Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

ΚΚΕ: Στο πλευρό των πυρόπληκτων — Οδοιπορικό σε Γορτυνία, Εύβοια, Ηλεία — 100% αποζημιώσεις, εξασφάλισης εισοδήματός, στέγαση — Mόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό (VIDEO)

*

Mόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό

Χιλιάδες στρέμματα δάσους στάχτη, καμένα σπίτια, χωράφια, επιχειρήσεις, χιλιάδες άνθρωποι στο έλεος της τύχης τους και ένας μεγάλος απών: Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας. Αυτό είναι το σκηνικό για τις μέρες της πύρινης λαίλαπας που προκάλεσε ανυπολόγιστη καταστροφή σε Εύβοια, Αττική, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα.

Τα πύρινα μέτωπα διένυσαν εκατοντάδες χιλιόμετρα, απανθρακώνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους και αναδεικνύοντας τις τεράστιες και διαχρονικές πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων που επένδυσαν στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», η οποία αποδείχθηκε αναμμένο «στουπί» που καταστρέφει δάση και λαϊκές περιουσίες.

Την ίδια ώρα, ο λαός για ακόμη μια φορά βρίσκεται στο ίδιο έργο θεατής, με την κυβέρνηση, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί της, να επικαλείται τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και να κρύβεται πίσω από την ατομική ευθύνη. Για αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

*

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΓΟΡΤΥΝΙΑ

Αγωνία για τις αναζωπυρώσεις - Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο πλευρό των πυρόπληκτων

Τετάρτη 11/08/2021 - 21:21

Με το φόβο των αναζωπυρώσεων θα περάσουν ένα ακόμα βράδυ κάτοικοι των χωριών στη Γορτυνία που εξακολουθούν να κινδυνεύουν οι ίδιοι και τα σπίτια τους από την μεγάλη πυρκαγιά.

Με κάθε τρόπο και μέσα, ακόμα και με κουβάδες, οι κάτοικοι έδωσαν μάχες τις φλόγες και είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των εστιών συνδράμοντας στους πυροσβέστες. Η εικόνα σήμερα ήταν καλύτερη καθώς ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και των εναέριων μέσων.

Πάντως η καταστροφή που έχει γίνει είναι μεγάλη καθώς έχουν καεί σπίτια, ζώα, ζωοτροφές, καλλιέργειες και στάνες.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τους Παναγιώτη Μεντρέκα, μέλος της ΚΕ, Νίκο Γόντικα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου και περιφερειακό σύμβουλο και Γιάννη Φράγκο, γραμματέα της ΚΟΒ Γορτυνίας και δημοτικό σύμβουλο επισκέφθηκε και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κοινότητας του Πυρρή που χτυπήθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει τη νότια Γορτυνία.

Από την ηρωική προσπάθεια των κατοίκων του χωριού σώθηκαν τα περισσότερα σπίτια. 

902

*

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Γ. ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό του λαού για διεκδίκηση αποζημιώσεων στο 100% της ζημιάς

Τετάρτη 11/08/2021 - 10:59

Εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής και κατοίκους μέσα στην απόγνωση συναντά το κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, στην περιοδεία στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια.

Στην Εύβοια βρίσκεται και σήμερα το πρωί ο Γιώργος Μαρίνος στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της στήριξης του Κόμματος στους πυρόπληκτους κατοίκους, απαιτώντας την ενίσχυση της πυρόσβεσης, αλλά και ουσιαστικά μέτρα ανακούφισής τους. Στο κλιμάκιο συμμετείχε μεταξύ άλλων, η Λένα Γεροπαναγιώτου, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ. 

Στο χωριό Σκεπαστή συνομίλησε με κατοίκους, αλλά και με τον πρόεδρο του Σωματείου των Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας, Βαγγέλη Γεωργαντζή.

Ακόμα επισκέφτηκε τα χωριά Κουρκουλοί και Μουρτιά, αλλά και την Αιδηψό, την Ιστιαία και το Πευκί όπου συναντήθηκε με κατοίκους, αγρότες και ρετσινοπαραγωγούς που έχουν πληγεί, ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στα Βασιλικά. «Μόνοι μας παλεύαμε να σώσουμε τα σπίτια μας και ό,τι μπορούσαμε. Τις δύο πρώτες ημέρες που θα μπορούσε να "πιαστεί" η φωτιά, σε όλη τη Βόρεια Εύβοια υπήρχαν μόνο 18 πυροσβεστικά οχήματα και κανένα εναέριο μέσο», αναφέρουν κάτοικοι του χωριού.

Μετά την επίσκεψη στα χωριά του Μαντουδίου, το κλιμάκιο του Κόμματος βρέθηκε στις βόρειες ακτές της Εύβοιας και στα χωριά Γούβες, Τσαπουρνιά, Ψαροπούλι. Ολόκληρη η περιοχή έχει καεί. Σπίτια, επιχειρήσεις, αγροτικές καλλιέργειες έχουν μετατραπεί σε στάχτη. Χωριά, όπως η Τσαπουρνιά, παραμένουν εδώ και μέρες χωρίς νερό και ρεύμα. Κατεστραμμένες υποδομές, δρόμοι έχουν μετατραπεί σε παγίδες.

«Το χειμώνα μείναμε για ένα μήνα χωρίς ρεύμα, πέρυσι πνιγήκαμε, φέτος καήκαμε», ανέφερε κάτοικος στο χωριό Τσαπουρνιά, σημειώνοντας ότι μόνοι τους οι κάτοικοι έσωσαν το χωριό από την ολοκληρωτική καταστροφή.

Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι των χωριών της Βόρειας Εύβοιας τονίζουν ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς με την πρώτη βροχή τα χωριά θα πνιγούν.

Δήλωση του Γ. Μαρίνου

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο Γιώργος Μαρίνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες για την καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο ένοχος για το μαρτύριο που βιώνει ο λαός της περιοχής, για ένατη μέρα σήμερα, είναι η έλλειψη πρόληψης, η πολιτική που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και αντιμετωπίζει ως "κόστος" τις ανάγκες και τα δικαιώματα των λαϊκών οικογενειών. Η λαϊκή πρωτοβουλία, η αυταπάρνηση των νέων και κατοίκων της περιοχής, που έσωσαν τα σπίτια και τα χωριά τους, είναι άξια συγχαρητηρίων και παράδειγμα για το τι μπορεί να καταφέρει ο λαός.

Ο λαός να μην παρασυρθεί από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αποζημιώσεων. Ούτε από τις δήθεν "επιτροπές ανασυγκρότησης" που στοχεύουν στο να εξυπηρετήσουν την είσοδο συμφερόντων στα δάση. Υπάρχουν παγίδες στις εξαγγελίες Μητσοτάκη. Ρίχνουν το λαό, που κάηκαν τα σπίτια του, στα "νύχια" των τραπεζών, επιχειρούν να υποτιμήσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια, αγροτικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες, εισάγοντας διάφορους "κόφτες". Υπάρχει πείρα από τα Ψαχνά, το Ληλάντιο και άλλες περιοχές της χώρας, που ακόμα περιμένουν αποζημιώσεις. Το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό του λαού για διεκδίκηση αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών, για άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, για εξασφάλιση εισοδήματος στους ρετσινάδες και σε όσους καταστράφηκαν. Να οργανωθεί ο αγώνας. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό».

902

*

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Μαζί με το ΚΚΕ ο λαός να διεκδικήσει μέτρα εξασφάλισης του εισοδήματός του, στέγαση και πλήρη αποζημίωση

Φωτό από το χωριό Λατζόι

Τετάρτη 11/08/2021 - 11:05

Περιοδεία στις καμένες περιοχές της Ηλείας πραγματοποιεί από το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Βασίλη Δημόπουλο, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και τον Χρήστο Γιάνναρο, μέλος της ΤΕ Ηλίας του Κόμματος, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της στήριξης του Κόμματος στους πυρόπληκτους κατοίκους, απαιτώντας την ενίσχυση της πυρόσβεσης, αλλά και ουσιαστικά μέτρα ανακούφισής τους. 

Στα χωριά Λαμπέτι, Κολίρι, Βαρβάσαινα, το κλιμάκιο του Κόμματος συνομιλά με τους κατοίκους που εκφράζουν την οργή και αγανάκτησή τους από τα προβλήματα που προέκυψαν από τη μεγάλη πυρκαγιά που καίει στην ευρύτερη περιοχή εδώ και μία εβδομάδα.  

Καταγγέλλουν την παντελή έλλειψη σχεδίου πυροπροστασίας και πυρασφάλειας, δεν είχε γίνει κανένα έργο για άνοιγμα δασικών δρόμων, λειτουργίας δεξαμενών κ.ά., με αποτέλεσμα την ώρα της πυρκαγιάς να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί η πύρινη λαίλαπα.  

Στο χωριό Λατζόι, όπου καταστράφηκαν σπίτια, έκδηλη είναι η ανησυχία των κατοίκων για το αύριο, με τους κατοίκους του χωριού να μην έχουν σπίτι να μείνουν. 

Στο χωριό Χελιδόνι η καταστροφή είναι ολοσχερής. Αγρότης του χωριού από την πυρκαγιά έχασε 800 δέντρα ελιές που καλλιεργούσε για να ζήσει την οικογένειά του και «τώρα όλα έγιναν στάχτη, θα σηκωθούμε να φύγουμε, δεν έχουμε τι να κάνουμε πια...», αναφέρει χαρακτηριστικά εκφράζοντας την απόγνωση των αγροτών για το αύριο. 

Ο Βασίλης Δημόπουλος επισήμανε την ανάγκη ο κόσμος να οργανωθεί και μαζί με το ΚΚΕ να διεκδικήσει όλα όσα έχασε και του ανήκουν για την επόμενη μέρα. Την άμεση στέγαση του κόσμου που κάηκε το σπίτι του, την πλήρη αποζημίωση για τις καλλιέργειες που καταστράφηκαν, αλλά και την πλήρη αποζημίωση για τις κτηνοτροφικές μονάδες που κάηκαν:

Ο Χρήστος Γιάνναρος επισήμανε πως τα μέτρα που τάζει η κυβέρνηση είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες των πυρόπληκτων κατοίκων, κάτι που και οι ίδιοι καταγγέλλουν εκφράζοντας την αγωνία τους για το αύριο:


Συνεχίζοντας το οδοιπορικό

Στο Κρυονέρι, οι πύρινες φλόγες έφθασαν στις αυλές των σπιτιών και «έγλειψαν» τους τοίχους των πρώτων σπιτιών του οικισμού ενώ η διαδρομή προς Λάσδικα ραγίζει καρδιές, βλέποντας κανείς τα καμένα δέντρα και τις καμένες καλλιέργειες να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. 

Ο Γιώργος Καραπάνος, μέλος ΕΟΕ Ηλείας του ΚΚΕ και πρώην περιφερειακός Σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει την ανάγκη της στήριξης και εξασφάλισης του εισοδήματος των κατοίκων, αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς οι απώλειές τους δεν αντιμετωπίζονται με μία αποζημίωση και μόνο αλλά αφορούν μακρύ χρονικό διάστημα:


Στο χωριό Λάλα όπου η φωτιά έκαψε στο πέρασμά της δύο σπίτια, αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μεγάλο πρόβλημα έχουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής. Πολλοί έχασαν τα ζώα τους, ακόμα δεν έχουν καταμετρηθεί αλλά και όσοι τα έσωσαν από την πύρινη λαίλαπα, τώρα δεν έχουν ούτε χώρο να τα στεγάσουν, ούτε και τροφές να τα ταίσουν.

Σε ένδειξη λαϊκής αλληλεγγύης στο χωριό Πανόπουλο, ο πρόεδρος Γιώργος Μπαντούντας και τα γύρω χωριά, μάζεψαν ζωοτροφές και τα έδωσαν στους κτηνοτρόφους για να τους βοηθήσουν:

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα συνολική εκτίμηση της πυρκαγιάς δεν υπάρχει, όμως οι κάτοικοι υπολογίζουν ότι καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα γης, με ελαιόδεντρα, σταφίδα, μελίσσια, άλλες καλλιέργειες και δασική έκταση.  

Συνάντηση του κλιμακίου του ΚΚΕ με τον πρόεδρο της κοινότητας Λάλα

Το μεσημέρι, το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Λάλα, Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος ενημέρωσε για την πολύ δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του συγκεκριμένου χωριού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Στον οικισμό κάηκαν ολοσχερώς δύο σπίτια, ενώ μεγάλες ζημιές υπέστησαν δεκάδες άλλα. Ζήτησε τη συνδρομή του ΚΚΕ για τις αποζημιώσεις, την καταγραφή, αλλά και τα απαραίτητα έργα που πρέπει να γίνουν για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία της περιοχής.  

Εκ μέρους του ΚΚΕ επισημάνθηκαν οι ευθύνες της σημερινής, που όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, συνέχισε την πολιτική της υποχρηματόδοσης και της εγκατάλειψης της δασοπυρόσβεσης με μειωμένα κονδύλια. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι ενώ το Δασαρχείο Ηλείας είχε ζητήσει για φέτος 630 χιλιάδες ευρώ, η κυβέρνηση έδωσε μόλις 58 χιλιάδες. Αντίστοιχη εικόνα και στο Δασαρχείο Ολυμπίας που είχε ζητήσει 280 χιλιάδες ευρώ κι έλαβε μόλις 19 χιλιάδες! 

Το κλιμάκιο του Κόμματος επισήμανε ότι το ΚΚΕ εγκαίρως, από τις 9 Μάη ακόμα, είχε φέρει το θέμα της πυροπροστασίας στη Βουλή με Ερώτησή του, ενώ και στη συνέχεια με άλλες πρωτοβουλίες προειδοποιούσε την κυβέρνηση για το ενδεχόμενο πυρκαγιών και την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πυροπροστασίας, παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα. 

Τέλος, επισήμανε την ανάγκη της λήψης μέτρων περιφρούρησης της λαϊκής περιουσίας, αλλά και της πλήρους αποζημίωσης των πυρόπληκτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, της άμεσης στέγασης όσων καταστράφηκαν τα σπίτια. Επίσης, την εξασφάλιση του εισοδήματος σε αγρότες και κτηνοτρόφους, οι περιουσίες των οποίων καταστράφηκαν εντελώς (όπως ελαιόδεντρα, αιγοπρόβατα, χωράφια) και θα κάνουν χρόνια για να αποδώσουν ξανά. Ακόμη, ζήτησε άμεσα να εξασφαλιστούν ζωοτροφές για τους κτηνοτρόφους, αλλά και να γίνουν γρήγορα αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες περιοχές.   

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.