Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Βενεζουέλα: Σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος από τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ ─ Αντιδρούν Κούβα, Βολιβία ─ ΣΥΡΙΖΑ: Πολλές Δουζίνες αριστεροί θιασώτες των... «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» ─ Ένοπλες Δυνάμεις: Πιστές στον Μαδούρο - Οι πραξικοπηματίες ευθύνονται για τη βία ─ Ο στρατός των ΗΠΑ «παρακολουθεί τις εξελίξεις» ─ Στην πρεσβεία της Χιλής ο έτερος αχυράνθρωπος Λόπεζ ─ ΚΚΕ: Βρώμικη ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ-ΕΕ (20 Φωτό)

Σε πλήρη εξέλιξη η κινητοποίηση για την υπεράσπιση της κυβέρνησης (βλέπε πιο κάτω)
*
Μιραφλόρες (Προεδρικό Μέγαρο): Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Diosdado Cabello, απευθύνεται σε διαδήλωση υπερασπιστών του Νικολάς Μαδούρο.
*
Πραξικοπηματίες
Πραξικοπηματίες πυροβολούν
(Πηγή Φωτό: Associated Press)

Μια ακόμη ανοικτή παρέμβαση κατά του λαού της Βενεζουέλας πραγματοποιούν οι ΗΠΑ, με την απόπειρα πραξικοπήματος που ανακοίνωσε ο αχυράνθρωπός τους Χουάν Γκουαϊδό κατά της νόμιμης κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.
Οι ΗΠΑ έσπευσαν να δηλώσουν την υποστήριξή τους στον Γκουαϊδό, ονοματίζοντας την απόπειρα πραξικοπήματος «Επιχείρηση Ελευθερία» (Operation Liberdad).

Αρχηγός Στρατού: Πιστές στον Μαδούρο οι Ένοπλες Δυνάμεις
Επίθεση οπαδών του πραξικοπηματία Γκουαϊδό κατά μέλους της Εθνοφρουράς
Από την πλευρά του ο αρχηγός του στρατού της Βενεζουέλας, Βλαδιμίρ Παδρίνο, ανέφερε στο Twitter ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν πιστές στον Νικολάς Μαδούρο, ενώ κάνει λόγο για «δειλούς» και «προδότες» πίσω από το πραξικόπημα.
«Οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πιστές στην υπεράσπιση του εθνικού συντάγματος και των έννομων αρχών. Όλες οι στρατιωτικές μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στις οκτώ περιοχές άμυνας αναφέρουν ότι όλα είναι ομαλά στα στρατόπεδα και τις στρατιωτικές βάσεις, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τοπικών στρατηγών. Απορρίπτουμε αυτήν την πραξικοπηματική κίνηση, που θέλει να πνίξει στη βία τη χώρα μας. Οι ψευτο-αρχηγοί αυτής της καταχρηστικής κίνησης χρησιμοποιούν στρατεύματα και ένοπλους αστυνομικούς στους δρόμους της πόλης για να σπείρουν την ανησυχία και τον τρόμο», τόνισε ο Παδρίνο.
«Είστε ένα μάτσο δειλοί. Εμείς θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τη συνταγματική τάξη και την ειρήνη της δημοκρατίας, με τη στήριξη του νόμου, της ιστορίας και του δικαίου. Πάντα πιστοί, ποτέ προδότες», κατέληξε ο αρχηγός του Στρατού. 
Μαδούρο: Εν εξελίξει πραξικόπημα
Πραξικοπηματίες πυροβολούν
Άμεση η απάντηση του Νικολάς Μαδούρο διά στόματος της εκπροσώπου του Eva Golinger (Βενεζουέλα: οι επιθέσεις των ΗΠΑ από το 2002 μέχρι σήμερα) η οποία έκανε λόγο για πραξικόπημα σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τον ίδιο «μικρή ομάδα στρατιωτικών συντάχθηκε με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα»:
Ο Γουαϊδό με τον Λεοπόλντο Λόπες έναν από τους αχυράνθρωπους που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ, στην δράση τους κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, από το 2000.
*

Παράλληλα, και με επίκεντρο το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας, βρίσκεται σε εξέλιξη η λαϊκή κινητοποίηση για την καταστολή της απόπειρας πραξικοπήματος και την υπεράσπιση της κυβέρνησης της χώρας.
Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας, στο Κομμουνιστικό Κόμμα και την Κομμουνιστική Νεολαία που μάχονται για τα λαϊκά συμφέροντα.
*
ΚΚΕ
Καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα
Τρίτη 30/04/2019 - 16:13 - Ενημέρωση: Τρίτη 30/04/2019 - 19:1
Σε ανακοίνωσή του για την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει κατηγορηματικά την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα για την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου της χώρας και την επιβολή ως προέδρου του Guaido ή άλλου αχυράνθρωπου των ιμπεριαλιστών.
Η απόπειρα πραξικοπήματος είναι μέρος της βρώμικης επέμβασης των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα και ο λαός μας πρέπει να την καταδικάσει αποφασιστικά.
Το ΚΚΕ εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας, στο Κομμουνιστικό Κόμμα και την Κομμουνιστική Νεολαία που μάχονται για τα λαϊκά συμφέροντα».
902

*
Σε πλήρη εξέλιξη η κινητοποίηση για την υπεράσπιση της κυβέρνησης
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κινητοποίηση εργατικών σωματείων και της Λαϊκής Πολιτοφυλακής, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο Μιραφλόρες, στο κέντρο του Καράκας για την υπεράσπιση της νόμιμης κυβέρνησης της Βενεζουέλας από την απόπειρα πραξικοπήματος του αχυράνθρωπου των ΗΠΑ Χ. Γκουαϊδό.

Σύμφωνα με την Εθνοφρουρά, στην υπόλοιπη πόλη, αλλά και σε όλη τη χώρα, δεν υπάρχουν κινητοποιήσεις και συγκρούσεις, ενώ στην αεροπορική βάση «Λα Καρλότα», ελάχιστοι οπαδοί του Γκουαϊδό, παραμένουν στην αερογέφυρα του αυτοκινητόδρομου «Φρανσίσκο Φαχάρδο» που οδηγεί στη βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 1η Μάη, έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις, από την κυβέρνηση για να τιμηθεί η εργατική Πρωτομαγιά, αλλά και από την αντιπολίτευση.

(Πηγή: Telesur)

*
Ο Λεοπόλντο Λόπεζ
Ο Μπόλτον ζητά από μέλη της κυβέρνησης να αποστατήσουν – Στην πρεσβεία της Χιλής ο Λόπεζ

Τρίτη 30/04/2019 - 23:27 - Ενημέρωση: Τρίτη 30/04/2019 - 23:32
 
Ο Λεοπόλντο Λόπεζ, ο οποίος βρισκόταν υπό κατ’ οίκον περιορισμό και σήμερα εμφανίστηκε στο πλευρό του πραξικοπηματία Γκουαϊδό, κατέφυγε με την οικογένειά του στην πρεσβεία της Χιλής, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής.

Ο Ουρίμπε και ο Καταζητούμενος για δολοφονίες ηγέτης της αντιπολίτευσης, Λεοπόλντο Λόπεζ, την έχουν στήσει στον Μαδούρο.
Ο Λόπεζ, ήταν από τους αχυράνθρωπους που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ, στην δράση τους κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, από το 2000. Διετέλεσε δήμαρχος της περιοχής Τσακάο του Καράκας, και επικεφαλής του κόμματος «Voluntad Popular», μέλος της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς».

Αφού καθαιρέθηκε από τον δημαρχιακό θώκο, λόγω ενός σκανδάλου κακοδιαχείρησης χρημάτων, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2014. Συνελήφθη τον Φλεβάρη του 2014 και μετά από ένα σύντομο διάστημα στις φυλακές, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό κατηγορούμενος για εμπρησμούς, αλλά και για ηθική αυτουργία σε στάση.

Επανεμφανίστηκε το πρωί της 30ης Απρίλη του 2019, στο πλευρό του Γκουαϊδό, κατά την διάρκεια της ανακοίνωση της απόπειρας πραξικοπήματος, ενώ το απόγευμα κατέφυγε στην πρεσβεία της Χιλής, προφανώς ζητώντας άσυλο.

Ο Μπόλτον ζητά από μέλη της κυβέρνησης να αποστατήσουν

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Τζον Μπόλτον, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, κάλεσε ονομαστικά τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Βενεζουέλας να εγκαταλείψουν τον Νικολάς Μαδούρο και να στηρίξουν τους πραξικοπηματίες, προειδοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον διατηρεί «όλες τις επιλογές στο τραπέζι».

Ο Μπόλτον απευθύνθηκε στον υπουργό Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο, τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μάικελ Μορένο και τον διοικητή της προεδρικής φρουράς Ιβάν Ραφαέλ Ερνάντες Ντάλα, υποστηρίζοντας ότι και οι τρεις έχουν πει στην αντιπολίτευση ότι ο Μαδούρο πρέπει να παραχωρήσει την εξουσία στον Χουάν Γκουαϊδό. Αν και δεν παρουσίασε καμία απόδειξη ότι οι τρεις στενοί συνεργάτες του Μαδούρο έχουν δηλώσει πρόθυμοι να στραφούν εναντίον του, επέμεινε ότι η αντιπολίτευση ενημερώνει την αμερικανική κυβέρνηση για τις συζητήσεις τους...

Ο σύμβουλος του προέδρου Τραμπ προειδοποίησε ταυτόχρονα τη Ρωσία να μην αναμιχθεί στην περιοχή ενώ κατηγόρησε την Κούβα ότι στηρίζει «το καθεστώς», όπως χαρακτήρισε την νόμιμη κυβέρνηση. Είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στο Καράκας «και άλλα πράγματα τα οποία δεν θα συζητήσω».
«Αν αυτή η προσπάθεια αποτύχει, θα βυθιστούν σε μια δικτατορία από την οποία υπάρχουν ελάχιστες εναλλακτικές», είπε, εμμένοντας στον ισχυρισμό του ότι «δεν πρόκειται για πραξικόπημα» και σχολίασε ότι δεν αιφνιδιάστηκε από τα γεγονότα.
(Πηγή: Telesur, με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ,DPA, «Reuters», AFP)

Δες ακομα
*
Πραξικοπηματίες στην αερογέφυρα του αυτοκινητόδρομου «Φρανσίσκο Φαχάρδο» που οδηγεί στη βάση «Λα Καρλότα»
Στο στόχαστρο των πραξικοπηματιών η αεροπορική βάση «Λα Καρλότα» και η περιοχή Αλταμίρα
Τρίτη 30/04/2019 - 21:39
Πραξικοπηματίες στην αερογέφυρα του αυτοκινητόδρομου «Φρανσίσκο Φαχάρδο» που οδηγεί στη βάση «Λα Καρλότα»
Απόπειρες κατάληψης της αεροπορικής βάσης «Λα Καρλότα» επιχείρησαν οι πραξικοπηματίες με τους στρατιώτες που έχουν, συναντώντας τη σθεναρή αντίσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των στρατιωτών της βάσης που παραμένουν πιστοί στην κυβέρνηση.
Οι αποτυχημένες προσπάθειες εισόδου στην αεροπορική βάση -στην πύλη της οποίας ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ Χ. Γκουαϊδό έκανε το πρωί το διάγγελμά του- έχουν οδηγήσει τον όγκο των υποστηρικτών του πραξικοπηματία στη γειτονική συνοικία Αλταμίρα, όπου έχουν καταλάβει την πλατεία της περιοχής.
Στις μάχες που σημειώνονται, τραυματίστηκε ο συνταγματάρχης Γιερσόν Χιμένες Μπάες, ο οποίος βρισκόταν έξω από τη βάση συντονίζοντας τις κινήσεις των στρατιωτικών δυνάμεων κατά των πραξικοπηματιών. «Καταγγέλλω τη βίαιη επίθεση, θύμα της οποίας υπήρξε ο συνταγματάρχης Γιερσόν Χιμένες Μπάες ο οποίος τραυματίστηκε στο λαιμό από σφαίρα στον αυτοκινητόδρομο Φρανσίσκο Φαχάρδο», απέναντι από την αεροπορική βάση «Λα Καρλότα», στο Καράκας, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Άμυνας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο. Κατηγόρησε ως υπεύθυνους «τους πολιτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, πολλοί από τους στρατιώτες που εθεάθησαν να βρίσκονται πίσω από τον πραξικοπηματία Γκουαϊδό, κατά το διάγγελμά του, στη συνέχεια αποχώρησαν, δηλώνοντας ότι οι επικεφαλής τους τους είπαν ότι επρόκειτο για άσκηση...
«Δεν πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος από το στρατό. Αυτό που συμβαίνει σχεδιάστηκε στην Ουάσιγκτον, στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον Μπόλτον», τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, είπε ο υπουργός  Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο «Reuters».
(Πηγή: «Telesur», με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», DPA)
902
*
Οι Ένοπλες Δυνάμεις δηλώνουν ότι οι πραξικοπηματίες ευθύνονται για τη βία
Ο Βλ. Παντρίνο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του
Τρίτη 30/04/2019 - 20:05 - Ενημέρωση: Τρίτη 30/04/2019 - 21:21
Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο, επέρριψε στους πραξικοπηματίες την ευθύνη για ένα πιθανό «λουτρό αίματος» στη χώρα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος από τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ Χ. Γκουαϊδό.
«Τους καθιστώ υπεύθυνους για κάθε πράξη βίας, για κάθε θάνατο ή για το λουτρό αίματος», προειδοποίησε ο Παντρίνο σε ομιλία του, παρουσία της ανώτατης διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο υπουργός τόνισε ότι οι «βίαιες ενέργειες» ορισμένων μελών των Ενόπλων Δυνάμεων «ματαιώθηκαν εν μέρει» και επέμεινε ότι η ηγεσία του στρατού «παραμένει πιστή στο Σύνταγμα».
Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και τα τηλεγραφήματα των ειδησεογραφικών πρακτορείων κάνουν λόγο για βία των Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνοφρουράς, οι φωτογραφίες που έρχονται, αποτυπώνουν τους στρατιώτες που συμμετέχουν στο πραξικόπημα, οι οποίοι φορούν μπλε περιβραχιόνια και μαντήλια, να πυροβολούν κατά διαδηλωτών και αστυνομικών, έξω από την αεροπορική βάση «Λα Καρλότα», όπου νωρίτερα ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την απόπειρα πραξικοπήματος.
(Πηγή: «Telesur», με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)
902
*
Σε εξέλιξη η κινητοποίηση κατά της απόπειρας πραξικοπήματος - Ο στρατός των ΗΠΑ «παρακολουθεί τις εξελίξεις»
(ΦΩΤΟ)
Από τη συγκέντρωση έξω από το Μιραφλόρες
Τρίτη 30/04/2019 - 18:23 - Ενημέρωση: Τρίτη 30/04/2019 - 19:12
Με επίκεντρο το Μέγαρο Μιραφλόρες, την έδρα της νόμιμης κυβέρνησης της Βενεζουέλας στο Καράκας, βρίσκεται σε εξέλιξη η κινητοποίηση σε ολόκληρη τη χώρα για την καταστολή της απόπειρας πραξικοπήματος.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε σήμερα πως μίλησε με στρατιωτικούς ηγέτες και του δήλωσαν ότι του είναι «πλήρως πιστοί».
«Νεύρα από ατσάλι!» έγραψε ο Μαδούρο στο Twitter. «Καλώ για λαϊκή κινητοποίηση στο μέγιστο βαθμό προκειμένου να διασφαλίσουμε τη νίκη της ειρήνης. Θα νικήσουμε», γράφει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.
Μέλη εργατικών συνδικάτων, αλλά και της Λαϊκής Πολιτοφυλακής πραγματοποιούν συγκέντρωση στην πρωτεύουσα της χώρας, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους ενώ σε όλες τις μεγάλες πόλεις πραγματοποιούνται διαδηλώσεις.
Στο μεταξύ, αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο «Reuters» ανέφεραν πως δεκάδες, κυρίως νεαροί, ένοπλοι άνδρες με στρατιωτική περιβολή, που συνόδευαν τον πραξικοπηματία Χ. Γκουαϊδό, αντάλλαξαν πυρά με στρατιώτες που υποστήριζαν τον Μαδούρο έξω από την αεροπορική βάση «Λα Καρλότα».
Για το ίδιο θέμα το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις γύρω από την αεροπορική βάση του Καράκας. Υποστηρικτές του αχυράνθρωπου των ΗΠΑ, έκαναν την εμφάνισή τους στη συνοικία Αλταμίρα, κοντά στη βάση «Λα Καρλότα», ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του αρχηγού τους, ενώ αντιμετωπίστηκαν με δακρυγόνα από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ο Γκουαϊδό εγκατέλειψε τη συγκέντρωση των στρατιωτικών στην αεροπορική βάση «Λα Καρλότα», σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το «Reuters».
Ο στρατός των ΗΠΑ «παρακολουθεί τις εξελίξεις»
Ο στρατός των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα.
«Παρακολουθούμε τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βενεζουέλα εκ του σύνεγγυς και είμαστε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας σε διάφορες υπηρεσίες και στην ανώτερη αλυσίδα διοίκησης. Προσώρας, η αποστολή της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ παραμένει αναλλοίωτη», δήλωσε ο συνταγματάρχης Αρμάντο Χερνάντεζ, εκπρόσωπος της Νότιας Διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ, η οποία επιβλέπει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.
(Πηγή: «Telesur», με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)
902
*
Με εκπρόσωπο του επίδοξου πραξικοπηματία Γκουαϊδό συναντήθηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Τρίτη 30/04/2019 - 17:19 - Ενημέρωση: Τρίτη 30/04/2019 - 19:15
Ακόμα πιο κοντά στον Χουάν Γκουαϊδό, που κάλεσε σε πραξικόπημα στη Βενεζουέλα σήμερα Τρίτη 30 Απρίλη, έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση του όπως φάνηκε και από τη συνάντηση με εκπρόσωπο του Χουάν Γκουαϊδό που είχε πριν λίγα 24ωρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας.
Συγκεκριμένα ο Κώστας Δουζίνας, που είναι ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, τη Δευτέρα 22 Απρίλη συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Φρανσίσκο Σούκρε, βουλευτή της αντιπολίτευσης και εκπρόσωπο του Χουάν Γκουαϊδό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Φρ. Σούκρε συναντήθηκε και με τον Βαγγέλη Καλπαδάκη που είναι διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Μετά τη συνάντηση ο Κώστας Δουζίνας τάχθηκε υπέρ του αιτήματος του Γκουαϊδό για εκλογές, δηλώνοντας στο «Εuronews» ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Βενεζουέλα
«όπως προτείνεται και από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές διπλωματικές πρωτοβουλίες και από τον πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό».

Παράλληλα για την άμεση εμπλοκή και παρέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Βενεζουέλας δεν είπε τίποτα, κάνοντας απλά λόγο για αστάθεια και κρίση. Ανέφερε πως πρέπει
«να προχωρήσουμε σε λύση της μεγάλης αυτής πολιτικής αστάθειας και κρίσης στη Βενεζουέλα με τρόπο οργανωμένο που θα απαντά στα προβλήματα των πολιτών και θα οδηγήσει σε άρση του αδιεξόδου που υπάρχει σήμερα».
Από την πλευρά του ο Φρ. Σούκρε, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», ανέφερε ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «συμφώνησε μαζί μας για την ανάγκη να γίνουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» στη λατινοαμερικανική χώρα και πως ο Κ. Δουζίνας, σύμφωνα με τον Φρ. Σούκρε, δεσμεύτηκε πως θα μεταφέρει τις θέσεις της αντιπολίτευσης στον Αλέξη Τσίπρα.
902
*
Κόσμος έξω από το Μέγαρο Μιραφλόρες στο Καράκας κατά της απόπειρας πραξικοπήματος
Οι ΗΠΑ στηρίζουν την απόπειρα πραξικοπήματος - Αντιδρούν Κούβα, Βολιβία
Τρίτη 30/04/2019 - 17:09 - Ενημέρωση: Τρίτη 30/04/2019 - 19:36
Κόσμος έξω από το Μέγαρο Μιραφλόρες στο Καράκας κατά της απόπειρας πραξικοπήματος
Τη σφοδρή αντίδρασή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος του αχυράνθρωπου των ΗΠΑ, Χουάν Γκουαϊδό, εξέφρασαν η Βολιβία και η Κούβα. Από την πλευρά της η Ισπανία δηλώνει ότι δεν στηρίζει την απόπειρα, αλλά μόνο τον Γκουαϊδό, ενώ η Ουάσιγκτον, αφού δήλωσε ότι ο Τραμπ είναι «ενήμερος», έσπευσε να στηρίξει την «Επιχείρηση Ελευθερία», όπως ονόμασε την απόπειρα πραξικοπήματος.'Οπως ήταν αναμενόμενο, Κολομβία και Βραζιλία, έσπευσαν να στηρίξουν τον πραξικοπηματία...
Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντιάζ Κανέλ, σε ανάρτησή του στο Τwitter, δήλωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος αποτελεί ξεκάθαρη παρέμβαση, με στόχο να προκληθεί βία στη χώρα. Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, επίσης με ανάρτησή του στο Τwitter, καταδίκασε την απόπειρα, χαρακτηρίζοντάς την ιμπεριαλιστική και τονίζοντας ότι υπηρετεί τα συμφέροντα της ακροδεξιάς.
Από την πλευρά της, η Ισπανία δήλωσε σήμερα ότι δεν υποστηρίζει οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα, αν και θεωρεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό νόμιμο ηγέτη της χώρας. «Δεν ...έχουμε καμία αμφιβολία πως η λύση για τη Βενεζουέλα πρέπει να έλθει χέρι με χέρι με εκλογές, η Ισπανία δεν υποστηρίζει οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα», δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ισαμπέλ Θελάα.
Η Ουάσιγκτον έσπευσε, όπως συνηθίζει άλλωστε, να ονοματίσει την απόπειρα πραξικοπήματος του Γκουαϊδό. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαικ Πομπέο, έσπευσε στο Τwitter να αποκαλύψει την ονομασία της «Επιχείρηση Ελευθερία» («Operation Libertad») και ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως το λαό της Βενεζουέλας στον αγώνα του για ελευθερία και δημοκρατία», έγραψε, ενώ ο ο Τζόν Μπόλτον, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, κάλεσε και πάλι το στρατό της Βενεζουέλας να συμμετάσχει στην απόπειρα. «Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί και παρακολουθούμε την εν εξελίξει κατάσταση στη Βενεζουέλα», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.
Από την πλευρά του, ο Ιβάν Ντούκε, πρόεδρος της Κολομβίας κάλεσε σήμερα τον στρατό της Βενεζουέλας να συνταχθεί με τον πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό «Απευθύνουμε έκκληση στους στρατιώτες και στον λαό της #Venezuela να τεθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας και να απορρίψουν τη δικτατορία και τον σφετερισμό».
Αξιοσημείωτη είναι η στάση της Βραζιλίας: Ο υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων χωρα, Ερνέστο Αραούζου δήλωσε πως η χώρα του «υποστηρίζει τη δημοκρατική μετάβαση στη Βενεζουέλα», αλλά παράλληλα, κάλεσε τον στρατό της χώρας, να στηρίξει σήμερα τον Γκουαϊδό και να διώξει τον Μαδούρο από την εξουσία. Βέβαια, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου ήταν πιο ξεκάθαρος: Εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του στον πραξικοπηματία, σημειώνοντας ότι «η Βραζιλία στέκει αλληλέγγυα με τον βενεζουελάνικο λαό που υποφέρει και έχει υποδουλωθεί από έναν δικτάτορα ο οποίος στηρίζεται από το PT, το PSOL και τους ιδεολογικούς συμμάχους τους», έγραψε στο Twitter.
(Πηγή: «Telesur», με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)
902
 

*
Κόσμος συγκεντρωμένος έξω από την αεροπορική βάση «Λα Καρλότα»
Σε διαδηλώσεις κατά της απόπειρας πραξικοπήματος καλεί η κυβέρνηση

Τρίτη 30/04/2019 - 15:47 - Ενημέρωση: Τρίτη 30/04/2019 - 19:12
 
Κόσμος συγκεντρωμένος έξω από την αεροπορική βάση «Λα Καρλότα»
Μαζικό κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, στο Καράκας, απευθύνει η κυβέρνηση της χώρας, για να υπερασπιστούν την κυβέρνηση ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος υπό τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, Χ. Γκουαϊδό.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης Ντιοσδάδο Καμπέγιο, απευθύνοντας το κάλεσμα, δήλωσε ότι οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί δεν έχουν καταλάβει την αεροπορική βάση «Λα Καρλότα», αλλά βρίσκονται στους δρόμους της επαρχίας Αλταμίρα, ανατολικά της πρωτεύουσας.

«Απορρίπτουμε αυτό το κίνημα πραξικοπήματος, το οποίο έχει σκοπό να γεμίσει τη χώρα με βία», είπε ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο. Είπε πως οι ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν «να υπερασπίζονται σθεναρά το εθνικό Σύνταγμα και τις νόμιμες αρχές» και πως όλες οι στρατιωτικές μονάδες στη χώρα στις αναφορές τους κάνουν λόγο για «κανονικότητα» στους στρατώνες και στις στρατιωτικές βάσεις.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Χόρχε Ροντρίγκεζ, δήλωσε μέσω Τwitter ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση αντιμετώπισης των πραξικοπηματιών και κάλεσε το λαό να βρίσκεται σε επαγρύπνηση.
(Πηγή: «Telesur»)
 
*
Ο Λεοπόλδο Λόπεζ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κατ' οίκον περιοροσμό (Παλιά ιστορία).
Ο Γκουαϊδό εξήγγειλε την έναρξη πραξικοπήματος ενάντια στον πρόεδρο Μαδούρο!
Τρίτη 30/04/2019 - 15:14 - Ενημέρωση: Τρίτη 30/04/2019 - 19:13
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό δήλωσε σήμερα πως άρχισε την «τελική φάση» του σχεδίου του να εκδιώξει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, καλώντας τους Βενεζουελάνους και το στρατό να τον υποστηρίξουν για να θέσει τέρμα στην «υφαρπαγή της εξουσίας» από τον Μαδούρο.
Ο Γκουαϊδό, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο «Twitter», μιλούσε δίπλα σε άνδρες με στρατιωτική στολή και στον πολιτικό της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος έχει τεθεί υπό κατ΄οίκον περιορισμό.
«Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», είπε ο Γκουαϊδό.
Ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκες ανέφερε σε ένα τουίτ πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα «προδοτών στρατιωτικών» που επιδιώκουν να προωθήσουν ένα πραξικόπημα.
Ο Γκουαϊδό, ο ηγέτης της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης, το Γενάρη επικαλέστηκε το Σύνταγμα προκειμένου να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη. Ταξιδεύει εκτός της πρωτεύουσας Καράκας όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες στην προσπάθεια να ασκήσει πίεση στον Μαδούρο προκειμένου ο τελευταίος να παραιτηθεί.
Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο, 1η Μάη, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γκουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές.
Περίπου 50 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Ο Μαδούρο αποκαλεί τον Γκουαϊδό μαριονέτα των ΗΠΑ που επιδιώκει να τον εκδιώξει με πραξικόπημα. Η κυβέρνηση έχει συλλάβει τον ανώτατο σύμβουλό του, στέρησε τον Γκουαϊδό από την κοινοβουλευτική ασυλία του και ξεκίνησε διάφορες έρευνες σε βάρος του. Του απαγόρευσε επίσης να εγκαταλείψει τη χώρα, απαγόρευση την οποία παραβίασε ανοικτά ο Γκουαϊδό νωρίτερα φέτος.
Την περασμένη εβδομάδα ο Γκουαϊδό είπε πως ο σύμμαχός του στο Κογκρέσο -ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χιλμπέρ Κάρο- συνελήφθη, και πως 11 μέλη της ομάδας του κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον της υπηρεσίας πληροφοριών Σεμπίν.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.