Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Ουκρανία: Ο πόλεμος δι' αντιπροσώπου καλά κρατεί (για τ' αφέντη το φαΐ) — Νέο πακέτο όπλων 2,5 δισ. δολαρίων στέλνουν στο Κίεβο οι ΗΠΑ — Κλιμάκωση της πολεμικής εμπλοκής, με δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, και αντιθέσεις — Θανάσης Αυγερινός: Ο Σόρος πλήρωνε 54 στελέχη των ΜΜΕ για να γράφουν (his master's voice) - VIDEO

*

Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία - Όλες οι εξελίξεις

*

Πρόσθετα αντιαεροπορικά συστήματα σε κτίρια κοντά στο Κρεμλίνο και ρωσικό υπ. Άμυνας (20/1/2023, 20:27)
Ο Σόρος πλήρωνε 54 στελέχη των ΜΜΕ για να γράφουν κατ' εντολή

*

Νέο πακέτο όπλων 2,5 δισ. δολαρίων στέλνουν στο Κίεβο οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθεια στην Ουκρανία, αξίας 2,5 δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα διαφορετικών τύπων μεν, αλλά όχι βαριά άρματα μάχης M1 Abrams.

Στο νέο πακέτο εντάχθηκαν 59 ελαφριά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Bradley, τα οποία προστίθενται στα άλλα 50 που υποσχέθηκε να στείλει η Ουάσινγκτον την 6η Ιανουαρίου· και 90 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) τύπου Stryker, διευκρίνισε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο αμερικανικός στρατός θα στείλει επίσης στον ουκρανικό στρατό 53 τεθωρακισμένα οχήματα ικανά να αντέξουν πλήγματα από νάρκες (MRAP) και 350 οχήματα M998, πιο γνωστά ως Χάμβι.

Όμως το νέο πακέτο δεν περιλαμβάνει κανένα βαρύ άρμα μάχης, όπως τα Έιμπραμς, που κορυφαίο στέλεχος του Πενταγώνου έκανε σαφές αυτή την εβδομάδα πως η Ουάσιγκτον δεν είναι ακόμη έτοιμη να στείλει στο Κίεβο, επικαλούμενο ζητήματα συντήρησης και εκπαίδευσης.

Το πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά για συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας NASAMS, πυρομαχικά για τα συστήματα του πυροβολικού HIMARS, 8 νέες συστοιχίες συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας μικρού βεληνεκούς Avenger, ικανά να προσαρμοστούν σε οχήματα και να κινούνται ταυτόχρονα με χερσαίες δυνάμεις, πυρομαχικά και υλικό διαφόρων τύπων: 20.000 οβίδες 155 χιλιοστών και 600 τέτοιες οβίδες «ακριβείας» (κατευθυνόμενες με GPS), 95.000 οβίδες 105 χιλιοστών, νάρκες, πύραυλοι κατά ραντάρ, 3 εκατομμύρια σφαίρες, συστήματα νυχτερινής όρασης κ.λπ.

Νέες αποστολές όπλων αποφασίζονται σήμερα

Το νέο πακέτο αυξάνει στα 26,7 δισ. δολάρια την αξία της στρατιωτικής βοήθειας που έχει ανακοινωθεί από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή στην επικράτειά της την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Ανακοινώθηκε την παραμονή της σημερινής συνόδου των υπουργών Άμυνας κρατών της Δύσης τα οποία χορηγούν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, με τον επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν να έχει συντονιστικό ρόλο, στη στρατιωτική βάση Ράμσταϊν (νοτιοδυτική Γερμανία).

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε χθες τους δισταγμούς της Γερμανίας ως προς την παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης Leopard 2.

Μένει να φανεί αν το Βερολίνο θα εγκρίνει άμεσα ή όχι τις παραδόσεις τέτοιων αρμάτων από άλλα κράτη που εκφράζουν τη βούληση να τα στείλουν στο Κίεβο, αν και η γερμανική κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από το αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης, όπως το Abrams.

902, Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

*

«ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ» ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Κλιμάκωση της πολεμικής εμπλοκής στην Ουκρανία, αλλά και αντιθέσεις για την αποστολή των «Leopard»

Την ένταση της στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου, με πληθώρα οπλικών συστημάτων, πυραύλων, τεθωρακισμένων οχημάτων, όπλων και πυρομαχικών, αποφάσισαν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ στην συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής», στην αμερικανική βάση Ραμστάιν της Γερμανίας.

Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις και τα παζάρια των τελευταίων ημερών γύρω από το είδος αυτών των εξοπλισμών, για το συντονισμό ή μη στην παραπέρα κλιμάκωση της εμπλοκής, αναδεικνύουν τις αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα για την εξέλιξη της σύγκρουσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία, με επίκεντρο την άρνηση της Γερμανικής κυβέρνησης να δώσει το «πράσινο φως» για την αποστολή αρμάτων μάχης «Leopard 2» στην Ουκρανία.

Το γεγονός ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση για την παράδοση αρμάτων μάχης «Leopard 2» στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του ότι οι προσπάθειες των χωρών που προωθούν αυτήν την πρωτοβουλία «θα στεφθούν τελικά από επιτυχία». Ο Μάριους Μπλάζακ είπε σε δημοσιογράφους ότι είναι «πεπεισμένος» πως τα μέλη του ΝΑΤΟ θα καταφέρουν να συγκροτήσουν έναν συνασπισμό για την παράδοση αυτών των αρμάτων στο Κίεβο. «Η ελπίδα προέρχεται από το γεγονός ότι (…) οι υπουργοί Άμυνας 15 χωρών συναντηθήκαμε στο περιθώριο της σημερινής συνόδου και συζητήσαμε αυτό το θέμα», είπε ο Πολωνός υπουργός. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χώρα του θα εφοδιάσει την Ουκρανία με επιπλέον άρματα Τ-72 σοβιετικής κατασκευής και ορισμένα οχήματα του πεζικού, χωρίς να προσδιορίσει τον τύπο τους.

Η κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει ξεχωριστά

Ο Ολλανδός πρόεδρος του Στρατιωτικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, τόνισε ότι οι χώρες θα πρέπει να αποφασίσουν η κάθε μια ξεχωριστά αν θα εφοδιάσουν το Κίεβο με βαρέα άρματα μάχης. Με αυτό τον τρόπο απάντησε στην δήλωση του υπουργού άμυνας της Γερμανίας ότι θα πρέπει να παρθεί συλλογική  απόφαση του ΝΑΤΟ,

«Πρόκειται για μια κυρίαρχη απόφαση από ένα κυρίαρχο κράτος, όπως είναι η Γερμανία», είπε ο Μπάουερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα. Πρόσθεσε ότι είναι εξίσου σημαντικό να συζητηθεί η παράδοση και άλλων οπλικών συστημάτων που ζητά η Ουκρανία. «Το να δωρίσουμε τώρα πυρομαχικά κοστίζει χρήματα αλλά το κόστος για όλους μας θα είναι υψηλότερο αν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία… Πρέπει να δούμε σοβαρά τι ζητά η Ουκρανία και, αν είναι εφικτό, να τους δώσουμε αυτά που ζητούν», συνέχισε, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει «εγκαίρως».

Ο Λόιντ Όστιν με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας (Πηγή: Associated Press)

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος και ότι θα συνεχίσει να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο, παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη μεταφορά γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. «Είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος, είναι έτσι για πολύ, πολύ καιρό και πραγματικά πιστεύω ότι θα συνεχίσει να είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος στο μέλλον», είπε ο Όστιν στο τέλος της συνεδρίασης.

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου στην αμερικανική βάση στο Ράμσταϊν στη Γερμανία, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, δήλωσε πως θα είναι «πολύ δύσκολο» να εκτοπιστεί ο ρωσικός στρατός από το ουκρανικό έδαφος μέχρι το τέλος του έτους. «Από στρατιωτική άποψη, εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι θα είναι πολύ, πολύ δύσκολο να εκτοπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις από όλες τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας», ανέφερε ο Μάιλι.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η προτροπή ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ προς το Κίεβο να αναβάλει την έναρξη μιας μεγάλης επίθεσης εναντίον των ρωσικών δυνάμεων έως ότου ολοκληρωθεί η τελευταία προμήθεια αμερικανικού οπλισμού και η εκπαίδευση, όπως τουλάχιστον δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμμένουν στην απόφασή τους να μην παράσχουν άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή.

Για την συνέχιση της εμπλοκής δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε στη σύσκεψη, ο υφυπουργός Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στη «σημαντική ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια» που έχει παρασχεθεί από την κυβέρνηση στην Ουκρανία, όπως πυρομαχικά και άλλο υλικό, καθώς και στην υλοποίηση της Συμφωνίας για παράδοση στην Ουκρανία των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης BMP-1 (έχουν στείλει ήδη 20 και μένουν άλλα τόσα), και διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της εμπλοκής.

Εξάλλου μιλώντας νωρίτερα ο πρωθυπουργός στο CNN, εμφανίστηκε υπέρμαχος της αποστολής πρόσθετου οπλισμού στο Κίεβο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει εναλλακτική λύση; Γιατί σίγουρα η εναλλακτική λύση δεν είναι να ηττηθούν οι Ουκρανοί στο πεδίο της μάχης. Χρειάζονται όπλα και θα τους προμηθεύσουμε με όπλα, προκειμένου να φτάσουν σε ένα σημείο όπου θα μπορούν να διαπραγματευτούν την ειρήνη με δικούς τους όρους. Αυτός ήταν πάντα ο στόχος».

Ενδεικτικό είναι και σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» σύμφωνα με το οποίο Ουάσιγκτον και Κίεβο ζητούν από την Αθήνα, να εκδηλώσει την προθυμία παραχώρησης γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου Leopard. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε επαφές που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα ζητείται από την Αθήνα να παραχωρήσει έναν συμβολικό αριθμό δύο ή τριών αρμάτων μάχης με σκοπό να ασκηθεί πίεση στο Βερολίνο.

Στο άρθρο της η «Καθημερινή», αναφέρει ότι ουσιαστικά από την Αθήνα ζητείται μια χειρονομία η οποία μαζί με αυτές της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και άλλων χωρών θα οδηγήσουν το Βερολίνο στην απόφαση να επιτρέψει στην Πολωνία να δώσει τα δικά της Leopard στην Ουκρανία.

Εκτός από τους προφανείς κινδύνους που ενέχει η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο, το δημοσίευμα σημειώνει πως «είναι αδιανόητη η εξαγωγή οποιουδήποτε οπλικού συστήματος δίχως άδεια από τον τελικό χρήστη (end user license agreement). Σε μια τέτοια περίπτωση οι κυρώσεις που θα αντιμετωπίσει το κράτος το οποίο προέβη σε μια τέτοια εξαγωγή ουσιαστικά θα καταστήσουν σταδιακά το όποιο οπλικό σύστημα απολύτως άχρηστο, καθώς θα καταργηθούν αυτοστιγμεί οι συνοδευτικές συμφωνίες για συντήρηση και ανταλλακτικά. Επιπλέον, το κράτος που διαθέτει την άδεια τελικού χρήστη μπορεί να κινηθεί και δικαστικά σε διεθνές επίπεδο». 

902, Παρασκευή 20/01/2023 - 22:08 (Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters» - Πηγή φωτό: Associated Press)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.