Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Ευρωπαϊστές, ευρωσκεπτικιστές» και απλές σκέψεις για το φιλολαϊκό δρόμο


Η «αξιοποίηση» του «ευρωσκεπτικισμού»
Χτες, σε κύριό της σχόλιο με τίτλο «Η Ευρώπη που αλλάζει», η «Καθημερινή», με αφορμή την παρέμβαση του Βρετανού ευρωβουλευτή του «Κόμματος της Ανεξαρτησίας» Ν. Φάρατζ κατά του Αντ. Σαμαρά, τον οποίο κατηγόρησε ότι «στην Ελλάδα κυβερνάει η τρόικα», εκφράζει την ανησυχία της για τον «ευρωσκεπτικισμό».
Την ίδια στιγμή, εκτεταμένα ρεπορτάζ αναφέρουν την πιθανότητα στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο να είναι ενισχυμένα τα «ευρωσκεπτικιστικά κόμματα».
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, που ορέγεται την αστική διαχείριση, ασκεί κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και άλλων ισχυρών χωρών στην ΕΕ, λέγοντάς τους ότι απεμπολώντας τις ιδρυτικές παραδόσεις της ΕΕ ενισχύουν τους ευρωσκεπτικιστές, οδηγούν την ΕΕ στην αστάθεια, προβάλλοντας παράλληλα την ανάγκη αλλαγής της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Ο «ευρωσκεπτικισμός», που προβάλλεται ως «φόβητρο», αποτελεί πολιτικό ρεύμα που εκφράζει τμήματα του κεφαλαίου κρατών της ΕΕ, που στις σημερινές συνθήκες της κρίσης, της όξυνσης των αντιθέσεων και της αλλαγής συσχετισμού δυνάμεων θεωρούν ότι δεν εξυπηρετούνται από τη σημερινή ΕΕ και την Ευρωζώνη.
Στο στίγμα τους οι περισσότερες τέτοιες πολιτικές δυνάμεις ενσωματώνουν έντονα εθνικιστικά χαρακτηριστικά, αν και σε κάθε χώρα, ανάλογα με το βαθμό σύνδεσής της με την ΕΕ και την οικονομική και πολιτική της δύναμη, εκφράζονται διαφορετικά.
Εθνικιστικές και κοσμοπολίτικες θέσεις συνυπάρχουν πάντα αντιφατικά στην πολιτική του κεφαλαίου, στα αστικά κόμματα, ανεξάρτητα από τους ιδεολογικούς προσανατολισμούς τους. Οι θέσεις αυτές εναλλάσσονται ως προς το προβάδισμά τους ανάλογα με τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.
Επειδή ακριβώς πρόκειται για αστικά ρεύματα οι ευρωσκεπτικιστές δεν αρνούνται τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και διακρατικές ενώσεις. Έτσι, π.χ., η Λεπέν λέει «ναι» στη διάλυση της ΕΕ για την αντικατάστασή της από μια άλλη «ένωση των ελεύθερων εθνικών κρατών».
Μια αστική πολιτική δύναμη δεν μπορεί να παραγνωρίζει τη διεθνοποιημένη οικονομία, την ανάγκη συμμετοχής του δικού της κράτους στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Άλλωστε, πάντα υπήρχαν αστικές δυνάμεις που ασκούσαν κριτική στη διαδικασία της ΕΟΚ και στη συνέχεια της ΕΕ.
Τέτοιες απόψεις εκφράζονται και από κύκλους του ελληνικού κεφαλαίου και δεν είναι απίθανο να εκφραστούν και με πολιτικές δυνάμεις.
«Ευρωπαϊστές» και «ευρωσκεπτικιστές» ανταγωνίζονται σε σχέση με το ποιος θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας του στο πλαίσιο της Ευρώπης.
Και οι δύο βάζουν στη μέση τους λαούς τους προσπαθώντας να τους πείσουν ότι πρέπει να ακολουθήσουν τα κοσμοπολίτικα ή εθνικιστικά κηρύγματά τους.
Ο εργάτης και η εργάτρια, κάθε βιοπαλαιστής από τα λαϊκά στρώματα, πρέπει
  • Nα συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η κόντρα είναι ξένη με τα δικά τους συμφέροντα, δεν γίνεται γι' αυτούς, ακόμα και αν διεξάγεται στο όνομά τους.
  • Να μην παγιδευτούν στις προσπάθειες εκφοβισμού που εκδηλώνονται με στόχο να εγκλωβιστούν στα αστικά πλαίσια, είτε στο όνομα «διάσωσης της ΕΕ», είτε στο όνομα «διάσωσης του έθνους».
  • Να μην παραμυθιάζονται ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκή ή αυτό που πλασάρουν οι «ευρωσκεπτικιστές», με διάφορες παραλλαγές, για δήθεν «ισότιμες σχέσεις μεταξύ εθνικών κρατών», σε μια διεθνοποιημένη καπιταλιστική οικονομία, όπου αυτό που κυριαρχεί είναι η ανισομετρία, ο διαρκής ανταγωνισμός και πρόσκαιροι συμβιβασμοί ανάμεσα σε ισχυρά και λιγότερο ισχυρά καπιταλιστικά κράτη.
Μοναδικός φιλολαϊκός δρόμος είναι κάθε λαός στη χώρα του να ανατρέψει την πολιτική και οικονομική κυριαρχία των μονοπωλίων, να πάρει την εξουσία στα χέρια του, να αποδεσμευτεί από την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ-Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ, 17/1/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.