Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Οι Ιουδαιοναζί δεν εμβολιάζουν τους Παλαιστινίους - Άρθρο του Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι

Το ισραηλινό απαρτχάιντ αποτρέπει τον εμβολιασμό των Παλαιστινίων

Το Ισραήλ προβάλλει τον γρήγορο εμβολιασμό των πολιτών του, ενώ παραμελεί συστηματικά τη νομική του υποχρέωση για την παροχή του εμβολίου στον παλαιστινιακό λαό

*

Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι

Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα

*

Καθώς ο κόσμος παρακολουθεί το ταχύρρυθμο πρόγραμμα εμβολιασμού του Ισραήλ, δεν πρέπει να αγνοεί τη μεγάλη εικόνα, η οποία είναι ότι το ισραηλινό καθεστώς κατοχής αρνείται να χορηγήσει το εμβόλιο στα 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που κυβερνά με τη δύναμη της κατοχής του.

Η σκληρή ειρωνεία είναι ότι εκατοντάδες εμβόλια τα οποία βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους φέρεται να διατέθηκαν σε ισραηλινές κλινικές την περασμένη εβδομάδα, ενώ εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στερούνται της διαδικασίας εμβολιασμού.

Η κυβέρνησή μας καταδίκασε απερίφραστα τον ρατσισμό του Ισραήλ, του κράτους της «κατοχικής δύναμης», το οποίο προβάλλει με υπερηφάνεια τον γρήγορο εμβολιασμό των πολιτών του, ενώ παραμελεί συστηματικά τη νομική του υποχρέωση για την παροχή του εμβολίου στον παλαιστινιακό λαό, στους φυλακισμένους και σε όσους το έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χάγης του 1907, το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και με το άρθρο 56 της 4ης Συνθήκης της Γενεύης, το Ισραήλ, η κατοχική δύναμη σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, υποχρεούται να κατοχυρώνει και να διαφυλάσσει «τις ιατρικές και νοσοκομειακές υπηρεσίες, τη δημόσια υγεία και την υγιεινή στα κατεχόμενα εδάφη, με ιδιαίτερη αναφορά στην υιοθέτηση και εφαρμογή των προληπτικών και απαραίτητων μέτρων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών και επιδημιών».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία και τον ΠΟΥ, περίπου 160.000 Παλαιστίνιοι στα κατεχόμενα εδάφη του Κράτους της Παλαιστίνης έχουν μέχρι στιγμής βρεθεί θετικοί στον ιό από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα τον Μάρτιο του 2020. Μέχρι σήμερα υπάρχουν πάνω από 1.600 θάνατοι Παλαιστινίων που σχετίζονται με την Covid-19.

Καθώς δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε ανεξάρτητα το κόστος των εμβολίων και τη διαδικασία διανομής του, εξαρτώμεθα από τη διεθνή συνεργασία, όπως το πρόγραμμα COVAX, το οποίο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τη διανομή των εμβολίων.

Κορύφωση διακρίσεων και ανισοτήτων

Η πανδημία και η έλλειψη δίκαιης πρόσβασης στα εμβόλια έχουν κορυφώσει τις ισραηλινές διακρίσεις και ανισότητες κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού.

Ως προς αυτό, θα ήθελα να επισημάνω ότι υπάρχουν 600.000 αποικιακοί έποικοι που κατοικούν σε περισσότερους από 250 αποικιακούς οικισμούς σε όλο τη κατεχόμενο Κράτος της Παλαιστίνης, τη Δυτική  Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τους οποίους το Ισραήλ συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμα εμβολιασμού του σε αντίθεση με την πλήρη εγκατάλειψη των Παλαιστινίων. Ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Amis Ahana αποφάσισε να απαγορεύσει τον εμβολιασμό 5.000 Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, παρά την ύπαρξη 191 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον ιό.

Το Ισραήλ επίσης απέρριψε το αίτημα από τον ΠΟΥ για άμεσο εμβολιασμό των παλαιστινιακών ιατρικών ομάδων.

Ελπίζουμε να λάβουμε εμβόλια μέσω του προγράμματος COVAX με επικεφαλής τον ΠΟΥ, το οποίο στοχεύει να παρέχει το εμβόλιο σε έως και το 20% του πληθυσμού όλων των συμμετεχόντων χωρών που επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία της Covid-19. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό ότι αυτό θα πάρει χρόνο, καθώς τα εμβόλια που προορίζονται για το πρόγραμμα COVAX δεν έχουν ακόμη λάβει την έκτακτης ανάγκης έγκριση από τον ΠΟΥ (προϋπόθεση για την έναρξη της διανομής).

Δεν δίνουν το ΟΚ για το ρωσικό εμβόλιο

Το υπουργείο Υγείας του Κράτους της Παλαιστίνης έχει συνάψει συμβάσεις με τέσσερις εταιρείες για την προμήθεια του εμβολίου, το οποίο θα φτάσει διαδοχικά μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Η διαδικασία εμβολιασμού θα ξεκινήσει με τις ευπαθείς ομάδες, τους ασθενείς και τους ηλικιωμένους, με στόχο το 70% των ανθρώπων μας να εμβολιαστούν, αλλά αυτό επίσης απαιτεί από τις αρχές κατοχής του Ισραήλ να διευκολύνουν τη διαδικασία λήψης αυτών των εμβολίων.

Ο υπουργός Υγείας μας δήλωσε πρόσφατα ότι το ενδεχόμενο του ρωσικού εμβολίου Sputnik V εξετάζεται από το κατεχόμενο κράτος της Παλαιστίνης και βρισκόμαστε στη διαδικασία να καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Ρωσία για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας, κάτι που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Ενώ το ρωσικό εμβόλιο έχει εγκριθεί από την Παλαιστίνη, εξακολουθεί να μην έχει εγκριθεί από την ισραηλινή κατοχή και ως εκ τούτου το Ισραήλ ως κατοχική δύναμη θα απαγορεύσει την είσοδο αυτού του εμβολίου στο κράτος της Παλαιστίνης.

Όλα αυτά δεν θα ήταν απαραίτητα εάν το Ισραήλ, η κατοχική δύναμη, εκπλήρωνε τη νομική, ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωσή του να εμβολιάσει τους Παλαιστινίους που ζουν υπό τη στρατιωτική αποικιακή του κατοχή.

Ισραηλινή προπαγάνδα

Το Ισραήλ προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση με τη μηχανή προπαγάνδας του ότι βοηθά τους Παλαιστινίους καλή τη πίστη να αντιμετωπίσουν τον ιό, διατηρώντας τους υπό κατοχή.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι το Ισραήλ έχει μακρά ιστορία συγκάλυψης της βίας και των όρων του αποικιακού καθεστώτος του με τέτοιου είδους ψευδαισθήσεις εδώ και δεκαετίες.

Μετά την έγκριση που έλαβε ο νόμος του εβραϊκού κράτους από το ισραηλινό Κοινοβούλιο, το βασικό μάθημα που το Ισραήλ φαίνεται να πήρε από το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική ήταν το να αποφεύγει τις ρητές δηλώσεις και τους νόμους. Η στάση αυτή κυοφορεί ηθικές ακροβασίες – και τελικά θα έχει ολέθριες συνέπειες. Αντίθετα, η υπομονετική, ήσυχη και σταδιακή συσσώρευση πρακτικών που παγιώνουν τις διακρίσεις τείνει να αποτρέψει τις επιπτώσεις από τη διεθνή κοινότητα.

Μ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται και εφαρμόζεται η εβραϊκή κυριαρχία και στις δύο πλευρές της πράσινης γραμμής.

Το παρελθόν αποτελεί ένα από τα τραύματα και τις αδικίες. Στο παρόν συνεχίζονται ακόμη περισσότερες αδικίες. Το μέλλον όμως πρέπει να είναι ριζικά διαφορετικό – με την απόρριψη της κατοχής, η οποία θα βασίζεται στη δέσμευση για δικαιοσύνη για όλη την ανθρωπότητα ανεξαιρέτως. Το να αποκαλούμε τα πράγματα με το σωστό τους όνομα -απαρτχάιντ- δεν είναι μια στιγμή απόγνωσης. Αντίθετα, είναι μια στιγμή ηθικής σαφήνειας και διαύγειας, ένα βήμα προς τα μπρος σε έναν μακρύ δρόμο εμπνευσμένο από την ελπίδα. Δείτε στην πραγματικότητα περί τίνος πρόκειται, ονοματίστε το και βοηθήστε στην επίτευξη ενός δίκαιου μέλλοντος.

Η ΑΥΓΗ, 25/1/2021 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.