Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Κοιτάσματα ΠΡΙΝΟΥ: Παράδοση άνευ όρων


ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΙΝΟΥ ΣΤΗΝ «BP»
Δημιουργεί νέα δεδομένα στην ενεργειακή αγορά
Η προχτεσινή συμφωνία που σύναψαν η «Energean Oil» και η βρετανική «BP Oil Int.» για την παράδοση του συνόλου της παραγόμενης ποσότητας πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου στην πολυεθνική εταιρεία με έδρα τη Βρετανία, δημιουργεί νέα δεδομένα στην ενεργειακή αγορά.
Η εκτέλεση της συμφωνίας των δύο εταιρειών απαιτούσε από την κυβέρνηση να τροποποιήσει την υφιστάμενη σύμβαση εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την οποία η «Energean» όφειλε να παραδίδει το σύνολο των ποσοτήτων από τα κοιτάσματα του Πρίνου και της Καβάλας στα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ).
Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι έχουμε αφαίρεση της παράδοσης της παραγόμενης ποσότητας πετρελαίου από έναν ντόπιο μονοπωλιακό όμιλο, τα ΕΛΠΕ, στην αγγλική «BP».
Βεβαίως, παραμένει το ερώτημα
  • τι είδους αντάλλαγμα πήραν από την ελληνική κυβέρνηση τα «ΕΛΠΕ» ώστε να συναινέσουν στην άρση της αποκλειστικής προμήθειας των παραγόμενων ποσοτήτων από τον Πρίνο, καθώς μέχρι πριν λίγους μήνες εκπρόσωποι της εταιρείας διέρρεαν ότι δε θα απεμπολήσουν τα δικαιώματα που τους παρείχε ο νόμος.
Να σημειωθεί ακόμη, ότι το 2009 τα ΕΛΠΕ απέκτησαν τα 1.200 πρατήρια λιανικής πώλησης καυσίμων που διέθετε η «BP», η οποία πλέον επιστρέφει στη χώρα για την προμήθεια αργού πετρελαίου που θα επεξεργάζεται σε δικά της διυλιστήρια στη Μασσαλία.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της «Energean», με την τροποποίηση της σύμβασης η «ελληνική Πολιτεία αίρει ένα ακόμη σημαντικό πρόσκομμα για την επιχειρηματική δραστηριότητα» και πρόσθεσε ότι «η αγορά της παραγωγής πετρελαίου απελευθερώνεται».
Είχε προηγηθεί τον περασμένο Νοέμβρη ανοιχτή προειδοποίηση της εταιρείας προς την ελληνική κυβέρνηση ότι θα αναστείλει επ' αόριστον το γεωτρητικό της πρόγραμμα σε περίπτωση που δε συναινέσει στην τροποποίηση της σύμβασης.

Ποιοι είναι αυτοί οι τύποι;

Το επενδυτικό πρόγραμμα της «Energean»
Η εκτέλεση της συμφωνίας με την «BP» - ύψους 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα έχουν επίσημα ανακοινωθεί - είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος της «Energean», το οποίο περιλαμβάνει τρεις νέες γεωτρήσεις στον Πρίνο και άλλες δύο στο στο λεγόμενο «πεδίο Ε», δυτικά του Πρίνου.
Επιπλέον, είναι βασικός υποψήφιος για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε Κατάκολο και Ιωάννινα, τα οποία, σύμφωνα με επίσημες τοποθετήσεις του προηγούμενου, διαθέτουν απολήψιμα αποθέματα που ανέρχονται στα 55 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 1 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Παράλληλα, σε συνεργασία με την ισραηλινή εταιρεία «Ratio» έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για έρευνες σε περιοχές του Θερμαϊκού και του Στρυμονικού κόλπου, συνολικής έκτασης άνω των 7.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχει με ποσοστό 44,5% η αμερικανική επενδυτική εταιρία «Third Point».
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας «χαιρετίστηκε» και από το Βρετανό πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος τη συνέδεσε, αφενός, με την ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρας που μπορεί «να διασφαλίσει την παροχή ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη» και, αφετέρου, με τις «επικείμενες προοπτικές έρευνας για νέα κοιτάσματα» στην επικράτεια της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η νορβηγική εταιρία «PGS» έχει προχωρήσει σε έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι εντός του 2014 θα ξεκινήσει ο πρώτος διεθνής «γύρος» παραχωρήσεων για την αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 15/1/2013

Από Μποτίλια:
Ποιοι είναι αυτοί οι τύποι που τους ανήκουν τα πετρέλαια του Αιγαίου;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.