Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Πανδημία κυβερνητικής ανευθυνότητας: Ασφυξία στις ΜΕΘ — Μετακύλιση ευθυνών στους γιατρούς και προετοιμασία για «διαλογή» ασθενών αντί επίταξης του ιδιωτικού τομέα — Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος ΟΕΝΓΕ: Καμία υποταγή σε απάνθρωπα και αντιεπιστημονικά διλήμματα

ΠΑΝΔΗΜΙΑ

«Ασφυξία» στις ΜΕΘ - Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα

*

Δεν πρόκειται για καραντίνα - Μας ξεκληρίζουν με καραμπίνα - Μόνη λύση να αφοπλίσουμε το κεφάλαιο — Μείωση των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων κατά 20% στα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα των περιοχών που βρίσκονται στο επίπεδο Α (επιτήρηση) και κατά 80% στο επίπεδο Β (αυξημένου κινδύνου) — ΟΕΝΓΕ: Κίνδυνος εκτίναξης της θνητότητας και της νοσηρότητας στις λοιπές παθήσεις — Αφροδίτη Ρέτζιου: Οι σαρωτικοί και εντατικοί έλεγχοι θα αφορούν και τους ιδιωτικούς ομίλους υγείας οι οποίοι στο πρώτο κύμα συνέχιζαν ανενόχλητοι να πουλάνε τις υπηρεσίες τους στην υψηλή πελατεία τους;

*

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΕΤΖΙΟΥ

Καμία υποταγή σε απάνθρωπα και αντιεπιστημονικά διλήμματα - Αποφασιστική ενίσχυση των ΜΕΘ τώρα!

(Βλέπε κάτω)

*

Τετάρτη 04/11/2020 - 09:06 - Ενημέρωση: Τετάρτη 04/11/2020 - 14:17

Καθώς καθημερινά αυξάνονται ταχύτατα τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα και μαζί τους οι ανάγκες νοσηλείας και τα περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ (τους 169 έφτασαν την Τρίτη οι διασωληνωμένοι), ξεσκεπάζεται το κυβερνητικό παραμύθι περί δήθεν «θωράκισης» του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ήδη, η κατάσταση που διαμορφώνεται στα δημόσια νοσοκομεία και ειδικά στο θέμα των ΜΕΘ είναι εκρηκτική:

  • Παρά τις ανακυκλώσεις κλινών ΜΕΘ σε βάρος της θεραπείας άλλων σοβαρών ασθενειών, οι κλίνες ΜΕΘ-Covid πανελλαδικά είναι κατειλημμένες κατά 63%. Στην Αττική η πληρότητα βρίσκεται στο 71% (99 κατειλημμένες κλίνες από τις 140 για κορονοϊό), ενώ στη Θεσσαλονίκη έχει ανέβει ήδη στο 76% (63 κατειλημμένες από τις 83).
  • Αντίστοιχα πολύ υψηλό είναι και το ποσοστό πληρότητας στο σύνολο των ΜΕΘ (για όλες τις ασθένειες), δείχνοντας τα όρια της πολιτικής της ανακύκλωσης κλινών, χωρίς ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Η πληρότητα φτάνει στο 70% σε όλη τη χώρα, ενώ ειδικά στην Αττική ανεβαίνει στο 81,3% στο σύνολο των κλινών ΜΕΘ (292 κατειλημμένες από τις 359).
  • Σε περιοχές που η πανδημία βρίσκεται «στο κόκκινο», οι πληρότητες στις ΜΕΘ φτάνουν σε μια σειρά νοσοκομεία ακόμα και στο 100%. Χαρακτηριστικά, στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ-Covid είναι στο 100% στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», στο «Παπαγεωργίου» και στο «Γ. Γεννηματάς» (10 κλίνες). Το ίδιο συμβαίνει και στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής.
  • Μεγάλα νοσοκομεία μεγάλων πόλεων έχουν «φρακάρει», με αποτέλεσμα να στέλνουν βαριά περιστατικά σε μικρότερα νοσοκομεία, ακόμα και όταν αυτά δεν έχουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Χαρακτηριστικά, στα Γιάννενα τα δύο νοσοκομεία είναι γεμάτα μετά τις μεγάλες συρροές στη βιομηχανία τροφίμων, με αποτέλεσμα ηλικιωμένοι από το γηροκομείο με τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού να στέλνονται σε μικρότερα νοσοκομεία της Ηπείρου, ακόμα και σε νοσοκομεία χωρίς κλίνες ΜΕΘ-Covid (με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση που η κατάστασή τους επιδεινωθεί περαιτέρω).
  • Η ίδια η απαράδεκτη απόφαση για μείωση έως και 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων στις «κόκκινες περιοχές», όπως και οι εντολές για άμεση αναστολή όλων των τακτικών εξωτερικών ιατρείων στα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Κομοτηνή, είναι κινήσεις άμεσα συνδεδεμένες με τις τεράστιες ελλείψεις και στις ΜΕΘ, με την πολιτική των μετακινήσεων και των επικίνδυνων «μπαλωμάτων».

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και των προκατόχων της

Από παντού ξεπροβάλλουν οι τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την άθλια κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τις τεράστιες ελλείψεις σε ΜΕΘ, αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, που 8 μήνες από την εμφάνιση της πανδημίας δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα Υγείας με τις αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ και με την αναγκαία στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, ενώ ακόμα και σήμερα, μέσα στην έξαρση του δεύτερου κύματος, αρνείται να προχωρήσει στην αναγκαία επίταξη των μεγάλων μονάδων του ιδιωτικού τομέα. 

Αντ' αυτού, εξασφαλίζει νέα «δωράκια» στους κλινικάρχες, διπλασιάζοντας την ημερήσια αποζημίωσή τους για κάθε νοσηλεία σε ΜΕΘ, δίνοντας δυνατότητες για επέκταση κλινών ΜΕΘ χωρίς κανέναν έλεγχο προδιαγραφών και με το ίδιο προσωπικό.

Με διάφορα «δημιουργικά μαθηματικά», η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «λειτουργούν» περίπου 1.000 κρεβάτια ΜΕΘ, όταν ακόμα κι έτσι, η Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό της, θα έπρεπε να έχει 3.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, ανεξάρτητα από την πανδημία.

Αντ' αυτού η κυβέρνηση προβάλλει τον στόχο των 1.200 κρεβατιών, δηλαδή βάζει «στόχο» να καλύψει μόλις το 1/3 των αναγκών, με βάση τον «ευρωπαϊκό μέσο όρο» των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας, που χρεοκόπησαν με πάταγο ήδη από το πρώτο κύμα, αφήνοντας εκατόμβες νεκρών...

Τα ίδια τα κρεβάτια ΜΕΘ που λειτουργούν δεν έχουν όλο το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό.

Σύμφωνα με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας, ένα κρεβάτι ΜΕΘ χρειάζεται τουλάχιστον τέσσερις νοσηλευτές και έναν γιατρό.

Χαρακτηριστικά, πριν από δύο βδομάδες, η κυβέρνηση έκοψε την κορδέλα των 50 κλινών ΜΕΘ στο «Σωτηρία» (δωρεά της Βουλής), ωστόσο μέχρι χτες λειτουργούσαν μόλις 12 κρεβάτια κι αυτά με δανεικό προσωπικό και κάτω από τις ελάχιστες προδιαγραφές (10 γιατροί αντί για 12).

Σοβαρά ερωτήματα και προετοιμασία εδάφους για απαράδεκτες καταστάσεις

Στο μεταξύ, σοβαρά ερωτήματα προκαλούν μια σειρά στοιχεία σχετικά με τις νοσηλείες και τους θανάτους από κορονοϊό στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, τη βδομάδα 19-25 Οκτώβρη, οι μισοί θάνατοι από κορονοϊό σημειώθηκαν σε απλές κλίνες Covid των νοσοκομείων, με τους θανόντες να μην μπαίνουν ποτέ σε ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 63 θανάτων αυτό το διάστημα, καταγράφονται 31 θάνατοι διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ και 32 θάνατοι ασθενών σε κλινικά τμήματα εκτός ΜΕΘ.

Τα ερωτήματα μάλιστα γίνονται ακόμα περισσότερα από το γεγονός ότι η διάμεση ηλικία των ασθενών που πέθαναν σε ΜΕΘ ήταν τα 77 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που πέθαναν εκτός ΜΕΘ είναι τα 84 έτη.

Προκύπτει επομένως το ερώτημα γιατί τόσα πολλά περιστατικά πεθαίνουν χωρίς να νοσηλευτούν καθόλου σε ΜΕΘ, όπως και γιατί η ηλικία τους είναι κατά τεκμήριο μεγαλύτερη από την ηλικία των ασθενών που πέθαναν σε ΜΕΘ.

Η ανησυχία μεγαλώνει από την εμφάνιση τις τελευταίες μέρες μιας αρθρογραφίας που προλειαίνει το έδαφος για τη «διαλογή» ασθενών, για καταστάσεις ανάλογες με αυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας (όπως στην Ιταλία), όπου γιατροί υποχρεώνονταν να διαλέξουν ποιον ασθενή θα βάλουν σε κάποια από τις ελάχιστες διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και ποιον θα αναγκαστούν να αφήσουν να πεθάνει εκτός ΜΕΘ.

Χαρακτηριστικά, σε άρθρο τέτοιου περιεχομένου αναφέρεται ότι «είναι ανάγκη η επιστημονική κοινότητα να θέσει σαφή επιστημονικά κριτήρια για τη διαλογή στις ΜΕΘ λόγω Covid-19. Τα συγκεκριμένα κριτήρια θα πρέπει να στηρίζονται στον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες». Σπεύδοντας μάλιστα να καλύψει ως μονόδρομο την αντιλαϊκή πολιτική που πετσοκόβει τις λαϊκές ανάγκες στα μέτρα των τεράστιων ελλείψεων του δημόσιου συστήματος Υγείας, το ίδιο άρθρο ισχυρίζεται ότι «ιδεατές απαντήσεις, του τύπου να φτιάξουμε ικανό αριθμό εντατικών για να μην έχουμε αυτά τα διλήμματα, σε περιόδους πανδημίας είναι αδύνατες». Και για επίταξη του ιδιωτικού τομέα φυσικά ούτε λόγος...

Μεταθέτει από τώρα προκλητικά τις ευθύνες στους γιατρούς η κυβέρνηση!

Καλούμενη να σχολιάσει τα παραπάνω στοιχεία κατά τη χτεσινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, η κυβέρνηση επιχείρησε προκλητικά να συσκοτίσει τις μεγάλες ευθύνες της ίδιας και των προκατόχων της, πετώντας ήδη από τώρα το «μπαλάκι» στους γιατρούς!

Ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, όταν ρωτήθηκε σχετικά, χωρίς να πει ούτε μια κουβέντα για τα στοιχεία, περιορίστηκε να αναφέρει ότι είναι «ψέματα και συκοφαντίες», ότι «είναι αδιανόητο πως μπορεί να αφήνονται άνθρωποι εκτός ΜΕΘ», ενώ προκλητικά ισχυρίστηκε ότι «η διασωλήνωση είναι ιατρική πράξη για την οποία αποφασίζει ο γιατρός (...) Ας αφήσουμε την ιατρική κοινότητα να κάνει τη δουλειά της»!

Λες και η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις 3.500 αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ, λες και προχώρησε στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα, για να μπορούν να κάνουν οι γιατροί το λειτούργημά τους, λες και δεν είναι η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική και οι τεράστιες ελλείψεις που προκαλεί, αυτό που θέτει τα απάνθρωπα όρια που είδαμε και σε άλλες χώρες με μεγαλύτερη εξάπλωση της πανδημίας!

902

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΕΤΖΙΟΥ

Καμία υποταγή σε απάνθρωπα και αντιεπιστημονικά διλήμματα - Αποφασιστική ενίσχυση των ΜΕΘ τώρα!


Τετάρτη 04/11/2020 - 14:10

Παρεμβαίνοντας στο θέμα που επαναφέρεται περί «θέσπισης κριτηρίων για τη διαλογή στις ΜΕΘ», η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), επισημαίνει τα εξής:

«Καταρχάς πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στις ενδείξεις για αντιμετώπιση και εισαγωγή ενός ασθενούς σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και στη θέσπιση κριτηρίων και κατευθυντήριων οδηγιών για την εισαγωγή σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Οι ενδείξεις εισαγωγής σε μία ΜΕΘ βασίζoνται σε αυστηρά επιστημονικά δεδομένα και αφορούν ιατρικές καταστάσεις, π.χ. οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, έμφραγμα, μετεγχειρητικές επιπλοκές, εγκαύματα, καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις κ.λπ.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες δεν αφορούν αυτό. Αφορούν τη θέσπιση κριτηρίων που εκτός από τις ιατρικές ενδείξεις λαμβάνουν υπόψη τους και το κριτήριο του "κόστους - οφέλους". Αυτό δεν αφορά μόνο τις ΜΕΘ αλλά όλες τις θεραπευτικές προσεγγίσεις "υψηλού" κόστους. Η υποταγή δηλαδή της επιστήμης στους αδυσώπητους, απάνθρωπους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, "η θέσπιση κριτηρίων" αφορά τη "διαχείριση ενός αριθμού κλινών ΜΕΘ που δεν καλύπτει τις ανάγκες μιας χώρας". Επισημαίνει μάλιστα ότι "σε καμία περίπτωση δεν είναι λύση ούτε μειώνει την ανάγκη αύξησης των κλινών ΜΕΘ σε επίπεδο ανάλογο με τις ανάγκες του πληθυσμού μιας χώρας".

Το ζήτημα είναι ότι οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται και ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές που μπορούν να σωθούν: Εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, κ.λπ.

Εχουμε χρέος να μη δεχτούμε να υποκύψουμε στα διλήμματα που θέλουν να μας βάλουν. Σε κανέναν άνθρωπο να μη στερήσουμε τη δυνατότητα να σωθεί επειδή π.χ. είναι ηλικιωμένος ή έχει υποκείμενα νοσήματα που επιβαρύνουν την πρόγνωση. Αυτή είναι η ηθική υποχρέωση που έχουμε απέναντι στους ασθενείς μας. Αυτό επιβάλλει ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας.

Η ίδια η ζωή, η αντικειμενική εξέλιξη, η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης του ανθρώπου. Εμείς γιατί να δεχτούμε να του στερήσουμε τη δυνατότητα να ζήσει; Επειδή τα στατιστικά δείχνουν ότι είναι χειρότερη η πρόγνωση και έχει μικρότερες πιθανότητες να ζήσει;

Η Ιατρική δεν μπορεί να ασκείται με ποσοστά. Αν ήταν έτσι, ασθενείς με προβλήματα που τα ποσοστά επιβίωσης είναι μικρά θα αφήνονταν αβοήθητοι να πεθάνουν.

Για την ανάγκη στελέχωσης των ΜΕΘ η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός γιατρών που να έχουν εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία.

Η κυβέρνηση να δώσει τώρα στη δημοσιότητα τα στοιχεία: Πόσοι γιατροί με εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία υπάρχουν στην Ελλάδα; Πόσοι γιατροί έχουν θέσει υποψηφιότητα με πτυχίο και τίτλο ειδικότητας για τις θέσεις που έχουν προκηρυχτεί στις ΜΕΘ και στις υπόλοιπες μονάδες;

Να τους διορίσει τώρα όλους, το σύνολο όσων έχουν θέσει υποψηφιότητα. Δεν μπορεί τα νοσοκομεία να στενάζουν από ελλείψεις και να αποκλείει τους εξειδικευμένους παθολόγους και αναισθησιολόγους στην Εντατική Θεραπεία. Χαρακτηριστικά, οι μοναδικές προσλήψεις αναισθησιολόγων σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης στο πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν μόλις δύο επικουρικοί γιατροί.

Σε όλες τις προκηρύξεις να μην αποκλείεται καμία από τις κύριες ειδικότητες που δίνουν το δικαίωμα εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία.

Εδώ και τώρα να προσληφθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσει το σύνολο των κλινών ΜΕΘ που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Να επιταχθεί το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και να ενταχθούν στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Να διαμορφωθεί και να υλοποιηθεί σχέδιο για την ανάπτυξη των 3.500 κλινών ΜΕΘ που έχει ανάγκη η χώρα».

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.