Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

ΚΟΥΒΑ: Μια πατρίδα για όλον τον κόσμο — #UnblockCuba / «Ξεμπλοκάρετε» την Κούβα! — Πανευρωπαϊκή καμπάνια - έκκληση για αλληλεγγύη κατά της δολοφονικής πολιτικής αποκλεισμού των ΗΠΑ — Ενημερωθείτε-Υπογράψτε ΕΔΩ ΤΩΡΑ!

*

Υπογραφή ηλεκτρονικά κειμένου διαμαρτυρίας

*

#UnblockCuba / Πανευρωπαϊκή καμπάνια κατά του αποκλεισμού

#UnblockCuba / «Ξεμπλοκάρετε» την Κούβα!

*

https://www.unblock-cuba.org

και

https://www.facebook.com/hashtag/unblockcuba

*

Έκκληση για αλληλεγγύη κατά της δολοφονικής πολιτικής αποκλεισμού των ΗΠΑ

Πολιτιστικός Σύλλογος Χοσέ Μαρτί

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Όπως γνωρίζετε, σήμερα ο κουβανικός λαός αντιμετωπίζει έναν απάνθρωπο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό, επιβεβλημένο από  διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ εδώ και 60 χρόνια.

Από τον Απρίλη του 2019, το εμπάργκο έχει περαιτέρω ενταθεί με την ενεργοποίηση του Άρθρο 3 του νόμου Χελμς-Μπάρτον και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε τρίτες χώρες που εμπορεύονται με την Κούβα.

Σήμερα, εν μέσω της πανδημίας, και της συνακόλουθης οικονομικής κρίσης –και ενώ το υγειονομικό προσωπικό και ολόκληρος κουβανικός λαός έχουν προσφέρει την αλληλεγγύη και την τεχνογνωσία τους διεθνώς για τη φροντίδα τόσων συνανθρώπων μας–, η Ουάσιγκτον έχει σφίξει ακόμα περισσότερο τη θηλιά.

Έχει έρθει η στιγμή κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος άνθρωπος και φορέας να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι σε αυτή την παράνομη και εκδικητική πολιτική. Αυτό τον Οκτώβριο και έως τον Μάιο του 2021, θα ξεδιπλωθεί η πανευρωπαϊκή καμπάνια #UnblockCuba που φιλοδοξεί να φέρει ένα ηχηρό μήνυμα αντίθεσης στο εμπάργκο από κάθε γωνιά της Ευρώπης ως τα εθνικά κοινοβούλια, το ευρωκοινοβούλιο και τον ΟΗΕ. Η καμπάνια, στην οποία συμμετέχουν ήδη δεκάδες συλλογικότητες, θα κορυφωθεί τον Μάιο όταν η ΓΣ του ΟΗΕ θα συζητήσει για άλλη μια φορά την καταδίκη της πολιτικής του αποκλεισμού.

Καλούμε κάθε συλλογικότητα, μέσα στο διάστημα αυτό να συμμετάσχει με όποιον τρόπο μπορεί στο ευρωπαϊκό αυτό εγχείρημα. Από την αποστολή ενός μηνύματος συμπαράστασης και την υπογραφή ηλεκτρονικά του κειμένου διαμαρτυρίας και την πλατιά ενημέρωση φίλων και μελών διαδίδοντας το υλικό της καμπάνιας, ως τη διοργάνωση συζητήσεων και εκδηλώσεων στους χώρους που δραστηριοποιείται ο κάθε σύλλογος, σωματείο, ομάδα ή κόμμα, ή ο καθένας και η καθεμία ατομικά.

Είμαστε στη διάθεσή σας με πληροφορίες, ενημερωτικό υλικό ή οτιδήποτε άλλο κρίνετε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην κοινή αυτή προσπάθεια.

Από ελληνικής πλευράς, στην καμπάνια συμμετέχουν μέχρι στιγμής οι παρακάτω συλλογικότητες: Ελληνική Πρωτοβουλία για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία "Henry Reeve", Δίκτυο Bloggers "La Red Solid@ria Griega", Πρωτοβουλία «Ένα κοντέινερ για την Κούβα», Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Καλαμάτας "Venceremos" και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» - Αλληλεγγύη με την Κούβα

Για να λειτουργήσουν αθροιστικά οι δράσεις μας, επικοινωνήσετε με τον Σύλλογό μας (josemartigr@gmail.com), τις άλλες συμμετέχουσες συλλογικότητες ή με τους συντονιστές στο Βερολίνο (aktionsbuero@jungewelt.de) και ενημερώστε για τη συμμετοχή σας.

Με εκτίμηση, Νατάσα Τερλεξή

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Χοσέ Μαρτί" - Αλληλεγγύη με την Κούβα

Επισυνάπτονται:

Κείμενο για υπογραφή και αποστολή (σκαναρισμένο) στο josemartigr@gmail.com

Ενημερωτικό υλικό του #UnblockCuba για χρήση και διάδοση, με δυνατότητα προσαρμογής

Δείτε επίσης

Σχετικές δημοσιεύσεις στον ιστότοπο του ΠΣΧΜ

Αφίσες και προπαγανδιστικό υλικό (fb)

***

Έκκληση για αλληλεγγύη

Κατά της δολοφονικής πολιτικής αποκλεισμού των ΗΠΑ

Ενημερωθείτε και δραστηριοποιηθείτε!

Υποστηρίξτε την πανευρωπαϊκή εκστρατεία αλληλεγγύης! Μιλήστε με άλλες συλλογικότητες, αλλά και με φίλους και γνωστούς, για την ενίσχυση της καμπάνιας κατά του αποκλεισμού και την υποστήριξη της δράσης αλληλεγγύης.

Κάθε χρόνο, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη εγκρίνει ψήφισμα που καλεί για την άρση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο νησί για σχεδόν 60 χρόνια.

Εδώ και χρόνια υπερψηφίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία, με ελάχιστες ψήφους κατά ή αποχές. Πιο ξεκάθαρα το 2016, με 191 υπέρ και 0 κατά – όταν ακόμη και η κυβέρνηση Ομπάμα δεν αντιτάχθηκε στο ψήφισμα.

Επί προεδρίας Τραμπ, η κατάσταση είχει επιδεινωθεί στον ΟΗΕ.  Στην τελευταία ψηφοφορία το 2019, οι ΗΠΑ κα το Ισραήλ ψήφισαν κατά, η Βραζιλία λευκό ενώη Κολομβία και η Ουκρανία απείχαν. Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση εγκρίθηκε με ένα υπερβολικά σαφές 187 προς 3.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ[συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας] καταψηφίζουν τον αποκλεισμό εδώ και χρόνια και καταδικάζουν την εξωεδαφική επέκτασή του, η οποία επηρεάζει επίσης ευρωπαϊκές εταιρείες και ιδρύματα. Ωστόσο, ο Τραμπ και οι σκληροπυρηνικοί του συνεργάτες σφίγγουν τακτικά αυτή την πολιτική κυρώσεων κατά της Κούβας και άλλων χωρών, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Μερικά απτά παραδείγματα:

 • Με την ενεργοποίηση του λεγόμενου Άρθρου III του νόμου Helms-Burton, οι πολίτες των ΗΠΑ μπορούν πλέον να αναλάβουν νομική δράση κατά εταιρειών και ιδρυμάτων από τρίτες χώρες σε αμερικανικά δικαστήρια, εάν οι οντότητες αυτές χρησιμοποιούν κουβανική ιδιοκτησία που απαλλοτριώθηκε μετά την επανάσταση του 1959. Αυτό κατευθύνεται εκ των πραγμάτων εναντίον όλων των Κουβανών και όλων των θεσμών του νησιού. Τα σχολεία του χωριού που χτίστηκαν σε γη που κάποτε ανήκε σε μεγάλους γαιοκτήμονες μπορεί να επηρεαστούν. Ή ξενοδοχεία που κάποτε ήταν μέρος της αυτοκρατορίας της μαφίας των ΗΠΑ.

• Η Amazon έχει προσαχθεί σε δίκη για την πώληση κουβανικού κάρβουνου ζωγραφικής.

• Η αμερικανική τουριστική εταιρεία Mariott International πρέπει να εγκαταλείψει την Κούβα.

• Επιβάλλονται κυρώσεις σε ναυτιλιακές εταιρείες που μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Κούβα, μαζί με άλλα μέτρα που αποσκοπούν να σταματήσουν το εμπόριο μεταξύ Κούβας και Βενεζουέλας.

 Υπάρχουν περαιτέρω κλιμακώσεις στον σημαντικό χρηματοπιστωτικό τομέα:

• Η αποστολή χρημάτων στην Κούβα δεν είναι πλέον δυνατή με τη Western Union.

• Διάφορα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αρνούνται να πραγματοποιήσουν εμπορικές συναλλαγές που αφορούν την Κούβα. Εδώ και χρόνια, οι μεγάλες τράπεζες UBS και CréditSuisse στην Ελβετία έχουν τηρήσει περισσότερο τις αμερικανικές εντολές παρά την εθνική τους νομοθεσία και έχουν υποστηρίξει πλήρως τον αποκλεισμό.

Πρόσφατα, η εκβιαστική πίεση της αμερικανικής αυτοκρατορίας έχει φτάσει ακόμη και σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα πίστευε κανείς ότι ήταν υπό κρατική εποπτεία: οι καντονικές τράπεζες αρνούνται εσωτερικές ελβετικές εντολές πληρωμής μόλις εμφανιστεί η λέξη «Κούβα» στο σύστημα· ο λόγος: «Η επεξεργασία των πληρωμών σε σχέση με την Κούβα δεν είναι εν πολλοίς πλέον δυνατή λόγω του καθεστώτος κυρώσεων των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, ο Όμιλος αποφάσισε να μην εκτελεί πλέον πληρωμές που σχετίζονται με την Κούβα…».

 Αυτή η πολιτική αποκλεισμού έχει ολοένα και πιο δραματικές συνέπειες για τους ανθρώπους στην Κούβα:

Κουβανοί στο εξωτερικό αδυνατούν να στείλουν χρήματα στις οικογένειές τους. Εμποδίζεται η στήριξη από το εξωτερικό για έργα που σχετίζονται με την υγεία.Σημαντικά φάρμακα μπορούν να εισαχθούν μόνο κάνοντας διάφορες παρακάμψεις, αυξάνοντας υπερβολικά το κόστος τους. Το σύστημα μαζικής μεταφοράςχρειάζεται να περιοριστεί δραστικά.

Οι αδυσώπητες προθέσεις της πολιτικής αυτής των ΗΠΑ, που είχε ήδη ανακοινωθεί από το 1960 (!), γίνονται όλο και πιο σαφείς: «... αποδυνάμωση της οικονομικής ζωής μέσω της οικονομικής δυσαρέσκειας και των δυσχερειών, με την άρνηση χρηματοδότησης και προμηθειών προς την Κούβα, με στόχο τη μείωση των ονομαστικών και πραγματικών μισθών, προκαλώντας πείνα, απελπισία και τελικά την ανατροπή της κυβέρνησης».

Η κορύφωση της ηθικής εξαχρείωσης του σημερινού καθεστώτος των ΗΠΑ φαίνεται μέσα από την πανδημία του κορονοϊού: Παρά τα δικά της προβλήματα, η Κούβα στέλνει 3.000 ιατρικό προσωπικό σε 28 χώρες (συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών) για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πανδημίας. Πώς αντιδρά η Ουάσιγκτον; Ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην διευθυντής της CIA (MikePompeo), χαρακτηρίζει τη δραστηριότητα αυτή ως«εμπορία ανθρώπων», και οι Ρεπουμπλικανοί σκληροπυρηνικοί καταθέτουν νομοσχέδιο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για να ασκήσουν πίεση στις χώρες που έχουν καλέσει κουβανικό ιατρικό προσωπικό στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μένουν στα φτηνά λόγια ή αρκούνται στη σιωπή και δεν αναλαμβάνουν καμία δράση κατά του αποκλεισμού των ΗΠΑ και των καταστροφικών επιπτώσεών του στην Κούβα.Απαιτούμε η ψήφος κατά του αποκλεισμού στην 29η έκδοση του ψηφίσματος στην 75η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να συνοδευτεί επιτέλους από συγκεκριμένη δράση:

Η άρνηση ανάληψης δράσης στην Ευρώπη μπροστά στη βία που ασκεί το κράτος των ΗΠΑ, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, δεν πρέπει πλέον να γίνεται ανεκτή! Όχι άλλες επιθέσεις κατά κυρίαρχων κρατών στη Λατινική Αμερική και αλλού!

 Ως εκ τούτου, ενόψει της επόμενης ψηφοφορίας των Ηνωμένων Εθνών τον Μάιο του 2021, καλούμε για μια μεγάλη εκστρατεία αλληλεγγύης με την Κούβα και κατά του αποκλεισμού! Μαζί–ομάδες αλληλεγγύης με την Κούβα, προοδευτικές συλλογικότητες και μέσα ενημέρωσης από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβενία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες– θέλουμε να κάνουμε πλατιά γνωστή την κλιμάκωση των πιέσεων της Ουάσιγκτον για να ασκήσουμε πίεση στις ΗΠΑ και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Με μεγάλες αφίσες, ραδιοφωνικά σποτ, διαφημίσεις σε εφημερίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των χωρών μας, θέλουμε να σπάσουμε το τείχος της σιωπή για τον αποκλεισμό από την πλευρά των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης και να δείξουμε ξεκάθαρα τις συνέπειες αυτών των εγκληματικών πολιτικών.

Συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς (1/11/20):Ελληνική Πρωτοβουλία για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία "HenryReeve", Δίκτυο Bloggers "LaRedSolid@riaGriega", Πρωτοβουλία «Ένα κοντέινερ για την Κούβα», Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Καλαμάτας "Venceremos", Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» - Αλληλεγγύη με την Κούβα.

josemartigr@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.