Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Νίκος Μόττας: «Τσε Γκεβάρα, Πρεσβευτής της Επανάστασης» — Ένα βιβλίο που παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές της δράσης του Μεγάλου Επαναστάτη

*

Αθήνα: Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Μόττα για τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Από atexnos.gr

*

Το βιβλίο φωτίζει τον ρόλο του Τσε ως διαμορφωτή της κουβανικής εξωτερικής πολιτικής στα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια, σκιαγραφώντας ταυτόχρονα την διεθνιστική δράση του Αργεντίνου κομμουνιστή στο διεθνές πολιτικό σκηνικό

Η χρήση πληροφοριών από ξενόγλωσση βιβλιογραφία και πηγές (κρατικά έγγραφα, ντοκουμέντα, κλπ.) που δεν έχουν ξαναδημοσιευθεί σε ανάλογη έκδοση, είναι ένα από τα προτερήματα του βιβλίου.

*

Σε μια όμορφη εκδήλωση, στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο, παρουσίαστηκε το απόγευμα της Τετάρτης το βιβλίο του Νίκου Μόττα «Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης» (Εκδόσεις Ατέχνως).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα κα. Zelmys Maria Dominguez Cortina, ο Πρόξενος Jose Oriol Marrero Martínez, ο Ηρακλής Κακαβάνης εκ μέρους των Εκδόσεων «Ατέχνως», αντιπροσωπεία του ΔΣ Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Αθήνας καθώς και μέλη οργανώσεων αλληλεγγύης προς την Κούβα και την Λατινική Αμερική. Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, Δ/ντής της «New Star Cinema».

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης αναγνώστηκε ευχαριστήρια επιστολή της κόρης του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, Δρ. Αλέϊδα Γκεβάρα Μαρτς, προς τον συγγραφέα (βλέπε κάτω)

Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε η Πρέσβειρα της Κούβας η οποία αναφέρθηκε τόσο στην σπουδαιότητα της προσωπικότητας του Τσε, όσο και στην ανάγκη ενίσχυσης του κινήματος αλληλεγγύης προς την Κούβα, δεδομένης της επιθετικής πολιτικής που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ μέσω του γενοκτονικού οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού.

Παρέμβαση εκ μέρους του ΔΣ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Αθήνας έκανε ο Βασίλης Πάπαρης ενώ τελευταίος τον λόγο πήρε ο συγγραφέας υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως 

«ή διεθνιστική αλληλεγγύη που επέδειξε και επιδεικνύει η Κούβα κατά την τρέχουσα πανδημία έχει τις ρίζες της στην ιδεολογικοπολιτική κληρονομιά του Τσε» και πως η κληρονομιά αυτή «είναι σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ».

Επιπλέον, σημείωσε πως «ο Τσε πρέπει να πάψει να είναι μια στάμπα κολλημμένη σε μπλουζάκια, κούπες του καφέ και μπρελόκ, πρέπει να πάψει να είναι ένα “αβλαβές εικόνισμα” μιας αφηρημένης επαναστατικότητας ή ένα είδος “αγίου των φτωχών” που δίνει παρηγοριά στους καταπιεσμένους», αλλά αντίθετα «πρέπει να του δοθεί η πραγματική ιστορική διάσταση που δικαιούται, αυτή του κομμουνιστή επαναστάτη, που διαμορφώθηκε μέσα από την επαφή του με την μαρξιστική-λενινιστική κοσμοθεωρία, με τις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού».

Ο Τσε, τόνισε ο Νίκος Μόττας, «παρά τον βιολογικό του θάνατο είναι και σήμερα ζωντανός, σε κάθε έκφανση της ταξικής πάλης, της πάλης ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα και τον ιμπεριαλισμό, οπουδήποτε χτυπά η καρδιά του αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο», ενώ αναφέρθηκε σε βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν από τις σελίδες του βιβλίου.

Των ομιλιών ακολούθησε σύντομη συζήτηση στην οποία παρενέβησαν με εύστοχες παρατηρήσεις τους άτομα νεαρής ηλικίας, αναδεικνύοντας αφενός το γεγονός ότι ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ως κομμουνιστής επαναστάτης και επιστήμονας, αποτελεί σημείο αναφοράς και έμπνευσης για τις νεότερες γενιές, όσο και το παράδειγμα που δίνει η σοσιαλιστική Κούβα ως φάρος διεθνισμού, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς σε δύσκολες εποχές.

Μήνυμα της Αλέϊδα Γκεβάρα για την έκδοση του βιβλίου «Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης

Ιδιαίτερη στιγμή στην παρουσίαση του βιβλίου «Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης» στην Αθήνα ήταν η ανάγνωση μηνύματος της Δρ. Αλέϊδα Γκεβάρα Μαρτς, κόρης του Τσε, προς τον συγγραφέα του βιβλίου Νίκο Μόττα. Ακολουθεί το κείμενο του μηνύματος:

 

«Αγαπητέ φίλε Νίκο,

    Πραγματικά, είναι μεγάλη χαρά για μένα να μαθαίνω ότι η παρουσία του πατέρα μου συνεχίζει να ενώνει τους λαούς. Ευχαριστώ πολύ για την μελέτη σου, για την αφοσίωσή σου. Δυστυχώς δεν μπορώ να διαβάσω ελληνικά, όμως έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που, όπως εσύ, πάντα υπερασπίζεστε την κουβανική επανάσταση και φυσικά είστε φίλοι του κουβανικού λαού. Ευχαριστώ πολύ πραγματικά, για τον χρόνο που αφιερώνετε, για τις ώρες εργασίας που διαθέτετε για την έρευνα και την συλλογή πληροφοριών. Επίσης, για το Κέντρο Μελετών Τσε Γκεβάρα θα ήταν πολύ καλό να έχει αυτό το βιβλίο ανάμεσα στα κείμενά του.

    Για άλλη μια φορά οφείλω να πω ότι, εγώ ήμουν πολύ μικρή όταν ο πατέρας μου εργαζόταν εντατικά, όμως γνωρίζω ότι αυτές οι εντατικές ώρες δουλειάς, πολλές φορές και εκτός της χώρας, προσπαθώντας να μεταφέρει το μήνυμα της κουβανικής επανάστασης σε κάθε γωνιά του κόσμου, είχε σαν αποτέλεσμα κατά κάποιο τρόπο να μην μπορέσουμε να είμαστε περισσότερο καιρό μαζί. Όμως, ταυτόχρονα, ως κουβανή, πάντοτε τον ευχαριστώ για αυτήν την αφοσίωση, για αυτήν την προσφορά του στον λαό μου. Το ότι εσείς σήμερα μπορείτε να το αποτυπώνετε αυτό στο χαρτί, σε μερικές σελίδες για τις νέες γενιές, είναι κάτι επίσης πολύ σημαντικό.

    Με κάποιο τρόπο ο Τσε πρέπει να πολλαπλασιαστεί ανάμεσά μας και να συνεχίζει να καλπάζει στην ιστορία του λαού μας, για να βοηθήσει να γίνει καλύτερη η δουλειά μας για την δημιουργία ενός κόσμου πολύ πιο δίκαιου για όλους.

    Για άλλη μια φορά ευχαριστώ φίλε Νίκο. Ευχαριστώ πολύ όλους τους συναγωνιστές που σε στήριξαν και σε βοήθησαν. Ευχαριστώ πολύ που είστε ενεργό κομμάτι της αλληλεγγύης με τον κουβανικό λαό. Ευχαριστώ πάρα πολύ, πραγματικά. Δεν υπάρχει άλλη καλύτερη λέξη στα ισπανικά, για να μπορέσω να εκφράσω αυτό το συναίσθημα.

    Η αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς είναι ίσως αυτό που ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να μας υφαρπάξει και αυτό το γεγονός, υπάρχει μέσα στις λέξεις, μέσα στα γραπτά, μέσα στην προσπάθεια που γίνεται ώστε άλλοι λαοί να γνωρίσουν την πραγματικότητα ενός μέρους μακρινού για αυτούς, από γεωγραφική άποψη, αλλά και πολύ κοντινού, διότι πάντοτε είμαστε αδέρφια.

    Για άλλη μια φορά συναγωνιστή Νίκο, ευχαριστώ πολύ».

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.