Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Συλλαλητήριο στη Στροφυλιά: Ενάντια στην πολιτική προστασία των επενδυτών — Όλοι στον αγώνα για να ζήσουμε στον τόπο μας — Ψήφισμα του μεγάλου συλλαλητηρίου των πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας — Δημήτρης Κουτσούμπας: Διαχρονικό έγκλημα που δεν θα μείνει ατιμώρητο (VIDEO - ΦΩΤΟ)

ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

«Όλοι στον αγώνα για να ζήσουμε στον τόπο μας» το μήνυμα από το συγκλονιστικό συλλαλητήριο των πυρόπληκτων

Σάββατο 21/08/2021 - 20:35

«Όλοι στον αγώνα για να ζήσουμε στον τόπο μας», το μήνυμα που έστειλε το μεγαλειώδες συγκλονιστικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στον κόμβο της Στροφυλιάς στην Εύβοια από πυρόπληκτους της Β. Εύβοιας.

 








Με καθολική συμμετοχή από όλα τα καμένα χωριά της Βόρειας Εύβοιας και όχι μόνο, εκφράστηκε η αποφασιστικότητα εργαζομένων, αγροτών, κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, για κλιμάκωση του αγώνα για να μείνουν στον τόπο τους, στα χωριά και τα σπίτια τους.

 

ΔΗΛΩΣΗ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αυτό το έγκλημα για το οποίο ευθύνονται διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Σάββατο 21/08/2021 - 19:43

Χρειάζεται λαϊκή ενότητα, οργάνωση, λαϊκός αγώνας για να αποκατασταθούν όλοι οι πυρόπληκτοι

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έφθασε στον κόμβο της Στροφυλιάς, στο μεγάλο συλλαλητήριο των πυρόπληκτων της Β. Εύβοιας, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ. 

Σε δήλωσή του επισήμανε: 

«Αυτό το έγκλημα, για το οποίο ευθύνονται διαχρονικά όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο, δεν πρέπει να παραγραφεί. Γι’ αυτό είμαστε εδώ.

Χρειάζεται λαϊκή ενότητα, οργάνωση, λαϊκός αγώνας, για να αποκατασταθούν όλοι οι πυρόπληκτοι, όσοι υπέστησαν ζημιές, για να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, όλων των ζημιών, για να γίνουν εδώ και τώρα τα αντιπλημμυρικά έργα για να μη θρηνήσουμε νέα θύματα από το φθινόπωρο που μπαίνει ήδη και βεβαίως να αποκατασταθεί ο φυσικός πλούτος, το δάσος, οι δασικές εκτάσεις, σε όλη την περιοχή.

Γι’ αυτό είμαστε εδώ, το ΚΚΕ, ο λαός της Εύβοιας, όλος ο λαός της Ελλάδας σε αλληλεγγύη, για να μη δείξουμε ξανά εμπιστοσύνη στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, που λένε οι διάφοροι κρατούντες, τα οποία έρχονται να τα ξεχάσουν αμέσως μετά, όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας και φύγει πιο μακριά το πρόβλημα.

Εμείς θα είμαστε εδώ, στη βουλή, στην ευρωβουλή, στους λαϊκούς αγώνες, μέσα στην Τοπική Διοίκηση, στους Δήμους, στην Περιφέρεια, για να διεκδικήσουμε αυτά που ανήκουν στο λαό, για να πιέσουμε, να διεκδικήσουμε, να τους ελέγχουμε καθημερινά, για να μπορέσει ο λαός να αποκατασταθεί από τις τεράστιες καταστροφές που του έχουν επιφέρει.

Αυτός είναι ο αγώνας, αυτή είναι η προοπτική και βεβαίως το ΚΚΕ θα συνεχίσει ταυτόχρονα να προβάλλει την πρότασή του για μια λαϊκή διακυβέρνηση, πραγματική λαϊκή διακυβέρνηση, λαϊκή εξουσία, που στο επίκεντρο θα έχει τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του».

902

 

Η προσέλευση των πυρόπληκτων από νωρίς το απόγευμα ήταν πολύ μεγάλη και συνεχής, με αποτέλεσμα η συγκέντρωση να ξεκινήσει αργότερα από την προκαθορισμένη ώρα για να προλάβει ο κόσμος που συνέρρε συνεχώς προς τον κόμβο.

Ιδιαίτερη συγκίνηση επικρατούσε όταν αναφέρονταν οι ομιλητές στις "μάχες" που έδωσαν οι κάτοικοι της Εύβοιας με την πύρινη λαίλαπα για εννιά μέρες, προκειμένου να σώσουν τα σπίτια τους, τα χωράφια τους, τα ζώα τους και τις περιουσίες τους, απειθαρχώντας στις οδηγίες για "εκκένωση" και αναπτύσσοντας λαϊκή πρωτοβουλία, μπροστά στη γύμνια του κρατικού μηχανισμού που δεν ήταν σε θέση να τους προστατεύσει. 

Με την καθολική τους παρουσία, κατήγγειλαν το προδιαγγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος των χωριών και του περιβάλλοντος, από την ασκούμενη πολιτική που εφαρμόζουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και αφήνουν απροστάτευτα τα δάση και τον λαό να καίγεται και να πνίγεται κάθε χρόνο. 

Τα συνθήματα στη συγκέντρωση έδιναν το στίγμα του συλλαλητηρίου, του αγώνα, της αποφασιστικότητας και της διεκδίκησης για μέτρα που θα καλύπτουν 100% τις ζημιές, για έργα αντιπλημμυρικά, για την προστασία του περιβάλλοντος από τις μπίζνες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα:

«Δώστε λεφτά  για πυροσβεστικά και όχι για αεροπλάνα πολεμικά», «Αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά-Οχι στις μπίζνες μετά τη φωτιά», «Καήκανε τα δάση και οι κόποι μας - Αγώνας για να ζήσουμε στον τόπο μας», «Ο λαός απαιτεί πλήρη αποζημίωση», «Για να κερδοφορούν στις πλάτες τις δικές μας, αφήνουν απροστάτευτες μέχρι και τις ζωές μας», «Τώρα έργα αντιπλημμυρικά - Ευθύνη του κράτους να δώσουνε λεφτά».

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ ο οποίος προέβη σε δηλώσεις (επάνω).

Παραβρέθηκε ακόμα, αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στερεάς - Εύβοιας με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη περιφερειακό σύμβουλο. 

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, διαβάστηκε και ενεκρίθη ψήφισμα με τα αιτήματα των πυρόπληκτων για συνέχιση του αγώνα (κάτω το κείμενο):

Το συλλαλητήριο συνεχίστηκε με συναυλία με διάφορους καλλιτέχνες.

Οι ομιλητές της συγκέντρωσης

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με την ομιλία του Μπάμπη Τσιβίκα, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου και εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Κηρίνθου ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε «Οργανωμένοι, ενωμένοι όπως ήδη κάνουμε. Έχουν ήδη γίνει πάνω απο 15 επιτροπές στα χωριά και συνεχίζουμε! Έχουμε στόχο και θα τα καταφέρουμε να γίνουν επιτροπές παντού! Κανένα χωριό χωρίς οργάνωση! Κανένας μόνος του!». (Δείτε βίντεο εδώ)

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Δαυίδ Τσούπρος από την Επιτροπή Πυρόπληκτων Κεχριών (δείτε βίντεο εδώ) και ακολούθως ο Στάθης Αλμπάνης πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Ιστιαίας, που αναφέρθηκε στις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν οι μελισσοκόμοι της περιοχής από τις πυρκαγιές τονίζοντας πως «Το βασικό αίτημα είναι ένα, να ζήσουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια. Θέλουμε να δουλέψουμε να χτίσουμε τη ζωή μας. Να προστατευτούμε από τις πλημμύρες για να μην πνιγούμε».(Δείτε βίντεο εδώ)

Μίλησε ακόμα ο Δημήτρης Στολίδης πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού συκοπαραγωγών Ταξιάρχη  ο οποίος τόνισε πως «Σε αυτό τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί, θα παλέψουμε μέχρι το τέλος» (δείτε βίντεο εδώ) και η Κυριακή Πολίτου, από την Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Βασιλικών και Τσαπουρνιάς η οποία επισήμανε μεταξύ άλλων «πως μονόδρομος για τις αποζημιώσεις είναι η ενότητα και η διεκδίκηση». (Δείτε βίντεο εδώ)

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο  Στάθης Λιαγκάκης Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων «Η μεγάλη συμπαράσταση και αλληλεγγύη είναι όμως για εμάς τον πολύπαθο λαό της Βόρειας Εύβοιας και μια ηθική δέσμευση. Ότι τον αγώνα που σήμερα ξεκινάμε ενωμένοι σαν μια γροθιά, θα τον πάμε μέχρι τέλους» (διαβάστε εδώ αναλυτικά και δείτε βίντεο εδώ)

Στο τέλος, μίλησε ο Βαγγέλης Γεωργαντζής πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας. (Δείτε βίντεο εδώ)

Θέση είχαν πάρει από νωρίς, πυρόπληκτοι κάτοικοι με τα πανό τους αλλά και οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τις περσινές πλημμύρες και ακόμα δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά τους. Χαρακτηριστικό το πανό των κατοίκων Ληλαντίου που αναγράφει:  «Αποζημίωση όλων στο 100% - Αντιπλημμυρικά έργα τώρα». Το πανό της Επιτροπής Αγώνα και Αλληλεγγύης Πυροπλήκτων Ιστιαίας αναγράφει: «Το καλοκαίρι καιγόμαστε, τον χειμώνα πνιγόμαστε - Πάρτε μέτρα στήριξης τώρα». 

Το πανό της Επιτροπής Πυρόπληκτων Κηρίνθου αναγράφει: «Μήνυμα 112: Δέντρα εκκενώστε την Β. Εύβοια, έρχονται οι επενδυτές». 

Το πανό της Επιτροπής Πληγέντων Βασιλικών - Τσαπουρνιάς αναγράφει: «Με αποφασιστικότητα παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας». 

Νωρίτερα, στο χώρο κατέφθασαν τα πούλμαν από την Αθήνα με τα συνδικάτα που εκφράζουν την αλληλεγγύη των εργαζομένων στον αγώνα των πυρόπληκτων κατοίκων της Β. Εύβοιας. 

902

ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Ψήφισμα του μεγάλου συλλαλητηρίου των πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας

(VIDEO επάνω)

Σάββατο 21/08/2021 - 20:29

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο στον κόμβο της Στροφιλιάς, οι συγκεντρωμένοι πυρόπληκτοι ενέκριναν ψήφισμα που αναφέρει:

«Όλοι εμείς, χιλιάδες κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας και εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων, φορέων που συγκεντρωθήκαμε απόψε στον κόμβο της Στροφυλιάς μετά το κάλεσμα του σωματείου Ρετσινάδων, του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου – Λίμνης - Αγ. Άννας και των επιτροπών πυρόπληκτων εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για την για την εγκατάλειψη του λαού της Βόρειας Εύβοιας με αποτέλεσμα να καούμε απ’ άκρη σ’ άκρη.

Οι ευθύνες είναι μεγάλες!

Για χρόνια ολόκληρα κυβερνήσεις, περιφέρεια και δήμοι δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιπυρικής προστασίας και προστασίας του δάσους με αντιπυρικές ζώνες, με καθαρισμούς δασικών δρόμων, με καθαρισμούς των σπασμένων δέντρων από τα χιόνια του χειμώνα. Για δεκαετίες υποχρηματοδοτούν πυροσβεστική και δασαρχεία με αποτέλεσμα να έχουν μείνει υποστελεχωμένα και με απαρχαιωμένο εξοπλισμό.

Τώρα, μετά τη φωτιά, πιστεύουν ότι θα μας βρουν εύκολη λεία για αυτό έπεσαν σα τα κοράκια για να κάνουν επενδύσεις. Θέλουν να μας διασπάσουν για να κάνουν μετά ανενόχλητοι τις «πράσινες» και άλλες μπίζνες τους.

Σήμερα, με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο μας δίνουμε μια πρώτη απάντηση σε όλους αυτούς πως δε θα μας χωρίσουν!

Δε θα μας ξεγελάσουν τα ψίχουλα της κυβέρνησης και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα!

Θα συνεχίσουμε και θα παλέψουμε μέχρι να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας που αφορούν όλο το λαό της Βόρειας Εύβοιας γιατί όλοι είμαστε πυρόπληκτοι!

Διεκδικούμε:

  • Αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στα χωριά μας. Να εξασφαλιστεί η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους.
  • ΑΜΕΣΑ μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλα τα χωριά γιατί στις πρώτες βροχές θα πνιγούμε. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων στα αντιπλημμυρικά έργα με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων, οι ρετσινάδες έχουν γνώση του δάσους και τα αναγκαία εργαλεία.
  • Άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.
  • Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Με ευθύνη του κράτους να χορηγηθούν όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης.Να εξασφαλιστεί η αναγκαία τροφή για την επιβίωση των μελισσοσμηνών.
  • Αποζημίωση για την φετινή μας παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση).
  • Άμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες για να επανέλθει το πευκοδάσος και να μην γίνει ζούγκλα. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων με σταθερή σχέση εργασίας, για την φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους, για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να το ξαναδούν.
  • Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όποιον ρετσινά - δασεργάτη επιθυμεί και έχει θεμελιώσει δικαίωμα (πάνω από 4500 βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα) στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.
  • Να απαγορευτεί η υλοτόμηση στο δάσος από εργολάβους και εμπόρους ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωση του εδάφους. Να επιτραπεί στους κατοίκους της περιοχής να κόψουν ξύλα για τις προσωπικές τους ανάγκες σε περιοχές που δεν επηρεάζουν τα αντιπλημμυρικά έργα.
  • Στελέχωση των δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση.
  • Για όσους συναδέλφους έχουν παιδιά που σπουδάζουν να προβλεφθεί είτε στεγαστικό επίδομα, είτε εξασφάλιση δωματίου στις φοιτητικές εστίες.
  • Πάγωμα και διαγραφή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ, τράπεζες. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ για όλους τους κατοίκους των δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας.

Δεν πάμε ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματά μας!

Ο μαζικός ενωτικός αγώνας είναι ο μόνος δρόμος!».

902  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.