Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Φάρμακα: Πλευρική ανεπάρκεια ή το φαρμακερό κεντρί της Νέας Δειμοκρατίας — Δημήτρης Κουτσούμπας: Η υγεία του λαού στον βωμό της πολιτικής που θεωρεί το φάρμακο εμπόρευμα

ΥΓΕΙΑ

Χιλιάδες ασθενείς στο έλεος των μεγάλων ελλείψεων στα φαρμακεία

«Ή θα πληρώνετε πανάκριβα τα φάρμακα ή δεν θα έχετε φάρμακα»: Αυτή είναι ουσιαστικά η απάντηση κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχάνων στον λαό που αγωνιά και ξεροσταλιάζει στα φαρμακεία αναζητώντας το πολύτιμο σκεύασμα για μια σειρά από ασθένειες, από τις πιο απλές μέχρι άλλες που απαιτούν στοχευμένη και σύνθετη θεραπεία.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Φάρμακο δωρεάν για τον λαό την ώρα που το χρειάζεται - Να απαγορευτούν οι «παράλληλες εξαγωγές» φαρμάκων

Σε δήλωσή του για τις μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρει τα εξής:

«Το μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων και μάλιστα σε μια περίοδο έξαρσης των λοιμώξεων αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι η υγεία του λαού θυσιάζεται στον βωμό της πολιτικής που θεωρεί το φάρμακο εμπόρευμα, που πουλιέται, αγοράζεται και διακινείται ανάλογα με το κέρδος και ρυθμίζεται με τους κανόνες της αγοράς.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει είτε όταν ο λαός χρυσοπληρώνει τα φάρμακα, είτε όταν οι πολυεθνικές και οι φαρμακαποθήκες αποσύρουν σκευάσματα και κάνουν "παράλληλες εξαγωγές" για να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Αυτή είναι και η περιβόητη ελεύθερη αγορά της ΕΕ, που όλα τα άλλα κόμματα έχουν ως "ευαγγέλιο".

Το ΚΚΕ έχει αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα εδώ και μήνες, με διάφορες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει την κατάσταση που υπάρχει για αύξηση των τιμών των φαρμάκων, όπως ήδη ψελλίζουν διάφοροι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων. Λύση για τον λαό δεν αποτελούν τα μέτρα της κυβέρνησης, λύση είναι να απαγορευτούν τώρα όλες οι "παράλληλες εξαγωγές" φαρμάκων, πλήρως και για πάντα.

Φάρμακο δωρεάν για τον λαό, διαθέσιμο για κάθε ασθενή που το χρειάζεται, την ώρα που το χρειάζεται!».

902, Τρίτη 03/01/2023 - 14:09

 

Τέτοιο άλλωστε ήταν και το μήνυμα από τη χτεσινή σύσκεψη κυβέρνησης, βιομηχάνων του κλάδου και άλλων φορέων, από την οποία προέκυψε ως «μέτρο» για τις τραγικές ελλείψεις ο «εξορθολογισμός των τιμών», δηλαδή η... διόρθωσή τους προς τα πάνω! Ενώ άλλο μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικών φαρμάκων, μαζί με την προώθηση των γενοσήμων, σε μια ακόμα προσπάθεια να περιοριστεί η ζήτηση και να γίνει πιο δύσκολη η πρόσβαση των ασθενών στο Φάρμακο - εμπόρευμα.

Κι ενώ καθημερινά χρόνια τώρα έχει επιβεβαιωθεί η ανάγκη να απαγορευτούν πλήρως και διά παντός οι «παράλληλες εξαγωγές», η κυβέρνηση σε συνέχεια των αντίστοιχων «μέτρων» που έπαιρναν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αρκείται σε «αυστηρούς ελέγχους», «καταγραφή αποθεμάτων», «μερική απαγόρευση εξαγωγών» κ.ο.κ.  «Σε αντίθεση με άλλες χώρες η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και οι όποιες ελλείψεις παρουσιάζονται μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία» ισχυρίστηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας.

Νέες απαιτήσεις «στήριξης» από τους φαρμακοβιομήχανους

Πηγή: Eurokinissi

Παράλληλα, κυβέρνηση και φαρμακοβιομήχανοι επιχειρούν να πετάξουν από πάνω τους την ευθύνη, επικαλούμενοι την «παγκόσμια διάσταση» του φαινομένου, και την ίδια στιγμή παζαρεύουν τα επόμενα επεισόδια της «στήριξης» της φαρμακοβιομηχανίας από το κράτος.

Μια «στήριξη» για την οποία «σφάζονται» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι έχουν τη «συνταγή» για να «ομαλοποιήσουν» την αγορά. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ φορτώνει το πρόβλημα σε «ιδεοληψίες» της ΝΔ, παρουσιάζοντας ως «λύση» μια ακόμα προσωρινή απαγόρευση των «παράλληλων εξαγωγών», ενώ δεν λέει κουβέντα για τις ευθύνες των φαρμακοβιομηχάνων. Η δε ΝΔ ανακοινώνει μέτρα όπως τα παραπάνω και παρουσιάζει ως «δείγμα γραφής» τις αναστολές λειτουργίας σε φαρμακαποθήκες.

«Το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών οφείλεται στο γεγονός ότι στη χώρα μας έχουμε από τα πιο φτηνά φάρμακα της Ευρώπης», σημείωσε χτες με νόημα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) μετά τη σύσκεψη, ενώ η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχάνων κάνει λόγο για «υπερφορολόγηση», «τεράστιο clowback», «αυξημένο κόστος παραγωγής» κ.ο.κ. Κι αυτά παρά τις μεγάλες «εκπτώσεις» στις υποχρεώσεις των φαρμακοβιομηχάνων προς το κράτος (clowback), ως «κίνητρα» για «έρευνα και ανάπτυξη» καινοτόμων φαρμάκων, που μέσω του προϋπολογισμού φορτώνονται στον λαό. Επίσης, ο ΣΦΕΕ κάνει λόγο για «στοχευμένες κινήσεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν την παραγωγή απαραίτητων καθιερωμένων φαρμάκων από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία», «βελτιώνοντας τη θέση της δικής μας βιομηχανίας στην ευρωπαϊκή αγορά».

Δεν βρίσκουν ούτε αντιβηχικά

Πηγή: Eurokinissi

Στο μεταξύ, στη γύρα από φαρμακείο σε φαρμακείο εξακολουθούν να βρίσκονται καθημερινά χιλιάδες ασθενείς και οι οικογένειές τους, για να εξασφαλίσουν τα πολυπόθητα φάρμακα. Σε μια περίοδο μεγάλης έξαρσης των αναπνευστικών ιώσεων, στους ενηλίκους και ακόμα περισσότερο στα παιδιά, οι ελλείψεις παιδιατρικών φαρμάκων (αντιβιοτικά, αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντιβηχικά, εισπνεόμενα) ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τους γονείς. Ηδη τις προηγούμενες μέρες πολλοί ήταν αυτοί που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δυσκολία να εξασφαλίσουν τα φάρμακα που συνταγογραφήθηκαν στα παιδιά τους, αναγκάστηκαν να ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο, ακόμα και από πόλη σε πόλη. Στο ίδιο μήκος κύματος, η εύρεση σκευασμάτων για την αντιμετώπιση των ιώσεων παραμένει δύσκολη υπόθεση.

Υπήρχαν όλες οι προειδοποιήσεις για τη σημερινή αθλιότητα

Οπως εξηγεί ο Γιάννης Καβαλάρηςμέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, εκλεγμένος με τη ΔΗΠΑΚ, δεν έχει μείνει κατηγορία φαρμακευτικών σκευασμάτων στην οποία να μην εκδηλώνεται, στον έναν ή στον άλλον βαθμό, πρόβλημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα αντιβιοτικά για τα παιδιά και τα εισπνεόμενα, τα φάρμακα είτε λείπουν εντελώς είτε οι ποσότητες που διαθέτουν τα φαρμακεία υπολείπονται δραματικά της ζήτησης. Παράλληλα, ελλείψεις εκδηλώνονται σε μια ευρεία γκάμα σκευασμάτων τα οποία αφορούν χρόνιες παθήσεις και μεγάλες ομάδες ασθενών, όπως είναι, για παράδειγμα, τα φάρμακα για τον διαβήτη και την υπέρταση. «Η τροφοδοσία των φαρμακείων από τις φαρμακευτικές εταιρείες είναι τραγική», τονίζει. Ετσι, για σκευάσματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ζήτησης τα φαρμακεία τροφοδοτήθηκαν με μόλις «ένα κουτί μέσα στον Δεκέμβρη», με αποτέλεσμα το ...απόθεμα να εξαντλείται από τις πρώτες κιόλας συνταγές. Οι ασθενείς είναι συνεχώς «σε μια γύρα» για να βρουν τα φάρμακά τους, όπως περιγράφει, ενώ αφού γυρίσουν δέκα και πλέον φαρμακεία, συνήθως χωρίς αποτέλεσμα, αντιλαμβάνονται πως το πρόβλημα είναι γενικό.

Αντιμέτωποι με την αγωνία των ασθενών που αναζητούν μάταια τη φαρμακευτική τους αγωγή βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στα φαρμακεία. «Πάντα υπήρχε θέμα με ελλείψεις», υπογραμμίζουν εργαζόμενοι, με φάρμακα να βρίσκονται είτε συστηματικά είτε περιστασιακά σε έλλειψη. Ωστόσο, «από το καλοκαίρι και μετά έχει παραγίνει το κακό», διαπιστώνουν. Σήμερα, με την έξαρση των ιώσεων, είναι αναγκασμένοι να ενημερώνουν καθημερινά ασθενείς και γονείς ότι δεν μπορούν να τους προμηθεύσουν με τα πιο συνηθισμένα φάρμακα. «Δεν έχουμε αντιπυρετικά. Παραγγέλνω 20 και μου στέλνουν 2 από την αποθήκη», περιγράφει συγκεκριμένα μια εργαζόμενη. Ανάλογη είναι η κατάσταση για τα αποσυμφορητικά, τα αντιβηχικά, τα αντιβιοτικά που χορηγούνται στα παιδιά, τα εισπνεόμενα, τις οφθαλμιατρικές αντιβιοτικές σταγόνες. Μάλιστα, «η κατάσταση χειροτερεύει», με αποτέλεσμα να καθυστερεί η θεραπεία ασθενών και να στερούνται το δικαίωμα σε φθηνό και προσβάσιμο φάρμακο.

902, Τρίτη 03/01/2023 - 13:24,  Πηγή φωτό: Eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.