Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Η ΣΥΡΙΖΑίικη τηλεόραση στα μεϊντάνια του φασισμού ─ Το μαύρο Τ-σΕΡΤ, βουτηγμένο στο αίμα του Μαϊντάν, προπαγανδίζει το ΜΥΘΟ του «Δεξιού Τομέα» της Ουκρανίας ─ Φοβού τον ιστορικό κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ φασίστες φέροντα (video)

«Ο Μύθος» ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΑΝΑΟ
Καμία ελευθερία στους εχθρούς της ελευθερίας. Καμία ανοχή στο φασισμό.
Ξεφτίλα...
Στο σημερινό, απογευματινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, προβλήθηκε μεγάλο ρεπορτάζ για την προπαγάνδιση της ουκρανικής ταινίας «Ο Μύθος» - με αφορμή την προβολή της στην Ελλάδα - για τη ζωή και τη δράση ενός Ουκρανού ναζί, ο οποίος εγκατέλειψε την καριέρα λυρικού τραγουδιστή στην Γαλλία, για να επιστρέψει στην Ουκρανία μόλις ξέσπασε ο εμφύλιος μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν, να ενταχθεί εθελοντικά στα ένοπλα φασιστοτάγματα του «Δεξιού Τομέα» και να σκοτωθεί κατά τη διάρκεια επίθεσης των φασιστών σε χωριό στην περιοχή του Ντονιέτσκ, τον Ιούνιο του 2016.
Φυσικά, το καθεστώς του Κιέβου τον ονόμασε «'Ηρωα της Ουκρανίας» και έκτοτε τον χρησιμοποιεί για μαύρη προπαγάνδα όπου βρίσκει προθύμους ανα τον κόσμο. Ανάμεσα στους τελευταίους προέκυψε και η ΕΡΤ. Η οποία έστησε ολόκληρο αφιέρωμα, με δηλώσεις εκ μέρους της εγχώριας ουκρανικής παροικίας που στηρίζει το καθεστώς.
Η κατρακύλα αυτή της δημόσιας τηλεόρασης δεν είναι τυχαία. 

Είναι το αποτέλεσμα του άθλιου ξεπλύματος της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής».

Είναι το αποτέλεσμα των χαριεντισμών του Τσίπρα με τον Ποροσένκο, τον πρόεδρο της Ουκρανίας, ο οποίος έχει βάψει τα χέρια του με το αίμα των γυναικόπαιδων του Ντονμπάς.
Είναι από τις φορές που ο διαλεκτικός ορθολογισμός δεν είναι ικανός να περιγράψει αυτόν τον δίχως φρένο κατήφορο της σοσιαλδημοκρατίας. Μόνο μια λέξη: Ξεφτίλα...
Β. Κ.
Περισσότερα για την ταινία στο άρθρο στο Περιοδικό:
Η Ουκρανία εξάγει και πολιτισμό εκτός από ναζί;

Σε ιστορικά σινεμά της Αθήνας δε χωρά ο ναζισμός
Με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση του κινηματογράφου Δαναός, ότι (μετά βαΐων και κλάδων) θα υποδεχθεί την πρεσβεία της Ουκρανίας με σκοπό την προβολή ενός ουκρανικού ντοκιμαντέρ, σχετικά με τη ζωή και το θάνατο του Βασίλι Σλίπακ, ενός τραγουδιστή όπερας.
Σε μια πρώτη ανάγνωση το γεγονός περνάει στα ψιλά. Πολύ συχνά οι κινηματογράφοι (ιδιαίτερα οι ανεξάρτητοι και πιο εναλλακτικοί) συνδιοργανώνουν με πρεσβείες ξένων κρατών προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ ή και φεστιβάλ κινηματογράφου. Όμως ο υποψιασμένος αναγνώστης θα εντοπίσει αμέσως την «ανορθογραφία» αυτής της εκδήλωσης. Κι αυτή είναι η Ουκρανία.
Η Ουκρανία δεν είναι άλλη μια χώρα όπως όλες οι άλλες, τουλάχιστον όχι στα υψηλά πολιτικά της κλιμάκια. Στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια έχουν ανέλθει στην κυβέρνηση η Ακροδεξιά και οι φασίστες, οι οποίοι είχαν απ’ την πρώτη στιγμή την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ, αφού έτσι αποκτούσαν άλλο έναν παίκτη στο στρατόπεδό τους, που θα τους ενίσχυε στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία. Η άνοδος της ακροδεξιάς συμβολίστηκε με θεαματικά γεγονότα όπως το γκρέμισμα του ιστορικού αγάλματος του Λένιν, που πολλοί το θυμόμαστε γιατί αντικαταστάθηκε από ένα άγαλμα του Darth Vader:
Ο Darth Vader στην υπηρεσία των νεοναζί;
*
Μάλιστα η φασιστική κυβέρνηση του Δεξιού Τομέα από τότε που κυβερνά τον τόπο είναι υπεύθυνη για στυγερά εγκλήματα, με χαρακτηριστικότερη τη σφαγή στο Κτήριο των Συνδικάτων της Οδυσσού που είχε 40 νεκρούς θύματα της τρομοκρατικής αυτής ενέργειας:
«Αυτοί που κάηκαν δεν ήταν άνθρωποι»
*
Βέβαια η άνοδος του φασισμού στη χώρα (ευτυχώς) δεν έμεινε αναπάντητη απ’ το λαό της Ουκρανίας, ο οποίος αντιστάθηκε. Έτσι ξεκίνησε ο Ουκρανικός Εμφύλιος, όπου οι αντιφασίστες οργανώθηκαν σε πολιτοφυλακές στην Ανατολική Ουκρανία αντιστεκόμενοι στον ανερχόμενο φασισμό και την κυβέρνηση του Δεξιού Τομέα.
Ακόμα και με αυτό το σύντομο background εύκολα γίνεται κατανοητό γιατί είναι πρόβλημα το κάλεσμα του Δαναού να προσκαλέσει την Ουκρανική Πρεσβεία. Και το ότι αυτή η κίνηση είναι κατακριτέα και θα πρέπει να αναιρεθεί.
Αλλά το πράγμα γίνεται ακόμα χειρότερο όταν διαβάζει κανείς την περιγραφή του ντοκιμαντέρ το οποίο ο Δαναός και η Ουκρανική Πρεσβεία ετοιμάζονται να προβάλλουν. Όπως είπαμε πρόκειται για την αφήγηση της ζωής του Βασίλι Σλίπακ ενός τραγουδιστή της όπερας. Ο Σλίπακ βέβαια μετά το θάνατό του -το 2016- βραβεύτηκε απ’ την ουκρανική κυβέρνηση με το «Αστέρι του Ήρωα». Και guess what! Αυτή τη μεταθανάτια τιμητική διάκριση δεν την κέρδισε απ’ την καλλιτεχνική του προσφορά. Λογικά οι ναζί του Δεξιού Τομέα έτσι κι αλλιώς δεν είναι και οι μεγαλύτεροι θαυμαστές της όπερας.
Με ένα γρήγορο search ανακαλύπτει εύκολα κανείς ότι ο Σλίπακ πέθανε στη μάχη και συγκεκριμένα στο Ντονμπάς. Πώς βρέθηκε εκεί; Μα τα τελευταία χρόνια -απ’ το 2015- είχε στρατευτεί στον κυβερνητικό στρατό, ενώ το 2014 είχε στηρίξει και το Μαϊντάν. Ο Σλίπακ, λοιπόν, ο διεθνώς αναγνωρισμένος αυτός τραγουδιστής, ο «ήρωας» της Ουκρανίας, έπεσε στο πεδίο της μάχης υπερασπιζόμενος τη φασιστική κυβέρνηση του Δεξιού Τομέα ενάντια στους αντιφασίστες της Ανατολικής Ουκρανίας.
Έχει κανείς αμφιβολία ότι η ταινία που ετοιμάζεται να προβάλλει ο Δαναός το Σάββατο 13/4 σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ουκρανίας θα προβάλλει κάτι διαφορετικό πέρα απ’ την στήριξη στο φασιστικό καθεστώς του Δεξιού Τομέα και την ηρωοποίηση των θυμάτων της;
Εμείς πάντως δεν έχουμε καμία αμφιβολία. Και πραγματικά δεν περιμέναμε ποτέ από έναν ιστορικό κινηματογράφο όπως είναι ο Δαναός να πάρει την πρωτοβουλία για μια τέτοια προβολή.
Δεν έχουμε συνηθίσει να προβάλλουν οι κινηματογράφοι μας φασιστική προπαγάνδα ναζιστικών κυβερνήσεων. Ούτε θα το συνηθίσουμε.
Προλαβαίνει να ακυρωθεί η προβολή. Δεν υπάρχει άλλη λύση.
Καμία ελευθερία στους εχθρούς της ελευθερίας. Καμία ανοχή στο φασισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.