Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Εδουάρδο Γκαλεάνο: Το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν του (η)λιθίου, ο Πόλεμος κατά των ναρκωτικών, οι Αρειανοί του Όρσον Ουέλς και η εισβολή των σοβιετικών... γραμμάτων (4 Κείμενα - Φωτό)


3 Μαΐου

Η ατίμωση

 

Στα τέλη του 1979 ο σοβιετικός στρατός εισέβαλε στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την επίσημη εξήγηση, η εισβολή είχε σκοπό να υπερασπιστεί τη λαϊκή κυβέρνηση, που προσπαθούσε να εκσυγχρονίσει τη χώρα.

Το 1981, στη Στοκχόλμη, ήμουν ένα από τα μέλη του διεθνούς δικαστηρίου που ασχολήθηκε με το θέμα.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ το αποκορύφωμα εκείνων των συνεδριάσεων.

Έδινε την κατάθεσή του ένα υψηλά ιστάμενο θρησκευτικό στέλεχος, εκπρόσωπος των ισλαμιστών φονταμενταλιστών, που εκείνη την εποχή τους αποκαλούσαν freedom fighters, μαχητές της ελευθερίας, και τώρα τρομοκράτες.

Εκείνος ο γέροντας βροντοφώναξε:

«Οι κομμουνιστές ατίμωσαν τα κορίτσια μας! Τους έμαθαν γραφή και ανάγνωση!»

 

Πηγή φωτό: Εκπληκτικές εικόνες του Αφγανιστάν από πριν από τους πολέμους

 

*

 

12 Ιουνίου

Η διαλεύκανση του μυστηρίου

 

Το 2010 ομολογήθηκε γιατί έγινε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν: το Πεντάγωνο αποκάλυψε ότι στη χώρα υπήρχαν κοιτάσματα αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα κοιτάσματα δεν περιείχαν Ταλιμπάν.

Περιείχαν χρυσό, κοβάλτιο, χαλκό, σίδηρο, αλλά κυρίως λίθιο, απαραίτητο στα κινητά τηλέφωνα και τους φορητούς υπολογιστές.


*

 

 

27 Οκτωβρίου

Πόλεμος κατά των ναρκωτικών

 

Το 1986 ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν παρέλαβε τη σκυτάλη απο τον Ρίτσαρντ Νίξον, που πριν από μερικά χρόνια είχε εξαπολύσει τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, και αποφάσισε να του δώσει νέα ώθηση χρηματοδοτώντας τον με πολλά εκατομμύρια.

Από τότε:

οι έμποροι ναρκωτικών αύξησαν τα κέρδη τους, και οι τράπεζες άρχισαν να ξεπλένουν τα χρήματά τους,

τα ναρκωτικά, σε μεγαλύτερες δόσεις, σκοτώνουν δυο φορές περισσότερους απ’ ό,τι πρώτα,

κάθε εβδομάδα εγκαινιάζεται μια νέα φυλακή στις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι πολλαπλασιάζονται οι ναρκομανείς στη χώρα με τους περισσότερους ναρκομανείς,

το Αφγανιστάν, χώρα στην οποία εισέβαλαν και την οποία κατέλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, τροφοδοτεί σχεδόν αποκλειστικά τώρα με ηρωίνη ολόκληρο τον κόσμο,

και ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών, που μετέτρεψε την Κολομβία σε μεγάλη αμερικανική στρατιωτική βάση, έχει δημιουργήσει τώρα στο Μεξικό ένα σφαγείο δίχως προηγούμενο.

 

Πηγή φωτό: Πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εδραίωσαν ένα ναρκο-κράτος στο Αφγανιστάν

 

*

 

30 Οκτωβρίου

Έρχονται οι Αρειανοί!

 

Το 1938 στις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών προσγειώθηκαν διαστημόπλοια, και οι Αρειανοί εξαπέλυσαν επίθεση. Διέθεταν άγρια πλοκάμια, τεράστια μαύρα μάτια που πετούσαν πύρινες λάμψεις, κι ένα στόμα όλο σάλια, σε σχήμα V.

Πολλοί πολίτες βγήκαν τρομαγμένοι στους δρόμους, τυλιγμένοι σε βρεγμένες πετσέτες, για να προστατευτούν από το δηλητηριώδες αέριο που εξέπεμπαν οι Αρειανοί, αλλά πολύ περισσότεροι προτίμησαν να κλειδαμπαρωθούν, πάνοπλοι, στα σπίτια τους, περιμένοντας την τελική μάχη.

Εκείνος που επινόησε την εισβολή ήταν ο Όρσον Ουέλς, και τη μετέδωσε ραδιοφωνικά.

Η εισβολή ήταν ψεύτικη, ο φόβος όμως ήταν αληθινός.

Και ο φόβος συνεχίστηκε: οι Αρειανοί έγιναν Ρώσοι, Κορεάτες, Βιετναμέζοι, Κουβανοί, Νικαραγουανοί, Αφγανοί, Ιρακινοί, Ιρανοί...


_________________________________
Εδουάρδο Γκαλεάνο: Οι Μέρες Αφηγούνται
Μετάφραση: Ισμήνη Κανσή (Πάπυρος, 2012. σσ. 137, 180, 327, 331)
Βλέπε ακι εδώ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.