Ο Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Θα διαψευστούν όσοι καλλιεργούν φρούδες ελπίδες ότι μπορεί μέσω αυτής της εναλλαγής να υπάρχει ριζική αλλαγή πολιτικής
Σε δήλωσή του για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών [βλέπε κάτω] ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρει τα εξής:
«Η αντιδραστική διακυβέρνηση Τραμπ μπορεί να ηττήθηκε στις εκλογές των ΗΠΑ, το σίγουρο όμως είναι ότι δεν ηττήθηκε συνολικά η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης των ΗΠΑ και του αιματοβαμμένου αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
Πολύ σύντομα θα διαψευστούν όσοι -και εδώ στην Ελλάδα- καλλιεργούν φρούδες ελπίδες, ότι μπορεί μέσω αυτής της εναλλαγής να υπάρχει ριζική αλλαγή πολιτικής είτε απέναντι στον αμερικανικό λαό είτε στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Άλλωστε, είναι πολύ νωπές οι μνήμες «δημοκρατικών» Προέδρων των ΗΠΑ, που εξαπέλυσαν πολέμους και επεμβάσεις, στη Γιουγκοσλαβία, τη Μέση Ανατολή κ.α., διέλυσαν κράτη, αιματοκύλησαν λαούς, αλλά και επιτέθηκαν στα δικαιώματα των εργαζομένων στις ΗΠΑ, κατέφυγαν στον αυταρχισμό και την καταστολή.
Συνεπώς, είναι αποπροσανατολιστικές κι επικίνδυνες οι εκτιμήσεις, που ακούγονται από κυβερνητικούς και άλλους πολιτικούς κύκλους στην Ελλάδα, ότι δήθεν η Προεδρία Μπάιντεν μπορεί να λειτουργήσει θετικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η προσήλωση και του νέου Προέδρου των ΗΠΑ στη ΝΑΤΟική συνοχή δεν είναι παράγοντας ασφάλειας, αλλά ο "νούμερο 1" παράγοντας κινδύνου για τους λαούς της περιοχής και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Κατά συνέπεια, η λαϊκή αντίθεση ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και η διεθνιστική αλληλεγγύη στον αμερικανικό λαό και τους άλλους λαούς, είναι σήμερα εξίσου σημαντική και ακόμη περισσότερο αναγκαία».
902, Κυριακή 08/11/2020 - 17:49 - Ενημέρωση: Κυριακή 08/11/2020 - 18:10
HΠΑ
Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας - Βαθιές αντιθέσεις και ένταση επιθετικότητας την επόμενη μέρα
Σάββατο 07/11/2020 - 18:51 - Ενημέρωση: Σάββατο 07/11/2020 - 21:04
Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σε μια εκλογική διαδικασία που αποτύπωσε την έντονη ενδοαστική διαπάλη στο εσωτερικό της χώρας για τις στρατηγικές προτεραιότητες του αμερικανικού κεφαλαίου.
Με καταμετρημένο το μεγαλύτερο μέρος των εκτιμώμενων ψήφων στην Πενσιλβάνια, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών φαίνεται να κερδίζει αυτή την πολιτεία από τον Ντ. Τραμπ.
Με τους 20 εκλέκτορες από την Πενσιλβάνια, ο Μπάιντεν φτάνει τους 273. Για να εκλεγεί πρόεδρος, χρειαζόταν 270 εκλεκτορικές ψήφους.
Στην πρώτη του δήλωση, κατέφυγε στα τετριμμένα, λέγοντας πως «έχουμε πολλή και δύσκολη δουλειά μπροστά μας» και πως θα είναι ένας πρόεδρος «για όλους τους Αμερικάνους, είτε με ψηφίσατε είτε όχι».
«Οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει», δήλωσε ο Ντ. Τραμπ, ο οποίος θα καταθέσει προσφυγή στα δικαστήρια για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Χαιρετίζουν ΝΑΤΟ και ΕΕ
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συνεχάρη τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.
«Γνωρίζω τον Τζο Μπάιντεν ως ισχυρό υποστηρικτή της Συμμαχίας μας και ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά μαζί του. Ένα ισχυρό NATO είναι καλό τόσο για τη Βόρεια Αμερική όσο και για την Ευρώπη», ανέφερε.
«Η ΕΕ υπογραμμίζει, για άλλη μια φορά, τη δέσμευσή της για μια ισχυρή διατλαντική σχέση και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο, το νέο κογκρέσο και τη διοίκηση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Ένταση της επιθετικότητας και βαθιές αντιθέσεις
H οξύτατη πόλωση ανάμεσα σε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς που εκδηλώθηκε στην προεκλογική περίοδο και στη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, η αντιπαράθεση και τα επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς των δύο κομμάτων, οι διαδηλώσεις ακόμα και την ημέρα των εκλογών αποδεικνύουν την οξύτητα της κόντρας που υπάρχει σε τμήματα της αστικής τάξης των ΗΠΑ, η οποία διαχέεται στο σύνολο της αμερικανικής κοινωνίας.
Οι αντιθέσεις αυτές δεν αφορούν μόνο το μείγμα διαχείρισης, αφορούν τις δυσκολίες αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης που επιταχύνθηκε με την πανδημία, αφορούν πάνω απ' όλα την όξυνση του ανταγωνισμού των ΗΠΑ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, την ΕΕ, την ανερχόμενη Κίνα, που αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία τους.
Επομένως, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός-ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος και τις προτεραιότητες που αυτός θα θέσει- θα εντείνει την επιθετικότητα του στην εξωτερική πολιτική, προκειμένου να ανακόψει τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ενώ στο εσωτερικό της χώρας θα ενταθεί η επίθεση στην εργατική τάξη, που θα φορτωθεί τις συνέπειες της κρίσης και της πανδημίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.