Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Κάθε κυβέρνηση κι η στραβή της κι ο καπιταλισμός στα ίσια του με την εγ-κλιματική του συν-αλλαγή — Εκ βάθρων αλλαγή γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό

*

Mόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό

Χιλιάδες στρέμματα δάσους στάχτη, καμένα σπίτια, χωράφια, επιχειρήσεις, χιλιάδες άνθρωποι στο έλεος της τύχης τους και ένας μεγάλος απών: Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας. Αυτό είναι το σκηνικό για τις μέρες της πύρινης λαίλαπας που προκάλεσε ανυπολόγιστη καταστροφή σε Εύβοια, Αττική, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα.

Τα πύρινα μέτωπα διένυσαν εκατοντάδες χιλιόμετρα, απανθρακώνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους και αναδεικνύοντας τις τεράστιες και διαχρονικές πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων που επένδυσαν στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», η οποία αποδείχθηκε αναμμένο «στουπί» που καταστρέφει δάση και λαϊκές περιουσίες.

Την ίδια ώρα, ο λαός για ακόμη μια φορά βρίσκεται στο ίδιο έργο θεατής, με την κυβέρνηση, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί της, να επικαλείται τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και να κρύβεται πίσω από την ατομική ευθύνη. Για αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

*

Εκ βάθρων

Πίσω από τα επικοινωνιακά τερτίπια και τη συζήτηση που δείχνει το δέντρο για να κρύψει το (καμένο) δάσος, δεν κρύβεται με τίποτα η προσπάθεια της κυβέρνησης και συνολικά των αστικών επιτελείων να φύγουν από το κάδρο οι πραγματικές αιτίες και οι ένοχοι της τραγωδίας που βιώνει ξανά ο λαός, να αξιοποιήσουν τη μεγάλη καταστροφή για να επιταχύνουν αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, που έχουν στο επίκεντρο την «πράσινη ανάπτυξη».

κυρ Κυριάκος: Σαν σήμερα, στις 11/8/2020, πήγε στην Εύβοια, είδε τις πλημμύρες και απήλθε για μπάνιο

«Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» λένε στον λαό που η οργή του ξεχειλίζει, όταν από τα ίδια τα πράγματα αποκαλύπτονται η παντελής απουσία πρόληψης, έργων αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, η εγκληματική απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού και μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας του.

Όταν «φωνάζει» από παντού η ευθύνη του κράτους και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν τη γη σαν εμπόρευμα, το περιβάλλον σαν πεδίο επιχειρηματικής δράσης και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας ως «κόστος».

Ζητάνε προκλητικά από τον λαό να λέει και «ευχαριστώ» που τάχα γλίτωσε τα ακόμα χειρότερα και να θεωρεί δεδομένο ότι με τη ζέστη θα καίγεται και με τις πλημμύρες θα πνίγεται, επειδή οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής υπερβαίνουν κάθε κρατικό μηχανισμό και οποιοδήποτε σχέδιο διαχείρισης ακυρώνεται από τα «ακραία» φυσικά φαινόμενα.

Του υποδεικνύουν με θράσος να τα κουτσοβολέψει με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση χτες και τελικά να εναποθέσει όλες τις ελπίδες του στην επιτάχυνση της πολιτικής στήριξης των «πράσινων» επενδύσεων.

Δηλαδή, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που είτε «πράσινη» είτε «μαύρη» έχει για κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου και γι' αυτό συνθλίβει τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού, όπως με τραγικό τρόπο φάνηκε και στις πυρκαγιές.

Στο φόντο των επαναλαμβανόμενων καταστροφών, προβάλλουν ως διέξοδο το «πρασίνισμα» της οικονομίας που θα φρενάρει τάχα τις αλλαγές στο κλίμα, κρύβοντας κάτω από το χαλί τις κρατικές ευθύνες για τις μεγάλες καταστροφές, όσο και τις εγκληματικές συνέπειες της καπιταλιστικής ανάπτυξης στο περιβάλλον, που επιδρούν και στο κλίμα.

Στα αποκαΐδια των πυρκαγιών, τα επιτελεία τους αναποδογυρίζουν την πραγματικότητα και κουνάνε προκλητικά το δάχτυλο σε όποιον αποκαλύπτει και αντιπαλεύει τον σχεδιασμό τους να διαμορφώσουν ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για τα «πράσινα» μονοπώλια, που όχι μόνο δεν πρόκειται να προστατέψει το περιβάλλον αλλά επιδεινώνει συνολικά τους όρους ζωής και δουλειάς για χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά.

Σε αυτό το σχέδιο της «επόμενης μέρας» προσφέρει απλόχερα τη στήριξη και τη συναίνεσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιβεβαίωσε και η χτεσινή συνέντευξη Τσίπρα, όπου, με αφορμή τις πυρκαγιές, έδωσε ταυτόχρονα εξετάσεις στο κεφάλαιο για το ποιος μπορεί καλύτερα να διασφαλίσει τη συναίνεση του λαού.

Αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα, που στοιχίζονται πίσω από την πολιτική του «πράσινου new deal», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και πληρώνει ήδη ακριβά και με χίλιους τρόπους ο λαός.

Ακριβώς αντίθετα, λοιπόν, πρέπει να δείξει η πυξίδα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Γιατί, πράγματι, όπως αποδείχτηκε ξανά αυτές τις μέρες, «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό» και όχι το κράτος που εχθρεύεται τα συμφέροντα και τις πραγματικές του ανάγκες, με όποια εκδοχή της αστικής διαχείρισης.

Μαζί με την οργάνωση της αλληλεγγύης, της διεκδίκησης για αποζημιώσεις στο 100%, για μέτρα και υποδομές ουσιαστικής αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, χρειάζεται τώρα να ανοίξει με αποφασιστικότητα η συζήτηση για την «επόμενη μέρα» από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.

Γιατί, πράγματι, όλα χρειάζεται «να αλλάξουν εκ βάθρων». Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο:

  • Το κεφάλαιο, την πολιτική που στηρίζει τα κέρδη του, «πράσινα» και «μαύρα», το κράτος που στέκει «άγρυπνος φρουρός» για τα συμφέροντά του.

Ριζοσπάστης - Η Άποψή μας, 11/8/2021

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.