Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Απ' έξω μασκοφόρα απελπισιά και μέσα αγία ράβδος και κουκούλα: Μπόλιασμα με την παλαιά διαθήκη του ΣΕΒ για Ανώτατα Σωφρονιστήρια — ΚΚΕ: Απαράδεκτες αλλαγές για την Παιδεία των επιχειρηματικών ομίλων εν μέσω πανδημίας


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Οι αλλαγές της κυβέρνησης στην Παιδεία πρέπει να συναντήσουν τη μαχητική απάντηση όλου του λαού

Τρίτη 22/12/2020 - 14:43 - Ενημέρωση: Τρίτη 22/12/2020 - 14:49

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για τις εξαγγελίες που αφορούν την Παιδεία στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο [βλέπε κάτω]:

«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και μάλιστα από φέτος δικαίως προκαλούν μεγάλη αγανάκτηση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Είναι απαράδεκτο να υπάρξει οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή που θα επηρεάσει όσους πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα στις φετινές πρωτόγνωρες συνθήκες.

Είναι εντελώς υποκριτικές έως και ψεύτικες οι αναφορές του πρωθυπουργού ότι με αυτόν τον νέο τρόπο πρόσβασης οι υποψήφιοι μαθητές θα εισάγονται σε Τμήματα που πραγματικά επιθυμούν. Το επιχείρημα αυτό βγαλμένο από το οπλοστάσιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επί υπουργίας Γαβρόγλου, είναι σαθρό, γιατί οι νέοι που δεν θα εισάγονται στα Τμήματα που θα είναι στις πρώτες -πολύ περιορισμένες σύμφωνα με την κυβέρνηση- επιλογές τους, τελικά θα επιλέξουν άλλα τμήματα που έχουν μείνει κενά.

Το προτεινόμενο σύστημα πρόσβασης είναι απαράδεκτο, γιατί αναγκάζει δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια να "τζογάρουν" για τις προοπτικές των σπουδών τους, ενώ περιορίζει τις επιλογές και τις δυνατότητές τους. Στρώνει το έδαφος για να ενταθεί η κατηγοριοποίηση πανεπιστημιακών σχολών και αποφοίτων, προετοιμάζοντας νέο γύρο συγχωνεύσεων και κλεισίματος Τμημάτων, την ώρα μάλιστα που έχει ήδη συνδέσει τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων με την αξιολόγηση των επιδόσεών τους.

Συνέχεια αυτής της πολιτικής αποτελούν και τα σχέδια για την ίδρυση "Πανεπιστημιακής Αστυνομίας" και την ένταση της καταστολής. Ήδη χιλιάδες μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια, όπως και πολλά ακαδημαϊκά όργανα, διατρανώνουν την εναντίωσή τους με την προώθηση του δόγματος “νόμος και τάξη” στα ΑΕΙ που καμία σχέση δεν έχει με την αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων λειτουργίας των Πανεπιστημίων.

Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από την απόφαση να διατεθούν εκατομμύρια ευρώ για οτιδήποτε άλλο εκτός από τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και των ιδρυμάτων για να διασφαλιστεί η επαναφορά σε κανονική λειτουργία, για τις οποίες η κυβέρνηση δεν δίνει δεκάρα.

Όσοι ορέγονται να δουν τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια να λειτουργούν σαν επιχειρηματικοί όμιλοι, με τα Τμήματα να επιλέγουν ποιος είναι κατάλληλος να σπουδάσει, με security στην είσοδο και όργανα καταστολής να προστατεύουν την επιχειρηματική τους λειτουργία, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αποφασιστικότητα και τη δυναμική αντίδραση όσων πλήττονται από τα νέα αντιδραστικά κυβερνητικά σχέδια.

Η σπουδή της κυβέρνησης να υιοθετήσει και να προωθήσει σχεδόν κάθε πρωτοβουλία για την Ανώτατη -και όχι μόνο- Εκπαίδευση που άφησε ημιτελή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (από την αναγνώριση των κολεγίων μέχρι το σύστημα πρόσβασης και από τα δίδακτρα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μέχρι τη θέσπιση δομών κατάρτισης κατ' επιταγή του ΣΕΒ) αποδεικνύει την αγαστή σύμπλευση των αστικών κομμάτων με τις επιταγές του κεφαλαίου για τις αναδιαρθρώσεις στην Εκπαίδευση.

Οι αλλαγές της κυβέρνησης θα πρέπει να συναντήσουν τη μαχητική απάντηση της νεολαίας, των εκπαιδευτικών, όλου του λαού».

902

*

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δίνει «πράσινο φως» στην αιφνιδιαστική αλλαγή του συστήματος πρόσβασης στα ΑΕΙ και στην ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια

Τρίτη 22/12/2020 - 08:17 - Ενημέρωση: Τρίτη 22/12/2020 - 08:42

Eν μέσω πανδημίας, με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κλειστά, η κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις διατάξεις για την ένταση της καταστολής στα ΑΕΙ, συνεχίζοντας την απαράδεκτη τακτική που έχει εγκαινιάσει, προκειμένου να προωθήσει το αντιλαϊκό νομοθετικό της έργο.

Χωρίς να υπολογίζει την αγωνία των μαθητών που δίνουν φέτος πανελλήνιες, το υπουργείο Παιδείας αλλάζει αιφνιδιαστικά το σύστημα εισαγωγής, θέτοντας νέα εμπόδια στα παιδιά των εργατικών – λαϊκών οικογενειών που θέλουν να σπουδάσουν.

  • Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα παρέχεται η δυνατότητα στα πανεπιστημιακά τμήματα να ορίζουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής των υποψηφίων σε αυτά.
  • Πλέον, οι υποψήφιοι θα έχουν περιορισμένο αριθμό επιλογών στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.

Έτσι, όσοι δεν καταφέρουν να περάσουν με την πρώτη συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα ξανακάνουν μηχανογραφικό για όποια σχολή μένει κενή!

Πέρα από το γεγονός πως πρόκειται για μια διαδικασία τζόγου που θα περιορίσει την πρόσβαση σε χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών, επισπεύδεται η κατηγοριοποίηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Με βάση την ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου, οι υπουργοί Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη θα παρουσιάσουν νομοθετικές πρωτοβουλίες «για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας στα ΑΕΙ», όπως προκλητικά έχουν ονομαστεί οι διατάξεις για την ένταση της καταστολής μέσα στα πανεπιστήμια.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την ίδρυση «σώματος προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», δηλαδή μια «πανεπιστημιακή αστυνομία», μέτρα ασφαλείας εντός των πανεπιστημίων όπως η τοποθέτηση καμερών και η είσοδος με κάρτα εισόδου και τέλος η αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας.

902

*

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ

Κλίμα «προσμονής» για το εμβόλιο και συνέχιση των μέτρων προς όφελος του κεφαλαίου

Τρίτη 22/12/2020 - 13:12 - Ενημέρωση: Τρίτη 22/12/2020 - 13:25

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα συνεχίσει τη νέα χρονιά «με τον ίδιο ρυθμό» το αντιλαϊκό της έργο έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό όλων των νομοθετικών παρεμβάσεων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, υπογράμμισε πως «στη διάρκεια του ταραγμένου 2020 ψηφίσαμε 113 νομοσχέδια, δρομολογήσαμε δεκάδες τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις στο τριπλό μέτωπο της πανδημίας, της οικονομίας, αλλά και των εθνικών θεμάτων».

Απαράδεκτες αλλαγές στην Παιδεία εν μέσω πανδημίας

Η «ατζέντα» του Υπουργικού Συμβουλίου περιελάμβανε το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις διατάξεις για την ένταση της καταστολής στα ΑΕΙ, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει την απαράδεκτη τακτική που έχει εγκαινιάσει, προωθώντας το αντιλαϊκό νομοθετικό της έργο στα «μουλωχτά», μέσα σε συνθήκες πανδημίας και λοκντάουν. 

Χωρίς να υπολογίζει την αγωνία των μαθητών που δίνουν φέτος πανελλήνιες, το υπουργείο Παιδείας αλλάζει αιφνιδιαστικά το σύστημα εισαγωγής, θέτοντας νέα εμπόδια στα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που θέλουν να σπουδάσουν. Πλέον, θα παρέχεται η δυνατότητα στα πανεπιστημιακά τμήματα να ορίζουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής των υποψηφίων σε αυτά.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της ΝΔ», ενώ κάνοντας το μαύρο άσπρο ισχυρίστηκε πως «ο πιο μικρός αριθμός επιλεγμένων τμημάτων στα μηχανογραφικά των υποψηφίων κατευθύνει τα νέα παιδιά σε πεδία τα οποία πραγματικά επιθυμούν, αντί σε κάποιο τυχαίο, όπως αρκετά συχνά τους οδηγεί η σημερινή διαδικασία».

Στην πραγματικότητα θα συμβεί το εντελώς αντίθετο. Με τον νέο τρόπο, οι υποψήφιοι θα έχουν περιορισμένο αριθμό επιλογών στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Έτσι, όσοι δεν καταφέρουν να περάσουν με την πρώτη συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα ξανακάνουν μηχανογραφικό για όποια σχολή μένει κενή! Δηλαδή, πρόκειται για μια διαδικασία τζόγου που θα περιορίσει την πρόσβαση σε χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών, ενώ παράλληλα επισπεύδεται η κατηγοριοποίηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Με εξίσου προκλητικό τρόπο προσπάθησε να παρουσιάσει την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω, λέγοντας πως με τις διατάξεις για την ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια, «θωρακίζεται το άσυλο των ιδεών και της γνώσης από τις επιθέσεις της βίας και του εγκλήματος». Στην πραγματικότητα αυτό που θωρακίζεται είναι το άσυλο των επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να παρεμβαίνουν ανενόχλητοι μέσα στα ΑΕΙ.

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνουν την ίδρυση «σώματος προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», δηλαδή μια «πανεπιστημιακή αστυνομία», μέτρα ασφαλείας εντός των πανεπιστημίων, όπως η τοποθέτηση καμερών και η είσοδος με κάρτα εισόδου και τέλος η αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Κλίμα προσμονής για το εμβόλιο και συνέχιση των μέτρων

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκε επίσης το «Ενοποιημένο Κυβερνητικό Σχέδιο» για το 2021, οι δράσεις του οποίου «κατατείνουν σε έναν στόχο: Από τη μία πλευρά η χώρα να μείνει προστατευμένη από τον κορονοϊό μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού και από την άλλη να διαθέτει έναν οικονομικό και κοινωνικό οδικό χάρτη για να πιάσει ξανά το νήμα της μετάβασης στην ομαλότητα και την ανάπτυξη», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Ως προς το πρώτο, για ακόμη μια φορά επιχείρησε να καλλιεργήσει κλίμα προσμονής για το εμβόλιο, προκειμένου να συγκαλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση του συστήματος Υγείας και την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, σε συνδυασμό με την εναπόθεση των πάντων στην «ατομική ευθύνη»…

Αφού υποστήριξε πως όσο πιο πιστά τηρούνται τα μέτρα περιορισμού, «τόσο ευκολότερα θα αίρονται οι περιορισμοί» και όσο περισσότεροι πολίτες θα εμβολιάζονται, «τόσο πιο κοντά θα έρχεται και το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα», ανέφερε πως με βάση τις πληροφορίες από την ΕΕ «στις 26 Δεκεμβρίου θα βρίσκονται εδώ οι πρώτες δόσεις» και «την επομένη κιόλας μέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, για να επεκταθούν σταδιακά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία έχουν ήδη οργανωθεί».

Μακρόχρονη η διαδικασία του εμβολιασμού

Πάντως, παρά το κλίμα προσμονής που επιχείρησαν να καλλιεργήσουν όλο το προηγούμενο διάστημα τα κυβερνητικά στελέχη πετώντας διάφορα νούμερα, τελικά μέχρι τέλος του Γενάρη η χώρα μας αναμένεται να έχει προμηθευτεί 429.000 δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε χθες για τον Εθνικό Σχεδιασμό του Εμβολιασμού.

Στις 26 Δεκέμβρη θα φτάσει η πρώτη μικρή παρτίδα που θα περιλαμβάνει μόλις 9.750 δόσεις, στις 29 Δεκέμβρη άλλες 83.850 δόσεις, ενώ στο τέλος Φλεβάρη «ευελπιστούν» να έχουν παραλάβει άλλες 333.450 δόσεις εμβολίων, επιβεβαιώνοντας πως θα πρόκειται για μια αναγκαία, αλλά μακρόχρονη διαδικασία που πρέπει να συνδυαστεί με ενίσχυση του συστήματος Υγείας και άλλα μέτρα προστασίας.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.