Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Χατζη-αβάτηδες της εξουσίας στο Καμπουράκι του λαού: 2 κλασικά, "θεμελιώδη" ερωτήματα, όχι για απαντήσεις αλλά για το πες πες κάτι θα μείνει: 1) Τι γυρεύει το ΚΚΕ στο εκλογικό παζάρι της ΕΕ; 2) Θα συνεργαστεί το ΚΚΕ αν πάρει εντολή; ─ Ο ΓΓ δε μασάει. Πιο καθαρά δεν γίνεται (VIDEO)

Συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα στον «ΣΚΑΪ»
Κυριακή 12/05/2019 - 12:15 - Ενημέρωση: Κυριακή 12/05/2019 - 14:33
Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη και Τ. Χατζή παραχώρησε το πρωί της Κυριακή 12 Μάη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
«Καλώς ήρθατε στην εκπομπή. Θα μου επιτρέψετε μια μικρή αυθαιρεσία; Θέλω αυτή τη συνέντευξη που θα κάνουμε μαζί σας να την αφιερώσω στον Βασίλη Λάζαρη, από τη δικιά μου πλευρά τουλάχιστον, που έφυγε από τη ζωή χτες. Η κηδεία του είναι αύριο. Ένας, για μένα, σαν πατέρας, ένας άνθρωπος που τον αγαπούσα πάρα πολύ, καθηγητής μου στο γυμνάσιο, δεν υπήρχε λύκειο τότε, στην Πάτρα. Μαζί του είχαμε περάσει πάρα πολλά πράγματα. Δε θέλω να κάνω μεγαλύτερη αναφορά, ήταν μέλος του Κόμματός σας και στέλεχος του Κόμματός σας, με πολλές εξορίες και πολλές ταλαιπωρίες...
Πολύ σημαντικός άνθρωπος, αξιόλογος άνθρωπος. Είναι απώλεια για την πολιτική, πολιτιστική ζωή, για τα γράμματα της πατρίδας μας. Και βεβαίως αύριο γίνεται η κηδεία του, υπάρχει ανακοίνωση του Κόμματος, υπάρχει ανακοίνωση της "Λαϊκής Συσπείρωσης", έβγαλε ανακοίνωση ο Κώστας ο Πελετίδης, ο δήμαρχος, που τον τιμά. Γιατί πραγματικά ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα.
Ήθελα λοιπόν να κάνω αυτή τη μικρή αυθαιρεσία, σας ζητάω συγγνώμη.
Δεν είναι αυθαιρεσία, αλίμονο, αν είναι αυτό αυθαιρεσία. Είναι τιμή και για το Κόμμα μας και πολύ περισσότερο για τον άνθρωπο αυτό που χάσαμε.
Ευρωπαϊκές εκλογές. Θα πει κάποιος για σιγά ρε παιδιά, το Κομμουνιστικό Κόμμα, είναι ένα κόμμα το οποίο είναι απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον τρόπο που είναι διαρθρωμένη εννοείται η Ευρωπαϊκή Ένωση...
Και καλά κάνει που είναι απέναντι.
Και είναι απέναντι σε όλο αυτό το σύστημα που κυριαρχεί στην Ευρώπη σήμερα. Και θα πει κάποιος: Για συγγνώμη κύριε Κουτσούμπα, γιατί κατεβαίνετε εσείς σε αυτές τις εκλογές, να πάτε δηλαδή σε ένα σύστημα το οποίο εμμέσως θα το υπηρετήσετε αφού θα είστε εκεί. Είναι σαν να το εγκρίνετε με κάποιον τρόπο, σαν να το νομιμοποιείτε με την παρουσία σας. Γατί πάτε λοιπόν στις ευρωεκλογές αφού δεν δέχεστε την Ευρώπη; Δεν δέχομαι κάτι, δεν πάω ρε παιδί μου, τελειώσαμε.
Κατανοητό το ερώτημα, όπως επίσης είναι κατανοητός και ο προβληματισμός, κυρίως σε νέους ανθρώπους ή σε ανθρώπους που δεν ασχολούνται τόσο με την πολιτική. Και το συναντάμε αυτό το ερώτημα γιατί είμαστε μέσα στον κόσμο. Και με το αστικό κοινοβούλιο είμαστε αντίθετοι, και με το σύστημα αυτό, το πολιτικό, το οικονομικό, το κοινωνικό, που υπάρχει, αλλά συμμετέχουμε στη Βουλή, διαφωτίζουμε, ξεσκεπάζουμε, κάνουμε προτάσεις νόμου καθημερινά, έτσι ώστε να ανακουφιστεί στο ελάχιστο ο λαός. Και βεβαίως το ίδιο κάνουμε και στο ευρωκοινοβούλιο, στην ΕΕ. Εμείς συμμετέχουμε σε όλους αυτούς τους θεσμούς, στους οποίους είμαστε απέναντι, λέμε ότι πρέπει να αλλάξουν ριζικά, ότι πρέπει κάποια πράγματα να καταργηθούν εκ βάθρων και κάποια άλλα να ακολουθήσουν άλλη πορεία και να ανατραπούν. Όπως λέμε, για παράδειγμα, αποδέσμευση από τα δεσμά της ΕΕ, γιατί θεωρούμε ότι είναι ασφυκτικά δεσμά. Και βεβαίως δεν ταυτίζουμε την Ευρώπη με την ΕΕ. Άλλο η Ευρώπη, άλλο η ΕΕ. Άλλο οι λαοί, άλλο οι κυβερνήσεις και τα μονοπωλιακά οικονομικά μεγάλα συμφέροντα τα οποία υπηρετούν αυτοί. Για παράδειγμα πέντε χρόνια τώρα, λέω τα τελευταία αλλά και πριν, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ αποκάλυψαν έγκαιρα και προειδοποίησαν και στη χώρα μας τον ελληνικό λαό, την κοινωνία γενικότερα, για το τι αντιδραστικές κατευθύνσεις επεξεργάζεται η ΕΕ και τα επιτελεία της Κομισιόν. Αυτό το έκαναν επειδή ήταν ακριβώς εκεί, παρόντες. Δεύτερον, ενημέρωναν τον λαό. Τρίτον καταψήφιζαν αποφάσεις.
Δεν είναι κατά κάποιον τρόπο αντιφατικό;
Όχι δεν είναι αντιφατικό. Συμβαδίζει με την κοσμοθεωρία μας, με τη λογική μας, με τις αξίες μας και με την τακτική της πάλης μας.
Υπάρχει άλλο κόμμα το οποίο είναι αδερφό κόμμα, σε εισαγωγικά ή χωρίς, στην ΕΕ που να παλεύει μαζί σας προς την κατεύθυνση που παλεύετε εσείς ή είστε μόνοι σας;
Καταρχήν έχουμε τη συνάντηση των Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, στην οποία συμμετέχουν περίπου 40-45 κόμματα, που γίνεται οπωσδήποτε μια φορά το χρόνο και έχουμε και μια πιο στενή συνεργασία, την ονομάζουμε Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, όπου επίσης συμμετέχουν 29 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα. Κάποια από αυτά είναι στην Ευρωβουλή, κάποια δεν είναι. Κάποια παλεύουν. Για παράδειγμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, το οποίο γεννήθηκε από τις στάχτες του...
Το παλιό;
Όχι το παλιό, το καινούργιο, γιατί εκείνο μεταλλάχθηκε, έγινε "δημοκρατική αριστερά", μετά έγινε λίγο "επανίδρυση", μετά έγινε κάτι άλλο. Το ΚΚ Ιταλίας μέχρι τώρα δεν κατέβαινε γιατί δεν είχε τη δυνατότητα να συγκεντρώσει τις 300.000 υπογραφές που χρειαζόταν σε πανιταλικό επίπεδο, τις 30 μέρες πριν τις εκλογές, κατεβαίνει φέτος για πρώτη φορά. Εντάξει, δεν ξέρουμε αν θα εκπροσωπηθεί στην Ευρωβουλή, βέβαια ο γραμματέας αυτού του ΚΚ, ήταν πριν ευρωβουλευτής. Δηλαδή ξεκινάει μια διαδικασία θέλω να σας πω σε άλλα κόμματα, που μπορεί να φαίνονται μικρά σήμερα ή να έχουν δράση μόνο στο κίνημα ή να μην έχουν εκπροσώπηση, γιατί έπαθαν όλα αυτά που έπαθαν με τις μεγάλες ανατροπές μετά το '91, όμως ανοίγει ένας δρόμος. Και βεβαίως είμαστε μαζί με όλους αυτούς.
Πως το βλέπετε το σκηνικό αυτό, όπως διαμορφώθηκε, να ξεκινήσουμε από τη Βουλή, από όσα έγιναν στη Βουλή προχτές. Δηλαδή έχουμε σύγκρουση μέχρις εσχάτων σε λεκτικό επίπεδο, παροχές προεκλογικές, φωτογραφίες σε κότερα, όλο αυτό το πράγμα, Πολάκηδες, καταγγελίες, ιστορίες. Όλο αυτό το πράγμα πως το βλέπετε εσείς, το σκηνικό ολόκληρο, πως τοποθετήστε;
Καλά στη Βουλή ειδικά, ήταν μια κακοστημένη παράσταση και μάλιστα με ένα απαράδεκτο σενάριο, με ένα σενάριο που βεβαίως δεν ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό. Εμείς το συναντήσαμε αυτό. Και το είδα τις επόμενες μέρες και στην Ελευσίνα και αλλού, σήμερα στον Βόλο, σε συγκεντρώσεις, αλλού, φαίνεται μια αποστροφή του ελληνικού λαού, των εργαζομένων, των ψηφοφόρων, απέναντι σε αυτό το σκηνικό που παρουσιάστηκε τόσο από τον κύριο Τσίπρα όσο και από τον κύριο Μητσοτάκη, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ. Και βεβαίως δεν μπήκαν επί τάπητος τα ουσιαστικά προβλήματα, οι ουσιαστικές θέσεις των κομμάτων. Ακριβώς η προσπάθεια που έγινε είτε με τον Πολάκη, είτε με το κότερο, είτε με τον μπαμπά του ενός, είτε με τον παππού του άλλου και δεν ξέρω τι, να αποπροσανατολίσουν, να μπερδέψουν τον κόσμο και να κρύψουν ότι υπάρχει ουσιαστική σύγκλιση, όχι μόνο σε στρατηγικά ζητήματα, όπως είναι ΕΕ, ΝΑΤΟ, διεθνείς συμμαχίες, αλλά και σε συγκεκριμένα μέτρα που παίρνονται. Όπως είναι, για παράδειγμα, οι επιδοτήσεις, τα "δωράκια" σε εφοπλιστές, σε μεγάλους βιομηχάνους, μεγάλα συμφέροντα, όπως είναι για παράδειγμα το τρίτο μνημόνιο, που το ψήφισαν όλοι μαζί και το οποίο το πληρώνει ακόμα ο ελληνικός λαός, ακόμα και σήμερα, και θα το πληρώνει μέχρι το 2060, με τα πλεονάσματα, τα ματωμένα υπερπλεονάσματα κ.λπ., άσχετα αν διαφωνούν με το ποσοστό. Και βεβαίως η όλη τους λογική είναι ότι το κράτος έχει συνέχεια άρα "τι να κάνουμε", "ο προηγούμενος τα έκανε αυτά, εμείς το διαχειριζόμαστε", "επειδή οι προηγούμενοι τα έκαναν μπάχαλο". Έτσι γίνεται σε αυτή τη χώρα. Άρα λοιπόν αυτό προσπάθησε να αποκρυβεί στη Βουλή, αυτό το αποκαλύψαμε εμείς ως ΚΚΕ, και αυτό πρέπει να κάνει και ο ελληνικός λαός. Γιατί ακόμα και για το ζήτημα της απαράδεκτης αυτής δήλωσης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, που έκανε για ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, που είναι υποψήφιος με τη ΝΔ, ακόμα και σ' αυτό το ζήτημα δεν αναδείχθηκε το ουσιαστικό πρόβλημα, ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες σήμερα υποφέρουν και λόγω των μνημονίων, με βάση αυτό που έχουν ψηφίσει, τους προϋπολογισμούς, και οι δύο μειώνουν τα κονδύλια για την Πρόνοια.
Υπάρχουν συμβολισμοί στην πολιτική και το ξέρεις καλύτερα από μένα. Όταν σου λέει ο άλλος "ο πατέρας σου ήταν χουντικός", δεν ξέρω, δεν το υιοθετώ, όταν ο άλλος σου λέει "ο πατέρας σου είναι ζάμπλουτος, θέλετε όλη τη χώρα να τη φάτε", όταν σου λέει ο τρίτος "μα εδώ έχουμε έναν πρωθυπουργό που ενώ καταγγέλλει τους ελίτ πάει και κάθεται στα κότερα", αυτοί οι συμβολισμοί έχουν μια αξία. Εσείς στη χούντα ήσασταν φυλακή οι δικοί σας, με τους κοτεράδες και με τους εφοπλιστάδες είσαστε σε μέτωπο...
Βεβαίως δεν τα υποτιμούμε όλα αυτά. Άλλωστε ξέρουμε ότι όταν αποφασίζεις, όπως ο κύριος Τσίπρας ή άλλοι προηγούμενοι, να διαχειριστείς ένα σύστημα, που το λες από πριν το αναλάβεις σάπιο, διεφθαρμένο, με προβλήματα και αποφασίζεις να το διαχειριστείς και αποφασίζεις ότι δεν θα συγκρουστείς και δεν θα βάλεις το μαχαίρι στο κόκκαλο, γιατί αυτό κάνει, και θα διαχειριστείς κάποια πράγματα, τότε ενσωματώνεσαι αντικειμενικά.
Σε καταπίνει ε;
Γιατί, να σας πω την ουσία, τι πρέπει να δει και ο κόσμος. Δεν είναι δυνατόν ένας εφοπλιστής που του περνάς το νόμο και του λες "σε φοροαπαλλάσσω για πάρα πολλά πράγματα, και άμα θες εθελοντικά δώσε και κάτι στο κράτος", είναι επόμενο να νιώθει ο εφοπλιστής υποχρεωμένος και να δώσει και το κότερο για μερικές μέρες. Αυτή είναι στην ουσία η συναλλαγή και η λογική. Γιατί εδράζεται στο τι πολιτική έχεις, τι ασκείς, ποιών συμφέροντα υπηρετείς. Αλλά το ουσιαστικό ζήτημα τελικά είναι αυτό; Έχει μια συμβολική σημασία ότι αυτό έγινε αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι, όπου χάσαμε πάνω από 100 συνανθρώπους μας. Έχει μια σημασία αυτό.
Να κάνω μια προβοκατόρικη ερώτηση, που μου τη λένε κι εμένα: Και ο Κουτσούμπας αν του πουν :"Δημήτρη μου έλα να κάτσεις μια εβδομάδα στο κότερο", θα πάει.
Το πρόβλημα είναι αν θα πάει στο κότερο; Εγώ έτσι κι αλλιώς δε θα πάω, γιατί δε θα μου πουν και να πάω. Και να μου πουν, έτσι για να τραβήξουν μια φωτογραφία, δε θα πάω, γιατί ξέρω ότι αυτοί οι συμβολισμοί έχουν τη σημασία τους, αλλά δε θα με καλέσουν και στο κότερο. Εμείς, ποτέ ως Κόμμα κι εγώ προσωπικά δε θα βάζαμε ζήτημα στη Βουλή, επειδή είδαμε τον Τσίπρα ή το Μητσοτάκη ή κάποιον άλλο από τα υπόλοιπα κόμματα σ' ένα κότερο. Ας πάνε και στο κότερο, το πρόβλημα δεν είναι αυτό...
Η ΚΝΕ όμως το έκανε σποτάκι και έχει χρησιμοποιήσει και μια σκηνή από ελληνική ταινία.
Και είναι πολύ ωραίο, σατυρικά. Το γεγονός το σατιρίζεις και το καταδικάζεις αφού γίνει και μάλιστα σας είπα πριν τους λόγους: Και για το Μάτι και τι υπηρετεί το ότι ο εφοπλιστής δίνει το κότερό του, γιατί περνάνε νόμους στη Βουλή.
Η κυβέρνηση φέρνει τα μέτρα, που εγώ δεν υποτιμώ και τα 20 ευρώ και τα 15 ευρώ που θα πάρει ένας συνταξιούχος ή ένας άνθρωπος που έχει πρόβλημα. Αυτά τα μέτρα εσείς θα τα ψηφίσετε στη Βουλή, ως ΚΚΕ;
Ούτε εμείς υποτιμούμε ούτε και το 1 ευρώ που μπορεί να πάρει ο κόσμος. Όμως εμείς προτείναμε το εξής: Έχουμε καταθέσει 5 συγκεκριμένες τροπολογίες...
Ναι, τα μέτρα θα τα ψηφίσετε;
Επί της αρχής θα ψηφίσουμε "παρών" στο νομοσχέδιο, γιατί περιέχει κάποια πράγματα τα οποία δε δίνουν ούτε μισό ευρώ, αλλά αντίθετα δίνουν αλλού. Υπάρχουν πάρα πολλά σ' αυτό το νομοσχέδιο. Στην ψηφοφορία που θα γίνει κατ' άρθρο, στα άρθρα που θα ανακουφίζουν και στο ελάχιστο θα ψηφίσουμε "ναι", το έχουμε κάνει κι άλλες φορές. Σε άλλα που δεν ανακουφίζουν ή δε θέλουμε να τα εμποδίσουμε, αλλά διαφωνούμε σε κάποια συγκεκριμένα ζητήματα θα ψηφίσουμε "παρών" και σε κάποια που θα διαφωνούμε θα ψηφίσουμε "κατά". Αυτό θα κάνουμε. Γιατί ότι ανακουφίζει το λαό πάντα ψηφίζουμε και αυτό το κάναμε και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και με το ΣΥΡΙΖΑ τώρα την τετραετία που πέρασε. Το πρόβλημα είναι άλλο, γιατί εδώ μιλάμε πολιτικά δεν κάνουμε ανάλυση ενός νόμου, τι κάνει το κάθε κόμμα κ.λπ. Εμείς λέμε το εξής: Ότι ακόμη και αυτό το 1 ευρώ που σου δίνει, που στο δίνει μετά από αγώνες και πίεση, οι συνταξιούχοι για παράδειγμα ήταν κάθε μέρα στους δρόμους, έξω από το Μαξίμου, πίεζαν. Αυτό έγινε και κάτω από αυτή την πίεση, πρωτοστατούσε σ’ αυτή τη διαδικασία το ΚΚΕ κ.λπ. Άρα, έχει να κερδίσει ο λαός έστω και μικρές κατακτήσεις, έστω και μικρές ανάσες ανακούφισης, αυτά τα παλεύουμε. Όμως λέμε "δεν θα πεις κι ευχαριστώ", επειδή σου ρήμαξε τη ζωή, σου μείωσε τις συντάξεις όλα αυτά τα χρόνια και αφού πήρε 10 δίνει τώρα πίσω 1, όπως λέμε χαρακτηριστικά όλες αυτές τις ημέρες. Γιατί εδώ που τα λέμε το ΕΚΑΣ καταργείται, μειώθηκε και θα καταργηθεί εντελώς, το οποίο ήταν περίπου 2500 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και πήγαινε στην τσέπη του συνταξιούχου και τώρα του δίνει 500 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, μια φορά το χρόνο ως επίδομα. Αυτό δεν είναι 13η σύνταξη και εμείς του λέμε ούτε να του πει ευχαριστώ, ούτε να τον ψηφίσει για αυτό, που το κάνει 15 ημέρες πριν τις εκλογές.
Αυτό που το κάνει 10 ημέρες πριν τις εκλογές δεν είναι ενοχλητικό;
Όπως και τα άλλα με τα δάνεια και τις δόσεις. Εδώ και δύο χρόνια λέει ότι θα το κάνει, βέβαια το κρατούσε και έλεγε "θα το κάνουμε τώρα άμεσα", "το μελετάμε θα το βάλουμε", "θα γίνει", για να δει πότε ακριβώς θα γίνονταν οι εκλογές. Αν στένευαν τα πράγματα και έπρεπε να κάνει βουλευτικές εκλογές, για παράδειγμα, πέρσι το Δεκέμβρη ή τον Οκτώβρη, θα τα πέρναγε τότε. Για να μην κοροϊδευόμαστε. Θα μπορούσε να ανακουφίσει τον κόσμο δύο χρόνια πριν, αλλά έστω και προεκλογικά ας το κάνει, αλλά λέμε για την κοροϊδία τώρα.
Πόσο θέλετε να πάτε στις ευρωεκλογές για να πείτε ότι πήγαμε καλά;
Δε βάζουμε στόχους, όσο πιο ψηλά γίνεται. Τι να σας πω να βγούμε πρώτο κόμμα; Δεν είναι ρεαλιστικό, το καταλαβαίνει και ο κόσμος αυτό. Όσο πιο ψηλά γίνεται. Δηλαδή αν πω 10% ή 15% ή πω 9% θα είστε ευχαριστημένος εσείς ή οι τηλεθεατές...
Παλιά το ΚΚΕ έλεγε 17%.
Τότε ήταν για το πως θα ξεφύγει στη λογική του κόσμου από τον εκλογικό νόμο
Μια ερώτηση η οποία δεν είναι και τόσο υποθετική, γιατί σε μια εκλογική αναμέτρηση ποτέ δεν ξέρεις πως έρχονται τα πράγματα. Αν υποθέσουμε ότι ο πολιτικός σας λόγος περνάει στην κοινωνία, σε μια τέτοια κρίσιμη φάση που ζούμε, και λέει ο κόσμος ότι πρέπει να ενισχυθεί το ΚΚΕ γιατί πρέπει να διεκδικήσουμε πράγματα και μαζί του μπορούμε να το κάνουμε και σας φέρνει τρίτους, με όποιο ποσοστό και σας δίνεται η τρίτη εντολή να σχηματίσετε κυβέρνηση. Τι θα την κάνετε; Θα την γυρίσετε πίσω;
Είμαι σίγουρος και σας το λέω και το υπογράφω ότι ο πρώτος που θα πάρει την εντολή θα φτιάξει και κυβέρνηση. Υπάρχουν πρόθυμοι γι' αυτό. Ή θα την φτιάξει ο δεύτερος και εάν δεν τη φτιάξει και ο δεύτερος θα τη φτιάξουν μεταξύ τους. Δηλαδή, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί για αυτούς τους δύο πρόκειται, όσο κι αν δε φαίνεται ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή που το λέμε, αν συμβεί κάτι τέτοιο θα τα βρουν. Θα γίνει ο μεγάλος συνασπισμός.
Εγώ που μίλησα με ένα στέλεχος της ΝΔ μου είπε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο.
Τα ίδια έλεγε και το ΠΑΣΟΚ κάποτε και ήρθε η ώρα μέσα από τις δυσκολίες της οικονομίας, της κοινωνίας, του πολιτικού συστήματος να γίνει και αυτό. Εμείς λέμε το εξής και για τη στιγμή που έρθουμε τρίτοι και πάρουμε την εντολή θα κάνουμε αυτό που έχουμε υποσχεθεί στον κόσμο προεκλογικά και που λέμε τώρα. Και του λέμε να μας κάνει τρίτους ή όσο πιο ψηλά γίνεται για να είμαστε ισχυρή αντιπολίτευση, μέσα στη Βουλή, στο κίνημα, στην ευρωβουλή, στους δήμους, στις περιφέρειες, παντού.
Τι θα κάνετε όμως την τρίτη εντολή;
Ισχυρή αντιπολίτευση σημαίνει ότι δε συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε κυβέρνηση τέτοιου είδους, υποτίθεται συνεργασίας, που θα κάνει αντιλαϊκές πολιτικές. Εκτός και αν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις, όπου θα υπάρχει συνολική ανατροπή, με ισχυρή δύναμη του ΚΚΕ και αλλαγές στο κοινωνικό - πολιτικό επίπεδο και θα είναι ώριμη η κατάσταση για να πάμε σε ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία. Να είναι ο λαός δηλαδή στην εξουσία. Αν υπάρξουν τέτοιες αλλαγές είμαστε έτοιμοι. Γιατί μερικοί μας λένε "δε θέλετε να κυβερνήσετε;". Μα, υπάρχει κόμμα που να μη θέλει να κυβερνήσει ή να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση; Το θέμα είναι σε τι κυβέρνηση και με τι εξουσία.
Δεν ήταν ευκαιρία να συμμετέχετε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;
Αυτό μας το έλεγαν, κατά κόρον, πριν βγει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αποδείχθηκε ότι πολύ καλά κάναμε και μείναμε στη θέση της ισχυρής αντιπολίτευσης. Το λένε πλέον και άνθρωποι που ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα έρχονται και συμπορεύονται με το ΚΚΕ. Εμείς δεν ήμασταν προφήτες, απλά μελετούσαμε τις θέσεις.
Εσάς σας συμφέρει να ξαναγίνουν εκλογές, γιατί θα γίνουν με απλή αναλογική και θα έχετε μεγαλύτερη εκπροσώπηση.
Ναι, έτσι κι αλλιώς θα γίνουν τώρα εκλογές. Εντάξει, θα έχουμε περισσότερους βουλευτές, αλλά και πάλι το ερώτημα θα υπάρχει και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό.
Να κάνω μια τελευταία ερώτηση. Θα σας πει κάποιος: Είναι πρώτη φορά στην Ελλάδα που έχουμε μια αριστερή κυβέρνηση, πολλά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιστορικά στελέχη της αριστεράς και παλιά μέλη δικά σας. Δεν μπορεί να υπάρξει μια συνεννόηση ούτως ώστε να βάλετε κι εσείς τους όρους σας σ' ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, που θα είναι καλό για το λαό και να μετέχετε σε μια κυβέρνηση της αριστεράς, για να είναι καλό για το λαό και με κάποια στοιχεία του προγράμματός σας. Και αφήσατε παλιά στελέχη σας να συνεργαστούν με ένα δεξιό κόμμα, όπως είναι του κ. Καμμένου;
Αν το ερώτημα αυτό πριν 4 χρόνια μπορεί να ήταν λογικό, όχι σε εσάς, στους τηλεθεατές και σε όσους ψήφισαν τότε ΣΥΡΙΖΑ, τώρα πλέον μετά τα 4 χρόνια εμπειρίας διακυβέρνησης της "πρώτης φοράς αριστεράς", είτε με τον Καμμένο είτε χωρίς τον Καμμένο τώρα, με άλλους "καμμένους" γυρολόγους και λοιπούς, είναι πολύ μεγάλη εμπειρία. Έχει βγάλει συμπεράσματα ο κόσμος, γιατί είδε που ξεκινούν και που φτάνουν τέτοιου είδους κυβερνήσεις δήθεν της αριστεράς, δήθεν της προόδου. Έχουν φτάσει στο σημείο να έχουν πει τον Τραμπ "διαβολικά καλό άνθρωπο", να είναι συνεταιράκια των Αμερικανών και ο πρέσβης Πάϊατ να μπαινοβγαίνει οποιαδήποτε ώρα στα υπουργεία....
Ανέκαθεν ήταν αυτό το φαινόμενο…
Δεν είναι τωρινό, υπήρχε και σε πολύ χειρότερες εποχές, με τον Πιουριφόι...
Επειδή είμαι απ’ τα Χανιά, αυτό που γίνεται τώρα στη Σούδα δε γινόταν ποτέ. Δεν υπάρχει σπίτι πια.
Για την όλη αυτή ΝΑΤΟική πολιτική ή για το τι γίνεται στην Κομισιόν, τι γίνεται στην ΕΕ, με τη Μέρκελ, το Μακρόν, με άλλους κ.λπ.
Επειδή εκτιμώ την ανάλυσή σας, φοβάστε θερμό επεισόδιο ή πόλεμο στο Αιγαίο ή στα Βαλκάνια, ως πιθανότητα;
Ναι, ως πιθανότητα ναι. Και μάλιστα έχουμε προειδοποιήσει ότι βλέπουμε ότι αυτή η στιγμή μάλλον έρχεται πιο κοντά όσο πάμε και όσο προχωρούν οι ανταγωνισμοί. Η ανάλυσή μας είναι αυτή, άσχετα αν θα γίνει, γιατί βεβαίως γίνονται και προσπάθεια. Έχεις βέβαια τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις επεμβάσεις, τις στρατιωτικές συγκρούσεις, αλλά έχεις και ιμπεριαλιστική ειρήνη μαζί με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπου μπορεί να γίνουν διαπραγματεύσεις κ.λπ. Αλλά είναι διαφορετικό πράγμα, για παράδειγμα, να γίνει και να κατοχυρώσει η Τουρκία ένα από αυτά τα οποία διεκδικεί, που είναι και ανιστόρητα και απαράδεκτα και να σου κατοχυρώσει στοιχεία των κυριαρχικών δικαιωμάτων σου, ότι κι αν είναι αυτό είτε είναι βραχονησίδα είτε είναι νησάκι είτε είναι το γεωτρύπανο εδώ κι εκεί στην Κύπρο, ακόμη χειρότερα. Γιατί μετά θα πας στον ΟΗΕ να αρχίσεις διαπραγματεύσεις, γιατί η Κύπρος είναι και ολόκληρο κράτος δεν είναι βραχονησίδα ή κάποιο νησάκι. 45 χρόνια βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή και αυτό μονιμοποιείται και νομιμοποιείται και δυστυχώς με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πάνε να νομιμοποιηθούν μια σειρά πράγματα. Θεωρούμε άκρως επικίνδυνη τη δήλωση ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να αποτελέσει μοντέλο για τη λύση του Κυπριακού. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό.
Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.
Με ΚΚΕ ισχυρό παντού και στις δημοτικές και στις περιφερειακές και στις ευρωεκλογές και φυσικά στις εθνικές εκλογές».
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.