Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Δεκέμβρης 1944: Περί ποίας αυτοδικία ομιλούν; Μήπως αυτοδικούσαν οι άοπλοι διαδηλωτές;

Οι Άγγλοι και τα ανδρείκελά τους της κυβέρνησης Παπανδρέου προχωρούν στο αιματοκύλισμα του άοπλου λαού της Αθήνας.
 

*

03/12/1944: Επειδή διάφοροι καλοθελητές μιλάνε για "Αυτοδικία", με βάση το έγγραφο του ΕΛΑΣ, της 1/12/1944, που υπογράφει ο Ι. ΠΥΡΙΟΧΟΣ, Συν/χης ΝΕΣΤΟΡΑΣ Καπετάνιος, και το οποίο τέτοιες μέρες διακινείται στο διαδίκτυο, δημοσιεύω αυτό το έγγραφο και στη συνέχεια παραθέτω κάποια σχόλια.

*

Βλέπε από Μποτίλια: Δεκέμβρης 1944

*

 

ΕΛΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1944

Α΄ Σ. Στρατού 
ΕΠΙΤ. ΓΡΑΦ ΙΙΙ
ΑΡΙΘ ΑΠ 25

Ι. ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ. Ως έχει

ΙΙ. ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ.
Αι δυνάμεις τα οποίας φαίνεται ότι θα χρησιμοποιήσει η αντίδρασις είναι κατά κύριον μεν λόγο τα στρατιωτικά εις την περιοχήν Γουδί τμήματα, ήτοι Ορεινή Ταξιαρχία , Σχολείον Χωροφυλακής, Γερμανοτσολιάδες ως και Ιερός Λόχος Ψυχικού, κατά δεύτερον δε λόγον τα Αστυνομικά τμήματα , διάχυτοι μονάδες Χωροφυλακής , Οργάνωσις Χιτών , άλλαι παρεμφερείς οργανώσεις, αι δυνάμεις της Γενικής Ασφαλείας και του ανασυγκροτηθέντος τμήματος Μπουραντά.

ΙΙΙ. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΣ.
Το
A΄ ΣΣ ενισχυόμενον και από τας δυνάμεις του ΕΛΑΣ της υπαίθρου , θα αντιταχθεί δια των όπλων κατά παντός πραξικοπήματος της αντιδράσεως. Θα περισφίγγει και τελικώς θα εξουδετερώσει κατά κύριον λόγον τας συγκεντρωθείσας εις το Γουδί δυνάμεις. Κατά δεύτερον λόγον θα εξουδετερώσει τα εστίας αντιστάσεως εντός της πόλεως.

IV. ΙΔΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Α) Να εκκαθαρίσει τα φιλικώς διακειμένας συνοικίας των Αθηνών εις όσον το δυνατόν βραχύτερον χρόνον.
 
Β) Δια του όγκου των δυνάμεων του να αποκλείσει αρχικώς τας συγκεντρωμένας δυνάμεις εις την περιοχήν Γουδί- Ψυχικού.
 
Γ) Να εκκαθαρίσει τελικώς την κατάστασιν τόσον εις την περιοχήν Γουδί- Ψυχικού, όσον και εις την υπόλοιπον πόλιν των Αθηνών δια των αφιχθησομένων και εκ της υπαίθρου φιλίων δυνάμεων

V KATANOMH ΔΥΝΑΜΕΩΝ.
Τα Συντάγματα των Αθηνών θα διαθέσουν ανά ένα λόχον κατά την κρίσιν των δια τον αποκλεισμόν εκάστου Αστυνομικού τμήματος
 
Έναντι των δυνάμεων Γουδί-Ψυχικού θα διαθέσουν εις την περιοχήν Κουπόνια- Αμπελόκηποι το 2ον Σύνταγμα με το 1/2 και έτερα δύο Τάγματα. Το 3ον Σύνταγμα με το
Y/3 και άλλα δύο Τάγματα. Και το 5ον Σύνταγμα, έν Τάγμα με τον Υποδιοικητήν εις την περιοχήν Ψυχικού και το έτερον με τον Διοικητήν εις την περιοχήν Αμαρούσιον- Κηφισιά – Κουκουβάουνες.

 
Διά τα 1ον και 4ον όρα οργάνωσιν Διοικήσεως
 
Το 6ον Σύνταγμα πλην του Τάγματος Νέας Κοκκινιάς θα εκκαθαρίσει ταχύτατα τας αντιστάσεις του Πειραιώς και δια του όγκου των δυνάμεων του θα κατευθυνθεί προς Αθήνας
 
Το Τάγμα Νέας Κοκκινιάς θα εκκινήσει αμέσως προς Αθήνας αφήνον έναν Λόχον εις περιοχήν Πυριτιδοποιείου

( Χαριν συντομίας παραλείπονται οι παράγραφοι VI OΡΓΑΝΩΣΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ , VII ΑΠΟΣΤΟΛΑΙ, VIII ΕΚΤΕΛΕΣΙΣ , IX ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΙΣ, Χ. ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ , ΧΙ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΣΣ )
Το έγγραφο κλείνει ως εξής:

ΧΙΙ ΑΝΑΦΕΡΑΤΕ ΛΗΨΙΝ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΗΣ

ΑΠΟΔΕΚΤΑΙ:
ΙΙ Μεραρχία, Ι Ταξιαρχία
 
ΙΙ Ταξιαρχία, 5ον Σύνταγμα
 
6ον Σύνταγμα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΣ: 
ΙΙΙ Γραφείον

Αθήναις τη 1-12-44

Η ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ
Ι. ΠΥΡΙΟΧΟΣ Συν/χης
ΝΕΣΤΟΡΑΣ Καπετάνιος

 

*

ΣΧΟΛΙΑ

 

Αυτοδικία: ΝΟΜ. η πράξη αδικηθέντος, με την οποία προσπαθεί μόνος του να τιμωρήσει τον δράστη για την αδικία που υπέστη, χωρίς να ακολουθήσει τη νόμιμη δικαστική οδό.  

Περί ποίας αυτοδικία ομιλούμε και ποια η νόμιμη δικαστική οδός;

Μήπως έπρεπε να πάνε επί σφαγή;

*

Να λέμε και τι προηγήθηκε του «ΜΟΙΡΑΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ» δυο –μόνο- μέρες πριν

ή

ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ;

Έβερτ - Παπανδρέου - Σκόμπι

30 Νοέμβρη 1944:

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» Γ. Παπανδρέου βγάζει διαταγή που καθορίζει τις 10 Δεκεμβρίου (1944) ως ημερομηνία διάλυσης του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής. 

Την επόμενη μέρα οι υπουργοί του ΕΑΜ παραιτούνται απ’ τη κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά της διαταγής πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

*

Μεγάλες στιγμές της ελληνικής υποτέλειας: Σκόμπυ - Παπανδρέου - Δαμασκηνός

1 Δεκέμβρη 1944

Την 1η Δεκέμβρη 1944 ο στρατηγός Σκόμπι, χωρίς καμιά σχετική απόφαση της κυβέρνησης, κοινοποίησε στον ΕΛΑΣ διαταγή του και κυκλοφόρησε προκήρυξη, που σκορπίστηκε από βρετανικά αεροπλάνα σ' όλη τη χώρα. Με την προκήρυξη καθόριζε ημερομηνία έναρξης της αποστράτευσης των ανταρτικών δυνάμεων τη 10 Δεκέμβρη και απειλούσε το λαό ότι αν δεν εφαρμοστεί η διαταγή του «θα κλονιστεί η σταθερότητα του εθνικού νομίσματος» και θα «πεινάσει».

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συγκαλούσε την κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή των υπουργών του ΕΑΜ, και αποφάσιζε την άμεση διάλυση της Εθνικής Πολιτοφυλακής σε πολλές περιφέρειες της χώρας.

Το ιταμό τελεσίγραφο του Σκόμπι, που απαιτούσε τον μονόπλευρο αφοπλισμό του ΕΛΑΣ και η απόφαση του Γ. Παπανδρέου για τη διάλυση της Εθνικής Πολιτοφυλακής, ξεσήκωσαν, όπως ήταν επόμενο, τη γενική κατακραυγή.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΣ συνήλθε την ίδια μέρα και ενέκρινε απόφαση στην οποία, αφού τόνιζε ότι αγωνίζεται για τη διατήρηση της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με την προϋπόθεση ότι θα βάλει άμεσα σε εφαρμογή το εξαγγελλόμενο πρόγραμμά της και θα οδηγήσει τη χώρα στην κατοχύρωση των λαϊκών ελευθεριών με το γρήγορο δημοψήφισμα και ελεύθερες εκλογές για Συντακτική Εθνοσυνέλευση, διακήρυττε ότι μοναδική λύση, που εξυπηρετεί την ησυχία του λαού και την ομαλότητα, είναι η πλήρης αποστράτευση όλων των ενόπλων δυνάμεων: ΕΛΑΣ- ΕΔΕΣ- Ορεινής Ταξιαρχίας- Ιερού Λόχου και των σχηματισμών Μέσης Ανατολής, η εκκαθάριση των σωμάτων ασφαλείας και των κρατικών υπηρεσιών, η τιμωρία των προδοτών.

Στη συνεδρίασή της αυτή η ΚΕ του ΕΑΜ αποφάσισε να καλέσει το λαό σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 3 Δεκέμβρη και στις 4 του ίδιου μήνα να κηρυχτεί γενική απεργία.

Την 1η Δεκέμβρη, επίσης, οι υπουργοί του ΕΑΜ και της ΠΕΕΑ, που εκπροσωπούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού παραιτήθηκαν «Ο Παπανδρέου και οι απομείναντες υπουργοί του είχαν χάσει πλέον και το τελευταίο ίχνος επιβολής», ομολογεί στα Απομνημονεύματά του ο Τσόρτσιλ.

Μαζικές και μαχητικές εκδηλώσεις ξέσπασαν σε όλη την Ελλάδα κατά του αφοπλισμού του ΕΛΑΣ. Η πεποίθηση του λαϊκού κινήματος ήταν σθεναρή και ξεκάθαρη: «Τα όπλα δεν τα δίνουμε»!

Την ίδια στιγμή, η Ορεινή Ταξιαρχία κινήθηκε ακροβολιζόμενη στους λόφους του Υμηττού, μεταξύ των συνοικιών Ζωγράφου και Καισαριανής, ενώ ο αρχηγός του ΕΔΕΣ Ν. Ζέρβας αναχώρησε βιαστικά για την Ήπειρο, όπου βρισκόταν ο κύριος όγκος των δυνάμεών του.

Την επομένη, στις 2 Δεκέμβρη το ΕΑΜ κοινοποίησε την απόφασή του για συγκρότηση συλλαλητηρίου.

Ο Γ. Παπανδρέου, ενώ στην αρχή χορήγησε την άδεια, πριν από τα μεσάνυχτα υπαναχώρησε και απαγόρευσε το συλλαλητήριο.

2 Δεκέμβρη 1944

Οι λαϊκές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά του αφοπλισμού του ΕΛΑΣ συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα με ιδιαίτερη μαζικότητα και μαχητικότητα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο -δίχως πλέον τους ΕΑΜικούς αντιπροσώπους- υπέγραψε το Διάταγμα για τη διάλυση του ΕΛΑΣ, του ΕΛΑΝ, του ΕΔΕΣ «και πάσης άλλης τυχόν υφιστάμενης οργανώσεως», κηρύσσοντας ταυτόχρονα την «επιστράτευσιν απάντων των εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών.»

Η ΚΕ του ΕΑΜ αποφάσισε:

α) Να απευθύνει έκκληση προς τις συμμαχικές κυβερνήσεις της Βρετανίας, της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ,

β) Να πραγματοποιηθεί παλλαϊκή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την Κυριακή 3 Δεκέμβρη,

γ) Να κηρυχθεί παλλαϊκή απεργία τη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη και

δ) Να ανασυγκροτηθεί η ΚΕ του ΕΛΑΣ.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου αρχικά έδωσε την άδεια για τη συγκέντρωση της Κυριακής. Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, την ανακάλεσε, δίνοντας εντολή να κατασταλεί ακόμα και με τη χρήση όπλων. Στο Φάληρο αποβιβάστηκαν 6.000 Βρετανοί στρατιώτες και 2 ελληνικά τάγματα από την Αίγυπτο.

*

3 Δεκέμβρη 1944

Μήπως αυτοδικούν οι... οπλισμένοι διαδηλωτές;

Στο ψαχνό: 21 νεκροί, 140 τραυματίες

Οι Άγγλοι και τα ανδρείκελά τους της κυβέρνησης Παπανδρέου προχωρούν στο αιματοκύλισμα του άοπλου λαού της Αθήνας.

Μπ.Ζ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.