εργαζόμενους.

Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που παρουσιάστηκε πριν λίγους μήνες προβλέπει 10ωρη εργασία και χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα.

Για τις επικουρικές συντάξεις ετοιμάζεται μία ακόμα ...

«μεταρρύθμιση» με αμιγώς ιδιωτικό και κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης με στόχο οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να αποκτήσουν πρόσβαση στον κουμπαρά των επικουρικών. Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί είναι με «τη σταδιακή μετατροπή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης για τους νέους εργαζόμενους από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό» όπως είπε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, που παρουσίασε τους βασικούς άξονες στην τηλεδιάσκεψη.

Όσο για την κατάρτιση πρόκειται για νομοθετικές παρεμβάσεις που ενισχύουν την παροχή δωρεάν εργασίας στις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα, όπως είπε ο υπουργός εργασίας, «οι σχετικές δράσεις είναι καλοί "αγωγοί" απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ» επίσης για τις επιχειρήσεις που ήδη απολαμβάνουν σχετικό πρόγραμμα με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, εκτός των κ. Χατζηδάκη και Τσακλόγλου, η γενική γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη και η γενική γραμματέας Κοινωνικών Υποθέσεων Παυλίνα Καρασιώτου.

Από πλευράς ΣΕΒ, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Ευθύμιος Βιδάλης, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο γενικός διευθυντής, Αλέξανδρος Χατζόπουλος και ο διευθυντής του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ, Χρήστος Ιωάννου.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.