Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Ανωτάτη απαίδευτη καταστολή ή Το κεραμιδαρειό του αχρηστοχοΐδη και η Μεγάλη των μπάτσων σχολή — ΚΚΕ: Να μην περάσει η τρομοκρατία — Φοιτητικοί Σύλλογοι σε κινητοποίηση

ΤΟ ΚΚΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Καλεί νεολαία και λαό να αντιπαλέψει τους επικίνδυνους και αντιλαϊκούς σχεδιασμούς - Να μην περάσει η τρομοκρατία

Τετάρτη 13/01/2021 - 15:27 - Ενημέρωση: Τετάρτη 13/01/2021 - 17:00

«Το ΚΚΕ καλεί τη νεολαία και το λαό να αντιπαλέψει τους επικίνδυνους και αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που επιδιώκει να μετατρέψει σε νόμους η κυβέρνηση. Οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, οι πανεπιστημιακοί έχουν τη δύναμη να τους αφήσουν στα χαρτιά. Να μην περάσει η τρομοκρατία», τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα Πανεπιστήμια [βλ. κάτω] και τις αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αποτελεί τεράστια πρόκληση να εξαγγέλλει η κυβέρνηση τόσο σοβαρές αλλαγές για τα ΑΕΙ, με τα Ιδρύματα κλειστά, με τους φοιτητές στα σπίτια τους, με τις οικογένειές τους να βιώνουν σοβαρά προβλήματα με τα ενοίκια και τη φοιτητική μέριμνα, αλλά και με τους μαθητές σε διαρκή ανασφάλεια και άγχος με το "άνοιξε - κλείσε" των σχολείων.

 

Οι μαθητές, ειδικά της Γ’ Λυκείου, υφίστανται πλέον το διαρκές άγχος που προκαλεί ο εξεταστικός μαραθώνιος, η Τράπεζα Θεμάτων που θα λειτουργήσει από φέτος, η απαξίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης κ.ά.

Απέναντι σε αυτά η κυβέρνηση απαντά με σχέδια έντασης των ταξικών φραγμών και καταστολής.

  • Πρώτον: Με τις αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης για τα ΑΕΙ βάζει νέα εμπόδια στους μαθητές προκειμένου να σπουδάσουν στα Πανεπιστήμια. Περιορίζει τις επιλογές τους και επισημοποιεί πια τα πτυχία των πολλών κατηγοριών και ταχυτήτων. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το μορφωτικό επίπεδο των μαθητών που εισάγονται στα ΑΕΙ είναι υποκριτικό. Γιατί αυτή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν υποβαθμίσει το σχολείο σε "κέντρο" εκγύμνασης δεξιοτήτων και αρένα ενός ψυχοφθόρου ανταγωνισμού. Πάντως, και μόνο το γεγονός ότι οι αλλαγές στον αριθμό επιλογών στο μηχανογραφικό, δεν θα ισχύσουν φέτος, παρά τις εξαγγελίες της υπουργού, δείχνει ότι η δυσαρέσκεια και οι κινητοποιήσεις των μαθητών υπολογίζονται σοβαρά από την κυβέρνηση...
  • Δεύτερον: Με τις αλλαγές στον καθορισμό της διάρκειας φοίτησης βάζουν σφραγίδα στον αποκλεισμό από τη συνέχεια της φοίτησης νέων που, για μια σειρά κοινωνικούς λόγους, αργούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Θυμίζουμε άλλωστε ότι οι φοιτητές που έχουν υπερβεί τα ν+2 χρόνια στις σπουδές τους, στερούνται -κακώς- τα δικαιώματά τους σε δωρεάν συγγράμματα, πάσο, φοιτητική μέριμνα. Κατάσταση που συνεχίστηκε απρόσκοπτα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόβλεψη του υπουργείου Παιδείας για διαφορετική αντιμετώπιση των φοιτητών που εργάζονται "αποδεδειγμένα" προκαλεί! Πρώτον, γιατί, είναι "γνωστόν τοις πάσι" ότι οι νέοι αναγκάζονται να δουλεύουν σε καθεστώς ανασφάλιστης εργασίας για να τα βγάλουν πέρα και δεύτερον, γιατί η δυνατότητα για μερική φοίτηση, ισοδυναμεί με διπλασιασμό του χρόνου σπουδών. Αντί, δηλαδή, να στηριχτούν ουσιαστικά οι εργαζόμενοι φοιτητές με πρόβλεψη καθορισμού μαθημάτων σε ώρες που θα μπορούν να παρακολουθούν, τους θέτουν εμπόδια.
  • Τρίτον: Επιδιώκει να επιβάλει "σιγήν ιχθύος" στις διεκδικήσεις των φοιτητών, των εργαζομένων, των πανεπιστημιακών. Δημιουργεί όρους παρακολούθησης σε μια μεγάλη γκάμα των δραστηριοτήτων στα ΑΕΙ. Ποινικοποιεί ακόμα και συλλογικά αποφασισμένες μορφές πάλης. Κυρίως δημιουργεί αλλεπάλληλα σώματα καταστολής και ελέγχου της πρόσβασης στα ΑΕΙ, με αποκορύφωμα ομάδες της αστυνομίας οι οποίες έχουν διευρυμένες δυνατότητες παρέμβασης και καταστολής.

Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για τις ανάγκες των φοιτητών, γι’ αυτό και δεν παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα για να ανοίξουν τα Ιδρύματα επιτέλους, με ασφάλεια, για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατρακύλα απαξίωσης των σπουδών. Η υποκρισία της κυβέρνησης φαίνεται κι απ’ το γεγονός ότι ενώ τα ΑΕΙ είναι κλειστά για τους φοιτητές, λειτουργεί απρόσκοπτα και διά ζώσης ό,τι έχει να κάνει με την επιχειρηματική δράση, ακόμα και τα επί πληρωμή προγράμματα σπουδών!

Το ΚΚΕ καλεί τη νεολαία και το λαό να αντιπαλέψει τους επικίνδυνους και αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που επιδιώκει να μετατρέψει σε νόμους η κυβέρνηση.

Οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, οι πανεπιστημιακοί έχουν τη δύναμη να τους αφήσουν στα χαρτιά. Να μην περάσει η τρομοκρατία».

902

*

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ

Καλούν σε κινητοποίηση την Πέμπτη στις 2 μ.μ. στο υπουργείο Παιδείας

*

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Χέρι - χέρι η καταστολή και οι αντιδραστικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Τετάρτη 13/01/2021 - 13:59 - Ενημέρωση: Τετάρτη 13/01/2021 - 15:49

Το νομοσχέδιο για την ένταση της καταστολής στα Πανεπιστήμια της χώρας, παρουσίασαν σήμερα οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, καθώς η κυβέρνηση, αξιοποιεί τις προβοκάτσιες που έχουν σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα, την ώρα που τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά επί ένα χρόνο (!) λόγω της πανδημίας και παράλληλα, υλοποιούνται και οι συνολικότερες αντιδραστικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο νομοσχέδιο που προβλέπεται η ένταση της καταστολής, προβλέπονται επίσης τα μέτρα που δυσχεράνουν την εισαγωγή, επαναφέρουν τα χρονικά όρια φοίτησης και νομιμοποιούν την περαιτέρω κατηγοριοποίηση των τμημάτων, την ένταση του ελιτισμού για κάποια τμήματα και την υποβάθμιση για άλλα.    

1.000 αστυνομικοί στα Πανεπιστήμια και «Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών»

Όσο αφορά την ένταση της καταστολής, το νομοσχέδιο προβλέπει την συγκρότηση ειδικού σώματος αστυνομικών που θα δρουν μέσα στα Πανεπιστήμια, την συγκρότηση «Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών» που θα επιβάλλει ποινές στους φοιτητές, προβλέπει το νομοσχέδιο και μέτρα ελεγχόμενης πρόσβασης στους χώρους των πανεπιστημίων.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την σύσταση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος» (ΟΠΠΙ). Προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα.

Όσον αφορά τα «Πειθαρχικά Συμβούλια Φοιτητών», συγκροτούνται με την ταυτόχρονη συγκρότηση «πειθαρχικού δικαίου» στο χώρο των Πανεπιστημίων. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, που θα μπορεί να επιβάλλει το «Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών», ενώ τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις.

Όσον αφορά την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους, από τα μέλη της ΟΠΠΙ.

«Τα πανεπιστήμια αποτελούν κρίσιμες δημόσιες υποδομές, που δέχονται απειλές ασφαλείας και προστασίας διεθνώς», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο. Ισχυρίστηκε ότι «με το νομοσχέδιο αυτό φέρνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ασφάλειας των ΑΕΙ, επιχειρώντας να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή που υπάρχει στα ελληνικά πανεπιστήμια».

Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Το νομοσχέδιο επιφέρει αντιδραστικές αλλαγές, όσον αφορά στην εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Πρώτη, η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (πχ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα. Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Τα παραπάνω θα ισχύσουν από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, του 2021. Από του χρόνου (Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022), το υπουργείο προγραμματίζει, επιπλέον, να δώσει στα τμήματα τη δυνατότητα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στον περιορισμό του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις. Η αλλαγή αυτή, που επίσης προγραμματίζεται -εν τέλει- για τις επόμενες Πανελλαδικές (2022) εισάγει 2 φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Στην Α φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ. Στη Β φάση, θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει.

Παράλληλα, θα υπάρξει μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο, κάτι που θα ισχύσει από φέτος.

Τρίτον, εισάγεται χρονικό όριο φοίτησης. Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κ.τ.λ.)

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.