Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

COSCOritou η κοινωφελής: Παράνομη η απεργία στο μεταμνημονιακό Κινεζολίμανο − Aπεργία κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά − ΕΝΕΔEΠ: Νόμος είναι το δίκιο μας − ΚΚΕ: Αμφισβήτηση συνολικά του δικαιώματος της απεργίας η δικαστική απόφαση (Ανανέωση)

Στη μάχη της απεργίας από τις 6 π.μ. της Παρασκευής
Πέμπτη 06/09/2018 - 20:59 - Ενημέρωση: Πέμπτη 06/09/2018 - 21:12
- Ενημέρωση: Παρασκευή 07/09/2018 - 09:10
Στη μάχη της απεργίας ρίχνονται από τις 6 π.μ. αύριο Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη οι εργάτες στις προβλήτες II και ΙΙΙ της Cosco, στο λιμάνι του Πειραιά.
Με μπροστάρη και οργανωτή το σωματείο τους, την Ένωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) παλεύουν για το δικαίωμα στη δουλειά, για αυξήσεις στους μισθούς, για προστασία της υγείας και της ζωής τους.

Την απεργία έχει κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου που έκρινε παράνομη αυτή που είχε κηρύξει η ΕΝΕΔΕΠ, γιατί δεν προηγήθηκε  διαδικασία δημόσιου διαλόγου (!) ανάμεσα στο σωματείο και την εργοδοσία...
Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε γνωστή αργά το απόγευμα της Πέμπτης 6 Σεπτέμβρη (διαβάστε περισσότερα παρακάτω).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ευθεία αμφισβήτηση συνολικά του δικαιώματος της απεργίας, η δικαστική απόφαση για την απεργία στην COSCO
Πέμπτη 06/09/2018 - 21:14
Σε ανακοίνωσή του για την κήρυξη της απεργίας στην COSCO ως παράνομης [βλ. πιο κάτω], το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά που κηρύσσει την απεργία των εργατών στην επιχείρηση της Cosco - στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στο Ν. Ικόνιο - ως παράνομη, αξιοποιώντας πρωτοφανείς ανυπόστατους ισχυρισμούς, ότι δεν είχε προηγηθεί δημόσιος διάλογος.
Η απόφαση αυτή είναι ευθεία αμφισβήτηση συνολικά του δικαιώματος της απεργίας. Η επιδίωξη της εργοδοσίας, να υπονομεύσει τον αγώνα των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους, έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων μεθοδεύσεων, όπως η δημιουργία εργοδοτικού σωματείου και οι τραμπουκισμοί σε βάρος συνδικαλιστών.
Όλα αυτά δείχνουν πόσο κούφια είναι τα κυβερνητικά λόγια, για τη δήθεν "προστασία της εργασίας" και αποδεικνύουν ότι η μεταμνημονιακή εποχή δε θίγει το αντιδραστικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο στηρίζεται η επιθετικότητα της εργοδοσίας και του αστικού κράτους, σε βάρος των εργαζομένων.
Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν την ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης των εργαζομένων για την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων εργασίας, με αυξήσεις και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς».
902

ΕΝΕΔEΠ: Νόμος είναι το δίκιο μας

Σε ανακοίνωσή της νωρίς το βράδυ της Πέμπτης η ΕΝΕΔΕΠ αναφέρει:

«Οι εργαζόμενοι στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ στο Ικόνιο, συνεχίζουμε μαζικά και αποφασιστικά τον αγώνα μας για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις.

Η προσπάθεια της εργοδοσίας που αξιοποιεί όλα τα μέσα για να διασπάσει τους εργαζόμενους θα πέσει στο κενό.

Ούτε  εργοδοτικά σωματεία ούτε δικαστήρια μπορούν να κάμψουν την αποφασιστικότητα μας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά να κρίνει ως παράνομη την απεργία μας δεν πτοεί κανέναν.

Νόμος είναι το δίκιο μας. Νόμος μας είναι η υπογραφή ΣΣΕ με συγκροτημένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Νόμος είναι να γυρνάμε στα σπίτια μας σώοι και αξιοπρεπείς.

Η κυβέρνηση έχει πολύ σοβαρές ευθύνες που έχει απελευθερώσει τα χέρια της εργοδοσίας, με δεσμεύσεις απέναντι σε Cosco, ΣΕΠ ΑΕ, Dport και εργολάβους. Συνεχίζουν να μην υπογράφουν ΣΣΕ αξιοποιώντας το δικό της μόρφωμα για να σαμποτάρει την υπογραφή ΣΣΕ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν πιο μαζικά και αποφασιστικά στον αγώνα μας για την υπογραφή ΣΣΕ, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της περιοχής, εργατικά σωματεία, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Τωρα όλοι μαζί σαν μια γροθιά δίνουμε τη μάχη της απεργιακής περιφρούρησης.

Συνεχίζουμε πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά  τον αγώνα μας:

- Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις
- 6μελη πόστα
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους».

Ευθεία αμφισβήτηση του δικαιώματος της απεργίας

Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων αποτελεί απάντηση στην εργοδοσία που αρνείται τα δίκαια αιτήματά τους, αρνείται την υπογραφή ΣΣΕ γιατί θέλει εργάτες χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, για να βγάζει όλο και περισσότερα κέρδη. 
Σήμερα πήγε, για μια ακόμα φορά, στο δικαστήριο απαιτώντας να βγει παράνομη η απεργία, γυρεύοντας να φοβίσει τους εργάτες ενώ ήδη έχει προχωρήσει σε δημιουργία δικού της «σωματείου» το οποίο χρησιμοποιεί για να χτυπήσει τον αγώνα τους.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, στο οποίο είχε οριστεί να προεδρεύσει η Πρόεδρος Πρωτοδικών Ιωάννα Κορίτου, έκρινε ότι η απεργία είναι παράνομη γιατί οι επιχειρήσεις που προσέφυγαν -ΣΕΜΠΟ ΑΕ και Dport- είναι «κοινής ωφέλειας» και θα έπρεπε η ΕΝΕΔΕΠ πριν κηρύξει την απεργία να πάει σε δημόσιο διάλογο με τη μεσολάβηση του ΟΜΕΔ!
Τα περί έλλειψης διαλόγου αποτελούν προκλητικό και ανυπόστατο ισχυρισμό. Πρόκειται όμως για μια πέρα για πέρα τυπική διαδικασία καθώς, δημόσιος διάλογος υφίσταται εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες όταν και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις της ΕΝΕΔΕΠ με την εργοδοσία για την υπογραφή ΣΣΕ, και μάλιστα σε κάποιες συναντήσεις από αυτές συμμετείχαν και τα αρμόδια υπουργεία. Η απόφαση αυτή είναι ευθεία αμφισβήτηση συνολικά του δικαιώματος της απεργίας.
Από την άλλη δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το κομμάτι της δικαστικής απόφασης που αφορά στα δικαστικά έξοδα και λέει ότι «πρέπει να συμψηφιστούν μεταξύ όλων των διαδίκων λόγω δυσχερούς ερμηνείας των κανόνων δικαίου που εφαρμόστηκαν», διαπίστωση που δείχνει εμμέσως πλην σαφώς ότι το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του διαθέτουν πολλούς άσους στο μανίκι για να χτυπάνε τους εργατικούς αγώνες.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη απεργία στις προβλήτες της COSCO.
Από το Μάη έως σήμερα η ΕΝΕΔΕΠ έχει κηρύξει τέσσερις απεργίες. Τα δικαστήρια έκριναν ότι και οι τέσσερις είναι παράνομες κάθε φορά για διαφορετικό λόγο, δείχνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες έχουν εξοπλίσει το κεφάλαιο με ένα ανεξάντλητο αντεργατικό οπλοστάσιο.
Έτσι την ώρα που η κυβέρνηση μιλά για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και καλεί τα συνδικάτα να διεκδικήσουν την υπογραφή τους, την ίδια ώρα προσφέρει στο κεφάλαιο όλα τα εργαλεία για να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία, το δικαίωμα των συνδικάτων και των εργαζομένων να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.
Η ΕΝΕΔΕΠ καλεί τους εργάτες να δώσουν αποφασιστική απάντηση με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία, διεκδικώντας υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, σύσταση Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας, πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτω.

Όπλο κατά των εργαζομένων το εργοδοτικό σωματείο

Σήμερα η ΕΝΕΔΕΠ κατέθεσε αίτηση ανακοπής, απαιτώντας να ακυρωθεί η διαταγή του Ειρηνοδικείου που εγκρίνει την ίδρυση του εργοδοτικού μορφώματος καθώς η λειτουργία του προκαλεί σύγχυση στους εργαζόμενους, ακόμα και με την ονομασία του που είναι παρόμοια με της ΕΝΕΔΕΠ και με αποτέλεσμα να παρακωλύει τη δράση της.


Το εργοδοτικό μόρφωμα φτιάχτηκε στα τέλη Ιούλη, έχει έδρα την Αθήνα και όχι τον Πειραιά (!), η ίδρυσή του εγκρίθηκε εντός τριών μερών, όταν για άλλα σωματεία κάνει μήνες να εγκριθεί, και έκανε εκλογές, παραμονές Δεκαπενταύγουστου, στις 11, 12 και 13 Αυγούστου, δηλαδή όταν όλη η Ελλάδα ήταν σε διακοπές!

Δημιουργήθηκε ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της εργοδοσίας με την ΕΝΕΔΕΠ για τη ΣΣΕ και σε όλες τις ανακοινώσεις του το μόνο που κάνει είναι να επιτίθεται στην ΕΝΕΔΕΠ, να ζητά από την εργοδοσία να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΝΕΔΕΠ και να διαπραγματευτεί μόνο με αυτό, χωρίς όμως να διατυπώνει κανένα αίτημα! Επιπλέον την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη δήλωσε ότι δεν θα συμμετέχει στην απεργία της Παρασκευής, συγκροτώντας ανοιχτά απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Οπως σημειώνεται στην αίτηση ακύρωσης η χρονική στιγμή της ίδρυσής του «δεν προκαλεί μόνο κίνδυνο για τα συμφέροντα των εργαζομένων στις προβλήτες, αλλά τα έχει ήδη βλάψει, καθώς προσπαθεί μεθοδευμένα να παρακωλύσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ΣΣΕ στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της». Και ακριβώς αυτό έγινε. η εργοδοσία επικαλέστηκε την ύπαρξη του δικού της «σωματείου» για να σταματήσει πρακτικά τις διαπραγματεύσεις με την ΕΝΕΔΕΠ.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.