Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Η κυβέρνηση «έδωσε» το στρατηγείο στη Λάρισα για την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία – Πολιτικές διεργασίες στο εσωτερικό της αφρικανικής χώρας – Μετασχηματισμός της λυκοσυμμαχίας σε αντιδραστικότερη και επιθετικότερη μορφή – Επίσκεψη του Έλληνα Α/ΓΕΝ στις ΗΠΑ – Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή: Καμία διευκόλυνση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΕΕ - ΝΑΤΟ


ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η κυβέρνηση «έδωσε» το στρατηγείο στη Λάρισα
Επιβεβαιώνεται η αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» για εμπλοκή της χώρας σε άλλη μία ιμπεριαλιστική επιχείρηση

Για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης
η κυβέρνηση προωθεί
τη βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
Την άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που δρομολογεί η ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπως ακριβώς την είχε αποκαλύψει με πρωτοσέλιδό του ο «Ριζοσπάστης» την περασμένη Παρασκευή, επιβεβαίωσαν οι χτεσινές αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση του οποίου συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλος.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν στην πραγματοποίηση στρατιωτικής επέμβασης και, όπως αναφέρεται στο «κείμενο συμπερασμάτων» τους, «για το σκοπό αυτό, το Συμβούλιο όρισε το Επιχειρησιακό Στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα ως το Κέντρο Επιχειρήσεων»

Μόνιμη η παρουσία των Γάλλων στρατιωτών στο Μπανγκί από το Μάρτη του 2013

Την πλήρη επανενεργοποίηση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Λάρισα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην επέμβαση ως Κέντρο Επιχειρήσεων με επικεφαλής Ελληνα αξιωματικό, διαπραγματευόταν όλο το προηγούμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης.
Η συντονισμένη ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (που βρίσκεται στα σύνορα με Τσαντ και Σουδάν και στην οποία έχουν συμφέροντα γαλλικά και άλλα μονοπώλια) προωθείται με πρόσχημα την έκρυθμη κατάσταση που προκλήθηκε στη χώρα εδώ και μήνες μετά την (εμμέσως υποστηριζόμενη από τη Γαλλία) ανατροπή της προηγούμενης κυβέρνησης (Μάρτης 2013).
Βασικός άξονας των σχεδίων της ευρωενωσιακής επιχείρησης, η οποία θα συνεχίσει και ενισχύσει την επέμβαση που ήδη πραγματοποιεί στη χώρα από τις 5/12/13 η Γαλλία, είναι η αποστολή συγκροτημένης δύναμης έως 1.000 στρατιωτών, όπως είχε προσφάτως προτείνει η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον.

Απόφαση για «τάχιστη ανάπτυξη» της στρατιωτικής επιχείρησης

Στη χτεσινή του συνεδρίαση το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ασχολήθηκε με σειρά θεμάτων γύρω από τα οποία εκφράζονται έντονοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί (όπως οι εξελίξεις στη Συρία, στο Ιράν, στην Ουκρανία, στο Αφγανιστάν κ.α.).
Ειδικά σε ό,τι αφορά την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με βάση το «κείμενο συμπερασμάτων» της χτεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου, οι υπουργοί των κρατών - μελών της ΕΕ κατέληξαν σε «πολιτική συμφωνία» για «στρατιωτική επιχείρηση» και ζητούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε «να αναπτυχθεί τάχιστα η επιχείρηση» και για χρονικό διάστημα έως έξι μηνών.
Ως προϋπόθεση για την ιμπεριαλιστική επέμβαση αναφέρεται ότι
«αυτή πρέπει να βασίζεται σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα κάνει δυνατή μια δίχως καθυστέρηση ανάπτυξη δυνάμεων της ΕΕ».
Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Συμβουλίου γίνεται λόγος για «ενίσχυση της εμπλοκής της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία», ενώ εκφράστηκαν ευχαριστίες προς την Κ. Αστον για το σχέδιο εμπλοκής που κατάρτισε
«για να εξασφαλίσει ότι η ΕΕ διαδραματίζει ενεργό ρόλο, βοηθώντας στη σταθεροποίηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας».
Πηγές του ελληνικού υπουργείου Αμυνας προβλέπουν ότι η επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία θα είναι σε πλήρη εξέλιξη τέλη Φλεβάρη, όταν στην Αθήνα θα γίνεται το Ατυπο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ.
Πίσω από την επέμβαση βρίσκεται ο τεράστιος (αλλά ανεκμετάλλευτος εν πολλοίς ως σήμερα) ορυκτός πλούτος της χώρας, ωστόσο για άλλη μια φορά ως πρόσχημα προβάλλεται ο «ανθρωπιστικός χαρακτήρας».

Σε αυτό το πλαίσιο και διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο για την ελληνική κυβέρνηση, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, μιλώντας χτες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων είπε όλο το ευρωενωσιακό ...ποίημα δικαιολόγησης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης:
«Χρειάζεται η άμεση και συντονισμένη δράση της διεθνούς κοινότητας, των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ. Οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας οφείλουν να πεισθούν να ακολουθήσουν το δρόμο του διαλόγου και της υλοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας», ανέφερε.
Στην πραγματικότητα, τόσο η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όσο και ολόκληρη η Αφρική είναι ένα ακόμα πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα σε παλιότερες και αναδυόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις και τα μονοπώλιά τους (όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία κ.ά.).
Αυτό ακριβώς κρύβεται πίσω από τη δήθεν ευαισθησία για τις διενέξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και τα θύματά τους και οι οποίες βέβαια τις περισσότερες φορές υποβοηθούνται και υποδαυλίζονται από τους ιμπεριαλιστές για να δημιουργούνται τα κατάλληλα προσχήματα για τις επεμβάσεις τους.
Πολιτικές διεργασίες στο εσωτερικό της αφρικανικής χώρας
Στο μεταξύ, μέσα σε κλίμα αυξημένης πόλωσης, καθώς κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση των Γάλλων και μπαίνει στην τελική ευθεία η στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ, η δήμαρχος της πρωτεύουσας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπαγκί, Κατρίν Σαμπά-Πανζά, εξελέγη χτες στο δεύτερο γύρο, νέα μεταβατική Πρόεδρος της χώρας με 75 ψήφους (έναντι 53 του συνυποψηφίου της Ντεζιρέ Κολινγκμπά) από το προσωρινό Κοινοβούλιο.
Η Κατρίν Σαμπά-Πανζά κατάφερε να εκλεγεί Πρόεδρος πείθοντας την πλειοψηφία των μελών του προσωρινού Κοινοβουλίου ότι δεν σχετίζεται ούτε με τους ισλαμιστές μισθοφόρους της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ που ανέτρεψε τον περασμένο Μάρτη την κυβέρνηση του πρώην Προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ εγκαθιστώντας στην εξουσία τον Μισέλ Ντζοτόντια, αλλά ούτε και με τις ομάδες ένοπλων χριστιανών (αντι-μπαλάκα) που εκδικούνται με λυσσαλέα βαρβαρότητα τα άγρια εγκλήματα που διέπραξαν τους προηγούμενους μήνες οι ισλαμιστές σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων...
ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΑΤΟ
Έλεγχος «προόδου» στους στόχους της λυκοσυμμαχίας
Συνέρχεται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες η 170ή Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο αρχηγών, με τη συμμετοχή και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.
Στην πρώτη της Σύνοδο για το 2014, η ανώτατη στρατιωτική αρχή του ΝΑΤΟ θα ασχοληθεί με τις τρέχουσες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, τις εν εξελίξει ενέργειες για το μετασχηματισμό της λυκοσυμμαχίας σε ακόμα αντιδραστικότερη και επιθετικότερη μορφή, τις μελλοντικές εταιρικές σχέσεις με άλλους «συμμάχους».
Ανάμεσα στους βασικούς ομιλητές της Συνόδου αύριο θα είναι ο στρατηγός Mashal Al Zaben, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας, ο οποίος θα μιλήσει για την κατάσταση από πλευράς «ασφαλείας» στην περιοχή της Μεσογείου.
Επίσης, αύριο στη Σύνοδο θα παραστεί εκπροσωπώντας τη Ρωσία ο στρατηγός Valery Gerasimov, συμμετέχοντας στις συζητήσεις για την παραπέρα στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας - ΝΑΤΟ.
Οι αρχηγοί των επιτελείων θα επανεξετάσουν, επίσης, την τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν και θα εξετάσουν σχέδια για την μελλοντική επιχείρηση «Resolute Support».
Για την κατάσταση στο Αφγανιστάν αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση από τον Maurits Jochems, ύπατο πολιτικό εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ στη χώρα, το στρατηγό Philip M. Breedlove ανώτατο συμμαχικό διοικητή Ευρώπης και τον στρατηγό Joseph F. Dunford, διοικητή της ΝΑΤΟικής κατοχικής δύναμης στο Αφγανιστάν.
Επίσης, στη συνάντηση με εκπροσώπους της ΚFOR (η ΝΑΤΟική δύναμη που αναπτύχθηκε στο Κόσσοβο) οι αρχηγοί θα ενημερωθούν για την κατάσταση στην περιοχή, που, όπως λέγεται, επισήμως από τους ΝΑΤΟικούς θα αποτελέσει βάση συζήτησης για τη μελλοντική παρουσία της λυκοσυμμαχίας στο προτεκτοράτο.
Οι συναντήσεις της Πέμπτης θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη «πλήρους και αποτελεσματικής στρατιωτικής δράσης» του ΝΑΤΟ όπου χρειαστεί, ενώ, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως, σκοπός της διήμερης Συνόδου των αρχηγών είναι και το να αναλύσουν βασικά στρατιωτικά ζητήματα με το βλέμμα στις επερχόμενες συναντήσεις των υπουργών Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και τη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας το Σεπτέμβρη στην Ουαλία.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο στρατηγός Jean-Paul Palomeros, διοικητής της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (SACT) θα κάνει εισήγηση πάνω στην άσκηση «Trident Juncture 2015», μιας μεγάλης κλίμακας άσκηση σχεδιαζόμενη να γίνει το 2015 «που θα δώσει έμφαση στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΝΑΤΟ και σε ευρύτερες πτυχές που σχετίζονται με τις πρωτοβουλίες Διασυνδεδεμένων Δυνάμεων».
Τέλος, ο στρατηγός Patrick de Rousiers, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ θα κάνει παρουσίαση όσων ακολούθησαν στην πράξη μετά τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για θέματα Αμυνας.


Επίσκεψη Α/ΓΕΝ στις ΗΠΑ για θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος»
Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις εμπλέκονται σε όλους τους παραπάνω ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων και για λογαριασμό των συμφερόντων της ντόπιας αστικής τάξης.
Σε αυτό το πλαίσιο εντασσόταν και η επίσκεψη στις ΗΠΑ του αρχηγού ΓΕΝ αντιναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη από τις 12 έως τις 17/1, κατά την οποία συναντήθηκε και συζήτησε «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διμερούς συνεργασίας», μεταξύ άλλων, με τον υπουργό Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τον Αμερικανό Α/ΓΕΝ, τον διοικητή του στόλου, τον υποδιοικητή και τον επιτελάρχη της προαναφερόμενης Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού.

ΚΚΕ
Καμία διευκόλυνση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΕΕ - ΝΑΤΟ
Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος
Θ. Παφίλης και Λ. Κανέλλη
Ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Λιάνα Κανέλλη, με θέμα την καταδίκη της πολεμικής επέμβασης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Το κείμενο της Ερώτησης, αφού επισημαίνει τις διεργασίες που τελικά οδήγησαν στη χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για γενικευμένη επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, υπογραμμίζει:
«Η επέμβαση αυτή έχει στόχο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των γαλλικών και άλλων μονοπωλίων στην περιοχή και αποκαλύπτει, για μια ακόμη φορά, τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται, λίγες μέρες μετά την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας, να εμπλέξει τη χώρα μας, για μια ακόμη φορά, σε επικίνδυνες πολεμικές επεμβάσεις, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.
Το ΚΚΕ καταγγέλλει αυτούς τους σχεδιασμούς, καταδικάζει κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και απαιτεί
  • Nα μη δοθεί καμία διευκόλυνση σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για την προώθηση αυτών των σχεδίων.
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας,
  • Nα μη διατεθούν υποδομές που βρίσκονται στη χώρας μας,
  • Nα μην επανενεργοποιηθεί το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Λάρισας που σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί στην επέμβαση ως κέντρο επιχειρήσεων.
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στο ζήτημα της πολεμικής επέμβασης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την εμπλοκή της χώρας μας».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 21/1/2013

Βλέπε και από Μποτίλια με ετικέτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.