Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Κυρ Μητσοτάκης: Τα αντιλαϊκά μέτρα δεν πάνε «διακοπές» — «Προστάτες» του λαού με ζεστό χρήμα των ασφαλισμένων στο κεφάλαιο, σχολεία πολλών «ταχυτήτων» και με την αγία ράβδο του αχρηστοχοείδη — ΚΚΕ: Στην καταστολή και στην αντιλαϊκή πολιτική οι εργαζόμενοι θα δώσουν αποφασιστική απάντηση


ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Οι εργαζόμενοι θα δώσουν αποφασιστική απάντηση και στους νέους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς

Τετάρτη 23/06/2021 - 17:22

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ανατροπές στο Aσφαλιστικό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός (βλέπε στο τέλος):

«Ο πρωθυπουργός παρουσίασε σήμερα ως "καινούργια" όλα τα χρεοκοπημένα επιχειρήματα για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα ασφάλισης.

Σε συνέχεια όλων των ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση από τους νόμους των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έρχεται να ολοκληρώσει τη ληστεία των κόπων εκατομμυρίων εργαζομένων και να μετατρέψει σε ατομική υπόθεση την ασφάλιση για τους νέους εργαζόμενους.

  • Αποτελεί πρόκληση να προβάλλεται ως "θετικό" και "καινοτόμο" το τζογάρισμα των εισφορών των εργαζομένων, που καθιστά "επισφαλή" τα ασφαλιστικά δικαιώματα και την ίδια τη σύνταξη, την οποία άλλωστε δεν την εγγυώνται οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι λωτοφάγοι να ξεχνάνε πώς τα προηγούμενα χρόνια μεγαθήρια της ιδιωτικής ασφάλισης, στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο, κατέρρευσαν, οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες εργαζομένους.

  • Οι νέοι εργαζόμενοι, που πρόσφατα με τον νόμο-έκτρωμα για τα Εργασιακά έμαθαν από την κυβέρνηση πως η "προστασία της εργασίας" σημαίνει 10ωρα, εντατικοποίηση και απλήρωτες ώρες δουλειάς, καλούνται τώρα να μάθουν πως η ασφάλισή τους θα είναι "επένδυση" και "ατομικό ρίσκο", αλλά και ότι οι ίδιοι θα χαρακτηρίζονται "επενδυτές" που θα τζογάρουν σε χρηματιστηριακές λοταρίες τους κόπους της ζωής τους.
  • Για τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων εργαζομένων που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με χαμηλούς μισθούς και βρίσκονται κατά χιλιάδες στην ανεργία και στα κακοπληρώμενα, ολιγόμηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ο "ατομικός κουμπαράς" είναι χωρίς πάτο.
  • Η αναλογική σύνταξη που συμπληρώνει την εθνική ισοδυναμεί κυριολεκτικά με ψίχουλα, ενώ οι παροχές Υγείας και Πρόνοιας θα είναι στο "ελάχιστο".
  • Επιπλέον, η κυβέρνηση της ΝΔ μεθοδεύει τη ληστεία 80 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος χρόνου, τα οποία τα παραδίδει στα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης και της ιδιωτικής υγείας.

Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνει πως η εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ αποτελεί για τον λαό μας το νέο υπερμνημόνιο. Οι εργαζόμενοι θα δώσουν αποφασιστική απάντηση και στους νέους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης».

902

*

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Ασφυκτικός έλεγχος των εκπαιδευτικών και κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών

Τετάρτη 23/06/2021 - 14:03

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία που παρουσιάστηκε στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο (βλέπε στο τέλος) αναφέρει:  

«Το νομοσχέδιο για την Παιδεία, που παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, προβλέπει ασφυκτικό έλεγχο των εκπαιδευτικών και παραπέρα κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών, που θα εντείνουν τις μορφωτικές ανισότητες.

  • Οι νέες μεθοδεύσεις του υπουργείου Παιδείας για εφαρμογή της αξιολόγησης με κριτήρια άκρως αντιπαιδαγωγικά, πρέπει να απορριφθούν μαζικά από τον κόσμο της Εκπαίδευσης, όπως απαντήθηκαν και οι προηγούμενες απόπειρες.

Γιατί στο υποκριτικό σύνθημα της κυβέρνησης "αυτός που αξιολογεί, αξιολογείται", πρέπει να αντιπαρατεθεί η ανάγκη "αυτός που μορφώνει, πρέπει να βοηθιέται ουσιαστικά".

  • Η προώθηση της “αυτονομίας” της σχολικής μονάδας όχι μόνο δεν βοηθά τους εκπαιδευτικούς να κάνουν καλύτερα το μάθημά τους, αλλά δεσμεύει ακόμα περισσότερο το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής λειτουργίας στις υπάρχουσες κοινωνικές και μορφωτικές ανισότητες, δημιουργώντας σχολεία πολλών ταχυτήτων.

Το βασικό ζήτημα σήμερα είναι να παρθούν ουσιαστικά μέτρα, για να εντοπιστούν επιστημονικά όλα τα μαθησιακά κενά, οι ψυχοσωματικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Αυτό δεν το κάνει η κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας, ούτε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

  • Αποδεικνύεται περίτρανα ότι είναι κούφια τα λόγια του υπουργείου Παιδείας ότι “το διά ζώσης μάθημα είναι αναντικατάστατο”, αφού την ίδια στιγμή διατηρεί τα χιλιάδες κενά των εκπαιδευτικών, ενώ διαθέτει πακτωλό χρημάτων για την προώθηση εφήμερων και ληξιπρόθεσμων δεξιοτήτων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Άλλωστε, οι αρνητικές συνέπειες από την προώθηση τέτοιων δεξιοτήτων -με ταυτόχρονη υποβάθμιση της γενικής μόρφωσης- είναι ήδη εντοπισμένες από τον κόσμο της Εκπαίδευσης, όπως επίσης έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της στην κοινωνικοποίηση της νέας γενιάς η εντεινόμενη στροφή στις ψηφιακές δεξιότητες.

  • Το βασικό ζήτημα σήμερα είναι να δημιουργηθούν σχολικά βιβλία που θα αναπτύσσουν την αγάπη για τη γνώση, θα καλλιεργούν την αντίληψη ότι η αλήθεια είναι αντικειμενική και μπορεί να κατακτηθεί από τον άνθρωπο για να ερμηνεύσει και να αλλάξει τον κόσμο. Και αυτά τα βιβλία να είναι δωρεάν, ίδια και ενιαία για όλα τα παιδιά.

Από αυτήν την άποψη, παραπέρα ερωτήματα προκαλούν οι ανακοινώσεις για το πολλαπλό βιβλίο για το αν τελικά θα εξασφαλίζεται η δωρεάν παροχή του.

Η εξέλιξη των επιστημών σήμερα δίνει τη δυνατότητα και απαιτεί ένα σχολείο:

  • Που θα παρέχει σε όλους τους μαθητές τις ίδιες μορφωτικές αφετηρίες,
  • Που θα απαντά στις νέες προκλήσεις της γνώσης, της ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, που απαιτούν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και σύγχρονες ικανότητες.
  • Που θα στηρίζει ουσιαστικά τους εκπαιδευτικούς στον εκπαιδευτικό και διαπαιδαγωγητικό τους ρόλο.

Σήμερα η πάλη για ένα τέτοιο σχολείο, “στο ύψος των ονείρων και των ανθρώπων”, προϋποθέτει την εναντίωση στις αντιδραστικές ρυθμίσεις που κλιμακωτά φέρνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει στην ίδια πολιτική της ολομέτωπης επίθεσης στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και αντιστρατεύεται ακόμα περισσότερο την ανάγκη για υψηλού επιπέδου, σύγχρονη ολόπλευρη μόρφωση για όλους, χωρίς διακρίσεις.

Το ΚΚΕ απορρίπτει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και καλεί σε θέση μάχης τον κόσμο της Εκπαίδευσης, όλο τον λαό, για να μην περάσουν οι αρνητικές αλλαγές».

902

*

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαμηνύει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα δεν θα κάνουν φέτος «διακοπές» - Στο στόχαστρο οι επικουρικές συντάξεις και η εκπαίδευση

Τετάρτη 23/06/2021 - 13:50

Με την διαβεβαίωση (προς το κεφάλαιο) ότι «οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές ούτε φέτος» έκλεισε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, την τοποθέτηση του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο άναψε «πράσινο φως στα νομοσχέδια για την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης και την «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών που θα ψηφιστούν μέσα στο κατακαλόκαιρο, καθώς η κυβέρνηση «τρέχει» όλα τα «προαπαιτούμενα» για το Ταμείο Ανάκαμψης, αυτό το νέο πανευρωπαϊκό υπερ-μνημόνιο.

Θέλοντας να διαφημίσει τον αντιλαϊκό «μεταρρυθμιστικό» οίστρο της κυβέρνησης της ΝΔ, υπενθύμισε πως τα δύο αυτά χρόνια «έχουμε προωθήσει συνολικά 187 σχέδια νόμου» που «έχουν γίνει νόμοι του κράτους και βέβαια οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται ακάθεκτες με τη νέα δέσμη που περιλαμβάνει η σημερινή πλούσια ατζέντα μας». 

Ζεστό χρήμα των ασφαλισμένων στο κεφάλαιο

Ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε κομβική τη «μεταρρύθμιση» του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, «με τη βαθμιαία μετατροπή του από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό κατά το Σουηδικό μοντέλο», αφού μέσω της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών χαρίζονται σίγουρη πελατεία και εισφορές 80 δισ. ευρώ στα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης.

«Ο εργαζόμενος έως 35 ετών, με επιλογή του, αλλά και ο κάθε νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας θα έχει πλέον έναν ατομικό κουμπάρα, στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές του. Το κεφάλαιο αυτό θα μπορεί να το επενδύσει, όπως ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα επιλέξει. Έχοντας πάντα πρόσβαση στην εξέλιξη του και στο τέλος του εργασιακού του βίου, παράλληλα με την κύρια εθνική, την ανταποδοτική σύνταξη, που χρηματοδοτείται και θα εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από το κράτος, θα έχει και την προσωπική επικουρική του σύνταξη», πρόσθεσε, καθώς οι εισφορές των εργαζομένων θα μετατραπούν σε αντικείμενο τζόγου.

Ομως, οι σχεδιασμοί αυτοί δεν αφορούν μόνο αυτούς που θα μπουν στο νέο ιδιωτικό σύστημα, αφορούν εξίσου τους ασφαλισμένους που θα παραμείνουν στο ισχύον σύστημα Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ), αλλά και τους σημερινούς συνταξιούχους, καθώς οι νέοι ασφαλισμένοι και συνολικά όσοι ενταχτούν στο ιδιωτικό σύστημα, θα πάψουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους στο ΕΤΕΑΕΠ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια νέα οικονομική «τρύπα» στα ήδη λεηλατημένα ασφαλιστικά ταμεία και εν προκειμένω στο ΕΤΕΑΕΠ, αφού θα πάψει να έχει εισροές από τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων.

Το «χρηματοδοτικό κενό» που θα προκύψει, σύμφωνα με παλιότερους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, εκτιμάται από 35 έως 55 δισ. ευρώ, ενώ ορισμένοι ειδικοί το ανεβάζουν σε πάνω από 60 δισ. ευρώ, με τα βάρη τις ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων να φορτώνονται και πάλι στις πλάτες εργαζομένων και συνταξιούχων είτε μέσα από την αντιλαϊκή φοροληστεία, είτε μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών για το Ασφαλιστικό (φορολογία, εισφορές συνταξιούχων) Ε είτε, τέλος, από τη νέα μείωση των συντάξεων που αποδίδονται από το ΕΤΕΑΕΠ.

Αυτή την πραγματικότητα δεν μπορούν να την συγκαλύψουν οι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού ότι στο νόμο θα υπάρχει ειδική ρήτρα που «θα προβλέπει ότι ανεξάρτητα από την πορεία των επενδύσεων, η τελική σύνταξη δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη, δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή που αντιστοιχεί στο σύνολο των εισφορών του εργαζόμενου. Και ακόμα -θέλω να τονίσω- ότι το σύστημα αυτό το οποίο θα εισάγουμε και θα ισχύσει από τις αρχές του επόμενου χρόνου, είναι ένα σύστημα το οποίο ισχύει σχεδόν σε όλα τα κράτη του ανεπτυγμένου κόσμου.

Πόσο, μάλλον, όταν η «διεθνής εμπειρία» που επικαλέστηκε, βρίθει περιπτώσεων που οι εργαζόμενοι είδαν να εξαφανίζονται οι εισφορές τους όταν οι ιδιωτικές εταιρείας ή τα επαγγελματικά ταμεία βάρεσαν «κανόνι». Κάτι ανάλογο, δηλαδή, που μπορεί να συμβεί και εδώ, αφού τον «ατομικό κουμπαρά» θα τον διαχειρίζονται ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, επενδυτικά σχήματα και επαγγελματικά ταμεία σαν χρηματιστηριακό προϊόν που θα υπάγεται στους «νόμους της αγοράς».

Σχολεία πολλών «ταχυτήτων»...

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προωθεί την αντιδραστική «αξιολόγηση» και την κατηγοριοπόιηση των σχολείων, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε οτι «έχει έρθει η ώρα να απεγκλωβιστεί από το Υπουργείο» η εκπαίδευση.

«Στο εξής, λοιπόν, οι σχολικές μονάδες αυτονομούνται στις τάξεις και αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντική τομή. Θα υπάρχει ανοιχτή επιλογή βιβλίων και εναλλακτικές μέθοδοι εξέτασης, ώστε να καταργηθεί η αποστήθιση και να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη αλλά και η συνεργασία μεταξύ των μαθητών», είπε, προκειμένου να παραπλανήσει για τις δραματικές συνέπειες που θα έχει αυτό το σχέδιο νόμου.

Η ενίσχυση της «αυτονομίας» του σχολείου, που είναι από τους βασικούς στόχους του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, παραπέμπει στην όλο και μεγαλύτερη απαλλαγή του κράτους από τις υποχρεώσεις του στη χρηματοδότηση, στη στελέχωση, στην επιμόρφωση και άλλες λειτουργίες του σχολείου.

Αυτό θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση των σχολείων, κάτι που θα ενταθεί ακόμα περισσότερο και από το πολλαπλό βιβλίο, καθώς η συγγραφή των βιβλίων από ευθύνη του κράτους μεταφέρεται στους ιδιώτες, ενώ δεν εξασφαλίζεται η ευθύνη του κράτους για δωρεάν παροχή τους. Η δε «ατομική αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών, θα αφορά την υλοποίηση αυτών των αντιδραστικών κατευθύνσεων.

Καταστολή και αντιλαϊκή πολιτική συμβαδίζουν

Η τρίτη «μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση» στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός ήταν η παρέμβαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «που αναδιοργανώνει πλήρως την Ελληνική Αστυνομία», καθώς η αντιλαϊκή πολιτική πηγαίνει χέρι - χέρι με την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών απέναντι στον «εχθρό λαό».

Σε επίπεδο διακηρύξεων υποστήριξε ότι οι νέες συνθήκες στον κόσμο του εγκλήματος απαιτούν και νέες δομές στον κόσμο του νόμου», ενώ δεν παρέλειψε να δώσει τα εύσημα στον Υπουργό, σε όλα τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην Ελληνική Αστυνομία, αφού «όπως έδειξαν οι διαλευκάνσεις πρόσφατων υποθέσεων, η Αστυνομία ξέρει και μπορεί να φτάνει στη λύση με επαγγελματισμό, με μέθοδο, με υπομονή, με αξιοποίηση της τεχνολογίας».

Φυσικά, όσα εύσημα και αν δώσει στους υπουργούς του, δεν αρκούν για να κοπάσουν τα ερωτήματα τόσο για την ουσία όσο και για την διαχείριση του στυγερού εγκλήματος στα Γλυκά Νερά, όπως  για παράδειγμα η περιπέτεια ενός υπηκόου Γεωργίας που είχε συλληφθεί ως ύποπτος για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά και όπως καταγγέλλει ξυλοκοπήθηκε στη διάρκεια της ανάκρισης επί τέσσερις μέρες.

Πέρα από το αποτρόπαια του πράγματος, αν μη τι άλλο εγείρονται ερωτήματα για τον προσανατολισμό που είχε η έρευνα. 

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι σε πρώτη φάση η κυβέρνηση «έχει ανατάξει το βασικό κύμα λαθών» που είχαν επιφέρει οι «εσπευσμένες και με προεκλογική σκοπιμότητα αλλαγές» του Ποινικού Κώδικα από την προηγούμενη κυβέρνηση, συμπληρώνοντας πως «οι συνθήκες, ωστόσο, διαρκώς αλλάζουν για αυτό και σύντομα θα υπάρξει η τοποθέτηση της Επιτροπής Διαρκούς Παρακολούθησης Κωδίκων, ώστε να θεραπευτούν οι όποιες αστοχίες παραμένουν».

Βέβαια, μπορεί η συζήτηση για ευνόητους λόγους να επικεντρώνεται στο νόμο Παρασκευόπουλου, όμως, η «συνέχεια του κράτους» επιβεβαιώθηκε όταν η ΝΔ διατήρησε και επέκτεινε μια σειρά αντιδραστικές αλλαγές που είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όπως η εισαγωγή αμερικανόπνευστων θεσμών. 

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.