*
Την απόσυρση του τερατουργήματος απαίτησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ από την αρχή της συζήτησης στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές
*
Ο ΧΡ. ΚΑΤΣΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ
Aποτυπώνει όλο το ταξικό μίσος στους αγώνες και τη ζωή της εργατικής τάξης
Το νομοσχέδιο αποτυπώνει όλο το ταξικό μίσος στους αγώνες και τη ζωή της εργατικής τάξης επισήμανε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Κατσώτης βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, όπου ξεκίνησε η συζήτηση του αντεργατικού νομοσχεδίου που φέρνει τις «ανατροπές του αιώνα».
Το νομοσχέδιο είναι οδοστρωτήρας που ανατρέπει το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, καταργεί το 8ωρο, θεσπίζει το 10ωρο, αυξάνει τις υπερωρίες και τις κάνει πιο φθηνές για τους εργοδότες, καταργεί την Κυριακάτικη αργία, ενισχύει την παρέμβαση στα συνδικάτα, καταργεί ουσιαστικά την απεργία, ποινικοποιεί τους αγώνες των εργαζομένων για καλύτερους όρους δουλειάς και αμοιβής.
«Το νομοσχέδιο είναι εχθρικό και βάρβαρο όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για τις οικογένειές τους, που δεν θα μπορούν πια να σχεδιάσουν τίποτα στη ζωή τους. Το νομοσχέδιο μας γυρίζει σε συνθήκες δουλειάς και ζωής του 19ου αιώνα ενώ ο πλούτος που παράγεται είναι αμύθητος» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε πως η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου, ήταν πάγια αξίωση της εργοδοσίας εδώ και χρόνια, ήταν πάγια αξίωση να επιβάλλουν στους εργαζόμενους να δουλεύουν όσο, όπως και όποτε θέλουν, γιατί «ποτέ η αστική τάξη δεν συμβιβάστηκε με την κατάκτηση του 8ωρου».
Κατήγγειλε την κυβέρνηση που παρουσιάζει αυτές τις νοσηρές, απαρχαιωμένες λογικές ως πρόοδο και επισήμανε ότι στόχος είναι η νέα γενιά, που θα δουλεύει με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα.
Δουλειά για πάνω από 13 ώρες
Κατήγγειλε ότι θεσμοθετείται το 10ωρο με τον ίδιο βασικό μισθό του 8ωρου, οι υπερωρίες που αυξάνονται είναι φθηνότερες και αν συνυπολογίσει κανείς τον ενεργό - ανενεργό χρόνο εργασίας και τον χρόνο από και προς της δουλειά, τελικά το νομοσχέδιο θεσμοθετεί πάνω από 13 ώρες δουλειάς, ξεπερνώντας ακόμα και τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ. «Δεν μιλάμε για δουλειά, μιλάμε για σκλαβιά» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κομμουνιστής βουλευτής.
Αναφέρθηκε στα άρθρα που αφορούν την Κυριακάτικη αργία, τη μείωση των αποζημιώσεων σε περίπτωση απολύσεων, στην αναστολή της εργασίας (άρθρο 62), στην απελευθέρωση των απολύσεων καθώς καταργεί κάθε προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και μάλιστα μεταφέρει το βάρος της απόδειξης της αδικίας στον εργαζόμενο και όχι στον εργοδότη. Όσον αφορά την τηλεργασία (άρθρο 67) επισήμανε ότι εντατικοποεί την εργασία ενώ μετατρέπει το σπίτι σε υποκατάστημα της επιχείρησης, καταργεί κάθε διάκριση ανάμεσα σε εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο, θέτει τον εργαζόμενο σε 24ωρη ετοιμότητα και αφαιρεί από τον εργοδότη την υποχρέωση για τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Όσον αφορά την ψηφιακή κάρτα, ουσιαστικά εξυπηρετεί την παραπέρα μείωση του μισθού, καταγράφοντας τον ενεργό και τον ανενεργό χρόνο εργασίας (διάλειμμα) που δεν θα πληρώνεται.
Κατάργηση συνδικαλιστικών ελευθεριών και χτύπημα της απεργίας
Ο Χρήστος Κατσώτης αναφέρθηκε και στο ασφυκτικό, απαγορευτικό πλαίσιο που προβλέπει το νομοσχέδιο τερατούργημα για τη συνδικαλιστική δράση και την απεργία. Οι ρυθμίσεις αυτές έρχονται ως συνέχεια των παρεμβάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων επισήμανε.
Περιλαμβάνονται όλες οι αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, όπως η Ένωση Προσώπων, δημιούργημα των εργοδοτών που αναγορεύεται σε ισότιμη συνδικαλιστική οργάνωση, η οποία αξιοποιήθηκε για την τραγική μείωση των μισθών την περίοδο 2010-2013.
Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο, δημιουργεί στο υπουργείο εργασίας χαφιεδίστικο μηχανισμό με το μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων - όπου υποχρεώνονται να εγγράφονται όλα τα σωματεία, αλλιώς δεν θα έχουν "νομική προσωπικότητα". Το μητρώο αυτό θα είναι στην υπηρεσία των εργοδοτών για να παρεμβαίνουν και να απαλλάσσονται από όποιον εργαζόμενο σηκώνει κεφάλι και διεκδικεί.
Ο Χρ. Κατσώτης πρόσθεσε πως με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση νομοθετεί τη μεγαλύτερη παρέμβαση της εργοδοσίας στην ίδρυση και λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και στην κήρυξη απεργίας αν εκ των προτέρων δεν εξασφαλίζεται σε κάθε μέλος του η εξ αποστάσεως (ηλεκτρονικά, διαδικτυακά) συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση, όπως και η εξ αποστάσεως συμμετοχή του στην ψηφοφορία, υπονομεύοντας τη ζωντανή διαδικασία των σωματείων.
Όσον αφορά το άρθρο 93 που τιτλοφορείται ως «προστασία του δικαιώματος στην εργασία», θα έπρεπε να είχε τίτλο την προστασία της απεργοσπασίας, τη δίωξη της απεργίας, ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης εξηγώντας πως τυποποιείται ως παράνομη ακόμα και η περιφρούρηση της απεργίας, αφού με ανήθικο και ύπουλο τρόπο, συνδέεται η απεργία με φαινόμενα βίας που μπορεί να εκδηλωθούν από τον εργοδότη ή κάποιον άλλο. Ακόμα και η διακίνηση ανακοίνωσης έξω από το χώρο δουλειάς μπορεί να χαρακτηριστεί "ως ψυχολογική βία" και να διακοπεί η απεργία, τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στην απαγόρευση της κάλυψης μιας απεργίας του σωματείου που κρίθηκε παράνομη από τη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση του ίδιου κλάδου.
Καταλήγοντας ο Χρ. Κατσώτης τόνισε πως η εργατική τάξη δεν θα συμβιβαστεί με τη σύγχρονη σκλαβιά, θα αγωνιστεί, θα ματώσει, αλλά στο τέλος θα νικήσει. Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις σε αυτόν τον αγώνα, τόνισε, και καλεί το λαό σε συμπόρευση και καθολική μαζική συμμετοχή στην απεργία της 10ης Ιούνη, ώστε το αντεργατικό νομοθέτημα να αποσυρθεί και να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. (Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Χρ. Κατσώτη)
Απάντηση στην αισχρή επίθεση του Κ. Μαραβέγια
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Χρ. Κατσώτης απάντησε στην αισχρή επίθεση και τις συκοφαντίες στις οποίες κατέφυγε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μαραβέγιας σε βάρος του ΚΚΕ αναφέροντας χαρακτηριστικά
«Η ιστορία του ΚΚΕ είναι γραμμένη με ανείπωτες θυσίες, με αίμα των μελών του για τα δίκιο της εργατικής τάξης και την απελευθέρωσή της από τη δικτατορία του κεφαλαίου. Το πρόβλημά σας είναι το ΚΚΕ, η ανυπότακτη στάση του γιατί είστε η γνήσια φωνή των επιχειρηματικών ομίλων και στέκεστε απέναντι σε μία δύναμη που δεν μπορείτε να τη βάλετε στο χέρι, να τα διπλώσει, να συμβιβαστεί με το βάρβαρο σύστημα που υπηρετείτε και το μόνο που δίνει είναι ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση, πόλεμο και προσφυγιά».
Στην έναρξη της συζήτησης, η ΚΟ του ΚΚΕ ζήτησε την απόσυρση του
αντεργατικού εκτρώματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.