Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Α. Τσίπραξ - Φ. Κούβελς: Το νέο Κεφάλαιο - Επιμέλεια, διορθώσεις (σε μη Ελληνικά): Ε. Τσακαλώτοφ (Εκδόσεις ΦΑΤΑΚΗΣ)

Εφοπλιστές, βιομήχανοι, τραπεζίτες... ζουν το μύθο τους στη «μεταμνημονιακή» Ελλάδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (φωτ. από την πρόσφατη υπογραφή του συνυποσχετικού με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών)

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Δέκα δέκα τα «θετικά μέτρα» για το κεφάλαιο
Αν κάποιος δικαιούται όντως να δίνει βάση στα παχιά λόγια της κυβέρνησης για τον «ορυμαγδό των θετικών μέτρων» που φέρνει η «μεταμνημονιακή εποχή», δεν είναι βέβαια τα λαϊκά στρώματα που συνεχίζουν να ζουν τον «μεταμνημονιακό» Γολγοθά, αλλά το ίδιο το κεφάλαιο και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που βλέπουν την κυβέρνηση να καταθέτει με ρυθμούς πολυβόλου το ένα πίσω απ' το άλλο νομοσχέδια, ρυθμίσεις και τροπολογίες με τα οποία ικανοποιεί μερικά από τα πιο τρελά όνειρά τους και αξιώσεις.
Τα δεκάδες αυτά μέτρα
  • με τις φοροαπαλλαγές
  • με το «ζεστό» χρήμα
  • με τις μειώσεις συντελεστών
  • με τα «φιλοεπενδυτικά κίνητρα» και προνόμια αποτελούν την άλλη όψη της αντιλαϊκής επίθεσης που βιώνει ο λαός
  • με την ένταση της εκμετάλλευσης
  • με τη φοροληστεία και
  • με τα ματωμένα πλεονάσματα.
Παράλληλα, αποκαλύπτουν ότι οι κατά τ' άλλα «χαώδεις» διαφορές και «διαχωριστικές γραμμές» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα είναι γραμμένες στην άμμο, αφού η συντριπτική τους πλειοψηφία περνάει με την «ομοφωνία» όλων, που βάζουν στην μπάντα τους ψευτοτσακωμούς για τον εγκλωβισμό του λαού και ψηφίζουν αγκαλιασμένοι τους «εθνικούς» στόχους των επιχειρηματικών ομίλων.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση με το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχάνων, στα γραφεία του κόμματός του στη Βουλή)
Βροχή προνομίων
Στη λίστα των παρεμβάσεων στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, αναμφίβολα ξεχωρίζει το μπαράζ των διατάξεων που ενσωματώθηκαν στον πρόσφατο πολυνόμο (4605/19) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπου πολλαπλασιάζονται και «απλοποιούνται» τα κίνητρα για την ένταξη στον «αναπτυξιακό νόμο». Μεταξύ αυτών ενδεικτικά αναφέρουμε:
  • Το ύψος των επενδύσεων μεγάλου μεγέθους για την ένταξή τους στο ειδικό καθεστώς κρατικών επιδοτήσεων και απαλλαγών ξεκινά από τα 15 εκατ. ευρώ, από 20 εκατ. προηγουμένως. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο καθεστώς κρατικών ενισχύσεων «προϋποθέτει» τη «δημιουργία μιας θέσης εργασίας ανά 1 εκατ. επιλέξιμου κόστους επένδυσης» (!), αντί 2 θέσεων εργασίας για το ίδιο κόστος επένδυσης προηγουμένως... Υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισε παρών.
  • Ηδη, με τον αρχικό «αναπτυξιακό νόμο» της σημερινής κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, προβλέπεται σταθερός φορολογικός συντελεστής για 12 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, ενώ, όπως ρητά αναφέρεται, σε περίπτωση μείωσης του φορολογικού συντελεστή επί των κερδών θα εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής.
  • Το δικαίωμα χρήσης της φορολογικής απαλλαγής θεμελιώνεται με την ολοκλήρωση του 50% της επένδυσης (από 100% σήμερα), δίνεται επί της ουσίας... προκαταβολικά, πριν ολοκληρωθεί το σύνολο της επένδυσης. Το μέτρο υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισε παρών.
  • Επεκτείνεται σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες η κάθε μορφής κρατική στήριξη για «ενδοομιλικές υπηρεσίες», ενώ αυτές περιλαμβάνουν τόσο τις εγχώριες επιχειρήσεις όσο και τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα που παράγουν αποκλειστικά για τους μητρικούς ομίλους τους στο εξωτερικό.
Μεταξύ άλλων η διευρυμένη λίστα ενδοομιλικών υπηρεσιών περιλαμβάνει συμβουλευτικές υπηρεσίες, λογιστική υποστήριξη, ελέγχους ποιότητας, κατάρτιση μελετών και συμβάσεων, διαφήμισης και marketing, επεξεργασίας στοιχείων, λογισμικό και συστήματα πληροφορικής, αποθήκευση πληροφοριών, εφοδιαστική αλυσίδα και τα «ειδικά κίνητρα» ενισχύσεις για πρόσληψη εργαζομένων, για προγράμματα κατάρτισης, για έργα έρευνας και ανάπτυξης, δαπάνες εξοπλισμού. Πέρασαν με την ψήφο και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
Όσο για τα παραμύθια περί θέσεων εργασίας, οι υπηρεσίες «υποχρεούνται» να απασχολούν στην Ελλάδα προσωπικό μόλις τεσσάρων ατόμων και μάλιστα με την επιπλέον πρόβλεψη ότι ένα από αυτά (δηλαδή το 25% των θέσεων εργασίας) μπορεί να είναι και μερικής απασχόλησης...
Με βάση και τα παραπάνω, ανάγλυφα προκύπτει το γεγονός ότι η προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων, παράλληλα και σε συνδυασμό με τις κρατικές ενισχύσεις, προϋποθέτει τη θωράκιση του αντεργατικού οπλοστασίου με νέα μέτρα, μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, στη γραμμή του «συγκριτικού πλεονεκτήματος», της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.
Στον ίδιο νόμο εξάλλου η κυβέρνηση κατέθεσε την επαίσχυντη τροπολογία για τη διάλυση της προστασίας στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» δάνεια λαϊκών νοικοκυριών, που σηματοδοτεί ένταση των εκβιασμών και των πλειστηριασμών.
Και βέβαια σε φάση τελικής επεξεργασίας περνά το σχέδιο για το νέο κρατικό πακέτο στήριξης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, με στόχο να τους ξεφορτώσει από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων για να τα μεταφέρει σε λεγόμενες «κακές» τράπεζες ή εταιρικά σχήματα «ειδικού σκοπού» που θα συγκροτήσει η κάθε τράπεζα, με τη συμβολή νέων «επενδυτών» και «παικτών».
─ Χαλί να με πατήσετε, ΣΕΒαστέ μου...
Μέτρα και αντίμετρα για το κεφάλαιο
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση νομοθετεί το ένα πίσω απ' το άλλο τα «αντίμετρα» για το κεφάλαιο που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Ανάμεσα σ' αυτά δεσπόζουν:
  • Η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη κατά τέσσερις μονάδες, από το 29% στο 25%, σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από φέτος (28% από 29%). Οι σωρευτικές απώλειες για το κρατικό ταμείο από το 2023 και μετά αναμένονται στα 450 εκατ. ευρώ το χρόνο (142 εκατ. για το 2019). Βέβαια, όπως αναφέρει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού», δηλαδή από την παραπέρα λεηλασία του λαού. Ψηφίστηκε με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ναζιστικής Χρυσής Αυγής.
  • Η μείωση φορολογίας και επί των διανεμόμενων κερδών, στο 10% από 15% από φέτος, που επιφέρει νέες απώλειες στον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 45 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ ενώ παρών ψήφισε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
  • Η κρατική επιδότηση στο 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς έως 24 ετών, με ποσό ύψους 51 εκατ. για το 2019. Το μέτρο ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, παρών ψήφισε η ναζιστική Χρυσή Αυγή.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει τη νέα φουρνιά των παρεμβάσεων τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.
Η σχετική λίστα περιλαμβάνει:
  • Διαμόρφωση «εθνικού προγράμματος ανάπτυξης» κατ' αντιστοιχία με το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για «ένα πολυετές αναπτυξιακό πρόγραμμα» που χρηματοδοτείται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και σε αντιστοίχιση με τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να «επιτρέπει τον επαρκή προγραμματισμό και σχεδιασμό των έργων και των παρεμβάσεων (...) σε αντίθεση με τον υπάρχοντα μονοετή σχεδιασμό του εθνικού ΠΔΕ, που δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο».
  • Σχέδιο νόμου - «ομπρέλα» για τον «εκσυγχρονισμό των διαδικασιών υλοποίησης του συνόλου του ΠΔΕ, Εθνικού και Συγχρηματοδοτούμενου».
Χάνεις το λογαριασμό!
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση περνάει το ένα πίσω απ' το άλλο τα νομοσχέδια με τα οποία βγάζει από τη μέση κάθε πιθανό και απίθανο «εμπόδιο» και στρώνει κόκκινο χαλί στους «επενδυτές».
Ετσι, μόνο τις τελευταίες βδομάδες:
  • Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ανοίγει το δρόμο στους επιχειρηματικούς ομίλους να «ξεσαλώνουν» σε αιγιαλούς, λίμνες, ποτάμια, παρόχθιες περιοχές, σε περιοχές NATURA και βραχονησίδες. Τελείως ενδεικτικά προβλέπει ότι με μια απλή Υπουργική Απόφαση είναι δυνατή η, χωρίς δημοπρασία, απευθείας παραχώρηση όλων των παραπάνω σε φορείς του δημόσιου τομέα και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για βιομηχανικές, εξορυκτικές, ενεργειακές, διαμετακομιστικές κι άλλες μπίζνες, ότι τα χωροταξικά σχέδια λαμβάνονται υπόψη μετά την έγκρισή τους, ότι παρέχεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης αιγιαλού, παραλίας κ.λπ. στους ΟΤΑ α' βαθμού, ακόμη και σε περιοχές NATURA, όπως και η μεταπώλησή τους σε μεγαλοεπενδυτές για εκμετάλλευση, νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα των ομίλων στον «παλαιό αιγιαλό» κ.ά. Η κυβέρνηση το «πέρασε» με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
  • Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων και άλλες διατάξεις», που μεταξύ άλλων προβλέπει κίνητρα χωροθέτησης, τα οποία έρχονται να κουμπώσουν με τις παραχωρήσεις των αιγιαλών, φορολογικά «κίνητρα», όπως φορολογικές απαλλαγές που υπολογίζονται έως 50 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το ύψος της επένδυσης, ταχεία αδειοδότηση, επιχορηγήσεις, δηλαδή «ζεστό» χρήμα που μπορεί να φτάσει τα 20 εκατ. ευρώ ανά επενδυτικό έργο, επιδότηση «μισθολογικού κόστους» και άλλα. Και αυτό το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ φέρει τις θετικές ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
  • Είχε προηγηθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου που προέβλεπε σωρό από νέα φορολογικά κίνητρα, ενισχύσεις και εξασφάλιση εκατομμυρίων για τα επιχειρηματικά πάρκα και τις εταιρείες logistics, με αύξηση φοροαπαλλαγών για τους «επενδυτές» στα 7 εκατ. ευρώ από 5 σήμερα και μάλιστα και εδώ ...προκαταβολικά, καθώς αρκεί να έχει υλοποιηθεί το 50% του έργου. Επίσης, η απαλλαγή των «επιχειρηματικών πάρκων» και των εταιρειών logistics από την καταβολή φόρου εισοδήματος, από δημοτικά τέλη, ακόμα και από την υποχρέωση να υποβάλλουν προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη για την άδεια εγκατάστασης, η ίδρυση Επιχειρηματικού Πάρκου στα Οινόφυτα όπου οι βιομήχανοι... θα ελέγχουν τον εαυτό τους, αφού θα εγκρίνουν οι ίδιοι άδειες και όρους λειτουργίας, επεκτάσεων κ.ά. Υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
Σε όλα τα παραπάνω χρειάζεται φυσικά να προστεθούν τα νομοσχέδια που αφορούν την παραπέρα προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, όπως π.χ. το πρόσφατο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών, εκείνο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ (με την ιδιωτικοποίηση συμφώνησαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και Χρυσή Αυγή, αλλά καταψήφισαν λόγω... «μοντέλου»), η ανανέωση για άλλα 20 χρόνια της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος», που ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Καθώς επίσης και μια σειρά από άλλα νομοθετήματα που ενσωματώνουν αντιδραστικές ευρωπαϊκές Οδηγίες ή προσαρμόζουν την κρατική διοίκηση ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους επιχειρηματικούς ομίλους με τη γρήγορη προώθηση και παρακολούθηση της εφαρμογής των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, όπως π.χ. το νομοσχέδιο για την «ενίσχυση και αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης», το αντίστοιχο για την «κωδικοποίηση» της μνημονιακής νομοθεσίας κ.ο.κ.
«Προοδευτικό μέτωπο» με τραπεζίτες, εφοπλιστές και φαρμακοβιομήχανους
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση με μια σειρά από τροπολογίες - μποναμάδες δεν αφήνει σε «εκκρεμότητα» και κανένα επιμέρους αίτημα του κεφαλαίου ή τμημάτων του.
Για παράδειγμα, δεν ξέχασε και τα ειδικά συμφέροντα των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, χαρίζοντάς τους ούτε λίγο ούτε πολύ 300 εκατ. ευρώ, εξαιρώντας τους από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή που προαναφέραμε, για το λόγο ότι θα τους ήταν και επιζήμια, εξαιτίας του «αναβαλλόμενου φόρου» που ισχύει γι' αυτούς.
Ο «αναβαλλόμενος φόρος» συνιστά το ήδη κατοχυρωμένο δικαίωμα των τραπεζών στην πλήρη φοροασυλία (μηδενικές καταβολές φόρου) μέχρις ότου αναπληρώσουν τη χασούρα τους από το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων το 2012 (PSI). Μάλιστα, το «δικαίωμα» αυτό, σύμφωνα με τις εξεταζόμενες προτάσεις, θα μεταβιβάζεται στην εταιρεία «ειδικού σκοπού», ουσιαστικά με τη μορφή κρατικής εγγύησης και ως ένα ακόμη κίνητρο για τη διαμόρφωση «δευτερογενούς αγοράς» προβληματικών δανείων, που με τη σειρά της υπόσχεται κέρδη σε επίδοξους «επενδυτές».
Αλλά ούτε τους φαρμακοβιομήχανους άφησε παραπονεμένους, χαρίζοντάς τους με τροπολογία προ λίγων βδομάδων... 20 εκατομμυριάκια ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να επιστρέψουν στο κράτος, για την υπέρβαση της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2018.
Παράλληλα, τη βδομάδα που πέρασε επικυρώθηκε από τη Βουλή με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και το πρόσφατο συνυποσχετικό που υπέγραψε η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών με την κυβέρνηση, που προβλέπει ότι οι εφοπλιστές θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν πάνω από 50 φοροαπαλλαγές και «διευκολύνσεις» από όλες τις κυβερνήσεις και φοροασυλία συνταγματικά κατοχυρωμένη, προσφέροντας «εθελοντικά» ένα φιλοδώρημα της τάξης των 40 εκατ. ευρώ - αν τα δώσουν κι αυτά - που δεν αντιστοιχεί ούτε σε 20 ευρώ τη μέρα ανά πλοίο τους.
  • Ανάλογο συνυποσχετικό είχαν υπογράψει οι εφοπλιστές και με τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, κάπου 140 εκατ. το χρόνο, ενώ τώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το μείωσε κι άλλο, στα 40 εκατ.
Α. Σ.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 20-21/4/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.